Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Nem kell már annyi mérnök mint anno , ez az igazság. Még ha a nagy mérnök hiányt néha most is fújják a médiában . Törik lefelé a béreket mert egyre több emberből lehet válogatni. Agrár , építő ès élelmiszer iparban már most nem nagy szám a mérnöki terület és sztem a gépészet is kezd feltöltődni habár még azért vele mindig jobbak a lehetőségek mint az első három iparágban dolgozó mérnöki szakmákkal. Általánosságban talán még a villamos és It mérnökök esetében hallok emberi munkaidő mellett normális fizetéseket. Én személy szerint építőiparról tudok nyilatkozni. Nem csak, hogy a műszaki Előkészítő illetve Építesvezető mérnököket hanem a projektvezetőket is lepipálja lassan minden szaki. Mindenki katás lassan és brutális díjakat számláznak. Havi bontásban egy Epitesvezető építő vagy építészmérnök havi bére és egy katás Kőműves között most simán van 2-3 szoros szorzó. Vicces, hogy őket kell irányítgatni kevesebb bérért. De hát gondolom kereslet és kínálat. Fizikai állomány mindenképpen kell a munka elvégzéséhez mérnökökből meg előbb utóbb úgyis találni valakit aki elvégzi a melót.

A 'rinyálást' nem akarom megzavarni, elvégre jól esik néha valóban, de a gyári melós se fog 5 éves Audit/ 1 éves Kiát venni, legalábbis ha felelősen kezeli a pénzügyeit. Akiket láttál vagy vállalkozók voltak sokmilliós bevétellel, vagy hitelből élnek nagy lábon.

Sziasztok!
Támpontként írom a saját fizetésemet, adataimat az érdeklődőknek, munkahelyet váltóknak. Hátha segítség:

Életkor: 40 év
Végzettség: Okl. gépészmérnök
Munkatapasztalat: 16 év, ebből 7 év autóipar (jelenleg is)
Munkakör: Folyamat mérnök
Lokáció: Pest megye
Alapbér: br. 780.000 HUF
Egyéb fix juttatások: 13. havi fizu, + br. 25.000 HUF/hó Cafeteria + bejárási támogatás (kb. 12.000 HUF/hó)
Adható juttatás: prémium (ha jók a mutatószámaid az év végén, akkor egy 14 havit is össze lehet kaparni).

Röhej, és egyben szégyen is. Nem rád nézve, nem tehetsz róla, valahol ezen a környéken tart a bérsáv, de ebből is látszik hogy totálisan döglött az egész szektor. Persze, egy minimálbéres árufeltöltőnek ez álom fizu, de ha azt nézed hogy az IT-ban Miska fölötti fizetések nem számítanak kirívó esetnek, és még nem is kell hozzá semmi extra skill, egyből rájössz, hogy ez egy nagy büdös szr ez a fizetés. A szomorú hír pedig, hogy lényegesen többet mashol sem kapnál, miközben folyamatmérnökként teljes termelést viszel a hátadon, a munkahelyi stressz az egekben, mindent rajtad kérnek számon, es rengeteg tudás is kell a munkához. Siralmas. (Üdv egy másik folyamatmérnök)

Hát építőmérnökként még rosszabb a helyzet. Hasonló szituációban van egy èpítésvezető mint egy folyamat mérnök. Viszi a termelést a hátán. Fizu meg ennyi sincs. Pláne ha leosztom, hogy építőiparban helyi vezetőként 10-12 óra is elvárt mérnökként. Lassan tényleg nem nagy szám a mérnöki szakma nincs már munkaerőhiány akkora, hogy jó legyen a fizetés.

IT-ban "Miska" nevű egyén dolgozhat otthonról külföldi cégnek, vagy csak szabadúszóként is ellehet, addig ezt egy folyamatmérnök nehezen teheti meg, így nem csoda, hogy a keresetek is többek, mert nagyobb a verseny Miska tudása után.

Persze cserébe kénytelen folyamatosan új technológiákat, framework-ök használtatát megtanulni, akár pár évente is. Legtöbb ember utál új dolgokat megtanulni, úgy van vele egyszer tanuljon meg valamit, aztán nyugdíjig hagyják békén.
Ja, és rendelkezik egy olyan skillel, amivel az átlag ember nem. Képes több órán keresztül egy monitor előtt ülni. Legtöbb embernek ez egy kínzás lenne, még ilyen fizetés mellett is.

Márpedig folyamatmérnökként - ami valljuk be messze nem a legnagyobb mérnöki szaktudást igénylő pozíció egyik cégnél sem, sőt ők sok helyen nem is végeznek valódi mérnöki munkát - igen jó fizetés ez, nem tudom te hova akarnál ennél jelentősen többet. IT-ben pedig igaz hogy vannak millió feletti fizuk, de közel sem az az átlag, és akik ezt megkapják azok általában azért több "extra skillel" rendelkeznek mint az átlag folyamatmérnök. Melyik cégnél vagy egyébként ahol ekkora felelőssége van egy FM-nek, és ahol úgy érzed hogy rengeteg tudás kell a pozíciódhoz?

Nekem diploma nélküli barátom programozóként most írt alá br 1200000 szerzodest, tudod milyen extra skillel rendelkezik? Azzal, hogy ki tudta szagolni hogy mit érdemes kitanulni, hol fizetnek igazi pénzeket a munkaerőpiacon, míg én (meg a csoporttársaim) az egyetemen gürcöltem a vizsgákon, mert hihetőnek tartottam hogy egy mérnök jól keres. Aztán tessék: okl. gépészmérnök, majd' 2 évtizedes ipari tapasztalattal, br 800 alatt.... miről beszélünk? Szotyipénz kategória.
A válság idején volt egyébként az, hogy munkautasításokat írogatott egy folyamatmérnök. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, azóta sokkal nagyobb felelőssége van egy folyamatmérnöknek, ezzel parhuzamosan a stressz is nagyobb. Minden van mint a búcsúban, új termék gyártás bevezetés, gépbeszerzés, plc programozás, CAD tervezés, csak pénz nincs.

Nézd, ez most lehet nyers lesz, de ahogy a mondás tartja nem dolgozni kell hanem pénzt keresni. Nagyon sokan (hogy kellően önkritikus legyek, sokszor én is) egy belső egyetemes igazságérzet miatt ezt nem vagy nehezen fogadják el. Az, hogy a diploma nélküli barátod 1,2 m bruttót kap és "ki tudja szagolni" hol fizetnek ennyit, az extra skill; eladja a tudását ennyiért;a legtöbb embernek ez nem megy. Pont a kettővel ezelőtti projektem volt olyan, hogy az egész munkáért kapott melóhelyem 37 milliót. Dolgozott rajta mérnök, melós, gépek, mindenki. A megrendelőnk (1 személyes cég) akin keresztül ment nem csinált semmit, csak végigment rajta a projekt, számlázta tovább az ő megrendelőjének. Más forrásból végül megtudtam, hogy rádobott közel 20%-ot és úgy adta tovább (ez több mint 7 millió). És ez nem állami/korrupt/stb projekt volt. Neki megvolt a kapcsolata, infomrációja és a tudása hogy ezt ennyivel tovább lehet küldeni és élt vele. Keresett 2 hét alatt annyit amit más egy év alatt se. Számít, hogy ő mennyit szívott az egyetemen vagy sem? Nem. Egy burkoló is megkeres fél millát röhögve és ő se járt egyetemre. Ő azzal tud többet, hogy burkol és ezt a plusz tudást megfizetik.
Ha számít a pénz akkor így kell nézned a világot.

Megosztanád azért Te is a fizetésed (hamár ez a címe az oldalnak :-))?

Adom...
Rengeteg okoskodó komment jön, de kevesen osztják meg a fizetésüket, holott az oldalnak pont ez lenne a haszna!

Pest megye 3,5 év tapasztalat. A covid miatt örültem hogy egyáltalán találtam munkát, br 520, de ez nem releváns, mert mar folyamatban van a váltás br 625 ajánlatot kaptam. De szerintem tökmindegy, bruttó 1 millió alatt mindent keveslek, ha egy programozó simán megkap annyit diploma nélkül 1-2 programnyelv ismeretével 4 év tapasztalattal, akkor br 999000-ért sem éri meg elvégezni egy mérnöki diplomát.

Hat akkor ne végezd.
Ha ennyire ostoba vagy, hogy itt sírsz, ahelyett, hogy elmennél programozni (ha már ilyen könnyűnek tartod), akkor megérdemled, hogy nem fizetnek meg. Én még ennyit se adnék neked.

Amúgy se értem mit teszed itt az eszed... én is ennek tanultam, de nem mai információ, hogy nem éri meg a diploma, így volt ez egy évtizeddel ezelőtt is, de akinek van némi esze, és nem csak megy előre "muh papír, az kel, mer jó lesz kitörölni a valagam vele", az láthatta, hogy az egyetemi tananyag gyakorlatilag 0 hasznot ad, a tanárok szarnak bele, a diákok meg végig bulizzák az egészet. Azt a cégek meg panaszkodnak, hogy kiesik az egyetemről a diák, azt még egy évig nem termel hasznot mer annyira nem ér semmit a mai diplomás...

Pontosan. Itt rinyál, de azért mégis elvállalta a melót és csinálja most is... Fll, van egy rossz hírem: pont a hozzád hasonlók miatt alacsonyak a bérek. Amíg van olyan hülye aki megcsinálja a melót x ft-ért, addig nem fognak kifizetni x+1 ft-ot senkinek. Amikor már nem lesz, akkor meg majd igen. Ilyen egyszerű, mikor fogjátok fel végre?

Nagyon okosak vagytok, koszonom a nagy segitseget, legyszi linkeljetek be azoknak a tomegeknek a hozzaszolasait, akik itt leirtak, hogy mernokkent br millio folott keresnek. Na ennyi. Nem tudom miert engem hibaztattok amiatt hogy itt tart a bersav, ugyanis ha fenn akarom tartani a csaladomat es kell a munka, akkor nem mondhatok be az interjun br 1 misit. Miert nem azt a madarat luzerezitek le, aki okl. gepeszmernokkent 16 ev tapasztalattal ingyen dolgozik szotyipenzert? O nem tehet rola hogy itt tartanak a berek a beka segge alatt, hogy majdnem 2 evtized tapasztalattal meg 800at se keres? Egy evtizeddel ezelott sokkal jobb volt a helyzet, aranyaiban sokkal tobbet keresett egy mernok pl egy fizikai meloshoz kepest. Azert rinyalok, mert jogos a rinya, ilyen egyszeru.

Már vége a szocializmusnak, elvtárs.
A piacon a vevők(munkáltató) és eladók(rabszolgák) közösen határozzák meg az adott áru (munka) aktuális helyen és időben fair árát.
Ha te mint eladó ennyiért adsz el, akkor mit vársz?

Szoftverfejlesztőknek azért annyi a bérük, mert ahelyett, hogy lelkiznének, odébb állnak ha máshol jobb.

Természetesen a kínálat/kereslet is befolyásolja az árakat, de ha te a sivatag közepén úszógumit árulsz akkor mit vársz? Azt kell árulni amire van kereslet, nem azt ami rárohad az eladókra...

btw: gyereket vállalni stabil anyagi helyzet(értsd normális fizetés) előtt felelőtlen dolog, de a mai fiatalság már csak ilyen...

Stabil az anyagi helyzetem, és a jelenlegi bérem sem egy minimálbér, úgyhogy nem tudom ezt most nekem mondtad-e, ha igen, akkor menj ki a napról vonulj árnyékba, mert napszúrást kaptál. De ha fele ennyit keresnék, akkor sem bántam volna meg hogy gyereket vállaltam. Gondolom neked nincs gyereked, ezért nem értheted ezt, nem gond, majd egyszer megérted, nem baj az ha valaki későn érő típus.
Az úszógumis példád jó volt, amikor kezdtem az egyetemet, akkor nem kis mérnökhiány volt az országban, a cégek már a pályakezdőknek is örültek csak egyáltalán jelentkezzen végre valaki a pozíciora, jól is kerestek a mérnökök, mára vált sivataggá a táj.

Sziasztok!
Van tapasztalatotok arról, hogy milyen eltérés lehet egy kis illetve nagyvárosi fizetésben, mondjuk a nyugati régióban?

Szerintem nincs.Örülnek ha van munkaerő...

Hagyjuk már ezt a süket dumát, miért ne lenne munkaerő? Minden szellemi pozícióra egy rakás jelentkező van sajnos, ha hiszi valaki, ha nem, a nagy autóipari fellendülésnek már vagy 2 éve vége.

Amúgy tényleg nem nagyon van már semmi különbség a fizetésekben az egész országban, mindenhol 300-500-at adnak, a kérdés az, hogy téged választanak-e az interjúk után. Budapest meg a nagyvárosok előnye is rég elolvadt már, minden fiatal ezekbe zsúfolódik, amivel jól le is lettek verve a fizetések, ellenben egy szaros panelgarzon ugyanúgy 120-150 havonta vagy 25-30 millió megvételre.

Azok a szarospanelgarzonoknak a nagy resze fel vam ujitva, szigetelve stb. 3kms koezetben altalaban piac, bankfiok, kondi, elelmiszerboltok, tokeletes bkv kozlekedes, jatszoter, ovoda iskola stb, zold ovezet. Videken megkaphatod ugyanezt vagy a teglarengwteget akarhol. Videken van egy maximum fizu. Budapesten annyit keresel amennyit kihozos magadbol, lehetosekkel teli (3x annyit keresek mint 5 eve, penzugy).

Ezek más "vidéki" nagyvárosban is ugyanúgy megvannak és ugyanakkora eséllyel vannak azok is felújítva. Budapesten is rengeteg a lepukkant putri, nem tudom, miről beszélsz. Oké, lehet, hogy az nem 30, csak 20-25 millió. Budapesten is van maximum fizetés meg "vidéken" is kihozhatsz magadból bármit. A fővárosban dolgozom nagy nevű multinál fejlesztőmérnökként folyékony angollal és némettel, mégis minden "vidéki" ismerősöm (Kelet-Magyarországon) megkeres ugyanannyit vagy mégtöbbet mint én, pedig megkapom én is annak a sávnak a közepét, ami ezen a területen szokásos, és alapvetően nem is vagyok vele annyira elégedetlen.

Hát akkor valamit csak rosszul csinálhatsz ha a kelet-magyarországi mérnök ismerőseid többet kapnak mint te Pesten. Mert igenis van különbség a bérek között, ami ráadásul talán pont az említett két régió között a legnagyobb az országon belül. Ha nem titok mennyit kapsz jelenleg? Milyen terület és hány év tapasztalattal?

Csakhogy egy normális társadalomban egy mérnöknek nem a szarospanelgarzon kéne legyen a célkitűzés, hanem kertes családi ház. De ezekből a 300-500 ezrekből ahogy anonimusz írta, még a szarospanelgarzont se lehet normálisan kigazdálkodni, egy 30 milliós hitel még nettó 500-as fizuval is erőn felüli. Kritikán aluli a műszaki mérnöki pálya helyzete mind elhelyezkedési esélyek, mind fizetések tekintetében. De mindig jön néhány mérnök, aki kijelenti hogy nincs itt semmi gond, mert ő nettó 700-at keres sávon felül, és tök elégedett. Aztán amikor megkérdezem hogy mennyit fizet albérletre vagy törlesztőre, kiderül hogy 0-t mert kapott lakást a szüleitől.... ja, hát faszeg, akkor én is elégedett lennék a 350-el is, így viszont kilátástalan minden, egy normális pesti lakás 80 millió, mégis mennyit kérjek az interjún mérnökként? Lassan már a programozók legendás nettó 1 milliós fizetése is kevés egy normális lakás kigazdálkodásához... Csak azokat a szerencsétlen mérnök palántákat sajnálom, akik most járnak egyetemre, reményekkel teli, küzdve, zh-k, vizsgák, beadandó műszaki rajzok meg minden, aztán az első fizu papírjuk kell majd ahhoz hogy rájöjjenek milyen rossz lóra tettek amikor beiratkoztak, és éveket elb...tak a nagy semmire.

Egyetertek, penzugy teruleten is hasonlo a szitu. Csak arra akartam kilyukadni, hogy mindenki negativumkent allitja be a paneleket, vhogy 100 eves roskadozo dohos korfolyosos lakasok nem jutnak altalaban peldakent senkinek se az eszebe.

Akkor mindenkinek sok sikert a panelhoz, meg hogy jó helyen van, meg hogy közel van minden. 18 évig éltem panelban, sohat többet, kurvára utálom. Gyakorlatilag nincs magánszférád. Otthon állandóan arra kell figyelni hogy amit csinálsz esetleg zavar-e másokat. Vagy Ha valamit csinál valamelyik szomszéd az zavar-e téged. Áthallatszó szomszédok, kopogó falak, a rohadt közös költség, beázó tető....nekem ilyen emlékeim vannak a panelről. Rettegni hogy ha valaki új költözik be valamelyik irányból akkor az milyen lesz - esetleg sültgyökér hogy mondjuk éjszaka is dübörög, vagy hozza az állatait amik meg fél nap ugatnak - hát aki szerint ez jobb mint egy kertesház az egy barom, sorry.

Valaki még elmésen írta hogy vidéken égetnek rendszeresen gumit és az sokkal rosszabb a tüdőnek, mint pl. a fővárosban panelban nyomorogni, és ott szívni a szmogot. Ehhez a megállapításhoz gratulálok. Ahol most élek itt is szokott valamelyik szomszéd égetni, és akkor tényleg büdös van. Éget mondjuk évente 4 szer max. A fővárosban (főleg a belső területeken) meg ÁLLANDÓAN szar a levegő, mert forgalom mindig van. Ha már panelokról beszélünk nem véletlen hogy nagy városokban nem javasolják a földszinten való lakást, egyrészt oda könnyebb betörni, másrészt minél közelebb vagy a földhöz annál nagyobb koncentrációban van a dzsuva a levegőben.
És akkor a zajszennyezésről ne is beszéljünk. Budapesten BÁRHOL laksz soha nincs teljes csend. Még egészen a külvárosban is mindig hallani egy apró háttér zajt, zsongást, ami kurva idegesítő - pl. számomra. Az állandó legalább óránkénti mentő / rendőr / tűzoltó szirénát már nem is említem. Nagy városban dolgozni kell / pénzt keresni, de nem ott lakni (távmunka, vagy inkább kicsit ingázni érdemes), akár honnan nézzük nem egészséges hosszú távon.

Ki mondta hogy jobb panelben? Mindenkinek mas jobb maradjunk annyiban. Megegyszer :23 evet laktam csaladi hazbab vagyis ott nottem fel, megmondom oszinten nem sok hazimunkat vegeztem. De megigyis idegesitett mikoe hetvegen a szomszed kutyaugatasra vagy funyirozasra vagy epp arra hogy elmegy az auto a haz elott (haz elott altalaban ut van...). Mig a panelban erdekes mar 2. Panelban lakok es sohasem ébredtem fel csak mikor mar annyira kialudtam magam hogy mar inkabb felkeltem. Persze ha fur a szomszed akkor szar, 1 evben parszor kibirtam es most is csak azert hallottam mert home office van egy ideje. Lehet csak en vagyok szerencses mert normalis szomszedok vannak stb... Szep kutluralt kornyek. Amugy meg lassan kihalnak azok akik regen panelbe koltoztek es uj lakok is mar jobb moduak lesznek mert orulnek ha arra van pénzük (mernok, kozgazdasz stb). Nekem jobb budapesten futni mint videken ennyi. Az ingazasrol meg annyit, hogy ha vkinek jobb a plusz ido es szmog, dugoban ulnj a kocsiban vagy bkv-n am legyen. Es sztem a budapesti csaladi hazak se jelentosen dragabbak mint aggloba (dunakeszi meg ilyenekrol ne is beszeljunk ami aranyar). Osszesegeben nekem bejott a lakas, hiaba csaladi hazban nottem fel es a panel urban legendak is elkerultek. Foldszintet konnyu elkerulni es a beazast : ne vegyel legalsot es legfelsot. De amugy nalunk a tetot is szigeteltek. Csaladi hazba akkor koltoznek ha lenne minimum 100 millom. Abbol 20 millio kb az lenne hogy a kov 20 evben ennyit kene meg rakoltenem...

Sziasztok

Esetleg van Valakinek releváns információja, a jelenlegi logisztikai, gyártás szakterület fizetéseiről? Milyen mértékben érintette a szektort a pandémiás időszak?
Friss diplomásként(BSc) logisztikai mérnökként milyen reális bérrel számoljak? Sajnos nem rendelkezem szakmai tapasztalattal.
Diplomámat a BME-n szereztem, a mai világban van-e ennek még súlya egy pozíció betöltése reményében?
Tervben van az MSc végzettség elérése is akár levelező szakon.
Területi orientáltság szinten Győr Komárom Pest viszonylat érdekelne (elvileg a bérek erre felé magasabbak is).
A világjárvány hatása miatt félek, hogy nem tudok a szakmámban elhelyezkedni...
A diploma eléggé globális szintű szakmát ad így
pozicióként üzemmérnök, gyártás optimalizációs mérnök, projekt mérnök, lean mérnök, folyamat mérnök raktártervezés stb. érdekelne.
Előre is köszönöm a választ

Nem jelent különösebb előnyt a BME-s diploma, főleg ha mellé semmilyen gyakorlatot, szaktudást nem tudsz felmutatni.
Nézegesd a Hays, illetve Reed salary guide-okat, azok alapján lehet elképzelésed a fizukról.
Ha van egy erős angolod, akkor kis szerencsével br350-450 között gondolkozhatsz szerintem. Túl sok alkualapod nincs jelenleg. Ha sikerül kifogni egy olyan helyet, ahol van lehetőséged fejlődni, akkor 1-2 év tapasztalattal már tudsz váltani több pénzért, de ehhez teperni kell, nem jár magától a fizuemelés. Önmagában a diploma nem ér semmit, a valós tudást, ami pénzt ér a cégednek azt majd munka közben fogod elsajátítani. Emiatt számít nagy előnynek a gyakornoki és egyéb szakmai tapasztalat pályakezdőként. Anélkül örülni kell az alacsony kezdőfizunak is.

Oldalak