Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok!

Délkeleti régió, pályakezdő gépészmérnökként 24 évesen multinál 420k bruttó + 35k cafeteria + 15 Ft/km bejárási támogatás + évente 1 havi fizu bónusz. Angol+német napi szinten. Havi 2 hét home office.

Vélemények?

Szerintem a keleti régióhoz képest ez tűrhető fizetés. 2 év gyakornok tapasztalattal gépész bsc-vel Pest megyében, szintén multi termelés 490.000 + 1 havi prémium + br 400.000 caf. Nem sokkal kevesebb amit kapsz.

Sziasztok,
Végzettség: villamosmérnök BSc., mestert nem csináltam meg
Minőség irányítási mérnök, 8 év tapasztalat, (3 autóiparból / tesztelés / SW tesztelés, 5 év szoftvertesztelés más iparágbanban)
Jövő héttől autóipari cég, Budapest. Amit kapok:
br 850eFt + évente 1 alkalommal bónusz, teljesítményfüggő 5-10% éves bér. Még nem kaptam, nem tudom mennyi pontosan.

Ezen felül, egészségbiztosítás, képzések, magánegészségügyi szolgáltatások.

35/f

Szia, jó hallani budapesti fizetésekről is, köszi az infót. Vidéki autóipari multinál vagyok villamosmérnök, nálam 25-30%-al többet kapsz. De ha kiszámolom, hogy ez kb. 3400 Ft-os nettó órabér, és elgondolkozok, hogy Budapesten mennyiért megy ki egy villanyszerelő/burkoló/vécépucoló, stb. , akkor ez nagyon kevés. És megint arra jutok, hogy ku..vára alul vannak fizetve ma egész Magyarországon a mérnökök! Egy szaki/kamionos/szakács/pincér, stb. jelenleg már megkeresi egy nyugati kollégája fizetésének a felét. Mérnökök esetében ez harmada/negyede, sajnos.

A valódi mérnökök magyarországon is megvannak fizetve. A multicégeknél dolgozó "mérnökök" 95%-a sajnos a tili-toli kategóriába tartozik, akik egyfajta ügyintézöként működnek a célgépgyártó cégek és a gyártás között. Az égvilágon semmit nem kell tervezniük vagy éppen saját szoftvert írniuk. Mindent rendelnek, kicserélnek 1-2 hardvert és közben izzadnak ha külföldi gyártóval kell angolul kommunikálni. Ha képes vagy villamosmérnökként megtervezni és megépíteni a vevőnek egy 500k euro körüli gép control paneljét és megírni rá a plc programot, HMI-t, akkor nem 800k bruttó lesz a fizetésed felső határa itthon sem. Ilyen mérnökökből valóban hiány van az országban és általában nem az autóipari multiknál talalhatók meg, hanem az ott dolgozó "mérnökök" telefonos kontaktjai között.

A te Einstein szintű már-már csodagyerek valódi mérnököd pont annyit keres, mint egy n+1-edik tökátlagos random arc az IT szektorban. Ha úgy jobban tetszik akkor máshogy is leírom: egy tili toli szintű IT "szakember" jóval többet keres mint egy tili toli szintű mérnök.
Na és akkor nézzük meg, miért is nem tudja a mérnökök nagy része megtervezni azt a control panelt amit említesz: nem azért mert hülye, hanem azért, mert az egyetemeken a parciális deriváltakat tanulta, meg az inhomogén másodrendű differenciálegyenleteket, meg a Mohr-kör szerkesztését, és csapd föl a Pattantyús könyvet, lapozgass bele, na azokat tanulta éjjeleken át és vizsgázott is belőlük. Megannyi képlet a görög abc minden betűjével, és még azok is a négyzeten, levezetés, minden, amire (egyébként) a legstréberebbek sem emlékeznek a vizsga után 2-3 hónappal, pedig a vizsgán még fejből vágták. De lényegtelen is, mert az iparban
teljesen szükségtelen....
Ez pedig nem a mérnök, hanem az oktatási rendszer hibája, hogy az ipar számára lényeges dolgok nincsenek előtérbe helyezve. A műszaki felsőoktatás jelenleg is ott tart hazánkban, mintha pl. a programozó sulikban QuickBASIC-et meg Turbo Pascalt tanítanának, és rá sem terelődne a szó valamelyik mai programnyelvre.
Emellé jött be az autóipar (és autóipari beszállítók) döglődése és ezzel párhuzamosan a mérnökhiány teljes megszűnése. Ezek után persze hogy sz*rok a mérnöki fizetések, amit kb 1744. alkalommal írnak itt le, de a kesergésen és a pályamódosításon kívül nem sokat tudunk tenni.
(Aztán mire megtanulsz programozni kedves xy mérnök barátom, majd az a szektor is jól bedöglik, és a bruttó 850 eFt bérigényednél majd felrántják a szemöldököt az interjún, hehe.... És akkor majd elmondhatod hogy másodszorra is be lettél palizva ;) )

Nagy összegben mernék rá fogadni hogy te még tili-toli mérnök sem vagy, csak leírtál ide pár hangzatos szót amit már véletlenül hallottál valahonnan mintha lenne bármi közöd a témához. (Talán csak valami kis egyetemista lehetsz max, valódi munkatapasztalat nélkül.) Abban mondjuk azért igazad van hogy a mérnöki pozik többsége komolytalan, de egyáltalán nem a 95%-uk. A probléma viszont az hogy a komoly mérnöki melókat sem fizetik meg alkalmazottként sokkal jobban mint a tili-tolikat, sajnos alig van különbség pénzben, így sokkal jobban megéri igazából kamu mérnöknek lenni - befektetett energia/pénz szempontjából legalábbis. Hangsúlyozom ALKALMAZOTTKÉNT, és MO-n. Abban sincs igazad hogy hiány van belőlük, ha így lenne akkor pont úgy meg lennének fizetve mint az IT szakemberek, de közel sem ez a helyzet. Dolgoztam egyébként én már olyan munkakörben ahol még ennél is drágább gépekre (műszerekre) kellett komolyabb programokat írni mint az átlag PLC program (amit te a mérnöki szakma csúcsának gondolsz - de egyébként nem az), mégsem voltak felénk az említettnél jelentősen jobb fizuk. De ha neked nem ez a tapasztalatod akkor írd le nyugodtan, lehetőleg konkrétumokkal, melyik cég fizet PLC programozóknak pl. 2x ennyit és milyen tapasztalattal, milyen gépeket építenek stb.

Érdekes kérdés a mérnöki béreket az IT-hoz mérni. Szerintem nem a hozzáadott érték, a pozíció nehézsége itt a kérdés. A terméknek egyre rövidebb időn belül kell hasznot hozniuk. Egy IT-snak kell egy jó gép, meg fél év és összehozza a terméket. Egy mérnöknek kellenek műszerek, mintadarabokat kell gyártani, etc, ami sok idő és pénz. Pl, ahol én dolgozok, ott kb. 1.5-2 év egy termékfejlesztés x mérnökkel. Szerintem egyszerűen nehezebben hozza vissza az árát. Persze, végén mindig a cég nyer, nem siratom őket, de ez is lehet rá egy magyarázat. De egyébként én úgy látom, hogy egy villamosmérnök azért halad az infós bérek után. Nincs ugyanott, ez igaz.

Sziasztok
Életkor: 32
3,5 év autóipari cégnél Gyártáselőkészítő/Folyamatmérnök tapasztalat.
Fizetés netto 240.000
Bejárás támogatás 15 ft/km (20.000 ft/hónap)
Egyéb juttatás nincs.
BAZ megye
Vélemények?

Miskolcon ismerosok akik egyetem utan elhelyezkedtek, ok keresnek 300.000 nettot +cafeteria

Tégy valamit azonnal, mert miattad keresnek mások is esetleg gyengén.
Minek fizessenek kicsit is értelmes pénzt, ha van (te) aki megcsinálja gombokért?
Az hogy magaddal kiba***ol, az rendben van. DE VELEM IS KIB***OL KÖZBEN! Meg másokkal is.... kur.. életbe!

Azt kell mondjam, hogy nagyon alulfizetnek. Nem tudom a pontos feladataid, de ez kevés. Ennyiért megkérdezném, hogy ezt 2 hetente gondolták vagy hogy? Br. 650k alatt semmit ne fogadj el az új helyen.

Nem sértésnek szánom, de ez siralmas. Szerintem kezdj el keresgélni ha még eddig nem tetted, biztos találsz jobbat - főleg ha költözni is hajlandó vagy.

Sziasztok,
Végzettség: Minőségbiztosítási mérnök BSc., Műszaki menedzser MSc. (mestert munka mellett csináltam meg)
Minőség irányítási mérnök 6 év tapasztalat, (5,5 autóiparból, 0,5 most orvostechnika)
fél éve orvostechnikai cég, Pest megye M1 közelében, amit kapok:
br700eFt + évi 400eFt SZÉP kártya (havi 33eFt)
évi 1 bónusz, teljesítmény alapján 50-150%-a a havi bérnek, még nem kaptam, de ismerve a főnököm kb 1 havit simán megkapom.
bejárásra kapom a 15Ft/km-t így a bejárásom -30eFt kb havonta.
Ahonnan jöttem (utóbbi helyeim, a legutóbbit hamar váltottam, mert az előzőnél kezdtem amikor ide is jelentkeztem, ahol most vagyok)
előző: pest megye M5 mellett, autóipar br580eFt, 100% bejárás támogatás (kb 90ezret tankoltam 120at fizettek, tehát kicsit többet kaptam mint amibe került), semmi bónusz és csak 9 hónapot voltam
az előtti: Budapest 11. kerület autóipar br 510eFt, cafateria 24eFt szépkártya, 15Ft/km bejárásra, így kb -30ezer havonta, 4 évig voltam
Első munkahelyem, 1,5 év szabolcs megye br. 280eFt, pályakezdőként nem akartak sehova felvenni, úgyhogy ott kezdtem, az egyetemre jelentkezésem miatt hagytam ott.

Mindig azt kaptad amit kértél vagy ez volt a max. amit ki tudtál alkudni?
Én is most szeretnék váltani, jelenleg 5 év minőségügyi mérnök tapasztalattal bruttó 600e Ft Heves megye, autóipari cég (havi 10k cafeteria, 13. havi).

Dél-Magyarország kis cég, vegyes munkakör, termeléstervezés, inputfolyamatok menedzselése a kibocsátás tekintetében. 6 év tapasztalat, 3/4 éves BSC végzés. Angol döcög. Br.: 525eFt.
Kérdés a tapasztaltaktól: Az iparban mennyire van értelme egy MSC-be időt energiát fektetni, hogy előrejusson az ember anyagilag? Esetleg mennyivel lehet feljebb jutni vele? Megéri-e? Vagy fektessem másba a 7 állami félévem esetleg?
Köszi

Főiskolai (gépészmérnök) végzettséggel és 18 év versenyszférában (különböző méretű gyártó és szolgáltató cégnél) eltöltött közép és felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött az a véleményem, hogy teljesen felesleges az Msc. A versenyszférában senkit nem érdekel, hogy Bsc vagy Msc, a legfontosabb a megszerzett szakmai tapasztalat és tudás, az egyéb készségek és a nyelvtudás.

7 félév BSc után elvileg neked maradna 5 félév MSc-re. Ritkán van előnye az Msc-nek. Pl. Ha mérnök kamarai tagságot akarsz csinálni akkor lerövidíti a gyakorlati időt egy szakiranyos MSc diploma. Vagy még ha a BSc-től eltérő MSc-t csinálsz akkor lehet előnye. Multik nagyon ritka esetben nézik, hogy BSc vagy MSc, nekik csak a tudás számít. Legalább is nekem ez a tapasztalat az ország több területén több multinál is dolgozva. /Villamosmérnöki MSc 6 év tapasztalattal/

Elég bonyolultan jött ki a matek, de csak 5 állami félévem ment el, mert korábbról volt beszámítható kreditem egy másik költségtérítéses befejezetlen mérnökképzésből. A tudás felhalmozás miatt érdekel, hogy mit ad hozzám egy MSc tudásban, és megéri-e vagy nagy erőkkel a gyakorlati tudásra ugorjak rá. Mert ambícióm van rá, meg szerettem egyetemre járni. De töltsem-e ezzel az időm. Köszi a válaszod, több felől is ezt hallom, hogy nem kompenzálják túl az MSc-t anyagilag.

Kezdjük ott hogy már eleve a BSc sem éri meg, hiszen a versenyszférában már rengetegen akár 8 általánossal is keresnek annyit mint egy mérnök, persze feketén meg zsebbe, meg minden, de azért mégis. Konkrétan 0,000 Forinttal keresel többet az MSC miatt, annyira nem éri meg hogy gyakorlatilag csak a lúzerek, és a tudomány iránt kiemelkedően érdeklődők iratkoznak be MSc-re, akik nettó 120 ezerért is mérnökök lennének, hivatástudatból. (Mint ahogy fizikus kutatók is ténylegesen annyit keresnek mint egy árufeltöltő, pedig kicsivel jobban értenek a részecskegyorsítóhoz)
Pont erre panaszkodnak az egyetemek, hogy kevés az az ostoba fajankó, aki a piacon elérhető 0 Ft fizu többletért beiratkozik, minő meglepetés.
Ha az MSc helyett megtanulsz 1-2 nyelvet, az 100x többet ér, anyagilag is. Vagy a PLC-k lelki világába belemerülsz, inventor, autocad, ansys, VEM technológia stb. ha ilyesmi tanfolyamot papírral tudsz igazolni és tényleg értesz is hozzá, sokkal-sokkal többet ér a munkaerőpiacon mint a gagyi MSc, ahol az iparban tökéletesen haszontalan differenciálegyenletekkel meg lexikális tudással foglalkoztok.

Sajnos teljes mértékben egyet kell hogy értsek a leírtakkal. Az MSC-t nem fizeti meg senki, de még csak előnyt sem jelent sehol. Az építészet területén van talán, hogy statikus, vezető tervező nem lehet valaki csak egyetemmel, de tényleg csak ott van jelentősége, ahol előírás. Egy nyelvtudás valóban 1000-szer jobb befektetés. Sajnos az egyetemek teljesen el vannak szakadva az ipar igényeitől, nem adnak olyan + tudást, amit érdemes lenne megfizetni.

Nagyon igazad van, a búbánatos lőtéri kutyát sem érdekli, ha ki tudod számolni elsőfajú teljes elliptikus integrállal, hogy az anyagi pont milyen szögeltéréssel fog mozogni 14,769 ms múlva, és a hasonló marhaságok, amiket tanítanak az egyetemeken. Be is árazta a piac ezt a sok haszontalan és értéktelen tudást, csak azt sajnálom akit most félrevezetnek a szülei vagy ismerősei és beiratkozik egyetemre, mert azt hiszi hogy mérnökként milyen jól lehet keresni...

Én azért nem teljesen értek egyet veletek. Abban igazatok van, hogy alapvetően nem éri meg az MSc, ha csak a fizut nézzük. Tényleg senki nem fizeti meg, max később, ha olyan az ember, tudhatja hasznosítani, de akkor sem a papírt, hanem azokat az extra éveket, amiket elmelegedett az egyetemen pluszba és kicsit jobban leüllepedett az a sok marhaság, amit 3-3.5 évben megpróbáltak beleverni. Tény, hogy nem PLC programozásnál lesz ennek előnye, de vannak munkakörök (RF, orvosi műszertechnika, robot fejlesztés, szenzorika, képfeldolgozás, bizonyos matekosabb prog. pozik), ahol hasznos az extra matek, fizika tudás, igaz, ezekből azért nincs tengernyi lehetőség. Szóval, én sem alapvetően anyagi szempontból látom előnyét, hanem inkább a későbbi pályán lehet előnye, ha olyan az ember affinitása.

Nekem az a bajom az MSc-vel és úgy általában az egyetemen tanultakkal, hogy ha te azt tényleg használni akarod legalább heti szinten a munkádban, akkor kifejezetten neked kell keresned ilyen állást, miközben más átlag pozikkal téged keresnek a fejvadászok. Imádtam a matekot, de borzasztó kevés állás volt, ahol lehetett volna használni, ráadásul paradox módon ezek fizettek volna a legrosszabbul. A közhiedelemmel ellentétben pont nem általános tudást ad az egyetem, hanem nagyon speciálisat, amit alig tudsz valahol hasznosítani.

Pár matekosabb prog pozira és projektre közelről rálátok. Igazából ezek jó része kísérleti cucc és nincs olyan szinten, hogy eladható termék legyen belőle. Nagy amcsi multik presztízsből tolják bele a pénzt, de senki nem számít működő eladható végtermékre. Aztán 1-2 év után lelövik az egészet és indítanak egy újat más emberekkel. Két computer vision projekt és egy machine learning alapú data platform bukott be így az elmúlt pár évben. A machine learninges cucc 65%-os eredményességgel becsült 1 év után. Az 15%-kal jobb, mint a pénzfeldobás ...

Nézegettem én is a proginfó Msc-t, de nekem túl lightosnak tűnt az áráért. Értem ezalatt hogy nem láttam benne semmi olyat amit ne tudna egy becsületesen végigtanult Bsc.-s önállóan elsajátítani ha kell a munkájához. Szerintem akiben van affinitás - a te példáidból is kiindulva - sokkal hasznosabb egy alkalmazott matematikus Msc a proginfó Bsc után. Sokkal több (és izgalmasabb) lehetőséget nyit meg - szerintem.

Sziasztok!

Most fogok végezni villamosmérnökként, mellette van közel 10 év szakmai tapasztalatom elektrotechnikusként.
Megkeresett egy fejvadász, havi br450-et ígértek egy borsodi multinál.
Mivel vannak rokoni kapcsolataim az ország szebbik felén ezért gondolkodok a költözésen is (Veszprém, Szfehérvár, Győr)
A Dunántúlon milyen bérre számíthatnék a fentieket figyelembe véve?

Dunántúlon talán 500-600 körül adnak meg neked ilyen tapasztalattal. Bár nagyban függ attól is, mit tudsz felmutatni, mint "tapasztalat".

Sziasztok!
Váltáson gondolkodom, és kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy a jelenlegi csomag mennyire reális?
Kor: 32 év, gépész MSc.
Pest megyei 5 fős magyar tulajdonú kis mérnökiroda, gépész tervezés, 5 év gyakorlat.
Alapvetően irodai tervezőmunka, évi 5-6 alkalom helyszíni felmérés.
A csomag:
-bruttó 570/hó fizu bejelentve,
-év végén 2 havi (nettó 750) prémium fixen, nem forgalomfüggő, eddig mindig megkaptuk,
-új céges autó korlátlan magánhasználattal, privát használatért nem kell fizetnem (újonnan kaptam 1 éve, megadott gyártótól én állíthattam össze ~7 MFt értékben, előtte egy régebbi autót kaptam)
-céges lakáshitel lehetőség max.: 5Mft kamatmentesen, év végi prémiumból törleszthető,
-betegszabi,táppénz 100%-os fizetéssel
-céges mobil korlátlan magánhasználattal, kb.:2-3 évente csere felső kategóriás készülékre,
-az elmúlt 5 év alapján évente infláció plusz 2-4% bérfejlesztés volt,
-kötetlen munkaidő, szabadon jövök megyek, a napi 8 órából kijönnek a feladatok,
-szükség esetén home-office lehetőség adott.

Szerintem ez baromi jó a prémium és a kocsi valamint a kötetlen munkaidő miatt. Egy multinál kapnál mondjuk 750 bruttót de csak a kocsi kb. 150-200k juttatásnak felel meg. (Nem te szervízeled és fizetet a lízinget és viseled az érték vesztést) Én innen nem váltanék csak a duplájáért.

Kérdés,hogy ha nincs céges autó akkor is elköltünk-e 150-200-at havonta autóra....Én abból indulok ki hogy ha nincs céges autó akkor ott csak a sajátnak az amortizációja,üzemanyag és a szervíz van .Az meg legyen havi 50-80 ezer.

Oldalak