Fizetések az építőiparban és a szakmunkák területén

Adatok frissítve: 2022. december

Az építőipar területén korábban középfokú végzettséggel jellemzően a bérminimumot éppen meghaladó fizetés volt elérhető. 2022-re ez alaposan megváltozott, egy jó szakmunkás bére elérhette akár egy beosztott mérnök fizetésének szintjét is. A lakosság építkezési kedvének csökkenésével 2023-ban a helyzet ismét változhat.
2022-ben felsőfokú végzettséggel nem vezető beosztásban 450.000-550.000 forint közelíti meg legjobban a jellemző bruttó fizetési adatokat. Gyakran előfordul, hogy ezt a munkáltató zsebbe fizetett készpénzes juttatással egészíti ki. Budapesten általában magasabb fizetéseket lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kérdőívek felében adtak meg természetbeni juttatást, ez gyakran a céges gépkocsi és üzemanyag biztosítását jelenti.
Sok munkavállaló jelezte, hogy kap jutalmat, ez jellemzően a havi fizetésnek megfelelő összeg, de esetenként előfordul több havi, sőt, akár az éves fizetést is elérő jutalom.

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

:: 
Fizetések az építőiparban

Építőmérnök:

Röviden nem ajánlom.

-Mérnökök között alacsonyabb anyagi megbecsültség
-Nehéz olyan céget találni ami nem napi 10 órát vár el tőled, iparági jellemző ugye..
-Xar körülmények
-Tervezésben még csak a teljes bejelentésre sincs elég pénz sok helyen ahogy hallom

+1 minden pontban
és azt hogy nincs elég pénz, úgy kell érteni, hogy ettől többet, vagy mérnöki szinthez mérve nem kapsz. Legfeljebb ugyannannyit, mint amennyit amúgyis illene, csak minimálbér+kp. Főni elrakja zsebbe azt amit azzal nyer, hogy téged leszopat. Bp-n, Múzeum ajándékbolt, net350, bejelentve, amihez a betűket kell ismerni meg kicsit angolul tudni.

Üdv Mindenkinek!

23 éves tapasztalattal dolgozom egy építőipari cégnél. Itt munkahelyen belül vannak megkülönböztetések fizetésben ( ki milyen szépen tud mosolyogni). Mivel egyedül töltöm be eme pozíciót, nincs megkülönböztetés, simán csak nincs a munkám értékelve, és szerintem megfizetve sem.
De én is az előttem lévőt erősíteném mivel a 90 szzlka az építőiparnak ilyen forma.
Habár vannak olyan cégek, ahol korrektek mind az irányítást, mind a fizetést illetően. Az én cégem nem ebbe tartozik.
Általános tendencia ez szerintem minden szektorban , ahol munkáltatók az un. tulajdonosi szemléletet várják el az alkalmazottaktól, segédmunkás utolsó senki fizetésekért cserébe, és ezen emberek fel sem tudják fogni miről beszélek...

" + zsebbe fizetve "

Milyen érdekes, hogy ez a mondat pont az építőipari résznél jön elő nem más ipari területeken, vagy beszerzésen stb :D

Én mondjuk egy percet sem dolgoznék ilyen cégnek, de gondolom sokaknak a kényszer nagy úr.
Mondjuk ahogy látom minden második ember beírta ezt magának, szóval elég jó az arány. LOL
Képzelem, hogy aki a mérnökeinek is feketén fizet, az a szakijainak hogy ad :DD

Akinek van műszaki affinitása az szerintem az építő és építész mérnöki szakmákat kerülje el jó messzire és vele együtt az építőipart is. Elég gyengék ezek a számok és még egy része ennek is szürke pénz a táblázatban. Nevetséges.

Mondjuk utólag belegondolva ezen számok jó része mérnökök esetében szerintem nagyrészt tervezésből jöhet. Mondjuk, hogy valaki hogy annyira bátor, hogy 5-10 év tapasztalattal rendelkező mérnökeit mondjuk Br 400-450re jelenti be Budapesten mondjuk azt nem tudom. Mikor egy targoncást egy multi br 500 körül is bejelenthet. Én az összes ilyen embernek azt tanácsolnám aki így kap, hogy keressen jobbat és nézzen széjjel a piacon most mert azért ennél lehet jobb munkahelyeket is találni talán még egy ideig. Vagy váltson valami értelmesebb területre.

Akinek nem totális szenvedélye az építőipar, az ne menjen építőmérnöknek. Ez lehet talán egy jó tanács, mert pikkpakk ott fogja hagyni és az éveit vesztegeti csak.

Hát olvastam pár hozzászólást, illetve egyéb oldali beszámolót, sőt van személyes sztori is, ami alapján, hány olyan alkalmazott építőmérnök tervező van, aki hidakat, acél és egyéb vasbeton szerkezeteket tervez és 400 nettó környékére is alig jutott fel :D Ilyen komplex munkáért gombokat keresnek.

Szóval igen, nem erőltetném senkinek sem ezt a pályát egyetértek

Kinek mennyit emelkedett a bére idén?

4.2 %-os emelés volt az alapbéren, pótlékon semennyi, kb. 3%-ra jönne ki az emelés.
Építőiparban kőművesként teljesen bejelentve 2750-2800 Euró a sógoroknál.
Segédmunkások 2500 Euró körül keresnek. Pótlékok: napidíj és kilométerdíj.

kemény 4.1%-ot (bár én IT-s vagyok, de keveslem kicsit, de így is jó a bérem azért)

Az valóban nem sok. Nálunk szerencsére viszonylag jó emelés volt, személy szerint 24%, plusz egyszeri juttatásként majdnem egy egész havi fizu. Bár kb az infláció ezt is elviszi.

Sziasztok!
Én is elborzadva olvasom a hozzászólásokat. Kb egy éve kezdtem el dolgozni technológusként a diploma után (diploma alatt két évet dolgoztam gyakornokként is, mint műszaki ellenőr gyakornok). Jelenlegi fizetésem kb nettó 450k, plusz juttatásként céges autó, amihez az üzemanyagkártyát magáncélra is lehet használni korlátlanul! Úgy gondolom, a tapasztaltabb kollégák bérét is ehhez kellene igazítani.

Tervező irodában dolgozó építőmérnökként, BSc diplomával + bő 5 éves tapasztalattal, melyből külföldi/idegennyelvű és hazai közegben is gyűlt acélszerkezet konstruálás és gyártásrakészítés terén, mennyi lehet a reális fizetési igény? Szűk két évet töltöttem nagyberuházás kivitelezési területének irodai feladatain is. Angol-német nem gond. jelenleg 350k a kkv-szférábban, tehát ennek egy része borítékos

Építő /építész mérnök ezért nem is érdemes tanulni szerintem, aztán amúgy mindenki azt csinál amit akar. Komoly mechanikai és egyéb műszaki ismeretek szükségesek a munkavégzéshez és ilyen béreket hallani alkalmazott tervezőként amiket te is írsz. Budapesten nem kell megerőltetni magát az embernek hozzá, hogy ennél diploma nélkül is többet keressen.

Arról nem is beszélve, hogy nem 8 órában kell ezt elképzelni, bárhol is hitegetik ezzel az embert.

Burkoló vállalkozóként nektek mennyi a pénz a ami a zsebetekben marad átlagban egy hónapban?
Nekem kb olyan 650 nettó körül. 21 éve vagyok a szakmában (budapest)

Burkoló családi ismerős is megkeres félmilliót tolna megyében. Jó pénz ez, hajrá!
(Szerkezettervező mérnök)

Üdvözletem! Építőmérnök msc diplomával, 5 év kivitelezési tapasztalattal, abból 2,5 év acélszerkezet szerelési tapasztalattal Ausztriában vagy Németországban milyen lehetőségeim lennének? Angol kommunikációs szint, fmv+me jogosultságok rendben.

Félig meddig office, de ha az ember a fizetését számolja, érdemes vissza osztani az óra számra, szóval itt hagyom. Aki èpìtőipari kivitelezèseken dolgozik mint mèrnök pláne nagyobb projekteken napi hàny órát dolgozik? Èn napi 10-11-12ről is hallok, plusz néha hétvége. Èpìtésvezető ès hasonlo pozik esetében. Embertelen. Mondjuk ha a túlórákat visszaosztja az ember pótlékkal ugye heti 40re akkor màr a fizetés nem is nagy szám, csak sok a munka órája.

1,5-2 év üzemeltetési tapasztalat, gépészmérnök BSc, a mesterképzés mérnökin folyamatban van. Junior pozícióban Budapesten br. 550e forintot, cafeteriával nagyjából nettó 400-ra jön ki a teljes összeg. Nem a legjövedelmezőbb iparág de sokat lehet tanulni, esetleg más EU országokban helytállni később.

Hát gépèszként az ingatlanpiacon kívül valóban vannak jobb lehetőségek is. Az a gond, hogy innét feljebb lépni is nehéz.

Nézd, nagyon sokat lehet látni, tanulni. Nem a legjövedelmezőbb de nincs is hajnalig tartó rajzolás, mint egy tervezőirodában, cserében a telefonon hétvégén is hívhatnak, hogy baj van és 5 percet dolgozva el kell intézned 2 telefont meg egy emailt. Túlóra termézsetesen van, nincs kifizetve de ritka az a hely ahol ki is fizetnek. Ami irány a jövőben érdekel, arra teljesen jó ez a munkakör.

Ugyan tervező irodában sosem dolgoztam, de ennyit vagy akár többet is bármelyik multi kifizet egy gépésznek. Túlóra ha esetleg van is, akkor pedig korrekten fizetve, adminisztrálva. Pont a tervezés nem az a munkakör, ahol éjszakázni kell....

Igen, lehet ennyi BSc-MSc-vel a pár hónapos tapasztalat után a bér de nem mindenhol fizetik a túlórát. Van ilyen tipikus gépész-villamosos multi Budapesten aki nem fizeti ki. Ezen a tervezésen nagyon jót nevettem, konkrétan nagyon sok ismerősöm tud beszélni arról, hogy tervezésben éjszakázik hétvégét is beleértve és nem fizetik ki, nagyon sok ehhez hasonló cég van Budapesten! (Egy olyanról tudok aki legalább tényleg ki is fizet 3 hónap után “bónusz” címszóval)

Sziasztok! Èpìtőmèrnök vagyok közlekedésépìtès szakiránnyal. (Út ès vasút épìtès). Ha netán nem sikerülne jelenleg bekerülnöm valamelyik piaci céghez (azért minden évben végzünk jopáran ès csak 1-1 embert keresnek újkènt az adott cégekhez), valaki dolgozik jelenleg közút, màv , BKV vagy hasonlóknàl? Egyik cég hìrdetésèben láttam, hogy bruttó 340-ert keresnek mérnököt mint cégen belüli kezdő. Nem tudom mennyire általános ez mert ebből nyugat mon vagy Budapesten megèlni sem nagyon tudnék. 220 nettóèrt raktáros is lehetnek, sőt többet is keresnék. Pontos összeg nem kell nekem, maximum nagyvonalakban, hogy hogyan is lehet elképzelni a juttatás mértékét. Jelenleg gondolkozom, hogy már a pàlyam elején inkább magasépítésre vàltok, ezért is érdeklődök. Evvel az út ès vasutèpìtő Iránnyal lehet félre mentem.

Csak úgy mondom, hogy a gépészek között is azoknak megy jobban akik autó ès egyéb gèpgyàrtás területen vannak. Èpületgèpész valószínűleg nem lennék.

Sziasztok!

Villamosmérnök bsc diplomával, 3 év field service tapasztalattal mi lehet a reális bruttó fizetési igény budapesti multi cégek esetében?

Ha már kérdezel igazán beírhatnád te is hogy jelenleg mit kapsz amúgy...

Sziasztok!

Épületgépészettel foglalkozom, több mint 5 éve, először csak egyszerű rajzokkal kezdtem, mert nem az volt a szakmám. Ma már eljutottam a kiviteli tervekig, komplett méretezésekig. Ebben az évben elvégeztem a gépészmérnökit.
Szerintetek így milyen bér reális, kezdetek óta ugyanannál cégnél dolgozom, viszont így papírral azt gondolom, hogy reális az igényem a béremelés iránt, csak nem tudom mennyit kérhetek el.
Jelenleg netto 200-at kapok.

Most keresnek K-Mo-on építészt projectvezetőnek, havi br 1m +kocsiért...

Oldalak