Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Csakhogy a 600-ad nem fog 1,5M-re ugrani attól, hogy kineveznek csoportvezetőnek, és annyit sem fog emelkedni hogy megérje a dolog. Ráraknak bruttó 100-at vagy 150-et (de tudok példát 0,000-ról is...), hogy most már csitt legyen, cserébe sokkal nagyobb felelősség a munkád másnaptól. Egyetlen példát nem tudok, aki ne bánta volna meg hogy elvállalta a csoportvezetést, mindez 3 cégnél, detto ugyanaz a helyzet, nem fizetnek érte annyit hogy megérje. 100x annyi munka 1,15x nagyobb pénzért, nem biznisz! Igen, akkor érné meg, ha 1.5-re ugrana...

Egyetertek. Belsos kinevezettkent meg aztan tenyleg rosszak az eselyei az embernek egy normalis berugrasra altalaban. Kivulrol beulni egy vezetoi pozicioba altalaban jobban megeri. Egyebkent en is tul nagy szakadekot latok a fizetes es az "elnyert" felelosseg kozott.

Mellesleg ugyanez igaz amúgy a komoly szakmai meló vs. betanított mérnök dologra is sajnos. Voltam olyan cégnél ahol a fejlesztőmérnökök alig kaptak többet mint az egyéb himi-humi mérnökök, holott kb. 3x nehezebb volt a munkájuk és sokkal nagyobb tudás is kellett hozzá. Pénzben talán pár tízezer forint nettó volt a különbség köztük, röhej...

Ezzel egyetértek, saját tapasztalat:
több tízmilliós berendezések felelős tervezéséért (nem volt ellenőr) kb 30e ft-tal kaptam többet, mint most a kamu mérnöki munkámért, jelenleg pihenni járok be dolgozni és mellette fusizok egy keveset -> sokkal többet keresek együtt véve

Értem én, csak azt nem hogy aki perpillanat ennyiért csinálja az miért teszi? Mert a 95%-ukból úgysem lesz semmilyen vezető, szerintem ők sem reménykednek ebben.
És ha szerinted 200km-rel odébb hozzád vágnának egyből +600-at akkor miért nem költözöl? Szerintem bőven megérné.

mert ide jár a gyerekem iskolába,itt vannak a barátai.Nekem van egy jó csapatom,és szeretem amit csinálok és ahogy csinálom.Lenne +600-am,de lehet nem szeretném azt amit és ahogy kellene máshol csinálni.

6 év tapasztalat, BSC gépész, angol tárgyalóképes
Pest megye, egyedi gyártás
Br. 700.000 + bejárás + cafe

Végzettségem:
Gépészmérnök Bsc + Gépészmérnök Msc (Gépgyártástechnológia szakirány)
Angol középfok, aktív kommunikációképes szint.
7 év szakmai tapasztalat

Tapasztalataim:
2 év - Termékmérnök (Amerikai multi cég autóipar)
2 év - Gyártósor mérnök (Német autóipari multi cég)
3 év - Értékesítő mérnök (Magyar kis cég, automatizálási terület)

Jelenleg Értékesítő mérnök vagyok már 3 éve ipari automatizálási területen pest megyében van a cég székhelye.
Alapbérem: Br. 451.000Ft --> Nettó 300.000 Ft/hó
Jutalék feketén zsebbe átlagosan: 550.000 Ft/hó
Összesen: kb. 850.000 Ft/hó
+Céges kocsi korlátlan magánhasználatra is egy 2017-es Skoda Octavia.
+Céges telefon és Laptop korlátlan magánhasználatra.

Ez a fizetés mennyire jó a szegmensben ennyi tapasztalattal?
Lehet ennél jobbat elérni?

Ez egy korrekt fizu, kár, illetve szomorú, hogy csak feketén ennyi. Multiknál, vezetői poziban lehet több is, rendesen bejelentve, de azt nehéz lesz megcsípni. Mezei mérnökként ha az össz nettót nézzük, akkor eléggé kimaxoltad a lehetőségeket szerintem.

Sztem kb a maxot kapod, sokkal tobbet ennel nemigen lehet elerni magyarorszagon

Helló
Pár adat rólam:
Végzettség:Gépészmérnök Bsc
Kor: 36
Munkakör: Folyamatmérnök
Tapasztalat: 8 év
Autóipar

Fizetés: brutto 420 000
Egyéb juttatás nincs

Ez brutalisan keves :( melyik orszagreszben vagy?

Borsod megye, Sátoraljaújhely

Délmagyarországon dolgozom, 20 éve célgépeket tervezek. Plusz a gyártás felügyelete, rendelések stb..van hogy szerelek is ha kell.
Netto:377 a fizu.
Brutto: azt inkább hagyjuk
Szeretem a munkám, szép, sokszor látványos dolgokat tervezek, de lassan nem jövünk ki a fizetésből.

Hát, ez szerintem is kevés. Egy 600 körüli nettó a minimum szerintem. 5-10 év körüli tapasztalattal se elérhetetlen ez a bér már, ráadásul kevesebb felelősséggel járó pozíciókkal. Stresszesnek hangzik a munkád nekem.

Stresszesnek nem mondanám a munkát, megvan már a tapasztalatom hozzá hogy ne kelljen idegeskednem.
Sajnos a nyelvtudásom kopott meg, alapfok megy talán, csak a rajzokhoz kell néha nyelvet használnom.
Kezdek én is nézelődni, az szűrődik le, hogy 700 brutto körül lehet a reális tervezői havi bér.

Nem vagy bejelentve? Vagy zsebbe kapod a nagy részét? Még ha ez nem lenne, akkor is durván kevés, figyelembe véve amit csinálsz. Az oké, hogy szereted a munkád, de ennyi tapasztalattal 3-4x-esét kaphatnád fővárosban. (ha van nyelvtudásod, stb.)

Aha, 3-4x-esét... És melyik cégnél? Oké hogy kevés szerintem is, de hol fizetnek az országban gépész tervezőknek közel nettó másfél millát?

Sehol, csak lódított egy nagyot. Az IT szektorban vannak br 1 millió fölötti fizetések, külföldi munkaviszonnyal, nem forintban kapott fizetésekkel. A gépészmérnök, mechatronikai mérnök, villamosmérnök piac behalt, br 600 fölött már kezdődik a fintorgás a gyártó cégeknél, és 800-nál van a vége, csak csoportvezetőként lehet fölé menni vagy még magasabb pozícióban (100x akkora felelősséggel), szimpla mezei mérnökként nem, vagy csak pár kirívó esetben, de nem jellemző, míg az IT-ban itt van a bérsáv KÖZEPE...
1500 fős gyártó multinál nekiállnak kiszámolni, hogy megéri-e 300 EUR tartalék alkatrészt tartani ahhoz a géphez ami óránként 5000 EUR-t termel, persze, majd nyilván egy mérnök bére 1,5 millió lesz, hogy is ne....

Sziasztok.
Észak-kelet Magyarország, autóipar.
Végzettség: közgazdász
Munkakör: Folyamatmérnök
Tapasztalat: 3 év autóipar
Fizetés: brutto 360.000

Szerintem ez így nagyon kevés

Ez már a büntetőjogi kategória. Azonnal mondj fel, és menj el vízóraleolvasónak, ennyit már ők is megkapnak. Valamit tényleg lépjél, mert brutális mertékben alul vagy fizetve.

Sajnos ennél a cégnél nagyon rossz a helyzet, 1200 embert foglalkoztat, Cafatériát elvették, célprémiumok vannak amik sosem teljesülnek, úgy lövik be a célokat hogy nehogy fizetni keljen az is max brutto 30 ezer lenne ha minden teljesülne.

Hát ha valóban ennyit keresel én keresnék azonnal új munkahelyet . De aztán végülis a te döntésed. Ennyiért építőiparban segédmunkás sincsen és ebben semmi túlzás nincsen.

br 600 + br 40 cafeteria / hó. 6éves tapasztalat villamosmérnök rendszeres angol tárgyalási szint. Pest megye multi autóipar.
Most váltok egy kb 80% ugyanolyan munkakörbe br 800 br 30e cafeteria szintén Pest megye szintén autóipar.

Mert egy vicc ami itt van. Múltkor beszéltem egy fodrász sráccal talán 24 éves. Kezdőként egy felkapottabb budapesti szalonban keresett nettó 500-600 -at. KEZDŐKÉNT. Én eldönöttem múlt héten hogy itthon már nem keresek új állást többi. Képzem magam év végéig, utána pedig irány külföld. Mindenkinek ezt javaslom aki: diplomás+van tapasztalata+ért ahhoz amit csinál+beszél legalább angolul felsőfokon+nem toltak a szülei (bárki más) a segge alá 1-2 lakást+nem akar életfogytiglan banki lakástörlesztőt fizetni+van benne egy kicsit ambícó és kockázatvállalási kedv.
Hajrá!

Pár évvel ezelőtt (na jó, majd' egy évtizede) én voltam a legnagyobb ellenzője annak, hogy bárki is kimenjen külföldre mérnökként, nem is volt rossz a fizetése egy mérnöknek a képzetlen, tanulatlan rétegekhez képest, egy mérnöki diplomával nagy mértékben ki lehetett emelkedni és magasan átlag fölött keresni. Otthonteremtés se volt esélytelen egy átlagos mérnöki fizetésből.
Most látjuk mi van, a te fodrászos példád kiválóan bemutatja a jelenlegi helyzetet. Életem legrosszabb döntése volt egyetemre iratkozni, átkozom a percet is amikor a tanulmányi osztályra betettem a lábamat. Kib@szottul be lett palizva MINDENKI, aki átküzdötte magát a zh-kon vizsgákon és lediplomázott annak reményében hogy majd milyen f@sza fizetése lesz mérnökként. Hát nem, SENKI nem keres értelmes pénzeket, egyetlen olyan mérnök cimborát nem tudok felsorolni, aki azt mondta volna hogy megérte tanulni és mekkora ötlet volt végigcsinálni az egyetemet. Pontosabban tudok egyet, amikor megkérdeztem hogy mi az a jó fizetés amiért neki megérte, kinyögte hogy bruttó 670 +cafeteria. Ja, hát neki ez jó fizetés, mert kapott lakást a szüleitől, kíváncsi vagyok ha ebből kéne egy 50-60 nm-es patkánylyukat megvennie 70 millióért, akkor mennyire tetszene neki ez a fizu...
Én is ma már azt mondom, hogy tanulással nem lehet kiemelkedni, ki kell menni külföldre sajnos, 2 felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező barátaim alig keresnek többet mint egy építőipari szaki akinek lóg a szájából a cigi és épphogy le tudja írni a nevét.

Külföldön is ugyan annyira lakástörlesztőt fogsz "tolni" mint itthon, ha nem épp jobban.

Persze majd ha 6pakisztánival osztozol egy lukon, vagy egy random kisvárosi házat hasonlítod össze az itthoni fővárossal, akkor még talán igazad is van, de ostoba vagy, ha azt hiszed máshol olcsóbb a fővárosban lakni.
Sőt, statisztikailag Magyarországon olcsóbb, mint bármelyik fejlett nyugati országban. (Ami egyébként nem meglepő, minél fejlettebb egy ország, annál drágább a fővárosában, illetve a fontosabb városaiban lakni.)

Amit írsz. Ha csak a fele is igaz volna, akkor nem volna annyi elvándorolt magyar - ahogy a nyilvános statisztikákban is látszik. Lerágott csont, de a nyugat nem véletlenül nyugat még mindíg. Igen is, ugyanolyan paraméterekkel (szakmai tudás, stb.) jobban fogsz élni. Arányaiban kevesebb lesz az albérlet is, a bolti kaja minőségéről már nem is beszélve. 6 pakisztánival akkor fogsz osztozni ha mondjuk mosogatni akarsz kimenni - de ott abból is meg lehet élni. Próbáld ki ugyanezt BP-n, hidd el nem fog menni.

A pro tippes embernek igaza van, komolyan át kellene gondolnod ezt a kimentelt. Nekem érzelmi reakciónak tűnik, főleg látva az írásaidat ezen az oldalon. Ha van családod vagy akarsz, akkor duplán nézd meg hova mész. Egyes országokban a fizetős ovi, suli, egyetem elég nagy törés lehet + nagyobb albérlet. Kb kizártnak tartom, hogy ha itthon a lakásra/házra való összekuporgatása nem megy, akkor majd külföldön ez sima ügy lenne.

A bolti kaja minősége hülyeség, a többség nem tudja megmondani, hogy milyen a kaja minősége, amit megeszik, ez csak legenda, hogy kint minden jobb vagy ha igen, akkor annyival drágább is. Éltem Svájcban, fasza meg minden, csak húst meg zöldséget meg gyümölcsöt ne kelljen venni. A tészta mondjuk olcsó volt. De ha annyira a minőség számít, itthon is megkapsz mindent, csak győzd kifizetni, ezért is kár kimenni.

Kimenni azoknak érte meg, akik nem tudtak itthon állást kapni vagy állami szektorban dolgoztak kevés pénzért, de ha gépész / mecha vonalon rossz a helyzet itthon a versenyszférában, akkor nem tudom miből gondolod, hogy kint jobb lesz, ahol lesz 15 másik külföldi 3 folyékony nyelvtudással ugyanarra a pozira, amire jelentkeznél. Főleg így covid után.

Persze itthon minden szép és jó, fasza. Neked lehet, a többségnek sajna nem. A kelet európai életszínvonalon túl, az emberek általános kereűsége, morcossága, általános hozzáállás, az orvosi ellátás részleges vagy teljes hiánya, és még sorolhatnám. Igen, itton minden működik, csak az a baj nem úgy ahogy az normális szinten elvárható lenne. Nézd meg a statisztikákat, meg akár az itteni hozzászólásokat, utána vond le a következtetéseket, hidd el menni fog.

Oldalak