Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok,
Érdeklődni szeretnék esetleg van tapasztalata valakinek salesforce irányban most szeretnék váltani. Olyan kérdésem volna, hogy milyen fizetések vannak e területen junior, medior, senior szinten?
( jelenleg Sap területen vagyok mint fejlesztő )

Előre is köszönöm a válaszaitokat.

Velemenyek errol a cikkrol?
https://bluebird.hu/it-fizetesek/

Mediornak éri meg legjobban lenni. Csípj meg 2-3 full remote medior pozit (miközben hatékonyan, jól dolgozol. Hozol mindenütt egy átlag-gyenge teljesítményt (ami bőven elég! boldogok vele!) cserébe három fizetést marsz fel.
Esetleg keress egy távmelót nyugatra és 1-2 másik magyar melót mellécsapsz... a prioritás a külföld, onnan jön a pénz, a magyar a zsíros bónusz.

Sziasztok,

Van kb 20 ev IT Ba / Product owner-product manager tapasztalatom. Ebből 8 év külföld, jellemzően svájci nagybankoknál nagy asset management projekteken. Most magánéleti okokból haza akarnék költözni... Nyilván tisztában vagyok azzal, hogy ezt a hátteret csak pár cég tudja itt igazán kihasználni (Morgan, Blackrock ilyesmi), de szerintetek mi az a reális fizetés, amit el lehet így kérni? Azzal nyilván tisztában vagyok, hogy messze nem lesz annyi mint kint.

ez kb (executive) director szint, 2,5-3M

bocsi meg annyi, hogy kinel voltal Svajcban? UBS, Credit Suisse? 200K CHF TC megvolt?

Magyar cégnek dolgozom vállalkozóként, a cég fizeti a 3m feletti terheket.
4 év munkatapasztalatom van.
Napi 80e Ft.

Ez a szuperbrutto akkor?
Illetve ez hogy megy, kft, bt? Kata? (gondolom az nem mert annak kicsi a hatara ehhez) Kell akkor ugyvezeto, adsz magadnak minimalberes fizut a vallaltodban? Es a maradek meg 15%-os adoju vallalkozoi penzkivetel miutan lement a 9%-os vallalati profitado?

Hogyan erdemes kontraktorkent dolgozni az informatikaban vallalkozokent?
Ha barki masnak is van infoja errol, azt szivesen latom. Thx.

Katás vagyok és ahogy írtam a cég fizeti a büntetőadót (ez a szabály).
Kft esetében már teljesen más napidíjakról beszélnénk (100+).

Sziasztok!
Másodéves proginfó szakos hallgatóként 4-5 év PHP/Mysql/Javascript tapasztalattal vidéken egy híres oktatási platformnál mennyit érdemes kérnem webfejlesztő pozícióban?

Az hogy másodéves hallgató vagy abszolút nem fogja érdekelni a munkaadód - majd ha meg lesz a diploma akkor. A te estedben a tapasztalat számít, meg hogy az ország melyik felén vagy? Keleten kevesebb nyugaton több a fizu. Vagy már senior szinten? Mediorként bruttó 600-700, seniorként bruttó 900K-1M körül simán kérhetsz. Ha a diploma meg lesz akkor +15%. (én most nyugati országrészbe tettelek ehhez - keleten kb. -15% kal érdemes kalkulálni)

Az a baj, hogy még nem dolgoztam céges környezetben, így nem tudom milyen szintet tudnék teljesíteni.
A 4-5 év tapasztalat hobbiprojekteket jelent, valamint pár megbízásos weboldal.
(régi rendszámokat összegyűjtő web, filmstreaming weboldal, játékszerver backend része, Linux szerver üzemeltetés (és az alap dolgok: Samba, Dlna, Apache) meg több kisebb projekt.)
Szegeden lenne a munka és pénteken lesz az interjú.
19 éves vagyok, azért kérdeztem meg itt mennyit kérjek, mert kicsit fura lenne ennyi idősen pl. br. 600-at kérnem és félek, hogy elküldenének.

Szerintem ha nincs x év céges tapasztalatod akkor az ilyen magán projektek max arra jók, hogy szóba álljanak egyátalán veled, de emiatt nem fognak magasabb bért adni látatlanba. Majd ha bizonyítod, hogy képes vagy csapatban dolgozni stb akkor lehet többet kérni. Szeritnem br. 400 körül lenne a reális, de minthogy már megvolt az interjú kíváncsi lennék hogy mit ajánlottak :)

Br. 500-at mondtam, annyit mondott, hogy nem reális (kiderült, hogy gyakornoknak akartak felvenni, szóval így érthető) és többet nem is beszéltünk róla.
Jelenleg várom a válaszukat, de nem fűzök hozzá sok reményt tekintettel arra, hogy már 1 hete volt az interjú :D

Minimalbert a kurva anyad

te szerencsetlen. ide jarsz trollkodni, mert szar az eleted :D

Csicska geci vagy, verd a sajat szadba

takarodj mar a kurva anyadba :D az emberiseg sopredeke vagy. veled is csak tobben vagyunk, te szanalmas szar :D

Dugja meg a csajodat vagy a felesegedet egy neger, aztan nyald ki belole :)

Rendben, köszönöm a segítőkész és teljes mértékben intellektuális hozzászólást. :)

Hali Mindenkinek!

1.5 év tapasztalattal, .NET - Web Full-stack tapasztalattal (+Bsc mérnökinfo) br. 520e fizu reális? Budapest. Kis piackutatásom szerint ez a bér nőhetne már. Mi a véleményetek?

Simán lehetne több, én .net backend, tavaly 0 tapasztalattal br 500k kezdtem úgy hogy az egyetemet otthagytam (érettségi a legmagasabb végzettségem), most 1 év tapasztalattal br 600k.

Nagyon kiraly vagy te rohadt kutya

Köszönjük a tartalmas hozzászólást. Kérlek, taníts még. :)

Sziasztok!

Szerintetek 5 év tapasztalattal, felsőfokú tárgyalóképes német tudással, középfokú angollal, alap olasszal egy multinál mennyi a reális bérezés? Jelenlegi cégemnél 250et kapom nettóban, de diákként is kerestem itt ennyit, szóval nem nagyon motivál. 350 nettó álom szerintetek?

BSc msc diploma van. (közgazdász emberi erőforrások alapszakon + vezetés és szervezés).

Sziasztok!

Egy éves ERP tanácsadói (számivteli) tapasztalattal, közép angol és MS tudással mennyi a reális fizetés?
Diplomával rendelkezem, folyamatban a mérlegképes.
Ha váltanátok merre, milyen pozi fele?

Köszönöm a válaszokat!

500-600 bruttora tippelnek. Hat en SAP iranyba mennek az ERP tanacsadason belul es mondjuk 3 ev tapasztalattal kimennek svajcba hulyere keresni magamat. Ha pedig nem eredekel a tanacsadas akkor beulnek egy product owner pozicioba.

1. Szerintetek mennyire normális, hogy a kvázi "nettó" fizetés 20-25 százalékát feketén kapja meg valaki IT szektorban?
2. Egy év PHP tapasztalattal Br. 375k mennyire tekinthető jó fizetésnek vidéken? (Közép MO)

1. Egyáltalán nem normális, én messziről elkerülném az ilyen lehúzós, ótvar cégeket.
2. Jó fizunak egyáltalán nem nevezném. Én a helyedben ha vidékenben gondolkozol akkor keresnék valami remote végezhető projektet/pozíciót. Eddig sem volt nehéz IT-ban ilyet találni, manapság meg kifejezetten könnyű. Másik eshetőségként Bp-re költöznék és elmennék egy jobban fizető munkahelyre.

Br. 375 (nem lenézésből, de) 1 év PHP-ért, vidéken, annyira azért nem rossz, bár lehetne jobb is, max. talán 50-100-zal.
Az, hogy hány % a fekete, eléggé változó. Én csak kicsi, magyar cégeknél dolgoztam (lassan 15 éve kezdtem), egyetlen helyen volt 8 ezernyi fekete, kezdőként. A tapasztalt kollégának mondjuk 60%-a fekete volt (!), azonos bruttóért dolgoztunk.

Oldalak