Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Orulok h ennyire vicces ez, de ha elkepzelhetetlennek tartod hogy egy mernok betegye a labat egy piacra, akkor vegyel a zoldsegesnel zoldseget, a hentesnel meg hust. Ott is ugyanugy dragabb lesz Pesten, nem kicsit.
Vagy te ezeket a mediamarktban szerzed be? Vagy mi volt ennyire vicces ezen? Az hogy az elelmiszerek sokkal dragabbak (tokmindegy hol szerzed be) az nem eleg eros pelda? Fenyevo vagy?

Vannak bajok... Aldi, Lidlrol, Tesco, Interspar hallottal mar? Pont annyiba kerul Pesten mint videken.

OK, akkor fordítsd meg a kérdést: te vagy a Spar. Vegyük pl. a tejet. Kerül vidéken X-be. Nagyvárosban miért adnád ugyanannyiért, amikor pontosan tudod hogy ott magasabb a fizetés (átlagban), illetve arányaiban több a fizető képes ember? Ráadásul a bolt ami a tiéd a fővárosban drágább fenntartani mint vidéken (akár bérled akár megvetted). Ezek után te mint Spar drágábban adnád a tejet mint X, vagy hagyod hogy akár veszteséges legyen? Használd már légyszi kicsit az agyadat, ha már diplomás emberek diskurzusába szólsz bele. Köszi.

EZ nem így működik
A franchise rendszerben működő boltok egységes árazást használnak.
Mellesleg BP-n drágább az üzlet fenntartása, de a vásárlók száma is jóval magasabb(és az általuk elköltött pénz is több), így a profitod is magasabb lesz.

Te figyi, nekem olyan munkám van, hogy járom is az országot keresztül-kasul minden nap, vidékről, gyakran járok pestre is. Nagydoktorit is feltölthetsz ide a franchise rejtelmeiről, de a saját szememmel látom, hogy majdnem minden drágább pesten. Abban igazad van, hogy van néhány termék, ami tényleg a franchise miatt koppra ugyanannyi, de ezen termékek senkinek nem fogják kitenni a fogyasztói kosarának a 100%-át. (Nálam 20-30% kb) Így az történik, hogy aki Pestre költözik vidékről, azt veszi észre a saját bőrén, hogy nem csak a lakhatás, hanem úgy általánosságban az egész megélhetése jóval drágább. Hidd el.

Nem en irtam az elozot, de lehet ram is ertetted hogy diplomasok okoskodasaba ne szóljak bele. Oke koszi, akkor majd visszaadom a diplomam. 23 evet eltrm megyeszekhelyne es utana feljottem budapestre, igencsak furcsallottam hogy a mendemondak nemigazak es a lakhatason kivul minsen ugyannyi vagy olcsobb es vagy jobb minosegu. Minoseg mar legalabb a ruhazati cikkeknel eszre kellett venned (videkre a selejtet viszik le). Kinalatrol ne is beszeljunk, illetve akciokkal es nagy fast fashion markakkal teli, amig vidéki megyeszekhelyeken csak epphogy megtalalni valamit. Elelmiszerboltoknal meg akkor a poen kedveert 10 termeket megfogok nezni mondjuk az aldiban videki megyeszekhelyen majd ha hazamegyek es budapesten ahol lakom. Coop, cba meg iyleneket felejtsuk el persze osszevissza araznak, de ezeket ep eszu ember elkeruli videken is mert csak lehuznak, bezaratnam az osszeset es multikat anhelyere. Abba belegondoltal az okosodasod kozben hogy amig videken (kis falu, varos stb mem megyeszekhely) az ilyen coop es cba vannak foleg ahol ultra dragak ott vagy ez avn, vagy kocsikazik 20 kmt egy aldiba ami vszeg annyiba kerul mint pesten csak ido es penz. De orulok hogy terjesztitek a pest mennyivel dragabbab, aki elhiszi az meg is erdemli hogy videken maradjon. Emberek mentalitasarol ne is beszeljunk, budapesten segitokesz es vmivel pozitivabb, kreatívabb emberekkel talalkoztam. Politika : nem veletlen hogy videken kik nyertek (egyszeru embereket konnyebb zsak krumplival megvenni).

Tehát neked csak annyi a lényeg, hogy aki "vidéki" az hülye, nem is érdekel semmilyen más érv. Pont ezért nem fognak a hülye pártjaitok soha nyerni, mert 8 millió embert meg se próbáltok normális hangnemben megszólítani. Márpedig én pont azt tapasztalom a környezetemben, hogy egyre inkább nem érdekel senkit a szemetes, füstös, igénytelen prolikkal és csövesekkel teli fővárosunk, ahol egy csótányos panellyuk is 30 millió, a fizetések pedig gyakorlatilag már semmivel nem magasabbak mint "vidéken". Azt a fenenagy 300-600-at máshol is ugyanúgy megadják, egyedül akkor éri meg kizárólag Budára (1., 2., 12. kerület) vagy esetleg még a 14-16. kerületbe költözni, ha valami nagyon speciális tudása vagy vállalkozása van az embernek.

Ki kezdett el politizalni? Ja te. 23 evet eltrm videken, nem melyszegenysegbol, de mondjuk atlag alatti szinvonalbol onerobol tortem ki es elek Budapesten, tobb eve. Engedd meg, hogy legyen viszonyitasi alapom fizetések, megelhetesi koltsegek, emberek eletfelfogasa teren stb. Bizonyos munkakorokben videken is jol lehet keresni a lakhatasokhoz kepest igen. Csak amig videken a jo fizetest 3 helyen fogod ki, ugyanazt budapesten 30 helyen. Amikor lakastorlesztot dizeted nem mindegy hogy ha epp vmintortenik akkorm mennyi ido mig munkat keresel. A masik meg hiaba vagy videken es jol keresel, nem tudod elkoltrnk ugy, mint Budapesten. De megegyszer nyugodtan maradjanak minel tobbem videken, annal tobb lesz a munkahely lehetoseg nekunk :).

Te kezdtél el politizálni a zsák krumplizásoddal, ne hazudozz már. Vidékről meg ugyanúgy el lehet menni Budapestre pénzt költeni, aki 400-500 nettót keres és saját lakása van, annak nem okoz gondot egy autó meg autópályamatrica sem, emiatt felesleges zsúfolódni a csöves fajtátok között. Meg ugye nem bírod felfogni, hogy sokan leszarják Budapestet, látta már mindenki a Dunát meg a Parlamentet gyerekkorában, ezen kívül semmi pluszt nem tud, kultúrált embernek meg nem az a szórakozás, hogy részegen összehányja a Combinót, hanem lemegy pl. a Balatonra vagy valamelyik hegyvidékre kirándulni, vagy csak összeül a haverokkal sörözni nyugodt körülmények között, pl. valakinek a családi házában, ami 50 millió alatt is kapható.

Stilusoddal van a baj, eleg nagy baj. Zsak krumplizast szerinted csak a mostani helyzetre igaz? Sztem ez barmelyik partra igaz az elmult evtizedekbol. Mondhattam volna mas peldat is, de egybol ilyen stilussal tamadsz. Megegyszer : nyugodtan maradhattok videken, hihetitek, hogy pesten minden dragabb nem csak a lakhatas. Pont nem vagyok az a bulizos fajta aki szethanyja a korutat es egyik parttal se szimpatizalok, de latom neked megvan az iranyultsagod :). Olyannal probalsz vitatkozni aki videkrol jott, de
Budapesten el mar par eve es jobban erzi magat, sok sikert. Eleg eros tippem van arra, hogy a kulfoldre vandoroltak kozul aranyaiban tobb volt a videki, mint budapesti. Csak nem azert mert videken legtobb helyen kilatastalansag van? Koltoi kerdes volt, lezartam az ilyen stilusu emberekkel valo beszelgetest.

Drágább vagy nem mint vidék Budapest is ugyanúgy kilátástalan - most informatikai oldalról nézve. Nézd meg az átlag kereseteket, meg hogy mennyibe kerül egy szaros panel lakás. Az egyetlen "life hack" ha vidékről dolgozol Budapestre, az még talán egy elfogadható életszínvonalat ad. BP büdös, koszos, túlzsúfolt, túl zajos, és rengeteg a tahó. Ehhez képest ha kiszámolod hány évig kell spóroln míg a magasabb pesti bérből összeguberálsz egy panelra valót...hát sok sikert. De az anyagiakon túl, a mentalitás miatt is sokan mentek külföldre - pestről is. Röviden: egy élehetetlen pöcegödör az egész, és csak akkor megyek oda ha nagyon muszáj...de te érezd jól magad ott (és legalább évente menj el azért tüdőszűrésre / vérnyomás ellenőrzésre ;))

Drágább vagy nem mint vidék Budapest is ugyanúgy kilátástalan - most informatikai oldalról nézve. Nézd meg az átlag kereseteket, meg hogy mennyibe kerül egy szaros panel lakás. Az egyetlen "life hack" ha vidékről dolgozol Budapestre, az még talán egy elfogadható életszínvonalat ad. BP büdös, koszos, túlzsúfolt, túl zajos, és rengeteg a tahó. Ehhez képest ha kiszámolod hány évig kell spóroln míg a magasabb pesti bérből összeguberálsz egy panelra valót...hát sok sikert. De az anyagiakon túl, a mentalitás miatt is sokan mentek külföldre - pestről is. Röviden: egy élehetetlen pöcegödör az egész, és csak akkor megyek oda ha nagyon muszáj...de te érezd jól magad ott (és legalább évente menj el azért tüdőszűrésre / vérnyomás ellenőrzésre ;))

Imadom mikor a panelokat szidjak, igen en is panelt vettem, de nem ezert vedem. Hanem azert mert laktam mindenfelebe alberletek idejen (ujepitesu, 100 eves korfolyosos, panel es csaladi hazbol jottem) 2019ben annyuert amennyiert a panelt vettem ilyen felosztasu, ilyen allapotu nem volt ertelemszeruen ujepitesu vagy epp 100 eves korfolyos (ebbe akkor se koltoznek ha ingyen adjak). Nalam ujepitesu vagy kb 2005 utan epultek utan a panelek jonnek, belulrol ugy ujitod fel ahogy akarod a kornyeki infrastruktura meg a legjobb a panelek kornyeken es az enyem le is van szepen szigetelve. Off vege. Tudoszuresre? Ezeszer jobb budapesten futni a szigeten, dunaparton vagy epp panelek mogotti zoldes jardas reszen vagy epp kozelifutopalyan, mintsem csaladi hazas kornyeken anno videken mikor oktobertol aprilisig szivhatod a kemenyfustot az utcan a legjobb mikor faval, m3g szemettel tuzelnek (tapasztaltam). Igen sokaknak bejon budapest sokak meg utaljak, ez van szerencsere szabad orszagban elunk. Nyilvan orultem volna ha 2015ben veszem meg fele ennyiert a panelem vagy akarmit, de ezek az idok mar elmultak.
Azert az IT, PMO teruleten dolgozokat ha nem baj akkor nem sajnalom meg, ocska hibas munkaval keresnek sokat sokan (latom mennyi plusz koltseget okoznak, tisztelet a kivetelnek) es ugralgathatnak ossze vissza munkak kozott, mert hiany van. Nem panaszkodom masik teruleten dolgozom, de ne sajnaljuk az IT-t (plusz ok tudnak legkonnyebben kulfolden ervenyesulni)

Igen, pàrkapcsolatom miatt költözöm Pestre, nem albétletbe. Kaja rezsit eddig is fizettem, annyi hogy nem napi 160km-t fogok ingàzni meloba hanem 20km-t. Benzin költsègem töredèke lesz. Meglátjuk,nyilván később jobb lenne ha növekedne majd a bér, ha nem akkor váltás..

Fél év után kérj emelést, egyetemről éppen kipottyant ismerőseim mind minimum brutto 500-al, de aki ügyesen eladta magát brutto 600-al helyezkedett el Pesten.
3 év tapasztalattal szintén Pesten folyamatmérnök ismerősöm brutoo 750 körül jár + félévente a célprémiummal duplafizu.

Ha 750-800 között kérsz ennyi tapasztalattal az abszolút reális, egyébként meg próbaidő alatt is érdemes lehet egy pár interjút bevállalni. Ugyanis, ha alulfizetés miatt pattansz meg egy cégtől azáltal:
- a jövőben a cég elgondolkodhat, hogy ne 20-25%-kal az adott tapasztalattal elérhető piaci átlagbér alatt kínáljon pozíciót, mert így nem találnak majd megbízható tapasztalt munkaerőt hosszútávra.
- másfelől te nem fogod azt érezni, hogy kb. annyit keresel mint egy majdnem pályakezdő. Ezáltal motiváltabb leszel, nagyobb eséllyel elkerülheted a munkahelyi kiégést.

Sziasztok, érdeklődnék, hogy szerintetek mennyire reális kezdő járműmérnökként br. 550 et elkérni? (1,5 év gyakornokság ugyan ennél a cégnél, creo 4.0 stabil használata, ecdl vizsga, mellette kezdeném a járműmérnök msc-t, angol és német is kommunikáció képes)(Győrben a négy karikás cég)
Illetve a mester diploma mennyit dobhat a latba ?(forintilag)

Kétlem, hogy van olyan meghirdetett pozíció az Audinál, hogy "járműmérnök".
Ha elárulod, hogy milyen területen (pozícióban) voltál gyakornok, illetve milyen pozira pályázol, az nagyban segíthet, hogy reális képet kapj a lehetséges elérhető bérsávokról.

motor karakterisztika modellezés és optimalizálás, r4 motorok (K+F)

Szerintem reális lehet, mivel ott van 13.havi így inkább bruttó 500-at mondanék reálisnak , de ha úgy is gyakornok voltál, akkor sztem próbálj be 550-et. Mester csináld meg, később úgyse fogod, veszíteni nem fogsz vele.

Kimaradt, hogy jelenleg tervezőmérnök munkakörben dolgozom.

Bp-től 15km-re 41évesen, 18 év tapasztalattal (10 év gyártástechnológia, 8 év tervezés)
jelenlegi bruttóm: 570e. Cafeteria havi br.20e, egyéb prémium nincs. 3 éve vagyok ezen a
helyen, előtte 10 évig szerszámkészítő cégnél voltam.
Kicsit kevésnek érzem...

Ennyi gyakorlattal ez a fizetés vicc. Nagyon szomorú hogy itt tartunk.
Budapest multi 2év tervező tapasztalat, br.570e+Br.40e caf+utazás támogatás+13.havi.

Sziasztok,
köszönöm a hozzászólásokat.
Ezek szerint ha nem is azonnal, de mindenképpen érdemes keresgélnem.

Bp-től 80km-re keletre, tervezőmérnök: 710e ft + 8e cafi + 13. havi
10+ év tapasztalat

Ha 3 évvel ezelőtt is ennyi volt akkor az úgy még nem volt rossz, de perpill hülyére vagy véve és leszel is amíg nem lépsz valamit.

kérjél már vagy +200at minimum.

Nagyjából annyit keresel mint a belvárosban a pályakezdők. Kapj már a fejedhez. Minimum 200-250 ezerrel többet kellene keresned.

A belvárosban eleve nincsenek is mérnöki cégek. Bosch, Thyssenkrupp, Knorr-Bremse, AVL, Continental és társainak köze nincs a belvároshoz, bár tényleg jobb mint az agglomeráció. A Jaguarra esetleg rá lehet fogni a Váci úttal.
Pályakezdők pedig 400-450 körül keresnek, 570 az már egy 2-3 éves tapasztalattal rendelkező fizetése.

Az igazi kérdés, hogy találna-e most 10 perc alatt másik ugyanilyen munkát máshol +200-ért?? 770-ért? Szerintem nem. Úgyhogy nincs szerintem palira véve, tényleg ilyen xarok a fizetések. 600-650-et megkaphatna, de az nem oszt-nem szoroz, annyit nem ér hogy pattogjon miatta a főnökénél meg a HR-en.

Sziasztok!
Néhány paraméter:
Életkor: 40 év
Végzettség: Okl. gépészmérnök
Munkatapasztalat: 15 év, ebből 6 év autóipar (jelenleg is)
Munkakör: Folyamat mérnök
Lokáció: Pest megye
Alapbér: br. 660.000 HUF
Egyéb fix juttatások: 13. havi fizu, +28.000 HUF/hó Cafeteria + bejárási támogatás (kb. 12.000 HUF/hó)
Adható juttatás: prémium (ha 100%-os vagy, akkor kb. egy 14. havi fizunak felel meg.

-----------
Kollégám:

Életkor: 29 év
Végzettség: Vegyészmérnök
Munkatapasztalat: 3 év + 1év gyakornok (autóipar)
Munkakör: Folyamat mérnök
Lokáció: Pest megye
Alapbér: br. 620.000 HUF
Egyéb fix juttatások: 13. havi fizu, +28.000 HUF/hó Cafeteria + bejárási támogatás (kb. 12.000 HUF/hó)
Adható juttatás: prémium (ha 100%-os vagy, akkor kb. egy 14. havi fizunak felel meg.

Üdv: AA

Oldalak