Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

senki nem küld el segédmunkásnak.. Munkaidőben idejársz panaszkodni, ergo te sem dolgozol olyan nagyon erőteljesen pont úgy mint a segédmunkások, csak ők nem fórumokon pattognak, hanem támasztják a lapátot.
És nem, nem kell segédmunkásnak menned hogy jól keress, keress olyan szakmát ahol magas a bér és szereted csinálni. (Itt is magas a béred legalábbis az ország nagy részéhez képest, mégis panaszkodsz).
Képzeld én szoftverfejlesztő vagyok, kicsivel keresek nálad többet (átlag havi nettó 600-610-ért, 6 év tapasztalattal a hátam mögött, tudnék én is többet keresni, de ahhoz váltanom kéne melóhelyet, de jól érzem magam itt ahol vagyok és elégedett vagyok ezzel a fizuval, mert home officeból kényelmesen melózhatok és még ráadásul meg sem kell szakadnom a melóban mint a segédmunkásoknak akik az esőben/tűző napon/hőségben tolják a talicskát)

Nyilván attól is függ, hogy az ország melyik része, de pl BP-n szerintem ez még kevés is, legalábbis én ennyiért nem mennék el ott. El kell járni interjúra és bemondani egy komolyabb összeget, legrosszabb esetben, ha annyira megfelelsz legfeljebb alkudnak belőle.

Hát pl. elmehetsz segédmunkásnak ha szerinted nekik jobb mint az amúgy teljesen jól megfizetett pozíciód.

Attól függ, egy ennyi tapasztalattal rendelkező legalább angolul beszélő mérnöknek brutto 850 (alapesetben nettó 570) vicc. Egy év alatt 6.8 millió, gyakorlatilag ha semmit nem költ, akkor nem tud belőle venni egy valamire való használt autót... Nem hiszem, hogy ezért tanultunk.

Összehasonlítás meg egy segedmunkassal, aki gyakorlatilag nulla hozzáadott értéket képvisel a bámulatos munkamoráljával szerintem egy vicc.
Nekik gyakorlatilag nulla a felelősségük.

Pont úgy nulla a felelőssége egy multis mérnöknek, mint egy segédmunkásnak. Ne próbáld meg úgy beállítani a mérnököket mintha szívsebészek lennének, mert a ""mérnök"" állások 99.9%-a semmilyen felelősséggel nem jár, és aki itt veri a mellét munkaidőben, egy noanme fórumon, az még inkább lutri kategóriában van.

Amúgy meg ha már itt vered a melled a tanulásra, azt is meg kellett volna tanulnod az egyetemen, hogy a piacon az árakat biza a kereslet/kínálat határozza meg, szal te elbaszhattál az életedből egy évtizedet, hogy atomfizikus legyél, ha a piacra részeg segédmunkások kellenek lapátolni a betont, akkor ök lesznek megfizetve. Az csak a te hibád, hogy egy (a piac által) fölösleges szakmának a tanulásán égetted az idődet, ez nem hit kérdése.

Az csak tovább növeli a szegénységi bizonyítványodat, hogy szerinted a magyar átlag fizetés 2-2.5 szörösét kevesled, miközben van (nem kevés) olyan család Magyarországon, ahol a teljes havi jövedelem kevesebb mint amit te egyedül hazaviszel miközben hétköznap, munkaidőben fórumokon sírsz hogy mennyire rossz neked?

Abból amit leírsz imo még túl is vagy fizetve, de ha te ezzel nem értesz egyet kapitalizmus van, azaz nyugodtan felállhatsz és átsétálhatsz máshova dolgozni. Ha tényleg annyira értékes a munka amit végzel mint amennyire te azt "hiszed", akkor meg fogják adni neked a magasabb bért.

Bukott a kereslet kínálat elved.

Minden létező állásból iszonyatos emberhiány van, ami szakembert igényel.
Állításod alapján a minden létező állás betölthető szimpla béremeléssel.

Mond valamit az a fogalom, hogy struktúrális munkanélküliség?

Szerkezetileg van tönkreb*szva a munkaerőpiacunk felépítése, és olcsón kiáruljuk magunkat mind az államnak, mind a multinak. Ha nem tetszik álljak fel?
Felállhatok. De attól a probléma nem oldódik meg. Én azt a problémát szeretném megoldani, hogy miért kullogunk mindig 30 év hátránnyal nyugat mögött.

Szeretném megérteni miért nem állunk ki magunkért?

- ezt a hozzászólást sajnos moderálni kellett -

Nem multis mérnök vagyok és a munkaidőm már korábban véget ért mára :)

Nem azzal van bajom, hogy napi harmincat keres a segédmunkás, hanem azzal, hogy egy valamire való mérnöknek, nyelveket beszélve ennek a dupláját kellene keresnie legalább.

A magyar átlagfizetéssel példálozni teljesen felesleges. Elbutitott országunkban az átlag magyar az összeszerelő üzemből hazaérve leül a tv elé és nézi a semmirekellő tv műsorokat. Nem akarom hozzájuk mérni magam, aki legalább 50x annyit beletett, hogy előrébb jusson, teljesen más a mérce.

Annak nem fogok örülni, hogy az ezer eurót el nem érő magyar átlagfizunál 2-3x többet keresek, attól nekem nem lesz jobb, hogy másnak rosszabb.

Az utolsó gondolatod így van, ahogy mondod, senkinek nem tartanak a fejéhez pisztolyt, hogy bárhol is dolgoznia kelljen.

"Nem azzal van bajom, hogy napi harmincat keres a segédmunkás, hanem azzal, hogy egy valamire való mérnöknek, nyelveket beszélve ennek a dupláját kellene keresnie legalább"

Ez az itteni "közönségnek" túl bonyi volt, úgyhogy be is lett írva vagy 83x hogy akkor menj el segédmunkásnak.
Nézz körbe hogy hol fizetnek jól, ezt a mérnöki pályát el is felejtheted, mert itt látod ebben nincs több potenciál. Most kapsz 850-et, most őszintén, megváltoztatná az életedet ha egy másik cégnél meg kialkudnál 920-at, egy 4-5 körös interjúsorozat után? Ezt a mérnökösdit offolni kell, és nagyon úgy néz ki dobbantani kell külföldre. Itt nem terem babér, főleg ha nincs lakásod és - irgalom atyja ne hagyj el - venni akarsz egy sajátot.

Elnézve a fizetéseket azt látom, hogy nagyon sokan olcsón eladják magukat.. Ezzel azt érik el, hogy az átlag fizetés mérnökként az országban továbbra is a béka segge alatt lesz... De ahogy érzitek.

3 év főállás tapasztalat, terület: Hidegalakítás, sajtolás.
Bér: Br 750e + cafetéria (NEM BUDAPEST!! OTT MÉGTÖBBET KÉRNÉK!!)
(Ezt emelésekkel értem el: rengeteg munka szombaton is, rengeteg megvalósított projektel.)

Emberek, próbáljunk már felébredni és kicsit presszionálni a munkáltatókat, hogy fizessék már meg végre a jó szakembereket!!!

Lám-lám, te is olcsón adod magad. Vagy ez a bruttó 750 (nettó 500) szerinted olyan jó fizetés, miközben egy alkoholista segédmunkás napi 20ezer nettó alatt már nem emeli fel a talicskát? Mérnöki diploma meg nyelvtudás (lassan már 2 nyelv a minimális elvárás), esetleg plusz tanfolyamok, hosszú évek munkája csak az hogy zöld seggű frissdiplomásként kikerülj az egyetemről, és alig keresel többet egy segédmunkásnál. Évi 1,2 millióval keresel többet. 10 évente egy jó autót megveszel, ő meg nem.
Hát ettől én még nem verném magam a földhöz, de te tudod, ha neked így megérte...

Ha egy woltos megkeres havi 350-et tisztán, akkor MÁR EGY KEZDŐ mérnöknek NETTÓ 700 teljesen jogos elvárás lenne, nemhogy egy több éve praktizáló mérnöknek aki már valamit le is tett az asztalra. Szégyen, hogy hol tartanak a mérnöki bérek.
Te is csak egy olcsójános vagy, legfeljebb nem annyira mint a többiek :)

(Akik tényleg pénzt keresnek, azok pl. a fejlesztők....nameg a politikusok.)

Teljesen jogos. Sajnos én is még egy ilyen hatarerteket tudtam kialkuldni. Keletibb régió igaz.

De megfogadom a jótqnacsot és teljesen jogos a kritika, felháborodas!!

Legközelebbi lehetőségnél, 7 számjegy lesz a cél. (Nem nagyképűségből, de tudom, hkgy mennyit és milyen minőségben dolgozom, a cegszinten is a többi mérnök hoz viszonyítva, ezt a vezetőm is visszajelezte.)
+ tudok 2 eljárással hegeszteni, ez leginkább gyakorlatszinten segít pl egy hegesztési muvelettervnel.

Tényleg egyfelől az a probléma hogy sokan nem kérnek eleget, ezzel egyetértek.
Másfelől viszont önmagában az hogy valamibe éveket fektetsz, még nem garancia a jó fizetésre. Pl. hosszú évek kemény munkájával tanulmányozod a dinoszauruszok felépítését, kémiai összetételét, évtizedeket tanulsz, de ezzel a tudással nem tudsz elhelyezkedni valami olyat nyújtani amire lenne fizetőképes kereslet a társadalomban, akkor nem várhatsz el magas fizetést. A mérnökire is vonatkozhat ugyan ez, bármennyire nem tetszik, abból is lehet túlkínálat, és akkor lemennek a fizetések.

Ahhoz hogy mennyit keresel, meg úgy általában hogy állsz anyagilag alapjában véve semmi köze hosszú évek kemény munkájához, ez egy elavult (és helytelen) felfogás. A lényeg hogy mekkora értéket tudsz előállítani, egyszerre hány embernek, és mennyi idő alatt. Ennyi. Ha sok embernek csinálsz valami értékes dolgot (amiért fizetni hajlandóak), viszonylag rövid idő alatt akkor gratula: jó úton haladsz a gazdagság felé. Az egy másik dolog hogy hogy ezt meg tudd tenni (pl. sikeres vállalkozást építeni) a legtöbb embernek valóban hosszú évek kemény munkája kell. De nem a kemény munka az okozója a pénznek, hanem az értékteremtés, ez a lényeg.

Amikor te érettségi után egyetemre mész egy mérnöki képzésre, és nem pedig a munka világát választod mondjuk wolt futárként, akkor te EGY BEFEKTETÉSBE kezdesz bele. Amikor másodjára is megvágnak szilárdságtanból és te harmadjára is fölveszed a vizsgát és 3 éjjelen át tanulsz hogy átmenj a vizsgán, nem pedig kiiratkozol az egyetemről, akkor is a BEFEKTETÉSED MELLETT döntesz.
Ennek a befektetésnek meg kell térülnie. Ez nem egy elavult helytelen felfogás, hanem ez egész egyszerűen így van.
Namost ha a wolt futár (ami ugye pl. te lettél volna egyetem nélkül) 350-et megkap, te meg a diplomáddal bruttó600=nettó400 fizetést kapsz, akkor a befektetésed megtérülése igen csekély, többe került a leves mint a hús, sikertelen lett a befektetésed.
Ilyen egyszerű.
És a mai Magyarországon a mérnöki pályát nem éri meg választani anyagi szempontból, hiszen olvass vissza milyen mérnöki fizetések vannak. Nem érdemes emellett a befektetés mellett dönteni. Hogy ez túlkínálat miatt van? Lehet. De lényegtelen is, valóban nem a kemény munkán múlik, hiszen szarul keresnek a mérnökök, holott már egy mérnöki diploma megszerzése sem piskóta a legutolsó egyetemen se.
Szerintem a túlkínálat az oka, a 2010-es évek elején hihetetlenül jól keresett egy átlagos mérnök a minimálbérhez ill. a többi szakmához képest, és tul sokan választották ezt a szakmát, túltelített lett a szakma.

Alapvetően egyet értek azzal amit mondasz, szerintem az előző kommentem sem mond ellent neked. Viszont te is leírtad a kucslszót: a tanulás befektetés. Pontosan, és mint minden befektetésnek van egy bizonyos rizikója hogy megtérül-e. Mindennel így van amibe fektetsz, mindegy hogy pénzt vagy az idődet fekteted bele.
Én igazából csak arra reagáltam hogy le kellene már vetkőzni ezt a felfogást hogy "keményen tanultam / dolgoztam és mégsem vagyok gazdag". Mi a túrónak kellene gazdagnak, vagy egyáltalán pénzesnek lenni mert keményen dolgozik valaki / sokat tanult? Ez totál butaság. A lényeg - ismételve önmagam - az értékteremtés. Ennyi. Ehhez jön még az aktuális piaci kereslet-kínálat (értelem szerűen). Ha valaki úgy érzi hogy diplomával több értéket tud termelni, mint a nélkül akkor az illetőnek érdemes tanulnia. Ez az egyik fele.
A másik fele hogy: ha már valaki egyetemre megy akkor megtanul tanulni (jó esetben, ha tényleg bele tette a melót), ami a mai világban szinte felbecsülhetetlen értékű. Ha olyan a piaci helyzet hogy a diplomájával nem tud jó keresni (kevés értéket tud teremteni kevés embernek, és/vagy túl nagy a kínálat - kicsi a kereslet a szakmája iránt) akkor képezze át magát. Erre jó egy egyetem / főiskola. Fejleszti a tanulási készségeket / hajlandóságot (jó esetben), így a többi már tényleg csak az illetőn múlik.

^ Ez amúgy teljesen igaz, túlzás nélkül meg lehet már keresni nettó 350 körüli összegeket betanított munkával, 8 általánossal. Jó lenne ha lassan elkezdene már mindenki ehhez igazodni.

Én úgy látom, hogy két okból vannak alacsonyan a fizetések (legalábbis ez a két dolog, amin mi magunk tudunk javítani).
1. Nem merünk kérni korrekt fizut. Megoldás: ne legyetek szégyellősek, fogjon kellően vastagon a ceruza. Tudom, sokszor nehéz, meg egy kisebb mértékű emelésnek is sokan örülnek, de ne érjétek be alamizsnával.
2. A cégek nem sietnek pótolni a hiányzó embereket, mert a legtöbbször a kevesebb ember is kicsit ingyen túlórázgatva, talán rosszabb minőségben, de elvégzi azt a munkát, amit korábban több ember csinált. Amíg ilyen szolgalelkűek vagyunk, addig a cégek szépen ki fogják várni, amíg jön valami jómadár és elfogadja az alamizsna ajánlatot. Ha rá lennének kényszerülve a hiányzó emberek pótlására, akkor kénytelenek lennének nagyobb bért is megadni.

Egy szó, mint száz: merjetek kérni. Gondoljatok arra, hogy egyetem alatt miért tanultatok annyit, milyen életet képzeltetek el akkor, mi motivált, mikor éjjel görnyedtetek a rajzok/jegyzetek felett.
Nem kell szó nélkül minden plusz feladatot elvállalni és jófejségből/alázatból 2 ember helyett dolgozni. Sosem fog megtérülni. Inkább menjetek át egy másik céghez, akár ugyanazért a fizuért, de kevesebb melóért.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek: tapasztalat: ~5év, gépész Msc, Bp, br.1M. Beosztott, nem vezető. Nem sok, sajnos ezzel sem érzem megtérülve a diplomába fektetett energiát, időt, de nem panaszkodom. Szoftverfejlesztőként ez biztosan több lenne jóval, de ebben a szakmában ennyi van most nekem. Majd lesz több is. Sok HO (azért ez elég nagy kényelmet és több szabadidőt ad), nincs túlóra, ami ma nem fér bele, megcsinálom holnap. Szerintem ennek kéne az alap felállásnak lenni manapság.

3, Ennyit érdemelnek.
Az emberke túlnyomó része léhűtő, és alibi munkát végez. Az ilyenek persze hogy annyit kapnak amennyit érdemelnek. Azoknál a szakmáknál ahol tényleges értéket termelnek az alkalmazottak jobb a fizetés is (meglepő)

Én sem vagyok agyon fizetve, de cserébe nem is ölöm meg magam a munkával és mégis meg van mindenem. Nekem jó így mert tudok fusizni. A bejelentet alap fizum Br. 500e de mellette minden a seggem alá van tolva autóig bezárólag +évi 660e kafetéria + évi 2 bónusz + home office.
Saját időbeosztásom van kapok egy dátumot és mindenki boldog. Le menedzseltem / magam is részt vállaltam a saját házam építésben, amin kb 15 milliót spóroltam alsóhangon, ezt egy teljes fő állás mellet nem ment volna vagy végtelen hosszú idő alatt. Picik a gyerekeim és így elég sok időt tudok velük tölteni majd, ha megnőnek és le leszek szarva onnantól majd magasabb prioritást élvezhet a munka. Nem érzem magam léhűtőnek.

Br 1 m-hez gépészként mit csinálsz ha szabad kérdeznem? K+F? tervezés?

igen, K+F, napi szintű angol használattal.

Az ország melyik részén. (Szintén 3 év tapasztalat és 650 brutto keleti regió)

A gáz iparban dolgozok mérnök pozícióban. Nem sok cég van az államin kívül Magyarországon szóval eléggé leszűkült a kör a behatároláshoz. Br: 505.000, caf havi 30.000. 3év tapasztalattal.
Kicsit szűknek érzem a gázipart, főleg mostanában a nemzetközi helyzet miatt, sajnálatos dolog.
Pozícióm félig karbantartás menedzselése, hálózati rendszerek felülvizsgálata, jóváhagyása, + a szokásos adminisztráció, meeting etc...

Szerintetek nem szűk kicsit ez a szegmens? Magyarországon gyakorlatilag 1 hasonló működésű cég van. Félek még 3 vagy 5 év tapasztalat itt és teljesen be fog skatulyázni és ha váltani akarok akkor nagyon- nagyon nehéz lesz, vgy ha sikerül is megint lehetek pályakezdő. Továbbá a gáz szegmens is aggájokkal tölt el hisz nem ez a tendencia mutatkozik a következő 10 évre SE már. Nemhogy 30 évre.

Van erről valakinek véleménye? Lehet érdemes inkább hamar kiszállni, amig lehet és váltani?

Én a helyedben elhagynám a gázipart, ha nem köt oda valami más a munkán kivül. Ha csak nem arról van szó, hogy már a nagypapád is ezzel foglalkozott, vagy van családi érdekeltség, akkor én váltanék mielőbb. Jól érzed, le fognak csökkenni a lehetőségek országon belül, mert a gázipar nemzeti érdekeltségű / kiemelt terület lesz, ahogy az áramszolgáltatás és a távközlés is az lett. Például én eredetileg távközléstechnikát és hálózati technológiákat tanultam az egyetemen, de már 2014-ben lehetett látni, hogy szűkül a piac és egyre kevesebb lesz a szolgáltató. Sajnos igazam is lett, lásd 4ig és Antenna Hungária története.
A gáziparban is lassan ez fog végbemenni és ha nem vagy benne az uram-bátyám rendszerben, akkor nem lehet előre lépni karrierben.
Az 500.000 HUF/hó bruttó is kevés, Budapesten autóipari cégnél 23 éves kollégám 1-2 év gyakornoki tapasztalattal 560-at tudott kialkudni applikációs mérnökként, BSc-vel.

Még annyit hozzátennék, hogy gépészmérnök bsc, msc-m van, + angol nyelv

Sziasztok
4 év tapasztalat
Autóipar
Ipari mérnökség

Brutto 500 ezer
Cafatéria nincs, bejárás 15 ft/km

Hasonló területen valaki?

Egyetertek a hozzaszolasokkal. Ha elegedettek veled, akkor ez keves. Egy br 700-tol mar elfogadhato a ber, de ott meg azert nem kell vegtelen halasnak lenni.

Attól függ az ország melyik része. Keleten sem sok, de talán elfogadható, Dunántúlon viszont szerintem legalább brutto 150-200-zal többet kellene kapnod.

Oldalak