Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Sziasztok!

Én most végeztem mérnökinfósként (OE-NIK) idén januárban. Suli mellet volt 1 év tapasztalatom magyar kis cégnél ERP fejlesztőként, viszont nevetséges bérért (net 300) vettek volna át teljes állásba úgyhogy felmondtam. Úgy döntöttem hogy big data irányba megyek tovább ezért olyan poziciókra jelentkeztem. Nem kellet másfél hét sem már kaptam több ajánlatot több cégtől is.
Multinál kapnék most netto 410-et plusz netto 30k cafeteriát. Szerintetek ez mennyire számít jó kezdőbérnek? Releváns tapasztalatom nincs big datával kapcsolatban, stabil SQL és Python alapokkal azonban rendelkezem.

big data jó irány. Első munkahelyként azt nézd melyik helyen tudsz jobban fejlődni. Ez döntsön ne pedig az hol adnak párt 10 ezerrel többet.

Ez egy oké junior bér. Big datában jó pénz lesz ha lesz tapasztalatod is.

Sziasztok,

Senior Architekt, szokásos stack (Java, Cloud, Angular stb.)
Nem KATA contractor, 120k/nap timesheet alapon, 8 óra átlagban megvan.

A feladatok között fel-fel merül BA,PM érintettségű sapka is.

Véleményetek?

netto-nak jo, brutto-nak OK

Sziasztok, felso medior/legalso seniorkent mi lehet a realis fizetesi igeny egy kkv-nal java fejlesztokent?
Tudom hogy multinal 1.1 milla brutto bonuszokkal siman, de egy kkv-nal mi lehet a realis fizetesi igeny? Nem a legcsorobb kkv-nal, hanem ugy nagy atlagban :)
Jelenleg 850 a bruttom + 13. havi fizu
Meg annyit hozzatennek hogy full home office van, es ezt nem is adnam fel ha lehet egy valtas soran

Senkinek semmi velemenye 1 het utan se? Tenyleg halott az oldal :D

Dehogy halott az oldal...most ébredezik csak téli álmából. Az én tapasztalatom: nincs különbség multi és kkv-nál annyira a fizetések között, van egy piaci sáv, és nagyjából minden munkaadó ebben lavírozik. A KKV-nál (ha magyar főleg) annyi a különbség hogy kevesebb alapbérre vagy bejelentve, a többit zsebbe kapod, a multinál meg minden fehéren van.
Nem mondtad hogy milyen tech stack-kel nyomod, de ha pl. C++-ban ott picit nehezebb lesz full remoteként full remoteba váltani - a technológia sajátosságaiból általában jobban szeretik ha szem előtt van az ember. Ha web fejlesztő vagy (Java, vagy PHP vagy nodeJs, vagy frontend, vagy ilyesmi), akkor a full remote sokkal könnyebb (több a lehetőség).
Innentől kezdve a kérdésedre a választ már te magad is megadtad.

Sziasztok,

2 éve dolgozom .NET környezetben, full-stackesként (.NET 5, frontend razor - + emellett hobbi szinten angular / react önképzés). Jelenleg 650 a bruttó, café, egyéb juttatás, prémium nincs, alsó-közép magyar kkv.

Ez milyennek számít? Ezen felül érdemes maradni .NET-be, vagy el kéne indulni a MERN stack vonalán?

(Nagyon zárójeles kérdés: külföldre (aut/de) remote-ként való működéshez mi az a szint, amit meg kéne ütni? Valakinek van ebben tapasztalata? Köszi.)

Én frissdiplomás (mérnökinfó BSc) "pályakezdőként" (tapasztalatom: egyetemen mellett gyakornoki tapasztalat 5 hónap, heti 20 óra + pár referenciaprojekt) március 1-től Bpesti multinál helyezkedtem el teljes munkaidőben br. 600-ért + cafeteria + utazási támogatás + (high-end) laptop nem csak munkavégzésre

Az szép, gatulálok. 3 év képzés után, ha jól kalkulálom.
Emlékszem 2017-ben egyetemi végzettséggel és 5+ év tapasztalattal kaptam ennyit.

Azóta volt egy "kis" infláció. Akkor 800 bruttó elment egy seniornak is, most ez a mid alja.

Kerüldd el a kismagyar cégecskéket, ha normális fizetést szeretnél.
Én a helyedben megcéloznék valami komolyabb multit, illetve 2 év tapasztalattal simán találhatsz remote melót is, a legalább középszintű angol nyelvtudás fontos lesz.

Sziasztok, 4eve dolgozom, ebbol 2 eve a mostani teruletemen, egy eve a mostani helyen. Multi, nem IT, halozati technologia, rendszerintegracio, stb. (Nem fejlesztes). Br 760k.+minimalis cafeteria+egyeb szezonalis bonuszok (evente tobb alkalommal, kb max 1000EUR, teljesitmenyfuggo). Mostanaban a projekt miatt sok tulora, igy br. 1M folott sikerult behozni par honapig, bar ezt nem lehet a jovore nezve keszpenznek venni.

Mit gondoltok? Jo ez igy, vagy kellene mashol nezelodnom, hogy mit lehet elkerni? Jelenleg csak az tart vissza, hogy nem szeretnek nagyon surun valtani, nem all jol a CV-n, valamint a ceg hirneve nemzetkozi szinten is rendesen meg tudja dobni az eselyeimet, ha mas munkat keresnek.

Nehez a merlegeles a penz es a jovo kilatasai kozott.

A valaszokat elore is koszonom

Ha hosszútávon marad a 380-as eur / 340-es usd, vajon hogy fognak alakulni a senior fizetések? :O

Nekunk nagy kegyesen adnak 3.2%-ot. Valoszinuleg az emberek nagy resze el fog menni, velem egyutt. Biztos vagyok benne hogy +20%-ert azonnal felvennenek. Nepvandorlas lesz az iden az IT szektorban. Teszunk megint egy kort. Jo lenne ha EUR lenne mar es biztosabb lenne a helyunk, es fokuszalhatnank a munkara, nem az n+1-edig tesztre es n+1-edig rendszer megertesere.

ha maradsz a cégnél, akkor sehogy, megkapod az inflációkövetőt és kuss :D

Product ownerként havi br 1.7 millió szerintetek jó?

Hát ezt nem hiszem el. HOGYAN kaphat ennyit egy PO? Szeniorként 1.4 bruttót kapok és ez a plafon. MINDENT én csinálok a csapatban ami érték: speci, kódolás, tesztelés és még devops is. A PO SZINTE semmit csinál a sok mítingen kívül meg az értelmetlen Scrum dolgokon kívül. És még kódolni sem tud.

Ha ez így marad, elmegyek én is PO-nak, tizedannyi munkáért, még több pénzért.

Egy normális PO hasznos munkát is végez, bar az cég függő mit csinál, van ahol csak lébecol jah.

Maximalisan egyetertek veled

Szia! Ez a producer owner munkakör mi pontosan?

Kkv-nal java fejlesztokent mi lehet a realis berigenyem? 6 ev tapasztalatom van, de nem mondanam magam seniornak, ink medior tetejere tennem magam. Jelenleg 590-600 kozott van a havi nettom mindennel egyutt.

https://letmegooglethat.com/?q=hays+salary+guide

Sziasztok!

Sokaknál látom, hogy van tapasztalat, de puncik. Mindeki azt hiszi, hogy multi a legjobb, a magyar meg szar. Gondolkodtatok azon, hogy mivel jött ez a csodás Covid, a remote is képben van nagyon erősen? Pár éve én csak contractori munkát válallok, tavaly volt, hogy 2 hely, kb 4M. Egy külföldi, egy magyar. Most csak egy külföldi, 2.5M. Ne legyetek begyöpösödöttek. Lehetőség van, keresgéljetek határon túl is! Nekem 10 év tapasztalat IT, fejlesztés-tesztelés

Szia,

Kicsit tudnál írni arról, hogy milyen tech stack-el dolgozol, illetve, melyik országban van a cég?
Projekt alapú vagy határozatlan idejű szerződéssel vagy ott?
Ha jól gondolom a 2.5M az kb 350 EUR napidíj, vagy órában van az elszámolás?
Itthon jelenleg Nekem kb. 1.2M-1.4M nettó van (dettó contractor), de külföldi projektet tervezek én is.
Előre is köszi a választ.

+1
Idén tervezek váltani én is contractor pályára, 11 év tapasztalattal. Az összes kollégám, aki technikai vonalon akart maradni és fizetésben előre lépni, az külföldi remote munkákat vállal. Kb ilyen 10-15 év tapasztalat körül kimaxolja az ember a reálisan elérhető hazai multis fizut fejlesztőként és csak manager iránnyal vagy technikai vonalon külföldre dolgozással lehet fizuban tovább lépni.

es kata, vagy eva, vagy valami offshore?

A kérdésed értelmetlen. Az adózási forma nem határozza meg a pénzt amit kapsz. Az rajtad áll hogyan kezeled.

Oldalak