Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Sziasztok, 4eve dolgozom, ebbol 2 eve a mostani teruletemen, egy eve a mostani helyen. Multi, nem IT, halozati technologia, rendszerintegracio, stb. (Nem fejlesztes). Br 760k.+minimalis cafeteria+egyeb szezonalis bonuszok (evente tobb alkalommal, kb max 1000EUR, teljesitmenyfuggo). Mostanaban a projekt miatt sok tulora, igy br. 1M folott sikerult behozni par honapig, bar ezt nem lehet a jovore nezve keszpenznek venni.

Mit gondoltok? Jo ez igy, vagy kellene mashol nezelodnom, hogy mit lehet elkerni? Jelenleg csak az tart vissza, hogy nem szeretnek nagyon surun valtani, nem all jol a CV-n, valamint a ceg hirneve nemzetkozi szinten is rendesen meg tudja dobni az eselyeimet, ha mas munkat keresnek.

Nehez a merlegeles a penz es a jovo kilatasai kozott.

A valaszokat elore is koszonom

Ha hosszútávon marad a 380-as eur / 340-es usd, vajon hogy fognak alakulni a senior fizetések? :O

Nekunk nagy kegyesen adnak 3.2%-ot. Valoszinuleg az emberek nagy resze el fog menni, velem egyutt. Biztos vagyok benne hogy +20%-ert azonnal felvennenek. Nepvandorlas lesz az iden az IT szektorban. Teszunk megint egy kort. Jo lenne ha EUR lenne mar es biztosabb lenne a helyunk, es fokuszalhatnank a munkara, nem az n+1-edig tesztre es n+1-edig rendszer megertesere.

ha maradsz a cégnél, akkor sehogy, megkapod az inflációkövetőt és kuss :D

Product ownerként havi br 1.7 millió szerintetek jó?

Hát ezt nem hiszem el. HOGYAN kaphat ennyit egy PO? Szeniorként 1.4 bruttót kapok és ez a plafon. MINDENT én csinálok a csapatban ami érték: speci, kódolás, tesztelés és még devops is. A PO SZINTE semmit csinál a sok mítingen kívül meg az értelmetlen Scrum dolgokon kívül. És még kódolni sem tud.

Ha ez így marad, elmegyek én is PO-nak, tizedannyi munkáért, még több pénzért.

Egy normális PO hasznos munkát is végez, bar az cég függő mit csinál, van ahol csak lébecol jah.

Maximalisan egyetertek veled

Szia! Ez a producer owner munkakör mi pontosan?

Kkv-nal java fejlesztokent mi lehet a realis berigenyem? 6 ev tapasztalatom van, de nem mondanam magam seniornak, ink medior tetejere tennem magam. Jelenleg 590-600 kozott van a havi nettom mindennel egyutt.

https://letmegooglethat.com/?q=hays+salary+guide

Sziasztok!

Sokaknál látom, hogy van tapasztalat, de puncik. Mindeki azt hiszi, hogy multi a legjobb, a magyar meg szar. Gondolkodtatok azon, hogy mivel jött ez a csodás Covid, a remote is képben van nagyon erősen? Pár éve én csak contractori munkát válallok, tavaly volt, hogy 2 hely, kb 4M. Egy külföldi, egy magyar. Most csak egy külföldi, 2.5M. Ne legyetek begyöpösödöttek. Lehetőség van, keresgéljetek határon túl is! Nekem 10 év tapasztalat IT, fejlesztés-tesztelés

Szia,

Kicsit tudnál írni arról, hogy milyen tech stack-el dolgozol, illetve, melyik országban van a cég?
Projekt alapú vagy határozatlan idejű szerződéssel vagy ott?
Ha jól gondolom a 2.5M az kb 350 EUR napidíj, vagy órában van az elszámolás?
Itthon jelenleg Nekem kb. 1.2M-1.4M nettó van (dettó contractor), de külföldi projektet tervezek én is.
Előre is köszi a választ.

+1
Idén tervezek váltani én is contractor pályára, 11 év tapasztalattal. Az összes kollégám, aki technikai vonalon akart maradni és fizetésben előre lépni, az külföldi remote munkákat vállal. Kb ilyen 10-15 év tapasztalat körül kimaxolja az ember a reálisan elérhető hazai multis fizut fejlesztőként és csak manager iránnyal vagy technikai vonalon külföldre dolgozással lehet fizuban tovább lépni.

es kata, vagy eva, vagy valami offshore?

A kérdésed értelmetlen. Az adózási forma nem határozza meg a pénzt amit kapsz. Az rajtad áll hogyan kezeled.

basszus, a valaszod ertelmetlen, arra voltam kivancsi, hogy te milyen adoformat valasztottal, nem arra, hogy miert ennyi a penz...

Akkor kicsit csiszolni kellene a nyelvtanon, és értelmesen feltenni a kérdést. A válaszom nem volt értelmetlen, de azzal, hogy majmolod amit irtam, nem fogsz előrébb jutni, inkább csak ovodásnak tünteted fel magad. Odabüfögtél egy ilyet "es kata, vagy eva, vagy valami offshore?" , állítmány nélkül. Kicsit vedd már a fáradságot, ha valami iránt érdeklődsz.
KATA, EVA, TAO, KIVA és egyéb is van még talán. IT-ban szolgáltatásnyújtásra 2 opció van, ami megfelelhet. Ezek a KATA és a TAO. Többi felejtős, de könyvelőt kell fizetni, és pontosan megmondja mi a jó neked.

pont leszarom a hays guide-ot, láttam már, de ott inkább multik fizetései vannak feltüntetve...

Sziasztok!

Azert kerestem fel ismet ezt a forumot, mert tudom h elegge felporgott a piac viszont nem feltetlenul igazodnak ehhez a cegek. Uj ev uj berek. Penteken volt a bertagyalasom elso napja. 770 bruttorol 820 bruttos ajanlatot adtak. Full stack, adattarhaz, nemi devops, jobb pozicioban vagyok mivel 2 kozvetlen kollegam is elment, egyedul maradtam aki minden projectet ismer a kis csoporton belul. Nyaron vagyok 5 eve a cegnel, elso IT melom. Terinformatikai vonatkozasok is vannak, a ketto egyutt ritka a piacon. Magyar kkv, multiba annyira nem vagyom. Jobb szeretem a teljes autonomiat, az elejetol a vegeig mindenben reszt veszunk, tervezunk, fejlesztunk, retrozunk stb. Mi a velemenyetek? Mennyit lehet kerni? Nehez kerdes, mert saccra 950 lehet a ceges sav felso hatara. Jovore lehetek lead ekvivalens szinten, igy gobdolhat a ceg erotartalek visszatartasra is. Holott erzem es tudom h kollegak 900-1m bruttoert valtottak. Koszonok minden tanacsot.

Válts - és ne a pénzért.
Már az hiba, hogy 5 évet lehúztál az első helyeden. A karriered elején évente max másfél évente váltás, hogy láss, tapasztalj dolgokat.

Amúgy is fizetésemelés munkahelyváltáskor van.

5 év után bőven kérhetsz (kaphatsz) többe br ~800-nál. Csak ehhez váltani is kéne... lustaság ;)

Amíg nincs offered máshonnan exact számokkal, addig nem fognak emelni, mert a kényelmedet megfizettetik és az lesz a mondás majd ha előléptetünk kapsz. Gyakorlatban ez időhúzás lesz meg akkor kapsz majd 50 bruttót és örülj az új kihívásoknak. Pár helyre bepróbálkoznék és utána 900-950-es ranget megfuttatnám itt. Bár nem írtad vidék vagy BP, nyilván vidéken annyira nem lehet pattogni. BP-n 900-1,1-es ranget elérni nem lehetetlen manapság. Akik tényleg naprakészek a piacon ők simán 1,4-1,5-öt elkérhetik. A felső 10% meg 1,5-1,9-es range itthoni multinál, nem külföldre remote pozi.
Remélem segítettem és írd meg pár hónap múlva mi lett a vége a dolognak.
Köszi

Nos gondoltam leírom mi lett a januari szitu vege. 850.000 brutto. Majd nezelodok a piacon. Majd nezelodok a piacon. De rosszabb szituba nem akarok kerulni az biztos. Iden meg lesz tovabbi emeles.
Egyebkent bonusz kb 800.000 brutto szokott lenni, cafateria 600 korul, szoval leatlagolva majdnem meg is lehet az 1 milla brutto.

Sziasztok,
Egy multinál MO-n 3 év tapasztalattal rendelkező JS fejlesztő (Node,React) mennyi pénzt kérhet el jelenleg nettóban?

Nekem bruttó 700 volt 4 éve ezen a szinten. Kinvácsi lennék, hogy manapság mennyit lehet összehozni mediorként.

Mennyit keresel most?

Idén ki mennyi fizetésemelést kapott/mennyire számít? Csak mert a hivatalos éves infláció lesz kb 5.5% de a november/november infláció már 7.4% és a decemberi is ilyen 8% körüli lesz. A valós meg bőven 10% felett van.
Vagyis 5-6% alatt biztosan masszív bukó a helyzet, az elfogadható 8% körül lenne, a megfelelő meg 10% felett.
Állásváltoztatással biztos elérhető ez, de most arra vagyok kíváncsi, hogy az IT cégek hogy reagálják le ezt a helyzetet a maradóknál.
Én még nem tudom a %-t, de majd írom, hogy mi van.

En 1,35M -et keresek, 1.6M-el lennek elegedett.
14 ev tapasztalat, jelenleg fullstack de voltam beagyazott C-s is.
Ez +18.5% lenne, de biztos vagyok benne hogy nem kapom meg.
Majd megirom mi lett.
Viszont a 40 ora helyett ban hogy csak 20-ar dolgozom egy heten, ezzel kompenzalom az EU szinten alacsony fizetesem. Ha ramszolnak lepek.

Brutto/netto 1.35? Odalent 3ev tapasztalatra adtak egy 1.4es sav tetejet…

Oldalak