Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Stabil az anyagi helyzetem, és a jelenlegi bérem sem egy minimálbér, úgyhogy nem tudom ezt most nekem mondtad-e, ha igen, akkor menj ki a napról vonulj árnyékba, mert napszúrást kaptál. De ha fele ennyit keresnék, akkor sem bántam volna meg hogy gyereket vállaltam. Gondolom neked nincs gyereked, ezért nem értheted ezt, nem gond, majd egyszer megérted, nem baj az ha valaki későn érő típus.
Az úszógumis példád jó volt, amikor kezdtem az egyetemet, akkor nem kis mérnökhiány volt az országban, a cégek már a pályakezdőknek is örültek csak egyáltalán jelentkezzen végre valaki a pozíciora, jól is kerestek a mérnökök, mára vált sivataggá a táj.

Sziasztok!
Van tapasztalatotok arról, hogy milyen eltérés lehet egy kis illetve nagyvárosi fizetésben, mondjuk a nyugati régióban?

Szerintem nincs.Örülnek ha van munkaerő...

Hagyjuk már ezt a süket dumát, miért ne lenne munkaerő? Minden szellemi pozícióra egy rakás jelentkező van sajnos, ha hiszi valaki, ha nem, a nagy autóipari fellendülésnek már vagy 2 éve vége.

Amúgy tényleg nem nagyon van már semmi különbség a fizetésekben az egész országban, mindenhol 300-500-at adnak, a kérdés az, hogy téged választanak-e az interjúk után. Budapest meg a nagyvárosok előnye is rég elolvadt már, minden fiatal ezekbe zsúfolódik, amivel jól le is lettek verve a fizetések, ellenben egy szaros panelgarzon ugyanúgy 120-150 havonta vagy 25-30 millió megvételre.

Azok a szarospanelgarzonoknak a nagy resze fel vam ujitva, szigetelve stb. 3kms koezetben altalaban piac, bankfiok, kondi, elelmiszerboltok, tokeletes bkv kozlekedes, jatszoter, ovoda iskola stb, zold ovezet. Videken megkaphatod ugyanezt vagy a teglarengwteget akarhol. Videken van egy maximum fizu. Budapesten annyit keresel amennyit kihozos magadbol, lehetosekkel teli (3x annyit keresek mint 5 eve, penzugy).

Ezek más "vidéki" nagyvárosban is ugyanúgy megvannak és ugyanakkora eséllyel vannak azok is felújítva. Budapesten is rengeteg a lepukkant putri, nem tudom, miről beszélsz. Oké, lehet, hogy az nem 30, csak 20-25 millió. Budapesten is van maximum fizetés meg "vidéken" is kihozhatsz magadból bármit. A fővárosban dolgozom nagy nevű multinál fejlesztőmérnökként folyékony angollal és némettel, mégis minden "vidéki" ismerősöm (Kelet-Magyarországon) megkeres ugyanannyit vagy mégtöbbet mint én, pedig megkapom én is annak a sávnak a közepét, ami ezen a területen szokásos, és alapvetően nem is vagyok vele annyira elégedetlen.

Hát akkor valamit csak rosszul csinálhatsz ha a kelet-magyarországi mérnök ismerőseid többet kapnak mint te Pesten. Mert igenis van különbség a bérek között, ami ráadásul talán pont az említett két régió között a legnagyobb az országon belül. Ha nem titok mennyit kapsz jelenleg? Milyen terület és hány év tapasztalattal?

Csakhogy egy normális társadalomban egy mérnöknek nem a szarospanelgarzon kéne legyen a célkitűzés, hanem kertes családi ház. De ezekből a 300-500 ezrekből ahogy anonimusz írta, még a szarospanelgarzont se lehet normálisan kigazdálkodni, egy 30 milliós hitel még nettó 500-as fizuval is erőn felüli. Kritikán aluli a műszaki mérnöki pálya helyzete mind elhelyezkedési esélyek, mind fizetések tekintetében. De mindig jön néhány mérnök, aki kijelenti hogy nincs itt semmi gond, mert ő nettó 700-at keres sávon felül, és tök elégedett. Aztán amikor megkérdezem hogy mennyit fizet albérletre vagy törlesztőre, kiderül hogy 0-t mert kapott lakást a szüleitől.... ja, hát faszeg, akkor én is elégedett lennék a 350-el is, így viszont kilátástalan minden, egy normális pesti lakás 80 millió, mégis mennyit kérjek az interjún mérnökként? Lassan már a programozók legendás nettó 1 milliós fizetése is kevés egy normális lakás kigazdálkodásához... Csak azokat a szerencsétlen mérnök palántákat sajnálom, akik most járnak egyetemre, reményekkel teli, küzdve, zh-k, vizsgák, beadandó műszaki rajzok meg minden, aztán az első fizu papírjuk kell majd ahhoz hogy rájöjjenek milyen rossz lóra tettek amikor beiratkoztak, és éveket elb...tak a nagy semmire.

Egyetertek, penzugy teruleten is hasonlo a szitu. Csak arra akartam kilyukadni, hogy mindenki negativumkent allitja be a paneleket, vhogy 100 eves roskadozo dohos korfolyosos lakasok nem jutnak altalaban peldakent senkinek se az eszebe.

Akkor mindenkinek sok sikert a panelhoz, meg hogy jó helyen van, meg hogy közel van minden. 18 évig éltem panelban, sohat többet, kurvára utálom. Gyakorlatilag nincs magánszférád. Otthon állandóan arra kell figyelni hogy amit csinálsz esetleg zavar-e másokat. Vagy Ha valamit csinál valamelyik szomszéd az zavar-e téged. Áthallatszó szomszédok, kopogó falak, a rohadt közös költség, beázó tető....nekem ilyen emlékeim vannak a panelről. Rettegni hogy ha valaki új költözik be valamelyik irányból akkor az milyen lesz - esetleg sültgyökér hogy mondjuk éjszaka is dübörög, vagy hozza az állatait amik meg fél nap ugatnak - hát aki szerint ez jobb mint egy kertesház az egy barom, sorry.

Valaki még elmésen írta hogy vidéken égetnek rendszeresen gumit és az sokkal rosszabb a tüdőnek, mint pl. a fővárosban panelban nyomorogni, és ott szívni a szmogot. Ehhez a megállapításhoz gratulálok. Ahol most élek itt is szokott valamelyik szomszéd égetni, és akkor tényleg büdös van. Éget mondjuk évente 4 szer max. A fővárosban (főleg a belső területeken) meg ÁLLANDÓAN szar a levegő, mert forgalom mindig van. Ha már panelokról beszélünk nem véletlen hogy nagy városokban nem javasolják a földszinten való lakást, egyrészt oda könnyebb betörni, másrészt minél közelebb vagy a földhöz annál nagyobb koncentrációban van a dzsuva a levegőben.
És akkor a zajszennyezésről ne is beszéljünk. Budapesten BÁRHOL laksz soha nincs teljes csend. Még egészen a külvárosban is mindig hallani egy apró háttér zajt, zsongást, ami kurva idegesítő - pl. számomra. Az állandó legalább óránkénti mentő / rendőr / tűzoltó szirénát már nem is említem. Nagy városban dolgozni kell / pénzt keresni, de nem ott lakni (távmunka, vagy inkább kicsit ingázni érdemes), akár honnan nézzük nem egészséges hosszú távon.

Ki mondta hogy jobb panelben? Mindenkinek mas jobb maradjunk annyiban. Megegyszer :23 evet laktam csaladi hazbab vagyis ott nottem fel, megmondom oszinten nem sok hazimunkat vegeztem. De megigyis idegesitett mikoe hetvegen a szomszed kutyaugatasra vagy funyirozasra vagy epp arra hogy elmegy az auto a haz elott (haz elott altalaban ut van...). Mig a panelban erdekes mar 2. Panelban lakok es sohasem ébredtem fel csak mikor mar annyira kialudtam magam hogy mar inkabb felkeltem. Persze ha fur a szomszed akkor szar, 1 evben parszor kibirtam es most is csak azert hallottam mert home office van egy ideje. Lehet csak en vagyok szerencses mert normalis szomszedok vannak stb... Szep kutluralt kornyek. Amugy meg lassan kihalnak azok akik regen panelbe koltoztek es uj lakok is mar jobb moduak lesznek mert orulnek ha arra van pénzük (mernok, kozgazdasz stb). Nekem jobb budapesten futni mint videken ennyi. Az ingazasrol meg annyit, hogy ha vkinek jobb a plusz ido es szmog, dugoban ulnj a kocsiban vagy bkv-n am legyen. Es sztem a budapesti csaladi hazak se jelentosen dragabbak mint aggloba (dunakeszi meg ilyenekrol ne is beszeljunk ami aranyar). Osszesegeben nekem bejott a lakas, hiaba csaladi hazban nottem fel es a panel urban legendak is elkerultek. Foldszintet konnyu elkerulni es a beazast : ne vegyel legalsot es legfelsot. De amugy nalunk a tetot is szigeteltek. Csaladi hazba akkor koltoznek ha lenne minimum 100 millom. Abbol 20 millio kb az lenne hogy a kov 20 evben ennyit kene meg rakoltenem...

Sziasztok

Esetleg van Valakinek releváns információja, a jelenlegi logisztikai, gyártás szakterület fizetéseiről? Milyen mértékben érintette a szektort a pandémiás időszak?
Friss diplomásként(BSc) logisztikai mérnökként milyen reális bérrel számoljak? Sajnos nem rendelkezem szakmai tapasztalattal.
Diplomámat a BME-n szereztem, a mai világban van-e ennek még súlya egy pozíció betöltése reményében?
Tervben van az MSc végzettség elérése is akár levelező szakon.
Területi orientáltság szinten Győr Komárom Pest viszonylat érdekelne (elvileg a bérek erre felé magasabbak is).
A világjárvány hatása miatt félek, hogy nem tudok a szakmámban elhelyezkedni...
A diploma eléggé globális szintű szakmát ad így
pozicióként üzemmérnök, gyártás optimalizációs mérnök, projekt mérnök, lean mérnök, folyamat mérnök raktártervezés stb. érdekelne.
Előre is köszönöm a választ

Nem jelent különösebb előnyt a BME-s diploma, főleg ha mellé semmilyen gyakorlatot, szaktudást nem tudsz felmutatni.
Nézegesd a Hays, illetve Reed salary guide-okat, azok alapján lehet elképzelésed a fizukról.
Ha van egy erős angolod, akkor kis szerencsével br350-450 között gondolkozhatsz szerintem. Túl sok alkualapod nincs jelenleg. Ha sikerül kifogni egy olyan helyet, ahol van lehetőséged fejlődni, akkor 1-2 év tapasztalattal már tudsz váltani több pénzért, de ehhez teperni kell, nem jár magától a fizuemelés. Önmagában a diploma nem ér semmit, a valós tudást, ami pénzt ér a cégednek azt majd munka közben fogod elsajátítani. Emiatt számít nagy előnynek a gyakornoki és egyéb szakmai tapasztalat pályakezdőként. Anélkül örülni kell az alacsony kezdőfizunak is.

Az oké hogy nincs alkualapja, de ne akarj már egy mérnöknek árufeltöltő fizetést adni, még teljesen 0 km-es kezdőként sem. A br 450-500 teljesen reális, egy br 350-es kezdőfizu már 2016-ban is a gyengébbek között volt.

Én is pont ezt akartam írni. Felejtsük már el a 300-as fizetéseket mérnöki területen, még ha kezdő is! Bruttó 500 a legalja, ha valaki nem adja meg, akkor zárjon be. Vidéki multinál dolgozom (villamosmérnök), kezdő hegesztő szakmunkás 17 éves gyereknek adnak bruttó 420-at. (+ du. éjszaka/hétvége pótlék, szóval inkább 500 az hó végére) Ennek fényében már az 500 is karcsú, hisz akkor mikor térül meg az egyetem.
Ne értékelje már le senki a saját tudását ennyire. Persze a munkaadónak az lenne a legjobb, ha ingyen dolgozna az ember.

"...hisz akkor mikor térül meg az egyetem."
Hát öregem semmikor. Egy építőipari vállalkozó, villanyszerelő, festő, stb. akár 8 általánossal is megkeresi azt a szaros br. 5-6-700 ezret, amit a multik nagy kegyesen megadnak egy mérnöknek, diplomával + nyelvtudással, szóval aki nem a tudomány szépsége miatt hanem a jó pénz miatt megcsinált egy mérnöki diplomát, az jól ráb@szott. Régen nem ez volt, mondjuk úgy 10 éve egy mérnöki fizetéshez képest a fasorban sem voltak a melós bérek, nem úgy mint most.
Nettó 1 milliónál kezdeném azt mondani, hogy megérte az egyetem, nem kizárt hogy van mérnök az országban aki ennyit keres, de nem ez az általános. Ilyen (várható) mérnöki fizetések mellett konkrétan egy csapnivalóan rossz befektetés egyetemre iratkozni, nem térül meg (nem térülnek meg az évek és a befektetett energia).

Építőiparban dolgozom mérnökként szóval ahogy nézem az idei ès az elmúlt 1-2 év díjait azok alapján: ez a br 500-800 amit írtál az még kevés is. Lassan minden szakember 1-2 év után katás kisvállalkozó lesz és számlázni szeretne az alkalmazotti lét helyett. Egy Kőműves , bádogos, gépészeti szerelő szezonban igen könnyen összeszed most havi egy misit. És ez nem túlzás. Többet haza visznek mint egy mérnök aki építésvezető vagy netán projektvezető. Sürgősebb helyzetekben jelenleg napi 100 ezres számlázás sem ritka díjban csak mondom.

Azért számomra is mindig hihetetlen mikor szembesülök vele hogy sokan nettó 2xx ezer forintokért dolgoznak mérnökként még ma is az országban. Főleg amikor szaktudást is igényel azért a pozíció, nem csak a nevében mérnöki. Persze amíg van olyan hülye aki ennyiért is csinálja addig semmi nem fog változni, szóval csak gratulálni tudok hozzá mindegyiknek.

Kor:25 , (F)
Vegyészmérnök BSc + Műszaki menedzser MSc
2 év tapasztalat karbantartási területen gyógyszeriparban
Angol középfok (papíron de amugy megy felsőfokon is)

Budapesten Netto380-t kérni mnnyire reális így ?

Budapesten nettó 300 fölött már mindenhol megy a fintorgás bármilyen pozíció esetében, borzasztóan szarrágóak a cégek. Persze vannak magasabb fizetések, de kőkeményen meg kell küzdeni érte. A vegyészmérnök szakma meg főleg nem arról híres, hogy nagyon túl lenne fizetve.

Kérni bármennnyit kérhetsz. De mondj inkább Bruttó 600-at és lehet, hogy komolyabban fognak venni.

Most komoly, hogy azért jártál Msc-re, hogy egy fillérrel se keress többet mint egy Bsc-s??

Sziasztok,

Most váltok munkahelyet, jelenleg br530 heves megye autoipari ceg, Pestre megyek és br620at kínáltak (nem autoipari cèg).
6 év folyamatmérnöki tapasztalatom van.
Nekem ez most nagy ugrás bérben, és szerintem reàlis is ennyi tapasztalatra.
Vélemény?

Ez kevés, ennyi tapasztalattal br. 750 alatt szóba ne állj senkivel, főleg Pesten. De még a 8-900 ezret is ki lehet fogni.

Légyszives vedd a fáradtságot és számold ki mekkorát fog ugrani a béred ha váltasz: nettó 60.000 Ft-ot. Persze sok kicsi sokra megy, de szerintem ez max. egy nagyobb hétvégi bevásárlás (jó esetben), cserébe megint próbaidőn leszel 3 hónapig, új csapat, új hely, ami vagy bejön vagy nem. Csak akkor válts ennyi plusszért ha a mostani helyeden rosszul érzed magad és/vagy nem tudsz szakmailag fejlődni. Egyébként felejtős.

Ráadásul Pestre jönnél +60.000 forintért, ahol minden drágább mint vidéken (igen, a kaja is), így viszont bőven oszd el kettővel és kb. 30.000 forintot nyersz havi szinten nettóban (jó esetben).

Albérlet/lakás drágább. Azonkívül ha főz magára akkor minden ugyannyi mint vidéken. Ruha stb meg sokkal nagyobb választék/akció stb.
NE kábítsuk már az embereket, hogy Budapest drágább (saját lakás/albérlet kivételével).
Igen ismerem a vidéket is és egy közepes pesti étterem annyira drága mint a vidéki és van Budapesten is vidéki átlag étterem ár.

Életszínvonala növekedni fog az, hogy este kimegy a Dunapartra sétálni csodás látványban (ingyen) vagy valami kis faluban/megyeszékhelyen a kihalt főtéren (megyeszékhelyről származom) sétálgat...
Ez csak az ingyenes lehetőség volt, tudom koronavírus és most nincs szórakozási lehetőség, de ezt most ne nézzük.
Lehet csak 30-l többre jön ki, de utána hamarabb megtalálják a jobb lehetőségek, kapcsolati háló stb...
Aki vidéken marad az buta vagy már családja van és nem mer lépni (ha a budapesti jobb, nem a győri meg kecskeméti pár db lehetőségről beszélek az autógyárakban stb).

Ne hipnotizálj légyszíves, 22 ezres városban is éltem, most pedig Pesten élek, konkrétan drágább a fővárosban élni MINDEN TEKINTETBEN. Néhány franchise rendszerben működő szolgáltatónál lesz egyforma az ár, a mekiben egy sajtburger lehet hogy Pesten is ugyanannyi mint 200 km-re, vagy egy doboz cigi, de elmész egy piacra és rögtön dobsz egy hátast, jóval magasabbak az árak mint vidéken. A lehetőség az tényleg több, az igaz. De ha albérletben lakik, akkor elolvadt rögtön a fizu többlete. Nyilván ha mérnök, akkor nem hülye, kiszámolta. Vagy rosszul érezte magát a cégnél, nem a pénzért váltott. Inkább az a tragikus, hogy ilyen 620 körüli pénzeket lehet elérni 6 év ipari tapasztalattal mérnökként.

Bocs piacot nem ismerem, ez aztan pelda volt a javabol. Ezen kivul valami? :D

Oldalak