Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Az itt írogatókkal ellentétben én tényleg IT-ban dolgozok, szóval csak egy kis infó. Ha IT alatt a szoftverfejlesztést és devopsot értjük, akkor a bruttó 780k az olyan 2-3 év tapasztalatos fizetésnek felel meg. Bruttó 450-500 körül indulnak azok, akik még nem láttak munkahelyet, de aki már dolgozott 1 évet egyetem mellett, az már 600 körül simán megkap.

Ismerettségi körből kiindulva az 100%, hogy az átlag IT fizu bruttó 1M fölött van mondjuk 8 év tapasztalat fölött. A hays guide alábecsül, mert csak a saját kiközvetített embereiket számolják bele és sokan már nem rajtuk keresztül vesznek fel embert, hanem közvetlen linkedinről saját recruiterekkel, illetve nincs beleszámolva, hogy sokan remote dolgoznak külföldi cégeknek, amit a covid csak felerősített.

Érzésre azt mondanám, hogy bruttó 1.2M - 1.3M a lélektani határ, ami fölött már nem elég az, hogy ügyesen programozol, hanem valami többet kell nyújtani. Jelenleg 11 év tapasztalattal bruttó 1.4M + ~30k cafeteria + bónusz a fizum, ahol a bónusz tavaly kb 3 havi alapfizum volt és én még nem számítok jól keresőnek a pozimban, mert csak 1x váltottam munkahelyet ennyi idő alatt. Meg van még pár juttatás, ami jól jön néha: privát egészségbiztosítás, 15% kedvezmény az iroda közelében levő kávézókban és kajáldákban, sporttámogatás, egyéb nice to have apróságok.

Annyi viszont igaz, hogy ezért rengeteget kellett tanulni. Nem egyetemen, hanem előtte, mellette és utána azóta is. Szóval nem olyan egyszerű azért erre a pályára váltani. Valójában elég sok a pályaelhagyó, akik az IT kevésbé fejlődő területeire váltanak, tipikusan valamilyen manager vagy szervező, tanácsadó szerepkörbe, ahol csak dumálni kell és nem kell otthon képezni magad család mellett.

"sokan remote dolgoznak külföldi cégeknek"

Sokan?? Kb. mindenki, nyugati fizetésért, több programozó ismerősömnek az a legnagyobb baja hogy variálni kell a pénzváltással, mert nem is forintban kapja a fizetését.
Egyébként szuper leírást adtál, tényleg ezek a reális állapotok jelenleg. Próbálnál meg egy mérnöki pozira 1,4M bérigényt bemondani 11 év tapasztalattal az interjún akár egy nagyobb akár egy kisebb multinál, megnézném az arcokat....
Még a head of engineering poziban is kevesebbet kap az ürge, nagy tétben mernék rá fogadni! Vagy pont annyit, de ő a teljes mérnökség vezetője ezért a pénzért (annak temérdek felelősségével), míg ezt az 1,4-et egy ügyes átlag programozó simán megkapja, és mégcsak nem is a bérsáv teteje...
"Kicsit" jobb lett volna gépelemek meg mechanika helyett programnyelvet tanulni, de mostmár ráb.*.am sajnos, van az úgy hogy az ember rossz lóra tesz.

2év releváns tapasztalattal ez inkább pont, hogy jó.

Végzetsßgem: Műszakimenedzser és Közgazdász
Van még SZÉP kártya is: Nettó: 17 ezer Ft.

Az oldal nevéhez fűződően, mennyit keres most egy folyamatmérnök, írjatok meg légyszives ha azok vagytok! (+ régió, munkatapasztalat stb.)

Szia Zoli!

Életkor: 40 év
Végzettség: Okl. gépészmérnök
Munkatapasztalat: 16 év, ebből 7 év autóipar (jelenleg is)
Munkakör: Folyamatmérnök
Lokáció: Pest megye
Alapbér: br. 780.000 HUF
Egyéb fix juttatások: 13. havi fizu, + br. 25.000 HUF/hó Cafeteria + bejárási támogatás (kb. 12.000 HUF/hó)
Adható juttatás: prémium (ha jók a mutatószámaid az év végén, akkor egy 14 havit is össze lehet kaparni).

A legutóbbi kommenteket olvasva nekem az tűnik fel, hogy mindenki a sült galambot várja.
Senkinek nem tartanak pisztolyt a fejéhez, hogy mérnök/műszaki ember legyen, vagy ebben dolgozzon, esetleg éveket húzzon le egy pozícióban... csak ugye egyszerűbb a körülményeket okolni a sikertelenségért, mint tenni magunkért. Nyugodtan lehet vállalkozni, ha nem tetszik a beosztott szerepkör, nem kell beszűkülni a műszaki irányba attól függetlenül, hogy valakinek ilyen végzettsége van...

"A legutóbbi kommenteket olvasva nekem az tűnik fel, hogy mindenki a sült galambot várja"
Te lehet hogy ennek értékeled, de csak arról van szó, hogy a mérnökök akik éveket áldoztak a képzésükre, és már x év ipari tapasztalattal is rendelkeznek, termelésben lehúztak x évet, szeretnének a munkájukért pénzt is kapni, nem csak borravalót. Tipikus "nem a zsemle kicsi, a pofátok nagy" komcsi hozzáállás amit ide leírtál, a valóság ezzel szemben az hogy de igen, a zsemle kicsi..
A legsenkiházibb mérnök a legutolsó zugegyetemről pályakezdőként meg kéne hogy kapja a minimálbér 3-4x-esét, teljesen jogosan hőbörög itt mindenki. Vagy te ezeķért a gagyi fizetésekért most is beiratkoznál mondjuk gépészmérnöknek nappali képzésre?

Abból, hogy elvégeztél egy egyetemet és szakmai tapasztalatod is van még nem következik, hogy jól fogsz keresni. Mire fel kapja meg egy pályakezdő mérnök a minimálbér 3-szorosát, mikor gyakorlatilag hónapokig nem lehet rábízni semmi komolyabb projektet. Arra, hogy elvégzett egy szakot az egyetemen? A világ nem így működik, hogy nekem ez jár...
Az oktatás rossz, ez tény, de attól, mert azt okoljuk még nem lesz jobb a helyzet. Nekem ez tipikus kávézómérnök hozzáállásnak tűnik, akik csak bejárnak egy multihoz, nulla teljesítményt tesznek le az asztalra, aztán hőbörögnek, hogy szar a fizetés, de eszébe nem jutna tovább képezni magát vagy pályát váltani. Annyira nem lehet rossz, ha mégis az itt panaszkodók többsége még mindig ezt csinálja. Sok embertől hallottam már, hogy így nem érte meg mérnöknek tanulni, úgy nem érte meg, de ő már nem fog váltani, mert ez a szakmája, amivel nincs baj, csak akkor mire fel a panaszkodás?
A legtöbb embernek egyébként meglátásom szerint a kommunikáció a gondja bármilyen pályán. Lehetsz akármilyen jó szakember, ha nem mered felvállalni a véleményedet, nem mersz lépni. Kedvencem mikor közel egy évtizede van valaki ugyanazon a helyen, ugyanazért a szar fizetésért mérnöki diplomával, de azért nem vált mert fél és nincs jobb... mindig van jobb.

"...de eszébe nem jutna tovább képezni magát vagy pályát váltani."

Na pontosan erről van szó, hogy pályát kell módosítani ahhoz (az IT vonal irányába), hogy jól tudj keresni, mert mérnökként csak szotyipénzek vannak mindenhol. Szerinted ez teljesen rendben van, szerintem meg nem!
Ráadásul ez nem olyan mint pl. a pedagógus bérek, amik évtizedek óta kriminálisan szarok, hanem konkrétan az elmúlt 8-10 évben zuhantak be a gyártás/termelésben a mérnöki fizetések. Ma már nem is jelentkezik a kutya se műszaki felsőoktatási képzésre, 2010-ben pedig úgy ment a szekér mint most az IT területeken, tényleg jól kerestek a mérnökök. Az a pályakezdő akire semmit nem lehet rábízni szerinted, az is megkapta az akkori minimálbér 3x-osát.... igen, arra hogy elvégzett egy szakot az egyetemen!! (Miközben a többiek a szórótárgyakon elvéreztek és kihullottak az egyetemről... alig volt mérnök, irdatlan mérnökhiány volt, és meg is fizették már pályakezdőként is a mérnöki diplomát, akármennyire lekezelően is beszélsz róla.)

Há jah, elég egyértelműen megmutatja ez a comment miért annyit kapsz, amennyit. Mert ostoba, tanulatlan ember vagy, azért.

Semmi se jár, max a szád. Vége van már a kommunizmusnak. Piac van, a béreket a kereslet/kínálat határozza meg. Ha úgy érzed keveset keresel, ne menj el dolgozni az adott céghez. Ha nem találnak embert majd emelnek, egyébként meg te árazod túl magadat.

Sok ember azt hiszi attól, hogy diploma van a zsebében, meg "mérnök" szerepel a munkaköri leírásában, akkor már ő értelmiség, azt közben ALAPVETŐ piaci ismeretekkel sincs tisztában.

Atyaúristen, micsoda magas szintű információkat osztottál itt meg, nyilván mérnökként annyi fogalmam sincs a világról hogy piac van meg kereslet/kínálat, de neked hála most megtudtam. Fantasztikusan nagy közgazdaságtan tudással rendelkezel, elképesztő teljesítmény, gratula jár a taps!!
Te most úgy okoskodtál itt, mint aki feltalálta a csőben a lyukat, miközben amiket itt leírtál, azt mindenki tudja 15 éves kor felett, nemhogy egy mérnök.
A probléma azzal van, hogy MINDENHOL országos szinten gyengék a mérnöki fizetések. Sorra jönnek itt a példák róla mástól, nem tőlem (okl. Gépészmérnök 16 év tapasztalat br 780), de persze mindenki hülye meg idióta, csak te nem, mert te nagy közgazdász vagy látjuk ám! :)
Elmondtam már, hogy pár éve nem volt probléma a mérnöki fizukkal, kedvezőtlenül alakult a munkaerőpiac, ezért keveset keresnek a mérnökök (igen, a br 780 is kevés), de ettől még nem tanulatlanok, csak te vagy egy beképzelt, magas lovon ülő bunkó.

Egy szó, munkaerőPIAC. Sok a munkahely, kevés a mérnök -> felmennek a fizetések. Sok fiatal választja, ezért a hiány csökken, majd túlképzés lesz -> lemennek vagy stagnálnak a bérek. Ezért kevesebb ember választja, megint hiány lesz ezért ismét felmennek a fizuk. Teccik érteni?
Az meg, hogy szerinted (és sajnos nem csak neked, de a többségnek) a munka nem a magunk folyamatos (át)képzéséről, fejlődésről szól, mindent elmond.

Az ilyen hozzáállás nem fog előrevinni az tuti. Felismerted a problémát, nagyon jó - sok mérnök továbbra is egy rózsaszín ködben él, hogy biztos csak pont neki volt balszerencséje, vagy hogy az alacsony fizetés amit kap, az valójában magas, vagy majd később jó lesz.
A 2. lépést viszont nem teszed meg, nevezetesen hogy hogy oldd meg? Valaki külföldre megy, de szerintem pl. Németországban sem sokkal jobb a helyzet ha a magasabb albérlrti díjakat is hozzávesszük. Én mondjuk sok pénzügyi lemondás árán átképeztem magam webfejlesztőnek. Azért itt sincs kolbászból a kerítés, de a kemény munkát legalább jobban megfizetik, és eddig kevesebb láblógatót látok érvényesülni. Ide is egyre többen özönlenek, csak abban reménykedek ez a szektor kevésbé fog telítődni. Az ipar meg most úgyis még pár évig lejtmenetben lehet ha tovább folytatódik a chiphiány.

Jó sok hülyeséget össze tudtok itt hordani... Nem nekem válaszoltál, nehogy azt hidd, de pont IT területeken nem éri meg külföldre menni mert nem jársz vele jobban (hacsak nem egyenesen a Google-höz mész ki pl.), azt itthon is kellőképpen jól megfizetik. Műszaki vonalon viszont van egy átlag 2-2,5x-es szorzó a német és a magyar fizetések között, hogy ne lenne sokkal jobb a helyzet? Igen, még akkor is ha hozzáveszed az albérletek árát is, mert nem nő MINDEN kiadásod a 2,5x-esére. Azt meg hogy szerinted lejtmenetben van az ipar a chiphiány miatt már nem is kommentálom... :D

Sajnos a tragikus állapptban levo felsôoktatás ennek az oka. Sovinizmust nevelnek az emberbe innovativ gondolkodás helyett, aztán amikor kikerul az ember a piacra akkor szembesul vele hogy átvágták és nem errôl volt szó. Ennek egyenes következmenye a sokakban lévô feszultseg.

Csak viszonyításképpen írom: építőipari segédmunkákra nem találtunk munkásokat napi 20.000Ft/fő alatt egy kis kelet-magyarországi FALUBAN. Annyiért is csak olyat amilyet, gondolhatjátok mennyire vannak pedig bejelentve. A szomszédnak 6db műanyag ablakot rakott be most 120.000Ft munkadíjért egy ember alig egy nap alatt, a szomszéd pedig boldogan kifizette mert örült hogy vállalta egyáltalán végre valaki. Szóval aki most mérnökként dolgozik bruttó 3-4-500 ezrekért annak komolyan javaslom hogy gondolkodjon el azon mi a fenét csinál az életével...

Biztos vagyok benne hogy ez így van. A lényeges különbség, ami fölött sokszor sokan elsiklanak, az az, hogy sok esetben a test idejekorán korlátokat szab az ilyen munkáknak. Elég egyszer rosszul mozdulni, vagy sokat emelni, és máris maradandó egészségkárosodást kockáztat a dolgozó ha olyan állapotban (sérv, törés, stb) folytatja a munkáját. Márpedig folytatja, mert szeretjük a pénzt ugye.
Arról meg nem is beszélve, hogy a melós béreket az ingadozó piachoz igazítják. Ami most éppen fent van, de lesz még lent is, ahogy volt is.
Míg a mérnöki fizetések habár arányaiban most lejjebb vannak, de egyrészt megbízhatóbb hosszútávú bevételi forrás, másrészt az egészségedet sem (feltétlen) teszed vele tönkre, harmadrészt pedig 8 órát dolgozol. Mindig.

"de egyrészt megbízhatóbb hosszútávú bevételi forrás, másrészt az egészségedet sem (feltétlen) teszed vele tönkre, harmadrészt pedig 8 órát dolgozol"

Atyaúristen, mekkora bullshit halmaz! Legutóbb alig találtam munkát amikor családi okok miatt felmondani kényszerültem (az is megér egy misét hogy miert nem enged el egy munkahely par hónap fizetés nélkülire ha bajba kerülök, de mindegy), pár évvel azelőtt meg hetente 2-3x hívtak cégektől és szó szerint egymás elől lopkodták el a mérnököket a cégek, nekem is szép pénzeket tettek rá a fizetésemre csakhogy ne mondjak fel! Most meg örülök hogy egyáltalán van munkám, szar pénzért! Mi ezen a hosszútávú megbízható bevételi forrás? Itt is ugyanúgy a piactól függ minden, és min. 4 éve tartósan a béka segge alatt vannak a mérnöki fizetések, már régóta megint a munkáltatók diktálnak, volt egy szép időszak 2015 környékén amikor fordítva volt ez!
Na haladjunk tovább: egészséged nem készül úgy ki mint egy melósnak, mondod te. Dehogynem, csak máshogy: a mérnöknek nem egy tégla esik a lábára, nem gerincsérvet kap a sok emeléstől, hanem a munkahelyi stressz mérgezi folyamatosan, alattomosan támadva, emellett a gyártásban/termelésben irdatlan mennyiségű mérgező anyagot szív be (legyen az fémforgácsoló üzem, gumigyár, akkugyár, gyógyszergyár, stb), ezek együttese ugyanolyan romboló hatású mint gerendát pakolni, csak MÁSHOGY csinál ki.
Na itt már csapkodtam az asztalt a röhögéstől: "pontosan 8 órát dolgozik a mérnök, mindig". Voltál te már projektzárás, új terméktípus bevezetés/engedélyeztetés, gépállás, meg ilyesmik alkalmával mérnökségi irodában este 7-8 körül? A fél mérnökség benn van és túlórázik, egyetlen pozitívum hogy fizeti a túlórát a legtöbb multi, de még ez sem mindre igaz. Egy gépállásnál pl egy karbantartó mérnök pedig simán este 11-kor is ha kell benn hasal a gépben, vagy cseszteti a PLC programot, legfeljebb néhány aktatologató mérnökre lehet igaz hogy mindig 8 órát dolgozik, azt is home officeban tököt vakarva filmet nézve, nem ez a jellemző, hanem az hogy amikor a CÉGNEK fontos akkor te túlórázni fogsz aranyapám, vagy jön utánad a következő...
A fos mérnöki fizukat pedig úgy látom már kitárgyalták előttem, így mindent egybevéve igen szar döntést hoz aki manapság beiratkozik egy műszaki felsőokt. képzésre érettségi után.

Jajj tesó, hisztizni is az egyetemen tanultál meg remélem.

Hát én is biztos vagyok benne hogy van akit ez megnyugtat, de abban is hogy hülye aki 500 alatt vállal bármilyen mérnöki melót, hiába van diplomája...

Teljes mértékben egyetértek. Ismerve a jelenlegi szakmunkás béreket, ma egy mérnöki bérnek 500 (nettó!) -nál kellene indulni. Saját tapasztalatomat tudom mondani, a cégnél, ahol dolgozom az utóbbi 7-8 évben úgy emelkedtek a bérek, hogy átlag 5 % + e fölött az alsó bérkategóriákban még plusz emelés. Ennek az lett az eredménye, hogy összetorlódtak a fizetések, sőt... Kezdő szakmunkás 2500 Ft-os órabér, kezdő mérnök bruttó 330/hó ... Ez szégyen a mérnökökre nézve sajnos, ha aktatologató, ha nem. A diplomaszerzésre befektetett idő/energia/pénz az ablakon lett kidobva.

Azé sok állás csak a nevében mérnök, a valóságban meg csak aktatologatás, az nem ér 500k-t, közel se.

Igazad van, de az, hogy egy mérnökre aktatologatást bíznak, az nem az ő hibája. Egy nyugat európában dolgozó mérnökre nem fognak aktatologatást bízni, mert brutálisan drága egy mérnök. Itt csak azért bíznak, mert olcsó. Szóval az ok-okozat pont fordított, nem azért keres keveset egy mérnök, mert aktát tologat, hanem azért tologat aktát, mert keveset keres.

Ez az eredménye annak, hogy nem kontrollálja senki a keretszámokat a felsőoktatásban. Legalább éves szinten figyelni kellene a piaci igényeket és ennek megfelelően megszabni a felsőoktatási szakok létszámait. Az építész- / építőmérnök piac totál túl van tolva évek óta és most már a gépészek is sokan lettek. 2008 előtt ugyanezt eljátszották a jogász, bölcsész és egyéb humánképzésekkel is.

Építőipar mérnökként valóban kuka. Pedig cserébe áldatlan állapotok uralkodnak viccet félre téve. És egyébként igen, a gépész szakma is szép lassan feltellik és verik lefelé a béreket. Talán lassan már csak az IT az ami még megyeget. Nincs olyan mérnök hiány mint amit a média fúj.

És ezt így utólag : akkora szakember hiány van, hogy egy katás egy fős “vállalkozó” egy jó szakmával , szezonban meg főleg , havi 1 misit simán hazavisz. És ebben semmi túlzás nincs. Ebben dolgozom, látom a díjakat. És lassan alig lesz alkalmazott szakember ezen a területen . Eszméletlen ami zajlik. Nem, hogy egy epítésvezető mérnöknél, de egy projektvezetőnél is többet hazavisznek. Valami nagyon félre ment itt . Saját véleményen szerint. Ezért megéri a közös penzt dönteni ebbe az iparágba ?

Sziasztok,

én is mérnök vagyok...de a mérnöki végzettséggel ki kell használni,hogy olyan cégekhez tudsz elhelyezkedni ahol megnyílnak a lehetőségek.Bár sok mérnök nem rátermett,de el kell indulni aki teheti a vezetői pozíciók felé,mert így lesz magasabb fizetés...
rólam: Kelet-Moi autóipari multi középvezető Br 900e+caf+éves prémium,43év (lehetne több tudom,speciális tapasztalatom van,közép vagy nyugat Mo-on 1,5M körül keresnék...

"de el kell indulni aki teheti a vezetői pozíciók felé,mert így lesz magasabb fizetés..."

Azt azért vágod, hogy csoportvezetőként vagy még magasabb szinten sokkal nagyobb a stressz meg a felelősség, miközben a fizu meg nem sokkal nagyobb? Nem éri meg feltornázni egy szarfoshugy bruttó 500 ezres folyamatmérnöki fizetést br 650-re cserébe csoportvezető lettél, ha fél év múlva xanaxot kell ebédelned, mert mindenki szaros ügyeiért te felelsz és mindent rajtad kérnek számon és a napi stressz az egekben van.
Nincs olyan szelete a piacnak az országban, ahol ma megérné műszaki pályán mérnökösködni. Minden cégnél fillérbaszás van. Az itteni beírt fizuk is tökéletesen mutatják ezt. Mindjárt 200 a minimálbér, csak a diploma+nyelvtudás meglétének 600-at kellene érnie a legvacakabb egyetem legrosszabb mérnökénél is, ehhez képest látjuk mi van, elég itt visszaolvasni. Kb 2017 óta nincs mérnökhiány, ezt pedig be is árazta a piac, a legjobb mérnökök fizetése is vicc kategória. Teljesen igaz ez is, hogy segédmunkások simán megkeresnek annyit, mint egy kicsit rosszabbul kereső mérnök, totál abszurd, el nem hitted volna 2011-ben hogy ez lesz, de ez lett.

Senki sem fog hozzádvágni 1,5M-t hogy lógasd a lábad....stress van ez nem skandinávia ahol nincs stressz.Főleg az autóiparban vannak jó fizuk de ehhez teljesíteni kell...vagy maradsz mérnök 600-ért.

Oldalak