Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Nem úgy nem megy az angol, hogy egyáltalán nem megy. Érteni, olvasni, írni megy tökéletesen. A beszéd lett elég passzív. Egyébként magyar pénzügyi kkv.

sztem nagyjából rendben van, ennél sokkal magasabb bért nem hinném hogy kitudnál alkudni (1.4-1.5 max sztem), remote-ban esetleg külföldi cégnek számlázva már lehetne jóval több persze.
De ha jól érzed magad a cégnél meg minden klappol nagyjából akkor én nem ugrálnék csak a pénz miatt

Sziasztok,

4,5 év frontend, főként react tapasztalattal Budapesten mi a reális fizetési sáv?

Jelenleg diákként foglalkoztatva kapok 3700-at óránként. Közben sorra kapom az üzeneteket fejvadaszoktol ahol brutto 1.0m rol indulnak a medior teteje fizetesek.

Előre is köszönöm!

Mennyi munkatapasztalatod van (nem diákként), illetve ezen időszakban milyen technológiákat használtál?

A 4 év kb, diákkal együtt 5.
A teljes idő alatt React, plusz volt 0,5 év Angular is, ezek mellett már 3 éve csak TypeScript. Volt kb. 1 év nodejs Mongo meg SQL adatbázissal. Kicsi Java is.
Szóval: React, TypeScript, nodejs, Mongo, CSS, SASS, HTML. Igazából a frontend stack, plusz némi js backendes stack.

Junior béren vagy jelenleg, mediorként Bp-n a range kb 700e - 1.4m. Sokmindentől függ, hogy a range-ben hol tudsz elhelyezkedni, nemcsak az évek számítanak.

Felso medior java fejlesztokent mi lehet a realis fizu igeny?
Jelenleg medior java fejleszto vagyok (5ev tapasztalat van mogottem), angol nyelvet nem kell hasznalnom - alapfokon van kb a tudasom.
A mostani helyemen 820 brutto az alapfizum + 30 ezer brutto cafeteria havonta + 13. Havi fizu.

Kicsit a piaci átlag alatt vagy, 5 évvel már 7 számjegynél kellene járnod. Én is java-s medior vagyok, vagy senior, attól függ hogy a cégnek mi a fontosabb (tudom-e fejből a stream api-t, vagy tudok-e algoritmikusan jól gondolkodni, egy kapott feladatot gyorsan és jól megoldani).
Node. Ennyi lóvé akkor reális ha 40 órára vagy bejelentve, de a tényleges napi meló (meetingekkel együtt) max 2 óra. Nekem 930 a bruttóm most, heti kb. 8-10 óra tényleges munkával (meeting included), 40 órára jelentve papíron. A szabad időmet nap közben meg a saját projektem / vállalkozásom építgetésére fordítom, mikor kész lesz, akkor meg lehet vállalok második melót.
Ezek alapján vond le te is a konklúziót, és cselekedj ha valami nem stimmel.

hát, napi kb 3-4 órát melózom meetingekkel együtt és persze 40 órára bejelentve (heti 1 nap iroda), mondjuk saját projekten nem dolgozom mellette, lusta vagyok én ilyenekhez, illetve nem is vagyok szerelmes a szakmámba annyira. Elvagyok vele mint a befőtt aztán annyi.
Váltani nem szeretnék mert kényelmes itt, persze nem zavarna a több meló ha 1 milla fölött lenne a bruttóm, de kb egy 100-as bruttó plusznak örülnék ugyanennyi melóért :D Úgyhogy sztem maradok, talán ősszel szétnézek és ha van jobb pénzért meló akkor megpróbálom azt a plusz 100-as kialkudni itt

add be a felmondasod. egybol megemelik a fizud :D

Amig nincs mas opcio addig azert nem jatszanek be ilyet (bar korabbi helyeken mindenhol emelni akartak ilyenkor, de ott volt is valoban mas cegtol ajanlatom), de igy siman nem akarnam azert bejatszani megha nagy valoszinuseg szerint jol is jonnek ki a dologbol

Sziasztok! Jelenleg br390 + cafeteria mellett dolgozom egy vidéki megyeszékhelyen közel 1 év tapasztalattal egy magyar kkv-nál, fullstack fejlesztőként, első ilyen pozim.
Tech stack elég változó sajna, Java (Spring), kis .NET, Django, Vue, React, Docker, PostgreSQL nagyjából.
Hamarosan tervezek váltani BP-i állásra, szerintetek mennyi lehet a reális? Kicsit felületesnek érzem a tudásom, mert túl gyakori a stack váltás..

Br 800-ig bármennyi lehet, függvényében a cégnek, a tudásodnak és az interjú sikerességének.

br 700 alatt nem mennék

Szerintetek mennyi a realis fizetés igeny java fejlesztonek, 7 ev szakmai tapasztalattal a Takarékinfo cegnel?

Honnan kene barkinek is tudnia (aki nem dolgozott sosem a takarekinfonal) hogy mennyi ott a realis fizu?
Milyen tech stack-ekkel dolgozol amugy? Meg milyen szinten vagy? Senior? Ez igy eleg keves amit irtal hogy java meg 7 ev, ebbol nehez megmondani hogy mi lehet a realis fizu

Esetleg van hiteles forrásból származó információja, ott dolgozik/dolgozott stb.
Miért kell nekimenni, most komolyan.
Kérdezett. Ha nincs válaszod, akkor skipp. Ennyi.
Nem kell a feszkót kelteni.
peace

Kabbe. Igen, igy 2 b-vel

Felteteleztem hatha van itt takinfoban megfordult ember.
Ahogy visszolvastam a forumot, van olyan fejleszto, aki 1-1,5 éve váltogatja a munkahelyét illetve olyan aki 30 nal tobb interjun volt.
Senior: Spring, Adular, PL/SQL,....
 

Ha pesti a ceg (nem neztem utana hogy az-e), de akkor a legalja olyan 1.1m brutto amit elkerhetsz es egeszen 1.5m-ig felmehetsz, attol fugg hogy interjun mit produkalsz es mennyire tudod eladni magad.

tudj angolul.
ha megy a német is, akkor máris súroljuk az 1.5-t.
ha penge vagy a szakmában (nem jó, hanem tényleg penge), akkor 1.8.
ha people management/tech lead/team lead vonal is megy, akkor 2.

szóval egy kis önkritika alapján így lődd be.
ezek az alap fizetések. az erzsébet utalványt, céges telefont, laptopot (lol), meg ilyeneket engedd el. mondjuk egy 10%os bónuszra még lehessen azért számítani.

BP, 26, 2 év tapasztalat.

Application Operator Shift Lead poz.
Havi BR 780000, cafi évi ~300 nettó szép kártyára vagy rosszabb adózással kp.
13-14. havi ( júni, dec ) BR 650000. Minden második évben BR 100000 H.O. támogatás.

Nem szeretnék váltani, max cégen belül customer support engineer/specialist, vagy acc. management felé ( nemzetközi gazd. diploma soon ).

3 év tapasztalat, diploma nincs.

Azure, Azure devops
Kicsi AWS
Jenkins
Github Actions
Terraform
Docker
Linux
Bash, Powershell

br 1 m

nincs nagy hajtás, és teljesen remote munkavégzés, 2x voltam bent az irodában a 3 év alatt

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy mi a véleményetek, hogy két év akadémiai és másfél év szakmai tapasztalattal mekkora fizetésre számíthatok Deep Learning vagy Machine Learning mérnökként? Főleg computer vision témában dolgoztam eddig, de már szinte minden folyamatban részt vettem, ami egy ML algo fejlesztéshez kell.

Jelenleg 750k bruttó a fizum mindennel együtt, de egyre több helyen látok meglepően magas összegeket, hogy mennyit lehet keresni juniorként a szakmában (>1M) emiatt elgondolkodtam a váltáson/emelésen. Köszi aki ír véleményt!

Van esetleg valakinek aki ezt olvassa véleménye?
Junior/kezdő medior Deep Learning mérnökként 750 bruttó kevés-e? (bónusz, cafeteria nuku)

Kb. reális. Az egyetemek ontják magukból a pályakezdőket, akik néhány Coursera kurzus, esetleg egyetemi tantárgy után "mesín lörningezni" akarnak. Aztán jön a nagy arcra esés, két okból: a legtöbb helyen modellfejlesztés nincs is kvázi, vagy minimális, viszont nagyon kéne ember aki data pipeline-t meg adatbázisokat épít, DevOps-ozik stb. Jobb híján ezeket is a rengeteg felvett "ML Engineer"-nek kéne csinálni. Ha meg mégis olyan helyre kerülne az újonc ahová rendes modellező tudás kell ahhoz meg a tudása lesz igen kevés.

Kijózanító volt ez, köszi a véleményt!

Viszont nem hagy nyugodni, hogy csak az 1-kurzusos “mesínlörning”-ezőkre vonatkozott-e a véleményed, vagy hogyha valaki ennél kicsit is komolyabban benne van a témában (pl. MSc diplomamunka is ilyen témában volt + publikált cikk, most is modellfejlesztéssel foglalkozom) akkor arra mást mondanál.

Az továbbra is junior kategória, amint említettem, az ipar és az akadémia felfogása között ML témában nagy szakadék van. Kétségtelenül plusz az interjún, ha van már cikked/teljes projekted/tapasztalatod. Én azt javaslom, ha ML fronton akarsz karriert, az első (második?) munkahelyen ne a bért maximalizáld, hanem próbálj meg olyan helyre kerülni, ahol többé kevésbé normálisan mennek a dolgok ML területen (a helyek <5%-a jelenleg itthon). Ha nem hallottak még MLOps-ról, nincsenek dedikáltan data engineer emberek/csapatok, az red flag, ott csak maszatolás megy. Vagy ha nincs rendes mennyiségű adat. Ezt onnan látod hogy nem használnak semmilyen big data framework-öt (Hadoop, Spark, Databricks stb.)
Ha egy jó helyen lehúzol 1-2 évet akkor lazán duplázol majd bérben jelenlegi piacon, aztán ha ügyes vagy akkor 5-6 év tapasztalattal megint, ami már nagyon jó pénz.

Sziasztok!

Manuális tesztelői pozícióra vesznek fel diákmeló után teljes állásban. A jövőben automata tesztelést csinálnék, szóval csak az elején lenne manuális irány. Korábban frontend fejlesztéssel foglalkoztam, de céges tapasztalatom semmilyen területen nincs sok, csak pár hónap. Pesti kisebb magyar cégről lenne szó, remote munka. Szerintetek mennyi a reális bruttó/nettó amit kérhetnék a munkáért?

az is kerdes hogyan kepzeled el hosszu tavon a karrieredet. Szerintem az elso 6-7 ev szamit igazan, utana nehez lesz valtani masra. Ha 6 evig tesztelo voltal akkor nehezen fogsz valtani fejleszto pozira. Ha teszteles erdekel akkor vallald el. En 680e br. igennyel inditanek, lassak hogy van onbizalmad - majd alkudnak belole legfeljebb. ( ez a CAPTCHA szornyu... nem lehetne tweakelni hogy ekezetes karaktereket ne hasznaljon, hogy postolnak kulfoldrol igy ? .. szornyu..)

Oldalak