Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Nincsenek ekkora drasztikus különbségek Kelet és Nyugat Magyarország között. Én inkább kb. bruttó 100-as különbségeket tapasztalok.

Egyébként Heves-megyei multinál 2018-ban kerestem bruttó 550-et két év ipari tapasztalattal.

Jelenleg bruttó 850 Pest megyében, folyamatmérnökként.

Kérdező! Kérj emelést vagy válts!

Inkább bruttó 200 lesz az, kiesobb istenhátamögötti helyeken meg 300. Senior poziknál még tágabb a bérolló.

Milyen bérsávokról beszélünk?
Mind kelet, mind nyugat érdekelne!
Adott tapasztalathoz mérten.

Borsodi fizetéseket tudok: Kezdőként 4-500 közötti bruttót lehet elkérni, aztán utána cége válogatja hogyan tovább. Pár év tapasztalattal 600 körül, seniorként vagy team leaderként pedig 700 ezer körül lehet keresni. Ezek Miskolci fizuk.
Területenként is nagy a difi, minőségbiztosítási pozikat például nem fizetik túl jól. Persze ez kismillió dologtó függ, ismerek olyan tapasztalt mérnököt, aki br. 450-et kap.
Ezeknél jobban fizet a két nagy helyi vegyipari cég.

Debrecen is ugyanilyen szar kb. bármelyik céghez mész, sajnos igenis jelentős különbség van a keleti/nyugati/BP fizuk között.

Szerintem vannak.
Nem hiszem, hogy pl. Szabolcs megyéből sokan +bruttó 100k miatt költöznének fel pl. Pestre vagy el Győrbe. Villamosmérnök ismerősöm bruttó 700k-t keres gumiiparban Budapesten két év tapasztalattal, középfokú angollal.

Cégfüggő! Nagyon is számít, milyen iparágban érdekelt a cég. Öntödék pl. kifejezetten jól fizetnek. Borsod megyei öntödés cégeknél vagy vegyipari cégeknél nem ritkák a hétszámjegyű fizetések senior mérnököknek.
Miskolci bosch-ban is több volt évfolyamtársam is megkeresi simán azt a bért amit én Pest megyében.
Szóval lehet itt is ott is jól és kevésbé jól keresni!

Illetve GY-M-S-ben is van ismerős CNC-s cégnél közel 150k-val kevesebb bérért..

Egyébként is egyénfüggő ki mit fog ki/alkud ki magának. Hivatalos statisztikát meg nem találtam, mekkorák az eltérések az országrészek között.

Nem vitatom, nagyobb arányban vannak rosszabbul fizető cégek a keleti országrészben, de azért elvétve találni jól fizetőt is!

Sziasztok!

32 éves vagyok, 8+ év autóipari tapasztalattal, fejlesztési területen. Gépészmérnök Bsc-m van, angol közel felsőfok, németül nem adnának el de nem biztos, hogy ez már értékelhető tudás.
Jelenleg csoport koordinátor vagyok, 4 ember van alattam, elég széles skálát fedünk le rengeteg feladatkörrel SW illetve rendszer tesztelés területen. A csapatot én építettem fel gyakorlatilag, az interjúztatástól kezdve a mentoráláson át a tudásfelépítésig mindenhol ott voltam, vagyok. Ami miatt írok, persze a juttatás megosztása mellett, hogy nagyon sok féle inger ér mostanában, ami alapján röpködnek a bruttó 1,5-2 milliós fizetések csoport koordinátor/vezető szinten illetve bruttó millió körüli fizetések sima medior mérnök területeken. Mit gondoltok mi a realitás? (itt nem olvastam ilyen kiugró számokat) Pestre nem szeretnék mozdulni, csak full HO esetén.

Jelenleg bruttó 990-et kapok, 500k cafetéria/év illetve bónuszként évi egyszer kapok 1-2 havi bér között.

Érdekesen adja a címet a rendszer. Ami lemaradt: Nyugat Magyarország, autóipar, csoport koordinátor

Kezdj el interjúzni más helyekre és ne légy szerény, mikor a bérigényedet kérik.
Szerintem 30-40%-ot nyugodtan dobj rá, max alkudnak.
Sok helyen marad covid után is a HO, de leginkább hibrid munkavégzés. Heti 1 max két alkalommal be lehet vállalni hosszabb ingázást is szerintem....

Budapest, nem autó ipar, 5+ év tapasztalat, minőségirányítási terület (nem menedzsment). Br. 820k + br. 35k caf + év végén egy havi bónusz. Továbbra is azt gondolom, hogy ez kevés, de olvasva az ilyen br 4-500-akat teljes mértékben elszomorodtam.

Ismerve a magyar viszonyokat, magyar mérnöki fizetéseket sajnos azt kell hogy mondjam, hogy nem rossz. Viszont egy kicsit más megvilágításból nézve, ez kb. 25000 Ft/nap nettó , 3100-3200 Ft-os órabér. Most mindenki képzelje hozzá, hogy egy villanyszerelő/gázszerelő/autószerelő mennyiért dolgozik. Kimegy, felszerel egy konnektort fél óra alatt és 10000 Ft. Kazántisztítás szezon előtt, fél óra 15000 Ft. Sorolhatnám. A jelenlegi szakmunkás bérek arányában kb. 1 millió nettónak kellene lennie egy mérnöki bérnek. Attól meg nagyon messze vagyunk sajnos.

Sima, egyszerű mérnökként (nem expert, team leader vagy hasonló) kb br. 1M körül van a teteje, ez kb 5 év tapasztalattal el is érhető ma Budapesten (jellemzően autóiparban). Efölött kell valami plusz felelősségi kör. Nem mondom, hogy ez sok, sőt, de talán nem annyira rossz. Br 4-500 az egy kezdőfizu nagyobb multiknál az egyetemről frissen kiesett, fél-1 év gyakornoki tapasztalattal rendelkező, angolul már értelmezhetően makogó junioroknak.

Makogó :) 10/9 alkalommal jobban beszélnek mint a közvetlen felettesük :D

Hello,
Autoipari multi, 4 év tapasztalat, nettó 240 ezer ft. Egyéb juttatás nincs
Műveleti utasításokat írok, Normaidőket veszek fel, jegyzőkönyvek, a rendszerben állítom be a normákat stb.

Mi a véleményetek?

Ez még 2-3 éve is rossznak számított volna, most pedig már egyenesen felháborító. Idén kaptál valami emelést egyáltalán?

Csak az ígérgetések. Brutto 440 amit ígérnek de semmit nemtapasztalok belőle

Van mas lehetoseg a kornyeken? Oke, a penz gyengye, de van valami, ami miatt szeretszt ott? A br 440 is keves szerintem. Br 550-600-ra mondanam, hogy oke, de hatast nem dobnek azert.

Nemsok lehetőség van. Ezt használják ki a cégben. Semmi nemtart ide, a munkavédelmi cipőt magamnak kell fizetnem ha valami normálisat akarok. Cafateriat elvették, covid miatt azóta nem küldik senkinek sem

Merrefelé lehet találkozni ilyen nagyszerű céggel? Mivel foglalkoztok? Mekkora a cég mérete?

Észak-kelet magyarország, alumínium autó alkatrészek gyártása.
1200 fő

Ezek a fém forgácsolós cégek a leg fillérbszóbbak az összes fajta cég közül, ráadásul folyamatosan okádék benn a termelésben a levegő (emulzió szag főleg), tiszta fémforgács minden, a gépek retkesek mint az állat, hangos az egész termelés, soroljam még?? El kell onnan takarodni a büdös francba, ha kell, albérletbe az ország másik szélére egy normális céghez. Mondjuk az nem sok van az igaz...
De ezért a pénzért tényleg nem szükséges egy büdös hangos termelésben gürcölnöd, ez a fizetés egy mérnöknek már-már büntetőjogi kategória.

Észak-kelet Magyarországon is megkapnád a bruttó 650-et a normálisabb multiknál, ennyi tapasztalattal.
Ha hajlandó vagy költözni, akkor ennél többet is.

hát ez nagyon vérszegény.. Ennyi fizeuért már takarítókat is találni

Szia,

Nagyon kevés,főleg egy gyártócégnél, ráadásul multinál.Nálunk egy kis, 10 fős hazai kkv-nál, műszaki szolgáltatásokat nyújtó (nem IT) cégnél egy teljesen kezdő bsc-s gépészmérnök bruttója 450-500e + cafeteria.üÁpTdüÁ

Szia,
Ez mérnöki végzettséggel, nagyon,de nagyon kevés.
Próbálj meg minél előbb váltani.

Üdv

Sziasztok.
Borsod, autóipari cég.
4 év tapasztalat, projektmenedzseri pozícióban.
Kor: 40
Fizetés bruttó 420 ezer.
Cafateria nincs
Bejárási támogatás 15 ft/km ami havonta max 15 ezer ft

Mi a véleményetek?
Köszönöm

Úgy kétszer annyit kellene keresned. Válts.

Sziasztok!
Tudnátok adni infót, hogy Heves megyében életkort és cég méretét feltüntetve milyen fizut kaptok?

és te milyen fizut kapsz?

Oldalak