Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Honnan kene barkinek is tudnia (aki nem dolgozott sosem a takarekinfonal) hogy mennyi ott a realis fizu?
Milyen tech stack-ekkel dolgozol amugy? Meg milyen szinten vagy? Senior? Ez igy eleg keves amit irtal hogy java meg 7 ev, ebbol nehez megmondani hogy mi lehet a realis fizu

Esetleg van hiteles forrásból származó információja, ott dolgozik/dolgozott stb.
Miért kell nekimenni, most komolyan.
Kérdezett. Ha nincs válaszod, akkor skipp. Ennyi.
Nem kell a feszkót kelteni.
peace

Kabbe. Igen, igy 2 b-vel

Felteteleztem hatha van itt takinfoban megfordult ember.
Ahogy visszolvastam a forumot, van olyan fejleszto, aki 1-1,5 éve váltogatja a munkahelyét illetve olyan aki 30 nal tobb interjun volt.
Senior: Spring, Adular, PL/SQL,....
 

Ha pesti a ceg (nem neztem utana hogy az-e), de akkor a legalja olyan 1.1m brutto amit elkerhetsz es egeszen 1.5m-ig felmehetsz, attol fugg hogy interjun mit produkalsz es mennyire tudod eladni magad.

tudj angolul.
ha megy a német is, akkor máris súroljuk az 1.5-t.
ha penge vagy a szakmában (nem jó, hanem tényleg penge), akkor 1.8.
ha people management/tech lead/team lead vonal is megy, akkor 2.

szóval egy kis önkritika alapján így lődd be.
ezek az alap fizetések. az erzsébet utalványt, céges telefont, laptopot (lol), meg ilyeneket engedd el. mondjuk egy 10%os bónuszra még lehessen azért számítani.

BP, 26, 2 év tapasztalat.

Application Operator Shift Lead poz.
Havi BR 780000, cafi évi ~300 nettó szép kártyára vagy rosszabb adózással kp.
13-14. havi ( júni, dec ) BR 650000. Minden második évben BR 100000 H.O. támogatás.

Nem szeretnék váltani, max cégen belül customer support engineer/specialist, vagy acc. management felé ( nemzetközi gazd. diploma soon ).

3 év tapasztalat, diploma nincs.

Azure, Azure devops
Kicsi AWS
Jenkins
Github Actions
Terraform
Docker
Linux
Bash, Powershell

br 1 m

nincs nagy hajtás, és teljesen remote munkavégzés, 2x voltam bent az irodában a 3 év alatt

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy mi a véleményetek, hogy két év akadémiai és másfél év szakmai tapasztalattal mekkora fizetésre számíthatok Deep Learning vagy Machine Learning mérnökként? Főleg computer vision témában dolgoztam eddig, de már szinte minden folyamatban részt vettem, ami egy ML algo fejlesztéshez kell.

Jelenleg 750k bruttó a fizum mindennel együtt, de egyre több helyen látok meglepően magas összegeket, hogy mennyit lehet keresni juniorként a szakmában (>1M) emiatt elgondolkodtam a váltáson/emelésen. Köszi aki ír véleményt!

Van esetleg valakinek aki ezt olvassa véleménye?
Junior/kezdő medior Deep Learning mérnökként 750 bruttó kevés-e? (bónusz, cafeteria nuku)

Kb. reális. Az egyetemek ontják magukból a pályakezdőket, akik néhány Coursera kurzus, esetleg egyetemi tantárgy után "mesín lörningezni" akarnak. Aztán jön a nagy arcra esés, két okból: a legtöbb helyen modellfejlesztés nincs is kvázi, vagy minimális, viszont nagyon kéne ember aki data pipeline-t meg adatbázisokat épít, DevOps-ozik stb. Jobb híján ezeket is a rengeteg felvett "ML Engineer"-nek kéne csinálni. Ha meg mégis olyan helyre kerülne az újonc ahová rendes modellező tudás kell ahhoz meg a tudása lesz igen kevés.

Kijózanító volt ez, köszi a véleményt!

Viszont nem hagy nyugodni, hogy csak az 1-kurzusos “mesínlörning”-ezőkre vonatkozott-e a véleményed, vagy hogyha valaki ennél kicsit is komolyabban benne van a témában (pl. MSc diplomamunka is ilyen témában volt + publikált cikk, most is modellfejlesztéssel foglalkozom) akkor arra mást mondanál.

Az továbbra is junior kategória, amint említettem, az ipar és az akadémia felfogása között ML témában nagy szakadék van. Kétségtelenül plusz az interjún, ha van már cikked/teljes projekted/tapasztalatod. Én azt javaslom, ha ML fronton akarsz karriert, az első (második?) munkahelyen ne a bért maximalizáld, hanem próbálj meg olyan helyre kerülni, ahol többé kevésbé normálisan mennek a dolgok ML területen (a helyek <5%-a jelenleg itthon). Ha nem hallottak még MLOps-ról, nincsenek dedikáltan data engineer emberek/csapatok, az red flag, ott csak maszatolás megy. Vagy ha nincs rendes mennyiségű adat. Ezt onnan látod hogy nem használnak semmilyen big data framework-öt (Hadoop, Spark, Databricks stb.)
Ha egy jó helyen lehúzol 1-2 évet akkor lazán duplázol majd bérben jelenlegi piacon, aztán ha ügyes vagy akkor 5-6 év tapasztalattal megint, ami már nagyon jó pénz.

Sziasztok!

Manuális tesztelői pozícióra vesznek fel diákmeló után teljes állásban. A jövőben automata tesztelést csinálnék, szóval csak az elején lenne manuális irány. Korábban frontend fejlesztéssel foglalkoztam, de céges tapasztalatom semmilyen területen nincs sok, csak pár hónap. Pesti kisebb magyar cégről lenne szó, remote munka. Szerintetek mennyi a reális bruttó/nettó amit kérhetnék a munkáért?

az is kerdes hogyan kepzeled el hosszu tavon a karrieredet. Szerintem az elso 6-7 ev szamit igazan, utana nehez lesz valtani masra. Ha 6 evig tesztelo voltal akkor nehezen fogsz valtani fejleszto pozira. Ha teszteles erdekel akkor vallald el. En 680e br. igennyel inditanek, lassak hogy van onbizalmad - majd alkudnak belole legfeljebb. ( ez a CAPTCHA szornyu... nem lehetne tweakelni hogy ekezetes karaktereket ne hasznaljon, hogy postolnak kulfoldrol igy ? .. szornyu..)

Sziasztok!

Én most végeztem mérnökinfósként (OE-NIK) idén januárban. Suli mellet volt 1 év tapasztalatom magyar kis cégnél ERP fejlesztőként, viszont nevetséges bérért (net 300) vettek volna át teljes állásba úgyhogy felmondtam. Úgy döntöttem hogy big data irányba megyek tovább ezért olyan poziciókra jelentkeztem. Nem kellet másfél hét sem már kaptam több ajánlatot több cégtől is.
Multinál kapnék most netto 410-et plusz netto 30k cafeteriát. Szerintetek ez mennyire számít jó kezdőbérnek? Releváns tapasztalatom nincs big datával kapcsolatban, stabil SQL és Python alapokkal azonban rendelkezem.

big data jó irány. Első munkahelyként azt nézd melyik helyen tudsz jobban fejlődni. Ez döntsön ne pedig az hol adnak párt 10 ezerrel többet.

Ez egy oké junior bér. Big datában jó pénz lesz ha lesz tapasztalatod is.

Sziasztok,

Senior Architekt, szokásos stack (Java, Cloud, Angular stb.)
Nem KATA contractor, 120k/nap timesheet alapon, 8 óra átlagban megvan.

A feladatok között fel-fel merül BA,PM érintettségű sapka is.

Véleményetek?

netto-nak jo, brutto-nak OK

Sziasztok, felso medior/legalso seniorkent mi lehet a realis fizetesi igeny egy kkv-nal java fejlesztokent?
Tudom hogy multinal 1.1 milla brutto bonuszokkal siman, de egy kkv-nal mi lehet a realis fizetesi igeny? Nem a legcsorobb kkv-nal, hanem ugy nagy atlagban :)
Jelenleg 850 a bruttom + 13. havi fizu
Meg annyit hozzatennek hogy full home office van, es ezt nem is adnam fel ha lehet egy valtas soran

Senkinek semmi velemenye 1 het utan se? Tenyleg halott az oldal :D

Dehogy halott az oldal...most ébredezik csak téli álmából. Az én tapasztalatom: nincs különbség multi és kkv-nál annyira a fizetések között, van egy piaci sáv, és nagyjából minden munkaadó ebben lavírozik. A KKV-nál (ha magyar főleg) annyi a különbség hogy kevesebb alapbérre vagy bejelentve, a többit zsebbe kapod, a multinál meg minden fehéren van.
Nem mondtad hogy milyen tech stack-kel nyomod, de ha pl. C++-ban ott picit nehezebb lesz full remoteként full remoteba váltani - a technológia sajátosságaiból általában jobban szeretik ha szem előtt van az ember. Ha web fejlesztő vagy (Java, vagy PHP vagy nodeJs, vagy frontend, vagy ilyesmi), akkor a full remote sokkal könnyebb (több a lehetőség).
Innentől kezdve a kérdésedre a választ már te magad is megadtad.

Sziasztok,

2 éve dolgozom .NET környezetben, full-stackesként (.NET 5, frontend razor - + emellett hobbi szinten angular / react önképzés). Jelenleg 650 a bruttó, café, egyéb juttatás, prémium nincs, alsó-közép magyar kkv.

Ez milyennek számít? Ezen felül érdemes maradni .NET-be, vagy el kéne indulni a MERN stack vonalán?

(Nagyon zárójeles kérdés: külföldre (aut/de) remote-ként való működéshez mi az a szint, amit meg kéne ütni? Valakinek van ebben tapasztalata? Köszi.)

Én frissdiplomás (mérnökinfó BSc) "pályakezdőként" (tapasztalatom: egyetemen mellett gyakornoki tapasztalat 5 hónap, heti 20 óra + pár referenciaprojekt) március 1-től Bpesti multinál helyezkedtem el teljes munkaidőben br. 600-ért + cafeteria + utazási támogatás + (high-end) laptop nem csak munkavégzésre

Az szép, gatulálok. 3 év képzés után, ha jól kalkulálom.
Emlékszem 2017-ben egyetemi végzettséggel és 5+ év tapasztalattal kaptam ennyit.

Azóta volt egy "kis" infláció. Akkor 800 bruttó elment egy seniornak is, most ez a mid alja.

Kerüldd el a kismagyar cégecskéket, ha normális fizetést szeretnél.
Én a helyedben megcéloznék valami komolyabb multit, illetve 2 év tapasztalattal simán találhatsz remote melót is, a legalább középszintű angol nyelvtudás fontos lesz.

Sziasztok, 4eve dolgozom, ebbol 2 eve a mostani teruletemen, egy eve a mostani helyen. Multi, nem IT, halozati technologia, rendszerintegracio, stb. (Nem fejlesztes). Br 760k.+minimalis cafeteria+egyeb szezonalis bonuszok (evente tobb alkalommal, kb max 1000EUR, teljesitmenyfuggo). Mostanaban a projekt miatt sok tulora, igy br. 1M folott sikerult behozni par honapig, bar ezt nem lehet a jovore nezve keszpenznek venni.

Mit gondoltok? Jo ez igy, vagy kellene mashol nezelodnom, hogy mit lehet elkerni? Jelenleg csak az tart vissza, hogy nem szeretnek nagyon surun valtani, nem all jol a CV-n, valamint a ceg hirneve nemzetkozi szinten is rendesen meg tudja dobni az eselyeimet, ha mas munkat keresnek.

Nehez a merlegeles a penz es a jovo kilatasai kozott.

A valaszokat elore is koszonom

Ha hosszútávon marad a 380-as eur / 340-es usd, vajon hogy fognak alakulni a senior fizetések? :O

Oldalak