Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Kezdő béreket említettek feljebb. Egyetértek, hogy nem kiemelkedő bérek (a Bosch-nál általában is gyengék a fizetések) de azért ne hasonlítsuk már a futár meg ilyenek bérét ahhoz, hogy egy mérnöknek az évek során jelentősen tud nőni a fizuja, a minimálbéreseké meg csak annyival, amennyivel az aktuális kormány emelni akarja.

"....hogy egy mérnöknek az évek során jelentősen tud nőni a fizuja"
Lehet hogy te valami űrlény vagy aki a jövőben él, de én pedig a jelenben élek. Nekem a mai pénzemből kell félretennem nyugdíjra, gyerekeim oktatására, autóm x év múlva lecserélésére, meg még sorolhatnám. Ha a jövő bevételeiből akarod fedezni a ma kiadásait, azt úgy hívják hogy hitel, de az egy teljesen másik téma!!
De egyébként sem számít ez semmit, mert körülnézek, és azt látom hogy aki 15-20 év ipari tapasztalattal mérnökösködik, annak is fika a nettó fizetése. Mind az árakhoz, mind a 8 általánosos alkoholista kókler szakikhoz képest. Persze több mint a kezdő, vitán felül, de még mindig méltatlan kategória. Igenis kell nézni a minimálbért, az egyfajta origot jelent.
A "most csak ennyi, de a jövőben még emelkedhet" pedig csak egy süket dumát jelent. (Állásinterjúkon is hányszor elsütik....)
A jelenben élünk.

"Lehet hogy te valami űrlény vagy aki a jövőben él, de én pedig a jelenben élek. Nekem a mai pénzemből kell félretennem nyugdíjra, gyerekeim oktatására, autóm x év múlva lecserélésére, meg még sorolhatnám."
Persze, a jelenbeli pénzből, de azért nem a full kezdő fizetésből kell minderre egyszerre félretenni, ugye?
A fent említett kezdő bérek kétszeresét azért meg lehet keresni mérnökként némi tapasztalattal.

De mondjuk, hogy egyetértek, és én sem tartom jó befektetésnek azt, hogy egyetemet kellett végezni a nettó 600-hoz, tehát nézzük a lehetőségeket (ezeket részben más is említette már):
- itt rinyálsz minden komment alatt, aztán végül tényleg elhagyod a "pályát" és te is elmész alkesz segédmunkásnak, mert azoknak áll a világ.
- vállalkozol
- külföld (nem feltétlenül kell költözni, lehet ám remote-ban is dolgozni)
- némileg átképzed magad: az infó területén vannak jelenleg "legjobb" bérek, azért nem egy megugorhatatlan akadály, hogy műszaki/mérnöki területről érkezve némi IT tudást felszedve elinduljon SW-es irányba.

Hat ha kevesled akkor irány futárnak vagy alkoholista kőművesnek, ahelyett, hogy itt vered a melled. Miért járna neked több lóvé? Kapitalizmus van, melyben a piac határozza meg mennyit kapsz a munkádért. A tény, hogy ezt te mérnök létedre nem voltál képes megtanulni éd megérteni az egyetemet pontosan megmutatja miért kapsz annyit, amennyit. Mert ostoba vagy, és attól, hogy van papírod, még nem fogsz értékesebb munkát végezni, hiába hívnak "mérnök"nek...

Nincs igazad. Nem a piac miatt magasak a szakmunkás bérek, hanem mert szarásig van buffolva az építőipar, és pokolian sok pénzt nyomtatnak manapság, amit kizárólag ilyen dolgokra lehet elkölteni. Ha a piacból kéne megélnie a szakmunkásoknak is, akkor lenne az állításod valós.

Tök fölösleges összevetni egy alkalmazott mérnök fizuját egy vállalkozó szakmunkáséval, teljesen más a kettő. Ha kevesled a béred (jogosan), akkor vállalkozz: légy külsős megbízott egy/több ügyfélnék, megbízási szerződéssel, és máris nem nettó 300 fog jönni hanem a többszöröse.
Ja, hogy nem tudod hogy kell ügyfeleket szerezni / megtartani, nem akarsz könyvelőt fizetni az adózás miatt, és a bizonytalanságot hogy bármikor bármelyik ügyfél bonthatja a szerződést? Akkor viszont már csak egy megoldás marad: kimész külföldre. Harmadik opció hogy ez sajna így működik.

Hát a jelentősennel vitatkoznék azért. Ennek még a dupláját is nehéz elérni sok év alatt is... A fent említett asztalos és egyéb szakmunkások meg szintén elérhetnek ennyit ugyanennyi idő alatt ha kicsit is igényesek a munkájukra. Szóval de, igen, hasonlítsuk össze "az ilyenek" bérét is a mérnökökével egész nyugodtan.

Teljesen egyetértek, amikor a tanulást választottad, akkor egy befektetésbe kezdtél bele, kutya kötelességed a modern közgazdaságtan szerint az alternatívákat is figyelembe venni, és aszerint mérlegelni a befektetésed megtérülését. Ez alap!

Sziasztok!
Kb. 60 fős cégnél vagyok 26 évesen műszaki előlészítő Heves megyében (gépész BSc., MSc) . 310 nettót kapok és egy szállást, ahol egyedül vagyok (lakás) és a rezsit fizeti a tulaj.

Szia! Szerintem nagyon kevés, de sajnos ismerve a magyar viszonyokat, meg olvasva a korábbi hozzászólásokat, sajnos azt kell mondanom, hogy ez országos probléma jelenleg. Sajnos alul vannak fizetve a mérnökök, a szakmunkásokhoz mérten legalábbis. Pár hete a gázszerelő egy kb. fél órás szezon előtti kazán takarításért 12500 Ft-ot kért el. 0 Ft anyagköltség, KATÁVAL az adó szinte 0. Egy 10-es megmarad neki tisztán. Egy átlagos mérnöki fizetés kb. fél napra ennyi jelenleg.

Sziasztok!

Sok év főként K+F munka után az a tapasztalatom, hogy vegyészként bruttó 6-700k a teteje a fizetésnek, ami mások (szinte minden szaki, segédmunkás, stb.) órabérét, illetve az árakat tekintve rettentően kevés. Már elgondolkodtam a szakmaelhagyáson is, de jobb lenne az évek alatt felszedett kémiatudást valahogy kamatoztatni.
Szerintetek mit érdemes a vegyészet mellé tanulni, amire később akár egy vállalkozást is fel lehetne húzni, pl. munkavédelmi tanácsadó.
Olyanra gondolok, hogy munka mellett megcsinálok egy-egy képzést, és azzal még több lábon állok.

Elég sok nem vegyész ismerősöm van, aki pl. valamilyen programozást tanult, és a fenti összeget rutinmunkával is simán megkeresi, és fejlődési lehetősége is van.

Sziasztok.

Gépészmérnökként végeztem. 1 év multi autóipar, jelenleg pedig állami cég. Ergo pályakezdő.

Dilemmám a következő: Jelen pozícióban, állami cégnél kötetlen munkarendben dolgozom átlagos fizetésért( 430.000 br) mellette jelen időponttól kezdve elvégezhetnék levelezőn egy mesterképzést (épületgépész) ami után 3 év "gyakornokoskodás" ezen főállás mellett tudnék tervezői munkát végezni. Összefoglalva: minimum 5 év ezen állami cégnél, vagy több, ami mellett tudnák vállalkozni. 5-8 év múlva reális fizetés kb br 550.000 főállás + nettó 200-250.000 vállalkozás, kevés szabaidővel.

Másik opció: Mesterképzés elvégzése valami fejlesztő, tervező szakirányon állami cég főállás mellett aztán váltás valami magyar nagy multihoz 3 év múlva. Várható fizetés 5-8 év múlva az itteni adatok szerint br 600-800.000 talán??!

Szerintetek melyikkel járnék jobban ha nem tudja senki hogy mégis mi lesz 10-15-20 év múlva. Félek, hogy az állami cégnél eltöltött 5-10 év megbéllyegezné a karrierem egy életre. De ha multi cégnél van egy mérnök, általában az összes többi multi előtt is kinyílik a kapu ha váltani akarna vagy megszünne a munkája.

Szia,

Én a vállalkozást priorizálnám, multi mellett is tudnád csinálni akár.:)

Szerintem semmi értelme annak, hogy egyszerre két munkát végezz, akkor gyakorlatilag csak a munkából állna az életed. Ha pedig tanulni akarsz még, akkor inkább valami mást tanulnék, ami ehhez kapcsolódik pl. villamosság. Br. 600-800 pedig nagyon kevés 5-10 év tapasztalattal.

De hát minek tanulnék villamosságot ha gépészként végeztem? Ha bárhova megyek a jövőben, ott sem 2 ember munkáját akarom majd elvégezni. Ott is lesz külön gépész és villamosmérnök is. A bruttó 600-800 ezret az itt olvasott kommentek alapján lőttem be, hogy hiába is dolgozik valaki 5-10 éve multinál, ahol elvileg kimagasló fizetéseket is adnak, a plafon a br 800. Efölött már valamilyen vezetőnek kellenne lenni.... Az a szerencsés helyzet itt, hogy az állami cégnél ha ügyes vagyok letudom a munkát 3-4 óra alatt is néha és van idő mellette vállalkozni, de azért az is kivenne a szabadidőmből rendesen. Azért köszönöm az észrevételt.

válts most munkahelyet, menj versenyszférába, ha beszélsz angolul. Ha nem, akkor az legyen az első, hogy pótolod eme hiányosságod. Br5-600 simán elérhető a nagyobb multiknál 1-3 év tapasztalattal is. 800 körül tényleg van egy ki nem mondott plafon, de nem kell vezetőnek lenni hozzá, hogy megugord, lehet ennél több beosztottként is. Specializálódni kell valamilyen szakterületre, ennyi a titok. Nem magától értetődő, nem láblógatós, nem is sikerülhet mindenkinek, de egyáltalán nem lehetetlen. Vállalkozás amúgy jó ötlet, de akkor azt érdemes felfejleszteni olyan szintre, hogy pár éven belül csak abból élj. Annak nincs értelme, hogy két melóval 10-14 órát dolgozva hozz össze olyan fizut, amit egy multinál napi 8 órával is elérhetsz.

Szerintem semmi értelme annak, hogy egyszerre két munkát végezz, akkor gyakorlatilag csak a munkából állna az életed. Ha pedig tanulni akarsz még, akkor inkább valami mást tanulnék, ami ehhez kapcsolódik pl. villamosság. Br. 600-800 pedig nagyon kevés 5-10 év tapasztalattal.

Adatok
Kor: 29
Pozíció: Folyamatmérnök, összeszerelés
Iparág: Autóipar
Tapasztalat: 2 év folyamatmérnök ipari elektronikai területen. 1 év Projektvezetőként SMT területen
Fizetés: Br. 650.000 + bejárás támogatás. A nettó így 476.000Ft + 10% éves bónusz elvileg. Még csak 1 hónapja dolgozom itt, de eddig azt mondták mindig volt.
Munkaidő: 8 óra, túlóra indokolt esetben főnökkel aláiratva.
Régió: Nógrád megye

A helyzet az, hogy ez baromi kevés. Lakáshitel és az üzemanyag költség leugrik és marad 300k egy hónapra.

Na. Itt is sikerült kibulizni, hogy Projektvezető legyek. Első kanyarban felemelték a fizum br. 718-ra idén. Az új szerződés pedig br. 800k majd szeptembertől br. 850k. Ezzel kb kivédtem az inflációt és az EUR/HUF árfolyam romlást, ettől függetlenül én örülök neki, mert a munkatársak 3-7%-os emeléséhez képest ez baromi jó, de ahogy nézem egy projekt menedzsernek ez volt az alap kb. 2020-ban, szóval nem kell a lábuk elé borulnom. Ettől függetlenül a cég jó referencia lesz és tapasztalat, hogy mondjuk 2 év múlva már meg lehessen ugrani a br. 1.2-1.5 milliót.

SMT vagy más elektronika felé kell szakosodni és menni felfelé csop vez szintre, 2 év múlva meglesz a br 1M

Hagyd ezt a csopvez dolgot, ki lett már tárgyalva hogy nem éri meg. Mindenki témáit meg projektjeit rajta kérik számon, jóval nagyobb a felelőssége, miközben a fizetése alig növekszik. 650-ről nem ugrik 1M-re, rádobnak bruttó 100-at oszt jónapot. Szar biznisz. Halott a szektor, pályát kell módosítani, csak az a megoldás sajnos.

Akkor nem kell nyávogni hogy kevés...

Neked sem kellene a csopvez. pozidra verni itt magad állandóan. Oké, valahogy megkaptad, tudja már itt mindenki... Mellesleg elárulom azért hogy jobb helyeken az igazán jó szakembert is megbecsülik (anyagilag is), nem csak a vezetőket. Régen rossz ha mindent vagy semmit játék megy ebben a dologban.

Kicsit magasabb körökben mozgok nyugi ....7 számjegyért

^ Na látjátok, mondom én hogy erre van egyedül merevedése ennek a szerencsétlennek. "Magasabb körökben" te jó ég...
De egy hónapja még Br 900-at írtál, azóta emeltek? :) Mindenesetre attól még kicsit visszavehetnél az arcból, szerintem rád férne.

Már miért ne kéne? Az után zuhantak be a mérnöki fizetések pár évvel (pontosabban nem emelkedtek úgy mint a szakmunkás bérek), hogy elkezdtem mérnökként dolgozni (az elején nagyon jól kerestem egy operátorhoz, pékhez, pénztároshoz, stb-hez képest), ezért egy hatalmas tétes befektetésem esett kútba az én hibámon kívül! Látod, sorra mindenki kriminálisan szar mérnöki fizetésekről számol be itt is (br 780 meg br650 es társai csak az elmult napokból), akkor miért pont bennem van a hiba?
Komolyan van olyan elmebeteg, aki szerint ma megéri egy mérnöki diplomát végigküzdeni azért hogy utána 650-ért vagy 780-ért gürcöljön egy multinál? (Miközben egy alkesz segédmunkás 50-100 ezerrel keres csak kevesebbet, egy csótányos panellakás meg már 40 millió?) Még pályakezdő bérnek is karcsú, nemhogy több éves tapasztalattal! És valahol itt tart a bérsáv, nem egyedi esetek ezek!
Csaxólok, hogy 1,5M fizuk vannak diploma nélkül (oké, némi szerencsével) az IT-ban, konkrét példát tudok rá, csakhogy tudd hova tenni azt a kemény bruttó 780-at amit egy okl. MÉRNÖK kap. Alamizsna.
Az a hihetetlen inkább, ha valaki nem hőbörög rajta!

Na figyu,te is elmehetsz segédmunkásnak....vagy szakmunkásnak...terdepelj egész nap amikor csempézni kell,mássz fel a 10 fokban esőben tetőt fedni,vagy szívjad a csiszolt lakkot meg fűrészport ácsként...vagy dolgozz a klímás mérnöki irodában és kávézgass munka közben..lehet választani,mindennek megvan a maga előnye ...és hátránya

"terdepelj egész nap amikor csempézni kell,mássz fel a 10 fokban esőben tetőt fedni,vagy szívjad a csiszolt lakkot meg fűrészport ácsként..."

Ezek nem túl jó dolgok, és igazak is, csakhogy: ez évekkel ezelőtt is így volt, egy mérnök mégis a többszörösét kereste ezeknek a fizetéseknek. Most meg minimálisra csökkent az olló a kettő között.
Te meg egyébként menj el mondjuk egy akkugyárba vagy gyógyszergyárba mérnöknek, és elemezzük ki te milyen levegőt szívsz be.... mondjuk amelyik nap mennek a viagra tételek a soron, biztos jó a hangulat :D És akkor a temérdek fémipari cégről nem beszéltem, ott milyen a levegő. Rengeteg cégnél járok napi szinten, a termelést is be szokták mutatni, 10-ből 2 cégnél vannak kulturált gyártási körülmények, a többit szó szerint azonnal be kellene záratni, és nem egyszer neves cégekről van szó... (kifelé persze a prospektusokon kicsit más képet mutatnak)

Ha jah, akkor menj el IT-be, azt majd várunk itt néhány év múlva sírni, hogy hatalmas befektetésed esett megint kútba, mert nem keresed meg még a felét se annak az 1,5M-nak amiről itt álmodozol.

Tipikus esete a tejfeles szájú gyereknek, aki kiesik a mamahotelből az életbe, az meg pofán vágja öt, hogy a pénzért dolgozni is kell.

Az a br 780k akkora fizetés, amiről a Magyarországon lévő emberek nagy része max álmodni mer, és amúgy meg jóval közelebb van az átlag IT fizetéshez, mint az általad emlegetett 1,5M

Oldalak