Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Nekunk nagy kegyesen adnak 3.2%-ot. Valoszinuleg az emberek nagy resze el fog menni, velem egyutt. Biztos vagyok benne hogy +20%-ert azonnal felvennenek. Nepvandorlas lesz az iden az IT szektorban. Teszunk megint egy kort. Jo lenne ha EUR lenne mar es biztosabb lenne a helyunk, es fokuszalhatnank a munkara, nem az n+1-edig tesztre es n+1-edig rendszer megertesere.

ha maradsz a cégnél, akkor sehogy, megkapod az inflációkövetőt és kuss :D

Product ownerként havi br 1.7 millió szerintetek jó?

Hát ezt nem hiszem el. HOGYAN kaphat ennyit egy PO? Szeniorként 1.4 bruttót kapok és ez a plafon. MINDENT én csinálok a csapatban ami érték: speci, kódolás, tesztelés és még devops is. A PO SZINTE semmit csinál a sok mítingen kívül meg az értelmetlen Scrum dolgokon kívül. És még kódolni sem tud.

Ha ez így marad, elmegyek én is PO-nak, tizedannyi munkáért, még több pénzért.

Egy normális PO hasznos munkát is végez, bar az cég függő mit csinál, van ahol csak lébecol jah.

Maximalisan egyetertek veled

Szia! Ez a producer owner munkakör mi pontosan?

Kkv-nal java fejlesztokent mi lehet a realis berigenyem? 6 ev tapasztalatom van, de nem mondanam magam seniornak, ink medior tetejere tennem magam. Jelenleg 590-600 kozott van a havi nettom mindennel egyutt.

https://letmegooglethat.com/?q=hays+salary+guide

Sziasztok!

Sokaknál látom, hogy van tapasztalat, de puncik. Mindeki azt hiszi, hogy multi a legjobb, a magyar meg szar. Gondolkodtatok azon, hogy mivel jött ez a csodás Covid, a remote is képben van nagyon erősen? Pár éve én csak contractori munkát válallok, tavaly volt, hogy 2 hely, kb 4M. Egy külföldi, egy magyar. Most csak egy külföldi, 2.5M. Ne legyetek begyöpösödöttek. Lehetőség van, keresgéljetek határon túl is! Nekem 10 év tapasztalat IT, fejlesztés-tesztelés

Szia,

Kicsit tudnál írni arról, hogy milyen tech stack-el dolgozol, illetve, melyik országban van a cég?
Projekt alapú vagy határozatlan idejű szerződéssel vagy ott?
Ha jól gondolom a 2.5M az kb 350 EUR napidíj, vagy órában van az elszámolás?
Itthon jelenleg Nekem kb. 1.2M-1.4M nettó van (dettó contractor), de külföldi projektet tervezek én is.
Előre is köszi a választ.

+1
Idén tervezek váltani én is contractor pályára, 11 év tapasztalattal. Az összes kollégám, aki technikai vonalon akart maradni és fizetésben előre lépni, az külföldi remote munkákat vállal. Kb ilyen 10-15 év tapasztalat körül kimaxolja az ember a reálisan elérhető hazai multis fizut fejlesztőként és csak manager iránnyal vagy technikai vonalon külföldre dolgozással lehet fizuban tovább lépni.

es kata, vagy eva, vagy valami offshore?

A kérdésed értelmetlen. Az adózási forma nem határozza meg a pénzt amit kapsz. Az rajtad áll hogyan kezeled.

basszus, a valaszod ertelmetlen, arra voltam kivancsi, hogy te milyen adoformat valasztottal, nem arra, hogy miert ennyi a penz...

Akkor kicsit csiszolni kellene a nyelvtanon, és értelmesen feltenni a kérdést. A válaszom nem volt értelmetlen, de azzal, hogy majmolod amit irtam, nem fogsz előrébb jutni, inkább csak ovodásnak tünteted fel magad. Odabüfögtél egy ilyet "es kata, vagy eva, vagy valami offshore?" , állítmány nélkül. Kicsit vedd már a fáradságot, ha valami iránt érdeklődsz.
KATA, EVA, TAO, KIVA és egyéb is van még talán. IT-ban szolgáltatásnyújtásra 2 opció van, ami megfelelhet. Ezek a KATA és a TAO. Többi felejtős, de könyvelőt kell fizetni, és pontosan megmondja mi a jó neked.

pont leszarom a hays guide-ot, láttam már, de ott inkább multik fizetései vannak feltüntetve...

Sziasztok!

Azert kerestem fel ismet ezt a forumot, mert tudom h elegge felporgott a piac viszont nem feltetlenul igazodnak ehhez a cegek. Uj ev uj berek. Penteken volt a bertagyalasom elso napja. 770 bruttorol 820 bruttos ajanlatot adtak. Full stack, adattarhaz, nemi devops, jobb pozicioban vagyok mivel 2 kozvetlen kollegam is elment, egyedul maradtam aki minden projectet ismer a kis csoporton belul. Nyaron vagyok 5 eve a cegnel, elso IT melom. Terinformatikai vonatkozasok is vannak, a ketto egyutt ritka a piacon. Magyar kkv, multiba annyira nem vagyom. Jobb szeretem a teljes autonomiat, az elejetol a vegeig mindenben reszt veszunk, tervezunk, fejlesztunk, retrozunk stb. Mi a velemenyetek? Mennyit lehet kerni? Nehez kerdes, mert saccra 950 lehet a ceges sav felso hatara. Jovore lehetek lead ekvivalens szinten, igy gobdolhat a ceg erotartalek visszatartasra is. Holott erzem es tudom h kollegak 900-1m bruttoert valtottak. Koszonok minden tanacsot.

Válts - és ne a pénzért.
Már az hiba, hogy 5 évet lehúztál az első helyeden. A karriered elején évente max másfél évente váltás, hogy láss, tapasztalj dolgokat.

Amúgy is fizetésemelés munkahelyváltáskor van.

5 év után bőven kérhetsz (kaphatsz) többe br ~800-nál. Csak ehhez váltani is kéne... lustaság ;)

Amíg nincs offered máshonnan exact számokkal, addig nem fognak emelni, mert a kényelmedet megfizettetik és az lesz a mondás majd ha előléptetünk kapsz. Gyakorlatban ez időhúzás lesz meg akkor kapsz majd 50 bruttót és örülj az új kihívásoknak. Pár helyre bepróbálkoznék és utána 900-950-es ranget megfuttatnám itt. Bár nem írtad vidék vagy BP, nyilván vidéken annyira nem lehet pattogni. BP-n 900-1,1-es ranget elérni nem lehetetlen manapság. Akik tényleg naprakészek a piacon ők simán 1,4-1,5-öt elkérhetik. A felső 10% meg 1,5-1,9-es range itthoni multinál, nem külföldre remote pozi.
Remélem segítettem és írd meg pár hónap múlva mi lett a vége a dolognak.
Köszi

Nos gondoltam leírom mi lett a januari szitu vege. 850.000 brutto. Majd nezelodok a piacon. Majd nezelodok a piacon. De rosszabb szituba nem akarok kerulni az biztos. Iden meg lesz tovabbi emeles.
Egyebkent bonusz kb 800.000 brutto szokott lenni, cafateria 600 korul, szoval leatlagolva majdnem meg is lehet az 1 milla brutto.

Sziasztok,
Egy multinál MO-n 3 év tapasztalattal rendelkező JS fejlesztő (Node,React) mennyi pénzt kérhet el jelenleg nettóban?

Nekem bruttó 700 volt 4 éve ezen a szinten. Kinvácsi lennék, hogy manapság mennyit lehet összehozni mediorként.

Mennyit keresel most?

Idén ki mennyi fizetésemelést kapott/mennyire számít? Csak mert a hivatalos éves infláció lesz kb 5.5% de a november/november infláció már 7.4% és a decemberi is ilyen 8% körüli lesz. A valós meg bőven 10% felett van.
Vagyis 5-6% alatt biztosan masszív bukó a helyzet, az elfogadható 8% körül lenne, a megfelelő meg 10% felett.
Állásváltoztatással biztos elérhető ez, de most arra vagyok kíváncsi, hogy az IT cégek hogy reagálják le ezt a helyzetet a maradóknál.
Én még nem tudom a %-t, de majd írom, hogy mi van.

En 1,35M -et keresek, 1.6M-el lennek elegedett.
14 ev tapasztalat, jelenleg fullstack de voltam beagyazott C-s is.
Ez +18.5% lenne, de biztos vagyok benne hogy nem kapom meg.
Majd megirom mi lett.
Viszont a 40 ora helyett ban hogy csak 20-ar dolgozom egy heten, ezzel kompenzalom az EU szinten alacsony fizetesem. Ha ramszolnak lepek.

Brutto/netto 1.35? Odalent 3ev tapasztalatra adtak egy 1.4es sav tetejet…

Brutto, mindig abban erdemes kommunikalni, mert mindenkinek mas a csaladi es egyeb szituja ami alapjan adozik...

1.7M, 1.8%-os volt az emelés, ami váltásra sarkall (még alacsonyabb bérért is)

Oldalak