Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Katás vagyok és ahogy írtam a cég fizeti a büntetőadót (ez a szabály).
Kft esetében már teljesen más napidíjakról beszélnénk (100+).

Sziasztok!
Másodéves proginfó szakos hallgatóként 4-5 év PHP/Mysql/Javascript tapasztalattal vidéken egy híres oktatási platformnál mennyit érdemes kérnem webfejlesztő pozícióban?

Az hogy másodéves hallgató vagy abszolút nem fogja érdekelni a munkaadód - majd ha meg lesz a diploma akkor. A te estedben a tapasztalat számít, meg hogy az ország melyik felén vagy? Keleten kevesebb nyugaton több a fizu. Vagy már senior szinten? Mediorként bruttó 600-700, seniorként bruttó 900K-1M körül simán kérhetsz. Ha a diploma meg lesz akkor +15%. (én most nyugati országrészbe tettelek ehhez - keleten kb. -15% kal érdemes kalkulálni)

Az a baj, hogy még nem dolgoztam céges környezetben, így nem tudom milyen szintet tudnék teljesíteni.
A 4-5 év tapasztalat hobbiprojekteket jelent, valamint pár megbízásos weboldal.
(régi rendszámokat összegyűjtő web, filmstreaming weboldal, játékszerver backend része, Linux szerver üzemeltetés (és az alap dolgok: Samba, Dlna, Apache) meg több kisebb projekt.)
Szegeden lenne a munka és pénteken lesz az interjú.
19 éves vagyok, azért kérdeztem meg itt mennyit kérjek, mert kicsit fura lenne ennyi idősen pl. br. 600-at kérnem és félek, hogy elküldenének.

Szerintem ha nincs x év céges tapasztalatod akkor az ilyen magán projektek max arra jók, hogy szóba álljanak egyátalán veled, de emiatt nem fognak magasabb bért adni látatlanba. Majd ha bizonyítod, hogy képes vagy csapatban dolgozni stb akkor lehet többet kérni. Szeritnem br. 400 körül lenne a reális, de minthogy már megvolt az interjú kíváncsi lennék hogy mit ajánlottak :)

Br. 500-at mondtam, annyit mondott, hogy nem reális (kiderült, hogy gyakornoknak akartak felvenni, szóval így érthető) és többet nem is beszéltünk róla.
Jelenleg várom a válaszukat, de nem fűzök hozzá sok reményt tekintettel arra, hogy már 1 hete volt az interjú :D

Minimalbert a kurva anyad

te szerencsetlen. ide jarsz trollkodni, mert szar az eleted :D

Csicska geci vagy, verd a sajat szadba

takarodj mar a kurva anyadba :D az emberiseg sopredeke vagy. veled is csak tobben vagyunk, te szanalmas szar :D

Dugja meg a csajodat vagy a felesegedet egy neger, aztan nyald ki belole :)

Rendben, köszönöm a segítőkész és teljes mértékben intellektuális hozzászólást. :)

Hali Mindenkinek!

1.5 év tapasztalattal, .NET - Web Full-stack tapasztalattal (+Bsc mérnökinfo) br. 520e fizu reális? Budapest. Kis piackutatásom szerint ez a bér nőhetne már. Mi a véleményetek?

Simán lehetne több, én .net backend, tavaly 0 tapasztalattal br 500k kezdtem úgy hogy az egyetemet otthagytam (érettségi a legmagasabb végzettségem), most 1 év tapasztalattal br 600k.

Nagyon kiraly vagy te rohadt kutya

Köszönjük a tartalmas hozzászólást. Kérlek, taníts még. :)

Sziasztok!

Szerintetek 5 év tapasztalattal, felsőfokú tárgyalóképes német tudással, középfokú angollal, alap olasszal egy multinál mennyi a reális bérezés? Jelenlegi cégemnél 250et kapom nettóban, de diákként is kerestem itt ennyit, szóval nem nagyon motivál. 350 nettó álom szerintetek?

BSc msc diploma van. (közgazdász emberi erőforrások alapszakon + vezetés és szervezés).

Sziasztok!

Egy éves ERP tanácsadói (számivteli) tapasztalattal, közép angol és MS tudással mennyi a reális fizetés?
Diplomával rendelkezem, folyamatban a mérlegképes.
Ha váltanátok merre, milyen pozi fele?

Köszönöm a válaszokat!

500-600 bruttora tippelnek. Hat en SAP iranyba mennek az ERP tanacsadason belul es mondjuk 3 ev tapasztalattal kimennek svajcba hulyere keresni magamat. Ha pedig nem eredekel a tanacsadas akkor beulnek egy product owner pozicioba.

1. Szerintetek mennyire normális, hogy a kvázi "nettó" fizetés 20-25 százalékát feketén kapja meg valaki IT szektorban?
2. Egy év PHP tapasztalattal Br. 375k mennyire tekinthető jó fizetésnek vidéken? (Közép MO)

1. Egyáltalán nem normális, én messziről elkerülném az ilyen lehúzós, ótvar cégeket.
2. Jó fizunak egyáltalán nem nevezném. Én a helyedben ha vidékenben gondolkozol akkor keresnék valami remote végezhető projektet/pozíciót. Eddig sem volt nehéz IT-ban ilyet találni, manapság meg kifejezetten könnyű. Másik eshetőségként Bp-re költöznék és elmennék egy jobban fizető munkahelyre.

Br. 375 (nem lenézésből, de) 1 év PHP-ért, vidéken, annyira azért nem rossz, bár lehetne jobb is, max. talán 50-100-zal.
Az, hogy hány % a fekete, eléggé változó. Én csak kicsi, magyar cégeknél dolgoztam (lassan 15 éve kezdtem), egyetlen helyen volt 8 ezernyi fekete, kezdőként. A tapasztalt kollégának mondjuk 60%-a fekete volt (!), azonos bruttóért dolgoztunk.

Egy magyar cégnél se dolgoztam amelyik teljesen bejelentett volna. Az egy szem külföldi igen.

8 éve nem élek Magyarországon, nem tudom azóta mi van.

Sziasztok,

Az volna a kérdésem, hogy kb mennyi fizetésre számíthatnék a jelen esetben:
Mérnöki diploma (nem infós), 5 év tapasztalat termékfejlesztésben, eközben python/matlab adatelemzés /scriptelés + angol felsőfok. Jelenleg gazdinfóra járok levelezőn és jelenleg műszaki területen végzek elemzéseket (maga a programozás része egyszerűbb, inkább a műszaki megértésen van a hangsúly)
Folyamatosan tanulok ML-t, data science-t, SQL-t online kurzusokon, könyvekből stb, a jelenlegi dolgaimat githubra töltöm fel (elemzések, egyszerűbb ML modellek pl recommender system). Szoftverfejlesztési tapasztalatom nincs, így sok ehhez kapcsoló dolgot nem ismerek (agile, scrum stb).
Szóval a kérdés: Data science/ML pozira lenne esélyem bejutni? Vagy csak kemény infós emberek mehetnek? Kb milyen szintűnek számítanék? (hány évet "számolnak el" az eddigi tapasztalatokból) Illetve fizetési sáv kb milyen lehet Pesten?

A leírtak alapján junior ML/data engineer állásokra simán jelentkezhetsz (Python kéne még ha nem foglalkoztál vele). A legtöbb data engineer/data scientist nem infós amúgy, hanem valami mérnök, fizikus, vagy gazdinfós stb. aki a piaci résre mozdult és magasabb fizetést akar. Ha valaki elvégzett egy mérnöki vagy hasonló szakot, pár hónap alatt alapszintre meg lehet tanulni az alapszintű data engineering-et. (a komolyabb data science-t persze nem, de arra iparban sokkal kisebb igény van jelenleg, különösen itthon).

Agile-t meg nem kell nagyon tanulni, kb. 2 órát olvasgatod a neten amiket írnak róla és megérted miről van szó, utána már nem fogják észrevenni, hogy nem dolgoztál még benne. Ha normális cég/team-ről van szó a scrum master az első héten elmondja, ami esetleg hiányzik.

Szerintem ne az 5 év termékes tapasztalatodat reklámozd, az kb. irreleváns, inkább a GitHub fiókodat, azt szeretik (tapasztalat). Fizetésre br. 600 kb.

én interjúztattam mostanában elég sokat adatos pozícióra, szerintem egyáltalán nem irreleváns a mérnöki tapasztalat, le lehet vágni abból ahogy mesélsz róla hogy képes vagy-e logikus gondolkodásra stb. github fiókot csak akkor, ha k****jó, nekem többször volt olyan élményem, hogy ó b+ bár ne tetted volna be a CV-dbe, volt rajta két repó 4 évvel ezelőtti Jupyter Notebook maszatolásról, semmi writeup, semmi, dehát írták hogy bele kell tenni, ezért belerakják, minek

Köszi, valami ilyesmire számítottam. Esetleg ezeken kívül van valami fontosabb hardskill amit számíthat?

Juniorként alap tool-ok, Python (numpy, pandas, scikit-learn, tf vagy pytorch esetleg), alap SQL tudás, ilyesmi. Ha már 1-2 évet csinálod, rá fogsz jönni hogy milyen irányba mennél tovább (modellfejlesztő, MLOps/cloud vagy ML big data) érdeklődéstől függően.

Sziasztok!
Junior full stack webfejlesztőként ASP.Net & Angular 6hónap tapasztalattal mennyit lehetne kérni nettóba?
1 félév és végzek az egyetemen, mérnökinformatikusnak tanulok. Erős kompetencia, angol pedig középfokú.

Nettó bért sose kérj, egyből lejön, hogy még sose dolgoztál, eléggé amatőrnek tűnsz. Amúgy br. 600-at be lehet próbálni.

Oldalak