Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Ez egy végtelenül gyenge, a végletekig leegyszerűsített, helytelen, Móricka színvonalú számítás. Hogy mennyit költesz az autódra valójában, az egy többszörösen átjárt pénzügyi téma, kezdve az autóban fekvő vagyonod elmaradt hozamaitól a mosatás, biztosítás (casco és/vagy kötelező), gumik, parkolás, stb költségeiig, nem sorolom fel mert majd' két tucat tényezőt fizetsz ha autót tartasz fenn, amiből te felsoroltál HÁRMAT (!!!!!!) mint aki jól végezte dolgát....
Maradjunk annyiban hogy fuss neki mégegyszer.

Azért ennyire nem eszik forrón a kását. Papíron tök jó hogy kap autót használatra, de kicsit érvényesül a "közös lónak túros a háta" eset. Ha pl. megtöri az autót mondjuk totálkárra, akkor kell-e fizetnie vagy a biztosítás mindent rendez? Vagy ha csak "kicsit" töri meg és 700k a javítás, akkor legyint a munkáltatója, vagy kap egy 700k-s csekket? Kőfelverődés meg anyámkínja általános amortizáció miatt b*sztatás van, vagy lexarják?
Ezeket nem árt előre tisztázni, egyébként alapesetben én is egyetértek hogy az autófenntartás drága mulatság és 150-200k-nak megfelel ha van céges autó. De csak akkor, ha a céges autómra a parkolóban rányitják az ajtót, és nem kapok jövő héten váratlanul egy 500 ezres számlát a munkáltatótól hogy ennyibe került a 3 rétegű gyöngyházmetál fényezés és fizessek. Ha az amortizációból vagy káreseményből 1 fillér fizetési kötelezettségem (tartozásom) keletkezik, nem is kéne céges autó!

Céges autókon szokott lenni casco, aminek persze van önrésze, de ha nem zúzod le minden héten az autót, akkor ezt csak a nagyon szarrágó cégek terhelik rá az alkalmazottra.
Ennyi erővel saját autót se tarts, ott még nagyobb az esélye, hogy neked kell fizetni a javítást. Mai árak, szervizek leterheltsége mellett, ha egyébként is kéne autó, akkor jó deal egy céges autó.

Önmagában a bruttó 570-re azt mondanám, hogy nagyon karcsú, de a többi juttatással, főleg az autóval, nem rossz. Illetve a kötetlen munkaidő az nagy kincs, főleg, hogy kijössz a 8 órából.

Alapfizetésben biztos adnának jobbat. Viszont céges autót meg ilyen prémiumot nem hiszem. Ha azt mondod inflácion felul emelnek 2-4 százalékkal az is elég jó. Probald meg abból baj nem lehet.

5évre ez nagyon jó

Sziasztok!

Ország déli feléről hírek?
Szeged környékén dolgozok, gépészmérnök Bsc. 4 év tapasztalattal egy kisebb (<50 fős) cégnél.
Bruttó 480.000ft fizu és elvileg év végén valamennyi plusz (idén jöttem át ide).

Békés megyei multi, hegesztő szakmunkás nettó(!!!) 300-400000 Ft/hó. Szóval mérnökként a 480 bruttó siralmasan kevés. De mielőtt még elgondolkoznál, hogy jönnél hozzánk, a mérnöki bérek ugyanolyan sz..rok... Nekem 20 év tapasztalattal 520 bruttó. És bruttó 600 fölött nincs senki mérnökként.

Építőiparban már megfordult a trend, a szakmunkást jobban megbecsülik mint az építőipari mérnököket, szóval lehet, hogy lassan ti is hozzászokhattok ehhez a gépiparban. Nálunk a szakmunkás nélkül megáll az élet és nincs is belőlük sok, mérnökök között pedig lehet válogatni fizetés igény alapján. Van jelentkező kevesebbért is. Kereslet és kínálat ugye. De egyébként a kifejezett szakmunkát nyugaton is megfizetik ám. De az iparágamból kiindulva, van olyan szakma ahol évente 20-30 ember ha végez. Építő és építész mérnökből mondjuk 600. Az 10 év alatt 6 ezer ember. Szakmánál meg 200. Nem kell csodálkozni, hogy kiért is lesz nagyobb a verseny.
És lehet, hogy gépiparban is megtapasztaljátok ezt lassan. Azon a hegesztői fizetésen sem kell annyira csodálkozni, lehetne akár még több is.

A 2010-es évek elején mérnökökből is alig végzett valaki, tömegével morzsolódtak le az emberek a vizsgák/zárthelyik után, egy diplomaosztón is csak pár ember lézengett.
Aztán a sok "stratégiai partner" multi bejövetele után/közben elkezdték az egyetemek ontani a mérnököket, és a mérnökhiány (ami eredményezte a jó fizukat) 1-2 év alatt meg is szűnt. (Olyasmi átalakulás ment végbe, mint korábban a jogászoknál)
Ma már nincsen semekkora mérnökhiány, hiába hazudják még egy páran (főleg egyetemek terjesztik hiszen el akarják adni a képzésüket), egy-egy pozícióra tömegek jelentkeznek (ellentétben azzal amikor egy szűk évtizeddel ezelőtt örültek ha egyáltalán jelentkezett valaki de az is pályakezdő volt), ennek megfelelően jó szarok is a fizetések.
Simán előfordulhat az itt leírt szitu, hogy egy kicsit rosszabbul kereső mérnök kevesebbet keres mint egy hegesztő szakmunkás. Szóval a válaszom, hogy a gépiparban is már megtapasztalták ezt a mérnökök. A legrosszabb pedig, hogy semmilyen pozitív fény nincsen ezzel kapcsolatban az alagút végén, belátható időn belül nem fognak rendeződni a mérnöki fizetések. Annyit lehet tenni, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalokat tájékoztatjuk, nehogy bedőljenek az egyetemek csodás videóösszefoglalóinak és beiratkozzanak, hogy utána szaros bruttó 5-6-700-ért gürcöljenek egy multinál.

Van azért èpìtőmèrnöki szegmens ahol pedig az ezért az összegért ( amit fentebb említettél)is vidáman güriznének mert egyébként ennyi sincs. Szoktak vele dobálózni, hogy önkormányzatok, beruhazasi osztályok ès szervezetek, vízművek ès hasonlóknàl mekkora Epitomernok hiány van, biztos munkátok lesz! Csak sajnos azt nem teszik hozzá, hogy ilyen helyeken lehet, hogy 200 ezernek is örülni lehet sok esetben. Pedig ahhoz, hogy az infrastruktúra ès egyèb köz ingatlani beruhàzások jók legyenek kellene ilyen helyekre is sok jó szakember, mert a pénz elmegy ès lehet, hogy már a projekt indulása előtt is rossz az egész elképzelés műszakilag ès xar lesz a végeredmény ami a közfelhasználóknak semmit nem èr. Aztán vannak az infrastrukturális cégek (közút, màv stb) ami megint kétes karrier szempontjából. Szóval az az èvi 600 építő ès építészmérnök ha meg szeretne élni ès csak piacon működő céghez menne akkor baromi nagy lesz a verseny, ès mennek le a bérek. Szoval jelen pillanatban nem kell csodálkozni azon, hogy egy kőműves vagy burkolo fontosabb egy cégnek. De ezek szerint akkor gepiparban is lehetnek lassan hasonló jelenségek.

Mondjuk ebben van valami. Jelen példában az építőipar valószínűleg nem áll úgy, hogy 2 évente 1200 pályakezdő mérnököt felszívjon.
Ezáltal gondolom sok jelentkező van pályakezdő pozira, és megy a bérekben az alkudozás lefele. Gondolom Én.

Gyártásban hála isten azért jóval több cég és multi van, nagyobb ember igénnyel.

Sziasztok! Van esetleg valakinek információja, hogy a hatvani Boschnál mekkora most egy mérnöki fizetés? Vidéki autóipari multinál dolgozom villamosmérnökként, de bérek megdöbbentő módon összecsúsztak az utóbbi évek "alacsony fizetések felzárkóztatása " címén. Egy szakmunkás és egy mérnök fizetése között szinte elhanyagolható már a különbség. Sok mérnök tovább is állt az utóbbi időben.

Kezdőbér nettó 280 - 300.000 + caf. + bónusz(ha adják) + valami alamizsna mert ott maradsz hosszú távon, ami kb 5 év után felmegy fél havi - 1 havi fizuig.

Tapasztalt bérről csak 1 et tudok, akinek 3 év alatt nettó 100.000 -rel nött kb a bére.

Siralomház b******!!!
A mérnöki pálya elhagyásán gondolkozom, ennek semmi értelme hogy a 15-20 éves lefingott gépekkel dolgoztató fillérb*szó multik között váltogassak ezekért a xar pénzekért a zajos/bűzös termelésben, miközben ugyanekkora fizukért home officeban csipszet zabálva filmet néznek a szerencsésebb barátaim/ismerőseim.
De a futártól kezdve az asztalosig mindenki hazavisz már 300 nettót, ezekhez képest már nem sokkal több egy mérnöki fizetés, teljesen összecsúsztak a bérek. És erre jön még rá a minimálbér emelés nemsokára, ha arányosan nem emelik a mérnöki fizudat neked is azonnal (hogy a minimálbér és a fizud közti szorzó változatlan maradjon), akkor tulajdonképpen tovább csökkentik a fizudat! És ugye hótziher hogy nem fognak mindenhol emelni....

Nem akarom elhinni ezeket. Bár nem vagyok mérnök de vidéken egy baratom 0 tapasztalattal egyetem utan br. 850 és még szerintem keveset is mondott.

Teljesen hihető,hogy egy mérnöknek 0 tapasztalattal vidéken 850 bruttót adnak.Még a fővárosban is csak ennek a fele körül kap egy kezdő mérnök.

JaJa, teljesen hihető, vidéken bruttó 850K kezdő mérnöknek. Sőt a cég ad szolgálati lakást, fizeti a rezsit+kaját, céges autó korlátlan használat, céges laptop, 2 telefon, évi 2 nyaralás (cég fizeti), gyógyszer támogatás, évi 60 nap fizetett szabadság, korlátlan 100% táppénz betegség esetére, esetleg havi 2-3 prosti költségét is megtéírtik. És a barátod erre kicsit szájhúzva mondta, hogy "hmmm, kicsit kevés az alapfizu, de legyen, elfogadom".

Na én meg ezt nem akarom elhinni. Hol és milyen mérnököknek adnak 0 tapasztalatra ennyit?

Ez konkretan szeged. Valami kazánokat kell uzemeltetni ennyit tudok. Nem értek hozzá hogy mennyire bonyolult vagy nem de ennyit mondott rá két napra hívták hogy lehet kezdeni. Nyelvtudas még szerintem angol sem kell es nem Bosh szintu multi.

Kezdő béreket említettek feljebb. Egyetértek, hogy nem kiemelkedő bérek (a Bosch-nál általában is gyengék a fizetések) de azért ne hasonlítsuk már a futár meg ilyenek bérét ahhoz, hogy egy mérnöknek az évek során jelentősen tud nőni a fizuja, a minimálbéreseké meg csak annyival, amennyivel az aktuális kormány emelni akarja.

"....hogy egy mérnöknek az évek során jelentősen tud nőni a fizuja"
Lehet hogy te valami űrlény vagy aki a jövőben él, de én pedig a jelenben élek. Nekem a mai pénzemből kell félretennem nyugdíjra, gyerekeim oktatására, autóm x év múlva lecserélésére, meg még sorolhatnám. Ha a jövő bevételeiből akarod fedezni a ma kiadásait, azt úgy hívják hogy hitel, de az egy teljesen másik téma!!
De egyébként sem számít ez semmit, mert körülnézek, és azt látom hogy aki 15-20 év ipari tapasztalattal mérnökösködik, annak is fika a nettó fizetése. Mind az árakhoz, mind a 8 általánosos alkoholista kókler szakikhoz képest. Persze több mint a kezdő, vitán felül, de még mindig méltatlan kategória. Igenis kell nézni a minimálbért, az egyfajta origot jelent.
A "most csak ennyi, de a jövőben még emelkedhet" pedig csak egy süket dumát jelent. (Állásinterjúkon is hányszor elsütik....)
A jelenben élünk.

"Lehet hogy te valami űrlény vagy aki a jövőben él, de én pedig a jelenben élek. Nekem a mai pénzemből kell félretennem nyugdíjra, gyerekeim oktatására, autóm x év múlva lecserélésére, meg még sorolhatnám."
Persze, a jelenbeli pénzből, de azért nem a full kezdő fizetésből kell minderre egyszerre félretenni, ugye?
A fent említett kezdő bérek kétszeresét azért meg lehet keresni mérnökként némi tapasztalattal.

De mondjuk, hogy egyetértek, és én sem tartom jó befektetésnek azt, hogy egyetemet kellett végezni a nettó 600-hoz, tehát nézzük a lehetőségeket (ezeket részben más is említette már):
- itt rinyálsz minden komment alatt, aztán végül tényleg elhagyod a "pályát" és te is elmész alkesz segédmunkásnak, mert azoknak áll a világ.
- vállalkozol
- külföld (nem feltétlenül kell költözni, lehet ám remote-ban is dolgozni)
- némileg átképzed magad: az infó területén vannak jelenleg "legjobb" bérek, azért nem egy megugorhatatlan akadály, hogy műszaki/mérnöki területről érkezve némi IT tudást felszedve elinduljon SW-es irányba.

Hat ha kevesled akkor irány futárnak vagy alkoholista kőművesnek, ahelyett, hogy itt vered a melled. Miért járna neked több lóvé? Kapitalizmus van, melyben a piac határozza meg mennyit kapsz a munkádért. A tény, hogy ezt te mérnök létedre nem voltál képes megtanulni éd megérteni az egyetemet pontosan megmutatja miért kapsz annyit, amennyit. Mert ostoba vagy, és attól, hogy van papírod, még nem fogsz értékesebb munkát végezni, hiába hívnak "mérnök"nek...

Nincs igazad. Nem a piac miatt magasak a szakmunkás bérek, hanem mert szarásig van buffolva az építőipar, és pokolian sok pénzt nyomtatnak manapság, amit kizárólag ilyen dolgokra lehet elkölteni. Ha a piacból kéne megélnie a szakmunkásoknak is, akkor lenne az állításod valós.

Tök fölösleges összevetni egy alkalmazott mérnök fizuját egy vállalkozó szakmunkáséval, teljesen más a kettő. Ha kevesled a béred (jogosan), akkor vállalkozz: légy külsős megbízott egy/több ügyfélnék, megbízási szerződéssel, és máris nem nettó 300 fog jönni hanem a többszöröse.
Ja, hogy nem tudod hogy kell ügyfeleket szerezni / megtartani, nem akarsz könyvelőt fizetni az adózás miatt, és a bizonytalanságot hogy bármikor bármelyik ügyfél bonthatja a szerződést? Akkor viszont már csak egy megoldás marad: kimész külföldre. Harmadik opció hogy ez sajna így működik.

Hát a jelentősennel vitatkoznék azért. Ennek még a dupláját is nehéz elérni sok év alatt is... A fent említett asztalos és egyéb szakmunkások meg szintén elérhetnek ennyit ugyanennyi idő alatt ha kicsit is igényesek a munkájukra. Szóval de, igen, hasonlítsuk össze "az ilyenek" bérét is a mérnökökével egész nyugodtan.

Teljesen egyetértek, amikor a tanulást választottad, akkor egy befektetésbe kezdtél bele, kutya kötelességed a modern közgazdaságtan szerint az alternatívákat is figyelembe venni, és aszerint mérlegelni a befektetésed megtérülését. Ez alap!

Oldalak