Fizetések az építőiparban és a szakmunkák területén

Adatok frissítve: 2016. július

Az építőipar és szakmunkák területén középfokú végzettséggel jellemzően a bérminimumot éppen meghaladó fizetés érhető el. Felsőfokú végzettséggel nem vezető beosztásban 250.000 forint közelíti meg legjobban a jellemző fizetési adatokat, vezető beosztásban 375.000 körüli összeg a leggyakoribb. (Ld. lenti táblázatok.)

Egyéb juttatások:
A kérdőívek felében adtak meg természetbeni juttatást, jellemzően havi 10000-15000 forint közti értékben.
Minden harmadik munkavállaló jelezte, hogy kap jutalmat, ez jellemzően a havi fizetésnek megfelelő összeg, de esetenként előfordul több havi, sőt, akár az éves fizetést is elérő jutalom.
A kérdőíveken az adatközlők harmada adott meg "zsebbe" kapott jövedelmet, ez a bruttó béren felül néhány ezertől akár több száz ezer forintig terjedhet.

Feldolgozott adatok:

Végzettség és beosztás szerint

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola 140.600 130.800 - 202.100
Diplomás, beosztott 250.000 176.700 - 345.400
Diplomás, vezető 375.000 250.000 - 550.000
Vállalkozó 293.000 239.100 - 376.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Félig meddig office, de ha az ember a fizetését számolja, érdemes vissza osztani az óra számra, szóval itt hagyom. Aki èpìtőipari kivitelezèseken dolgozik mint mèrnök pláne nagyobb projekteken napi hàny órát dolgozik? Èn napi 10-11-12ről is hallok, plusz néha hétvége. Èpìtésvezető ès hasonlo pozik esetében. Embertelen. Mondjuk ha a túlórákat visszaosztja az ember pótlékkal ugye heti 40re akkor màr a fizetés nem is nagy szám, csak sok a munka órája.

1,5-2 év üzemeltetési tapasztalat, gépészmérnök BSc, a mesterképzés mérnökin folyamatban van. Junior pozícióban Budapesten br. 550e forintot, cafeteriával nagyjából nettó 400-ra jön ki a teljes összeg. Nem a legjövedelmezőbb iparág de sokat lehet tanulni, esetleg más EU országokban helytállni később.

Hát gépèszként az ingatlanpiacon kívül valóban vannak jobb lehetőségek is. Az a gond, hogy innét feljebb lépni is nehéz.

Sziasztok! Èpìtőmèrnök vagyok közlekedésépìtès szakiránnyal. (Út ès vasút épìtès). Ha netán nem sikerülne jelenleg bekerülnöm valamelyik piaci céghez (azért minden évben végzünk jopáran ès csak 1-1 embert keresnek újkènt az adott cégekhez), valaki dolgozik jelenleg közút, màv , BKV vagy hasonlóknàl? Egyik cég hìrdetésèben láttam, hogy bruttó 340-ert keresnek mérnököt mint cégen belüli kezdő. Nem tudom mennyire általános ez mert ebből nyugat mon vagy Budapesten megèlni sem nagyon tudnék. 220 nettóèrt raktáros is lehetnek, sőt többet is keresnék. Pontos összeg nem kell nekem, maximum nagyvonalakban, hogy hogyan is lehet elképzelni a juttatás mértékét. Jelenleg gondolkozom, hogy már a pàlyam elején inkább magasépítésre vàltok, ezért is érdeklődök. Evvel az út ès vasutèpìtő Iránnyal lehet félre mentem.

Csak úgy mondom, hogy a gépészek között is azoknak megy jobban akik autó ès egyéb gèpgyàrtás területen vannak. Èpületgèpész valószínűleg nem lennék.

Sziasztok!

Villamosmérnök bsc diplomával, 3 év field service tapasztalattal mi lehet a reális bruttó fizetési igény budapesti multi cégek esetében?

Ha már kérdezel igazán beírhatnád te is hogy jelenleg mit kapsz amúgy...

Sziasztok!

Épületgépészettel foglalkozom, több mint 5 éve, először csak egyszerű rajzokkal kezdtem, mert nem az volt a szakmám. Ma már eljutottam a kiviteli tervekig, komplett méretezésekig. Ebben az évben elvégeztem a gépészmérnökit.
Szerintetek így milyen bér reális, kezdetek óta ugyanannál cégnél dolgozom, viszont így papírral azt gondolom, hogy reális az igényem a béremelés iránt, csak nem tudom mennyit kérhetek el.
Jelenleg netto 200-at kapok.

Most keresnek K-Mo-on építészt projectvezetőnek, havi br 1m +kocsiért...

Építőipari kereseteket kivitelezésben vissza lehet osztani arra a napi 10 órára amit elvárnak, illetve ennyi munka mellett szintén elvárt, hogy fontosabb lépések előtt (ha netán időjárás miatt vagy bármi más ok végett közbe jön valami) már szervezd át a fuvarokat és embereket át reggel 5-kor az időképet sasolva, és mondjuk bármelyik alvállalkozónak állj rendelkezésére este 8-ig mert úgyis felhív mindenki két naponta.

Továbbá ennyi pénzért már biztos belegondolták azt is, ami kivitelezésben mérnökként is elvárt, hogy legalább minden második szombaton legyél ott a munkaterületen. Ha húzos időszak van netán gyakrabban is.

Aztán ha ezeket végig gondolja az ember, akkor kiderül, hogy lassan közel szinte két darab 8 órás állása van, persze kivételek mindig vannak.

Ha hasonló a helyzet akkor kb 400 ezres fizuja van az embernek, embertelen túlórával.
Inkább csodálkoznak, hogy miért nem jó ez, hiszen ennyi a pénz.

És ezt nem értik meg az építőiparban. Xarok a körülmények és ugyanaz játszódik le mint a szakiknál, NINCS EMBER aki ezt szeretné csinálni.

Ha megvan a gépészmérnök papírod én az építőipart jó messzire elkerülném a helyedben. Gép és autógyártásban jobb lehetőségek vannak.

Gépészmérnök kezdő 300 nettó, van tapasztalatod amelyik területen elhelyezkednél akkor több. Plafon egyéb jutattásokkal 550-600 nettó.
Szerintem bruttó 600-750el próbálkozz.
Es innen menjen lefele.

Azért az nem mindegy, hogy gépészként fizetések esetében építőipari keresetről beszélünk vagy mondjuk egy nagy gép vagy autógyártó multiról. Építőiparban jelenleg a szakikat jobban megbecsülik sok esetben mint a mérnököket. Katásként meg biztosan többet is keresnek. Mondjuk úgy duplán mint a mérnökök. Dehát ez van, mérnökök nélkül felépül valami (még ha a minőség kérdéses is), de szakember nélkül megáll az élet.

Lehet, hogy iparágat kell váltania ezekhez a fizukhoz.

Szerintem kezdj el gondolkodni a váltáson. Sok helyen sza@ér-h@gyér dolgoztatják az embereket. Könnyebb munkahelyváltással több lóvét elérni, mint fizuemelést kérni és magyarázni a bizonyítványt hogy miért is kellene többet kapnod

Hát én minimum bruttó 500-at kérnék azonnali hatállyal, de szerintem ezt a jelenlegi céged nem fogja megadni sajnos. És ha így lesz akkor javaslom hogy mihamarabb válts, mert nettó 200 az vicc kategória, jobb helyeken a legegyszerűbb betanított munkákra többet fizetnek ennél.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, sokat segítettetek!

Sziasztok!
Építőiparban dolgozom, több szakmához is értek villany, víz, kőműves, burkoló, festő szakmákhoz.
Budapesten dolgozom havi bérem nincs vállalkozóként általában 600ezer ft megszokott lenni vagy több.
Szerintem ez nem sok és nem kevés kereset, így gondolkozom külföldön ezek valamelyikében elhelyezkedni 2022-ben, addig megtanulom a nyelvet. Elsődleges célország Ausztria vagy Svájc, előbbi a közelsége miatt, bár Salzburgban is laknék, Svájc pedig a magasabb keresetek miatt.
Ok, amiért gondolkozom ezen: magyar egészségügy kataszrófális, nyugdíj nem lesz, itthon minden annyira adhoc egyszer fent egyszer lent, szakmunkásként lenéznek, stresszesebb életmód. Van köztetek olyan, akinek van szakmunkás tapasztalata Ausztria vagy Svájc területéről? Bárminemű tapasztalat érdekel. (Élet, kereset, szállás, adó, emberek, közlekedés, árak, munka, szakmunkák közötti átjárás, osztrák mentalitás) Előre is köszi.

Hogy témába is vágjon a végén is: itthoni szakmunkásbérek vállalkozónál 15-20 ezer ft / nap. Egy jó szakmunkás Pest megyében egy idő múlva (mivel keresni kell, aki bejelent) minimálbérre bejelentve, de kézbe 400-450 ezer ft között tud keresni. Azt tapasztalom, hogy 500 ezer ft havi kereset ellenében is a jó szakember elhagyná az országot, márha tudna nyelvet:) (Ennyit fizetek egy kiváló szakembernek és már jönne velem külföldre.)

Üdv

Szerző vagyok, min.600 ezer nettó már a múlté, jelenleg külföldön szakmunkásként kb. 850 e ft nettót keresek. Van egészség biztosításom(már ami működik), lesz nyugdíj(ha a fele lesz az is több 4x, mint Moban), táppénz, szabadság.
Kevesebb stressz, jobb környezet és jobban érzem magam. Ezek is fontosak életminőséget nemcsak a pénz határozza meg.
Moban a bérek versenyképesek akkor lennének, ha szakmunkás bejelentve min.500 nettót keresne, diplomás szakemberek, akik értik is dolgukat nemcsak diplomájuk van min.750 nettót keresnének. De még feketén sem éri el, ez szánalmas. Ezek a józan szakmájukban profi szakemberekre vonatkozna a semmire kellő alkoholistákat az építőiparból kikellene űzni.

Érdemes persze szerencsét próbálni külföldön, de azért 600-ból kényelmesen meg lehet élni itthon. Nyugdíj lesz, ha félreraksz magadnak (életkortól függően 50-100at mondjuk). EÜ biztosítás magánban 25k körül van. 200-at elköltesz albérletre/lakáshitelre ha már van lakás akkor meg az is mehet megtakarításba. Marad kb. 300, amiből azért el lehet lenni kényelmesen. Ha egyedül vagy akkor azért, ha családdal, akkor a párod is keres valamennyit biztos.

A németek, osztrák megbecsül ha jó kezed van, de ugyanúgy lenéz, mint kelet-európait. Nem lebeszélni próbállak, én is voltam kint de jó ha látjuk a realitásokat. Én amúgy itthon nem érzékelem a lenézést, bár kinek mi. Ha megtakarítást akarsz felhalmozni külföldön, majd hazaköltözni akkor arra a legjobb Svájc, mert ami megmarad a fizetésedből az abszolút értékben ott lesz a legtöbb.

Építőmérnök, útépítés , 4 év tapasztalat . Heti 5 nap de szombatonként olyan 3-ig vagyunk még jellemzően. Egy hónapban 2 szombat elvárt , de jellemzően 3 is van. (Nyári hajtásban havi 4 is ). Most ha leszámolni a szombati emelt fizut heti 5 napra akkor kiderül, hogy 260 körül kapok napi 9 órára. A családban Bp-en full kezdő villamosmérnök gyerek napi 8 órára kapott 300-át plusz cafit. Ennek fényében sajnos az enyémet nagyon kevésnek érzem. Pláne úgy, hogy a szabadidőm is rámegy sajnos teljes egészében. Távolabbi kivitelezési helyszínekről van, hogy szombat 5 után esek haza. Félig meddig adódott egy lehetőség, hogy más területen kipróbáljam magam. Gondolom èrdemes lenne igaz?

Pályakezdő mérnök 2021-ben 300 000-t valóban megkap nagyobb cégeknél. Akár villamos, akár gépész...de az építőmérnök is.
4 év tapasztalattal neked kb. nettó 400 a reális bér. Nézz szét, van sok Munkahelyi mérnök állas. De persze nem minden a pénz,s ha amúgy jól érzed magad, akkor maradj.

Hát kiváncsi lennék, hogy azt a 400-at melyik cég és mennyiért adja oda. Ez a mélyépítés, pláne az útépítés elèg múlt századi terület itthon továbbra is. Alkohol mellett sok esetben megy a félre nézés!!!, dolgozz heti 6 napokat, ha a földmunkás cégek sunyiban még vasárnap is dolgoznak akkor várd a hívásukat még szabadidődben mèg vasárnap is, WC re nem tellik több százmilliós melóknál sem és még folytathatnám. Ellenőrzés baromi gyenge inkább mindenki félrenéz a dolgoknak. Persze lehet, hogy csak én pont rossz dolgokat hallok folyamatosan evvel kapcsolatban de sajnos saját véleményem szerint ez az igazság. És ezért kell hajtani , hogy 4-5 év után legyen 400 ezred, amit ha visszaszámolsz heti 40 órára kiderül, hogy 300 ezer körül továbbra is. Mélyépítést én elfelejteném mindenki helyében. Persze ez csak saját vélemény , nem befolyasolok én senkit.

Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy ma egy friss diplomás (BME-MSc), pályakezdő építészmérnök mekkora havi fizetésre számíthat, ha tervező cégnél szeretne elhelyezkedni Budapesten. A legtöbb álláshirdetésnél kérik a fizetési igény megjelölését is, azonban bizonytalan vagyok, hogy erre mindig kötelező-e válaszolni és ha igen, mi számít jelenleg egy reális összegnek. Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!

Kiváncsi lennék, hogy mennyi lett az annyi. Meg, hogy hány órás heti munka az elvárt. ( gennyes iparág ! ). Amúgy kivitelezés felé érdemesebb orientálódni. Viszont elején kicsit frusztráló, hogy egy fél alkoholista segéd vagy szakmunkás is jobban fizetett lesz a munkaterületen mint te. De talán jobban lehet lépkedni felfelé. Úi; építőipart mérnökként elfelejteni !

Üdv,

pályakezdőként ebben gondolkodnék:
tervezőiroda kb. br. 300 000,
kivitelezés kb. br. 350 000 - 380 000.

De persze függ, hogy hol akarsz elhelyezkedni, mekkora cégnél és sokszor attól is, hogy milyen projektre keresnek.

Szerintem pályakezdő építészként, ha valakinek van gyakorlati tapasztalata, megfelelő szoftverismerete, és dolgozott az egyetem mellett (fél-egy évet részmunkaidőben), akkor ezek a fenti bruttó összegek Budapesten inkább nettót jelentenek ma. Az utóbbi 2-3 évben látványosan nőttek a fizetések, ahogy én látom a környezetemben.
Nulla tapasztalattal sem biztos, hogy elmennék nettó 250 alatt egy irodába, maximum rövid távra.
Kár, hogy ezekről a számokról mindenki hallgat az egyetemeken, nem készítenek fel senkit, hogy mi is a frissdiplomás hallgató tudásának piaci értéke.
Pár példa: műegyetemi MSc után, fél év részmunkaidővel: nettó 280 egyetem után, másik szintén BME MSc, két hónapos kötelező szakmai gyakorlattal nettó 310, tervezőirodákban. Harmadik kolléga fél éves részmunkaidővel a kivitelezésben, diploma után 350-nel kezdett.
Arra viszont fel kell készülni, hogy még mindig nagyon erős a szürkegazdaság a szektorban, így gyakori, hogy a fizetés nem teljes egészében utalva érkezik, rosszabb esetben számlázni is kell...
Az tény viszont, hogy a keresztféléves diplomázókhoz képest a nyáriak biztosan nehezebb helyzetből indulnak és nagy kérdés, hogy mit hoz a vírus - a nagyberuházások, pláne az állami szektorban rendületlenül mennek tovább. Úgy gondolom, most nagy cégekhez érdemes elsősorban pályázni, akik kellően tőkeerősek és van több projektjük, a kisebb irodákban hullámzóbb az élet - és jellemzően a munkafeltételek is.

A hullámzó munka feltételekhez hozzá tartozik az iparág által elvert heti 50-6o óra meló is. Nem túl csábító. Nem olyan mint egy villamosmérnök aki pénteken 3-kor már lelép a munkahelyéről. Elég sok szabadidőt elkér ez az iparág itthon. Legutóbb beszéltem egy építős volt kollégámmal. Igaz, hogy ő mélyépítésben dolgozik, de ott még dívik a “DEKÁDOZÁS”. Munkaerő költségek spórolása véget mindenhonnét össze vadásszák a melósokat az országból és kívülről ( rengeteg ukrán és román) és egy teli hetet dolgoznak valamint következő hét szerdáján vagy csütörtökjén fejezik be és mennek haza 3-4 napra. (Nem kell annyit költenie a cégnek a haza utaztatásra ) 10-12 óra meló 10-11 napban folyamatosan. Vasárnap talán csak 6-7 óra. El sem hittem amikor mesélte. A gépkezelők meg ájuldoznak el a kimerültségtől. És ezt kiemelt nagy projekteken ellenőrzés nélkül megtehetik. Ország egyik legkiemeltebb projektjén. Persze mindenki félre néz ennek. Az anyagot beviszik korongos autókkal a helyszínre heti 40 órában majd a nem le ellenőrizhető gépekkel és emberekkel el dolgoztatják heti 80-ban. Hazai építőipar itt tart 2020-bán kivitelezés szempontjából. Mondjuk a tervezés sem sokkal jobb. Mert mióta bejött a Kata szinte mindenkit át akarnak nyomni szerződéses viszonyba.

Hát az komoly. Kiemelt projekteken amit az állami szervek is felügyelnek meg lehet ilyet csinàlni? Sok helyen ilyen már Ázsiában sincs. Mondjuk azért kiszámolandó lenne erre az órabér 40 órára le vetítve, mert gondolom pótlék sem igen van rá.

Mi Ez a DEKÁDOZÁS? Hol vagyunk Afrikában? Hol az ellenőrzé? És egyáltalán melyik cég engedi ezt meg, hogy ilyen vállalkozók dolgozzanak be nekik? Jézus ég.

Oldalak