Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Csak viszonyításképpen írom: építőipari segédmunkákra nem találtunk munkásokat napi 20.000Ft/fő alatt egy kis kelet-magyarországi FALUBAN. Annyiért is csak olyat amilyet, gondolhatjátok mennyire vannak pedig bejelentve. A szomszédnak 6db műanyag ablakot rakott be most 120.000Ft munkadíjért egy ember alig egy nap alatt, a szomszéd pedig boldogan kifizette mert örült hogy vállalta egyáltalán végre valaki. Szóval aki most mérnökként dolgozik bruttó 3-4-500 ezrekért annak komolyan javaslom hogy gondolkodjon el azon mi a fenét csinál az életével...

Biztos vagyok benne hogy ez így van. A lényeges különbség, ami fölött sokszor sokan elsiklanak, az az, hogy sok esetben a test idejekorán korlátokat szab az ilyen munkáknak. Elég egyszer rosszul mozdulni, vagy sokat emelni, és máris maradandó egészségkárosodást kockáztat a dolgozó ha olyan állapotban (sérv, törés, stb) folytatja a munkáját. Márpedig folytatja, mert szeretjük a pénzt ugye.
Arról meg nem is beszélve, hogy a melós béreket az ingadozó piachoz igazítják. Ami most éppen fent van, de lesz még lent is, ahogy volt is.
Míg a mérnöki fizetések habár arányaiban most lejjebb vannak, de egyrészt megbízhatóbb hosszútávú bevételi forrás, másrészt az egészségedet sem (feltétlen) teszed vele tönkre, harmadrészt pedig 8 órát dolgozol. Mindig.

Hát én is biztos vagyok benne hogy van akit ez megnyugtat, de abban is hogy hülye aki 500 alatt vállal bármilyen mérnöki melót, hiába van diplomája...

Teljes mértékben egyetértek. Ismerve a jelenlegi szakmunkás béreket, ma egy mérnöki bérnek 500 (nettó!) -nál kellene indulni. Saját tapasztalatomat tudom mondani, a cégnél, ahol dolgozom az utóbbi 7-8 évben úgy emelkedtek a bérek, hogy átlag 5 % + e fölött az alsó bérkategóriákban még plusz emelés. Ennek az lett az eredménye, hogy összetorlódtak a fizetések, sőt... Kezdő szakmunkás 2500 Ft-os órabér, kezdő mérnök bruttó 330/hó ... Ez szégyen a mérnökökre nézve sajnos, ha aktatologató, ha nem. A diplomaszerzésre befektetett idő/energia/pénz az ablakon lett kidobva.

Azé sok állás csak a nevében mérnök, a valóságban meg csak aktatologatás, az nem ér 500k-t, közel se.

Igazad van, de az, hogy egy mérnökre aktatologatást bíznak, az nem az ő hibája. Egy nyugat európában dolgozó mérnökre nem fognak aktatologatást bízni, mert brutálisan drága egy mérnök. Itt csak azért bíznak, mert olcsó. Szóval az ok-okozat pont fordított, nem azért keres keveset egy mérnök, mert aktát tologat, hanem azért tologat aktát, mert keveset keres.

Ez az eredménye annak, hogy nem kontrollálja senki a keretszámokat a felsőoktatásban. Legalább éves szinten figyelni kellene a piaci igényeket és ennek megfelelően megszabni a felsőoktatási szakok létszámait. Az építész- / építőmérnök piac totál túl van tolva évek óta és most már a gépészek is sokan lettek. 2008 előtt ugyanezt eljátszották a jogász, bölcsész és egyéb humánképzésekkel is.

Sziasztok,

én is mérnök vagyok...de a mérnöki végzettséggel ki kell használni,hogy olyan cégekhez tudsz elhelyezkedni ahol megnyílnak a lehetőségek.Bár sok mérnök nem rátermett,de el kell indulni aki teheti a vezetői pozíciók felé,mert így lesz magasabb fizetés...
rólam: Kelet-Moi autóipari multi középvezető Br 900e+caf+éves prémium,43év (lehetne több tudom,speciális tapasztalatom van,közép vagy nyugat Mo-on 1,5M körül keresnék...

"de el kell indulni aki teheti a vezetői pozíciók felé,mert így lesz magasabb fizetés..."

Azt azért vágod, hogy csoportvezetőként vagy még magasabb szinten sokkal nagyobb a stressz meg a felelősség, miközben a fizu meg nem sokkal nagyobb? Nem éri meg feltornázni egy szarfoshugy bruttó 500 ezres folyamatmérnöki fizetést br 650-re cserébe csoportvezető lettél, ha fél év múlva xanaxot kell ebédelned, mert mindenki szaros ügyeiért te felelsz és mindent rajtad kérnek számon és a napi stressz az egekben van.
Nincs olyan szelete a piacnak az országban, ahol ma megérné műszaki pályán mérnökösködni. Minden cégnél fillérbaszás van. Az itteni beírt fizuk is tökéletesen mutatják ezt. Mindjárt 200 a minimálbér, csak a diploma+nyelvtudás meglétének 600-at kellene érnie a legvacakabb egyetem legrosszabb mérnökénél is, ehhez képest látjuk mi van, elég itt visszaolvasni. Kb 2017 óta nincs mérnökhiány, ezt pedig be is árazta a piac, a legjobb mérnökök fizetése is vicc kategória. Teljesen igaz ez is, hogy segédmunkások simán megkeresnek annyit, mint egy kicsit rosszabbul kereső mérnök, totál abszurd, el nem hitted volna 2011-ben hogy ez lesz, de ez lett.

Senki sem fog hozzádvágni 1,5M-t hogy lógasd a lábad....stress van ez nem skandinávia ahol nincs stressz.Főleg az autóiparban vannak jó fizuk de ehhez teljesíteni kell...vagy maradsz mérnök 600-ért.

Csakhogy a 600-ad nem fog 1,5M-re ugrani attól, hogy kineveznek csoportvezetőnek, és annyit sem fog emelkedni hogy megérje a dolog. Ráraknak bruttó 100-at vagy 150-et (de tudok példát 0,000-ról is...), hogy most már csitt legyen, cserébe sokkal nagyobb felelősség a munkád másnaptól. Egyetlen példát nem tudok, aki ne bánta volna meg hogy elvállalta a csoportvezetést, mindez 3 cégnél, detto ugyanaz a helyzet, nem fizetnek érte annyit hogy megérje. 100x annyi munka 1,15x nagyobb pénzért, nem biznisz! Igen, akkor érné meg, ha 1.5-re ugrana...

Egyetertek. Belsos kinevezettkent meg aztan tenyleg rosszak az eselyei az embernek egy normalis berugrasra altalaban. Kivulrol beulni egy vezetoi pozicioba altalaban jobban megeri. Egyebkent en is tul nagy szakadekot latok a fizetes es az "elnyert" felelosseg kozott.

Mellesleg ugyanez igaz amúgy a komoly szakmai meló vs. betanított mérnök dologra is sajnos. Voltam olyan cégnél ahol a fejlesztőmérnökök alig kaptak többet mint az egyéb himi-humi mérnökök, holott kb. 3x nehezebb volt a munkájuk és sokkal nagyobb tudás is kellett hozzá. Pénzben talán pár tízezer forint nettó volt a különbség köztük, röhej...

Ezzel egyetértek, saját tapasztalat:
több tízmilliós berendezések felelős tervezéséért (nem volt ellenőr) kb 30e ft-tal kaptam többet, mint most a kamu mérnöki munkámért, jelenleg pihenni járok be dolgozni és mellette fusizok egy keveset -> sokkal többet keresek együtt véve

Értem én, csak azt nem hogy aki perpillanat ennyiért csinálja az miért teszi? Mert a 95%-ukból úgysem lesz semmilyen vezető, szerintem ők sem reménykednek ebben.
És ha szerinted 200km-rel odébb hozzád vágnának egyből +600-at akkor miért nem költözöl? Szerintem bőven megérné.

mert ide jár a gyerekem iskolába,itt vannak a barátai.Nekem van egy jó csapatom,és szeretem amit csinálok és ahogy csinálom.Lenne +600-am,de lehet nem szeretném azt amit és ahogy kellene máshol csinálni.

6 év tapasztalat, BSC gépész, angol tárgyalóképes
Pest megye, egyedi gyártás
Br. 700.000 + bejárás + cafe

Végzettségem:
Gépészmérnök Bsc + Gépészmérnök Msc (Gépgyártástechnológia szakirány)
Angol középfok, aktív kommunikációképes szint.
7 év szakmai tapasztalat

Tapasztalataim:
2 év - Termékmérnök (Amerikai multi cég autóipar)
2 év - Gyártósor mérnök (Német autóipari multi cég)
3 év - Értékesítő mérnök (Magyar kis cég, automatizálási terület)

Jelenleg Értékesítő mérnök vagyok már 3 éve ipari automatizálási területen pest megyében van a cég székhelye.
Alapbérem: Br. 451.000Ft --> Nettó 300.000 Ft/hó
Jutalék feketén zsebbe átlagosan: 550.000 Ft/hó
Összesen: kb. 850.000 Ft/hó
+Céges kocsi korlátlan magánhasználatra is egy 2017-es Skoda Octavia.
+Céges telefon és Laptop korlátlan magánhasználatra.

Ez a fizetés mennyire jó a szegmensben ennyi tapasztalattal?
Lehet ennél jobbat elérni?

Ez egy korrekt fizu, kár, illetve szomorú, hogy csak feketén ennyi. Multiknál, vezetői poziban lehet több is, rendesen bejelentve, de azt nehéz lesz megcsípni. Mezei mérnökként ha az össz nettót nézzük, akkor eléggé kimaxoltad a lehetőségeket szerintem.

Sztem kb a maxot kapod, sokkal tobbet ennel nemigen lehet elerni magyarorszagon

Helló
Pár adat rólam:
Végzettség:Gépészmérnök Bsc
Kor: 36
Munkakör: Folyamatmérnök
Tapasztalat: 8 év
Autóipar

Fizetés: brutto 420 000
Egyéb juttatás nincs

Ez brutalisan keves :( melyik orszagreszben vagy?

Borsod megye, Sátoraljaújhely

Délmagyarországon dolgozom, 20 éve célgépeket tervezek. Plusz a gyártás felügyelete, rendelések stb..van hogy szerelek is ha kell.
Netto:377 a fizu.
Brutto: azt inkább hagyjuk
Szeretem a munkám, szép, sokszor látványos dolgokat tervezek, de lassan nem jövünk ki a fizetésből.

Hát, ez szerintem is kevés. Egy 600 körüli nettó a minimum szerintem. 5-10 év körüli tapasztalattal se elérhetetlen ez a bér már, ráadásul kevesebb felelősséggel járó pozíciókkal. Stresszesnek hangzik a munkád nekem.

Stresszesnek nem mondanám a munkát, megvan már a tapasztalatom hozzá hogy ne kelljen idegeskednem.
Sajnos a nyelvtudásom kopott meg, alapfok megy talán, csak a rajzokhoz kell néha nyelvet használnom.
Kezdek én is nézelődni, az szűrődik le, hogy 700 brutto körül lehet a reális tervezői havi bér.

Nem vagy bejelentve? Vagy zsebbe kapod a nagy részét? Még ha ez nem lenne, akkor is durván kevés, figyelembe véve amit csinálsz. Az oké, hogy szereted a munkád, de ennyi tapasztalattal 3-4x-esét kaphatnád fővárosban. (ha van nyelvtudásod, stb.)

Aha, 3-4x-esét... És melyik cégnél? Oké hogy kevés szerintem is, de hol fizetnek az országban gépész tervezőknek közel nettó másfél millát?

Sehol, csak lódított egy nagyot. Az IT szektorban vannak br 1 millió fölötti fizetések, külföldi munkaviszonnyal, nem forintban kapott fizetésekkel. A gépészmérnök, mechatronikai mérnök, villamosmérnök piac behalt, br 600 fölött már kezdődik a fintorgás a gyártó cégeknél, és 800-nál van a vége, csak csoportvezetőként lehet fölé menni vagy még magasabb pozícióban (100x akkora felelősséggel), szimpla mezei mérnökként nem, vagy csak pár kirívó esetben, de nem jellemző, míg az IT-ban itt van a bérsáv KÖZEPE...
1500 fős gyártó multinál nekiállnak kiszámolni, hogy megéri-e 300 EUR tartalék alkatrészt tartani ahhoz a géphez ami óránként 5000 EUR-t termel, persze, majd nyilván egy mérnök bére 1,5 millió lesz, hogy is ne....

Sziasztok.
Észak-kelet Magyarország, autóipar.
Végzettség: közgazdász
Munkakör: Folyamatmérnök
Tapasztalat: 3 év autóipar
Fizetés: brutto 360.000

Szerintem ez így nagyon kevés

Oldalak