Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

https://prog.hu/hirek/5881/800-000-forint-is-lehet-a-junior-2-millio-forint-a-senior-magyar-programozok-fizetese

Ez valóban észlelhető a piacon? A cikk állítása szerint tavaly szeptember óta akár 20-30%-kal is emelkedtek az elérhető bérek.

Másfél év tapasztalattal Java fejlesztőként budapesti multinál bruttó 670 szerintetek milyen?

2 év max 800 ha jó vagy 4 évvel lehet menni 800-1,3-as rangebe jelenleg. 1,5 - afelett az már prő vagy remote kintre.

Sziasztok,

Volta pár interjúzás pure NW vagy Cloud Network és megosztom a tapasztalataimat.
- Nagy olajcég BP. 13-ban elég gyatra (szűk 1) volt az ajánlat és jönnek a bullshit dumájukkal. nagy cég örülhetsz, hogy itt dolgohatsz ha leszel idősebb ekreshetsz többet.
- Angol telco cég 11-ben hát ott 1,2 + kocsi (ha kp az 200 br.), de rizikós volt mert a teamek között nagy a szórás. Így könnyeb beszívathatja magát az ember
- Veszprémi US cég le kellett volna járni 2 hetente cloud platform eng lett volna a téma, de max 1,2 volt a plafon
- Orosz pay processing cég 13-ban, hát kb. a designjuk 10 évvel van lemradva és DC-t akarnak építeni a cloud világban és azzal küszködni, így felejtós. Itt 1,5 volt a range.

Sima networkösből(NA, NP szint) dunát lehet rekeszteni Aki automatizál, tűzfalak, laodbalancek, DNS related dolgokhoz hozzá tud szólni és vágja a cloud témát az kereshet, de úgy néz ki 1,5 a lélektani határ. Itthon jelenleg nem lehet átmenni alkalmazotti jogviszonyban, mert annyival nem olcsóbb, hogy ezeket a pozikat kiszervezzék ide.

Jelenleg 1,4 -et kapok és ezért sem érte meg a váltás.
Osszátok meg Ti is a tapasztalataitokat.
Remélem segíthetem.

elkeseritonek latom a hazai piacot. Neha nagy ritkan reagalok itthoni megkeresesekre es mindig kiderul hogy 1,1 - 1,3 korul gondolkoznak amit igen kevesnek tartok fuggetlenul hogy az elmult 10 evben sokat javultak a hazai IT keresetek. Egyebkent meg szoktam nekik jegyezni hogy 10 evvel ezelott kerestem 1,1M itthonrol dolgozva. Azt mondjak hogy itthon ez versenykepesnek szamit es orulhetek, sosem ertem mit jelent az hogy versenykepes... kivel versenyeznek ezek? Meg senki nem valaszolt. Jelenleg olyan 2,2M HUF netto bevetelem van havonta. Felallasban uzemeltetek Adattarhazat ugyfel gyogyszeripari ceg svajcban. Eleg kenyelmes nem igazan van sok dolgom, felallas kicsit talan tulzas is.

Szia,
Engem is érdekelne, hogyan sikerült itthonról Svájci munkát találni. Nekem mindenki azt mondta, aki kint dolgozik (pl: Roché-nál), hogy törvényileg sem engedélyezett a remote munka Svájcba. Egyébként én is adattárházakkal foglalkozok 20 éve. Jól jönne most nekem is egy félállásos svájci munka,amihez nem kell a német nyelv.

Köszi szépen a megosztásod.
Hasonló felállásban gondolkodok, de lehetőség nem nagyon van sajnos.
Azt megírnád, hogy keveredtél a remote contractor világba?
Kösz előre is.

Sziasztok!

Körülbelül 7 éve járok ide néha szétnézni mi újság, viszont eddig nem kommenteltem.

Ha tudnátok segíteni Nekem, hogy az alább leírt tapasztalatok mellett milyen bérsávigényem lehet azt nagyon megköszönném!

Technológiák:
- 8 év munkatapasztalat (ebből 7 év ugyan annál a cégnél, a felsorolt technológiákkal foglalkozva, JavaEE)
- Liferay
- Alfresco
- PostgreSQL
- Linux üzemeltetés
- Alkalmazás szerverek telepítés,üzemeltetés (Tomcat, Jboss)
- JavaEE, (Hibernate, JPA, JSF)
- Activiti workflow
sorolhatnám még de ezek a legfőbb vonalak. (Full front és backend fejlesztés, üzemeltetés, telepítés)

Egyéb:
- Ügyfélkommunikáció, Funkcionális specifikáció és minden csatlakozó dokumentáció készítése
- Rendszertervezés
- Mentorprogramban aktív részvétel
- Üzleti folyamatok optimalizálása (Cégen belüli)
- Support szolgáltatás

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat! Szép napot! :)

Szerintem 1.2-1.4-t simán kérhetsz/kaphatsz, illetve akár többet is megfelelő cég és jól sikerült interjú esetén.

Köszönöm a segítséget. Én is hasonló bérsávon gondolkodtam. Köszönöm! :)

Köszönöm a segítségeket.

Mostani fizetésed mennyi?

Jelenleg bruttó 850.000

Még név nélkül is titkos :D

Nem titkos az csak nem nézem óránként a fórumot. :)

Az oldalt "mennyit keresel" pont húnak hívják.

Szasztok,

eddig alkalmazott voltam, szoval bocs, ha triviálisat kérdezek. Br 110k napidíj contractorként jónak számít?

Szerintem korrekt itthon. Németben/Svájcban 1000 euro / 1000 CHF / nap szokott lenni. Mennyit kell majd adóznod? Van munkához kötődő költséged?

Azért az 1000 EUR kicsit erős. Bár azt se tudjuk, milyen poziban. inkabb 6-700 EUR az, amit kulfoldon mondanek. Itthon a 110K jónak számit.

nem eros

BPi, kb 25-35 fős cég, csapatvezető (15 fővel a csapatomban) ügyfelekkel is kapcsolattartás, architect munka, tervezés, csapatvezetés. Két idegen nyelv C2 szinten, BSc diploma, 12 év tapasztalat, br 2M, plusz autó.

grat, jól hangzik. Szektort mondasz?

Üdv nektek

Lépnék tovább és tapasztalatom az, hogy a mostani HR színvonal eléggé alacsony.
Létezik, hogy egy auto reply sincs beállítva és hetekig nincs semmi visszajelzés egyetlen helyről sem?

Ez altalaban ugy megy (foleg nagy cegeknel), hogy meghirdetnek egy poziciot, begyujgtik az eletrajzokat, ilyenkor jobb esetben jon egy auto reply, hogy nyilvantartasba vettek, stb... majd siman lehet, hogy 2 honap mulva hiv a HR-es, hogy akkor johetne az elso kor. Kis cegek altalaban lecsapnak a jelentkezokre, de siman van olyan is, hogy se kep, se hang, ilyenkor sanszos, hogy a berigeny tul magas es ez alapjan ki is szortak elso korben.

Ennel egy jobb van csak, amikor bekuldod a CV-det, varsz, varakozol, majd jon 2 honap mulva egy email, hogy sajnos nem teged valasztottak. Na EZT en sem ertem...

Ha nem az IT topicba írnád még el is hinném, de ilyen mentalitással nem találnának embert ma Magyarországon az 100%. Egy fejlesztő se fog várakozni hónapokig, hogy majd reagáljon rá a cég akihez beadta.

Föleg, hogy tucatjával kapja az ember a megkereséseket még akkor is ha nem keres az ember állást. Biztos ha valaki váltana majd vár 2hónapot, hogy méltóztassanak reagálni (nem).

Amúgy meg személyes tapasztalat (több nagy és kis céghez is jelentkeztem már), hogy max 1 héten belül válaszolnak ha kell az ember.
Nyilván ha letűnik a jelentkezőről, hogy nem oda való, akkor vannak olyan helyek, ahol basznak válaszolni.

Hát nem tudom micsoda fizetéseket irnak itt egyesek...elég nagy baj hogy igy elvan tolódva ez az egész....
Valaki meg 150-180 ezerért rgazda itthon. Lehet Pesten megkap valaki 250-300-at rgazdaként, de Szegeden semmi esetre sem.
Fogalmam nincs mi az a contractor de azért nem isten az basszus hogy 110 ezer Ft-ot ami mondjuk adózás után csak 65 kb kapjon valaki egy napra. Felháborító igazságtalanság azért.
Más meg Rgazdaként kap 150.000-180.000-Ft-ot. Nincs igazság! :(

110 után 65 ? :D Eleg rossz is lenne , ha csak annyi maradna.

https://prohardver.hu/tema/jovedelem/friss.html

Ha nekem nem hiszel... Bar akkor nem tudom miert kerdezel meg egyaltalan valamit? Eldontod, hogy megfelel-e a valasz az univerzumodban vagy nem? Ettol az altalanos valosag nem fog megvaltozni, a linkelt topicban lehet olvasgatni, par honapot visszamesz es majd latod mi a helyzet, a tema kb. ezerszer ki lett mar vesezve en csak a lenyeget irtam le neked az iment.

Na meg en is fel evig kerestem munkat januartol-juniusig, de ez mar igazan reszletkerdes...

Ha tudnál olvasni a fent commentbe (amire válaszoltál) 1db kérdőjel sincs, tehát kérdés se volt feltéve.

Megnéztem az általad linkelt oldalt, ott is pont ugyan azt írják le neked (gondolom ugyan úgy a hülye kérdésedre kaptad), mint amit itt írtam le neked, tehát nem tudom mit vergődsz?

Az meg, hogy senkinek nem kellesz, részlet kérdés. Többet kellett volna tanulni/több referencia, vagy épp nem kéne erősen fölé lőni annak, mint amennyit érsz a piacon.
Arról nem a HR-es tehet, hogy te irreális összeget adsz be nekik, vagy egy olyan önéletrajzot ami csapnivaló/nem releváns. KB. ez a két eset van, amikor nem reagálnak, vagy ha jön több száz jelentkezés egy pozícióra, de az nem reális IT területen.

Oldalak