Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

ha ennyire bele vagy buzulva külföldbe akkor zsa oda dolgozni öcskös ne itt panaszkodj fiam

Hát akkor húzzál el Németországba a szalag mellé barátom...

Azért ezt az alpári stílust remélem egyszer kinövöd.

ez is kamu

Üdv Mindenki!

Ki mit tapasztal mostanság? Mit szóltok ehhez a brutál nagy inflációhoz? Mekkora béremelést kaptatok? Várható nálatok éves bérkorrekció?

Nagyon aggasztó a jelenlegi gazdasági helyzet! Nálunk 10% volt a béremelés de teljesen eleszi az infláció, sőt! 8 éve pályán lévő mérnökként kb. bruttó 850 a fizetésem, de én is tapasztalom, amit korábban írtatok: segédmunkás napi 30ezer alatt nem hajlandó a talicskát megemelni. Ez nem fair!!!

Tudom a közszféra dolgozóinál rosszabb a helyzet, mégis ilyen fizetés mellett is kilátástalannak látom az életem!
Mit gondoltok, hogyan lehet ebből kilépni? Csak külföld lehet opció?

Teljesen igazad van, elolvastam ezt a vitatkozást ami itt lezajlott pár nappal ezelőtt. Ez az Anonimusz csak hergelni akar meg trollkodik, a valóság ezzel szemben az, hogy tényleg nincs rendben hogy egy átlag mérnök alig keres jobban mint egy alkesz fürdetlen segédmunkás. Abban viszont igaza van, hogy ha a piac az alkeszre tart nagyobb igényt (orkánerejű állami hátszelet kap ugyanis az építőipar), akkor azt fogják megfizetni, nem az atomfizikust vagy a mérnököt.
A kérdésedre a válaszom: nálunk 10 százalékot emeltek januárban mindenkinek egységesen. Tehát gyakorlatilag csökkent a fizetése mindenkinek, ugyanis a minimálbér 20%-ot emelkedett (tehát a mérnöki bér és a minimálbér közti olló szűkült), valamint az infláció is megette az emelést. Xarabbul él mindenki az infla miatt, és nem él ugyanannyival jobban egy minimálbéres wc pucolónál mint január előtt.
Nézzük a lehetőségeket. Van-e olyan ismerősöd, akinek a fizetésével elégedett lennél? Akkor tanuld ki azt. Nekem pl. van egy mérnök cimborám az egyetemről, akinek a felesége könyvtáros volt, éhbérért. Elment egy ilyen bootcamp suliba a lány, amit mindenki lesajnál a szakmában. Ez volt 3 (!!!) évvel ezelőtt. Most a feleség többet keres, mint a 7 éve praktizáló mérnök haver, pedig ő is ilyen br 850 körül mozgolódik. Ennyit ér egy mérnöki diploma. Kevesebbet, mint egy lefingott gyorstalpaló.
Programozóként csont nélkül megkeresnek nettó 1,5M-t a rokonaim, ismerőseim, nem ismerek másik szakmát ahol így fizetnek egy átlag földi halandónak, más szakmában (vagy mérnökként) a legtöbb multinál középvezetőnek kell lenni ehhez, be kell dolgoznod magad, aztán törtetni, nyalni, kifúrni xy-t, hogy feljebb juthass a ranglétrán. (A valóságban így működik, nem kizárólag teljesítmény alapon.) Az 1,5 misis rokonom meg egy n+1-edik tök átlag programozó, semmi extra.
A pályaelhagyás mindenképpen javasolt a számodra IS, főleg úgy, hogy - jogosan - elégedetlen is vagy. (Van mérnök ismerősöm, aki a br 700-ával tök elégedett, van lakása a szüleitől, eléldegél a 700-ból lakáshitel nélkül, nem gond ha az autóján kettőstömegűt meg miegyebet kell cserélni 400-ért, vagy bexarik a mosógépe/hűtője/tévéje és 130-ért másikat kell venni, az ország nagy részének már ez megterhelő költség lenne egyébként.... csak hát ennél többet kéne jelentenie egy mérnöki diplomának minthogy gond nélkül kicseréld a hűtődet.)
Olyan inflációs spirál van, hogy már a 1,5 milliós fizetéstől sem olvadnék el, főleg ha ingatlan céljaim is vannak. 1 millió fölötti nm árak vannak, ami még mindig percről percre emelkedik, a másfél milliós fizuból sem lennél már hűde nagy császár. Egy társasházi lyukat meg tudnál venni oszt ennyi. Ha éjjel 2-kor lehúzod a wc-t másnap beszól a szomszédod. Kertes ház, garázzsal? Az már nem jönne össze, csak valami utolsó faluban, ahova még a déli harangszó is fél 1-kor ér oda. Makkosbüdösfütykösön. Már egy ilyen szintű faluban is 50-60M egy normális kertes ház. Tehát szerintem eljutottunk oda, hogy igen, sajnos csak a külföld lehet opció, itt már lefőtt a kávé.
Te is jól át lettél b**va hogy de nagy ötlet ez a mérnöki pálya, hiszen simán hihetőnek hangzott, hogy jól keresnek a mérnökök. És a 2010-es évek elején még egyébként így is volt. Mára elsüllyedt ez a szakma, ha valaki jól keres mérnökként, az csak 1-1 kirívó eset, vagy "head of engineering" szintű magas pozíció. A br 600-900 fizukat meg ne nevezzük jónak.

Latom kitorolte a pocsom admin a kommentjeimet, sirjatok csicskak, seggtorlesre jo a diplomatok en meg rohogok rajtatok kutyak :D okj-s komusekent keresek annyit mint ti, balfaszkak

Nem vagy te amúgy se kőműves, se semmi, csak valami alkoholista lúzer. Állítom hogy életében nem láttál még csak fél milliót sem egyben, hiába hazudozol és próbálod itt hergelni a népet. Menjél inkább zuhanyozz le, anyád már biztosan rosszul van a bűzödtől a szomszéd szobában.

Meseld csak be magadnak a baromsagaidat te gyoker senki szar :D fel milla siman megvan 1 honapba, szal nyald ki a seggem :D troger vagyok mint allat, azt megis annyi a penzem mint nektek nagy diplomas kocsogoknek :D

Nem irígylem azokat az embereket, akinek a házán dolgozol. Ha a munkád is ilyen igénytelen, amilyen stílusban itt írsz, elég szomorú lehet a végeredmény.

Ahonnan penz jon, oda nyalok, en mar csak ilyen vagyok

2010-ben kisebb lett volna az arcod, amikor az egyetlen lehetőséged az lett volna hogy kihúzol külföldre, mert itthon csak malmoztál volna mert a kutya sem építkezett, vagy ha nagy nehezen mégis hívtak volna valahova, kaptál volna negyed annyit mint egy pályakezdő mérnök aki azt se tudja merre van az arca. Azt is feketén...(Mondjuk az most is így van)
Igen, most jogosan ülsz a magas lovon. Sajnos.

Szerintem mostanában váltani kell, egyre több az álláshirdetés, egyre kevesebb a valamire való mérnök. Szerintem ennyi tapasztalattal már bruttó egy milliót el kell kérni, ha mellette legalább egy nyelv megy.

egyetértek az előző hozzászólóval.. el lehet menni akkor segédmunkásnak és a porban, mocsokban végezni a kemény fizikai melót.
neked van egy kényelmes irodai melód amiért megtanultál egyetemen, a segédmunkások meg most "tanulnak" inkább dolgoznak meg keményen a pénzükért. Te azért tanultál hogy kényelmesen melózhass ők pedig nem, ennyi a különbség

Ezek szerint minden magyar ember menjen el segédmunkásnak, ha éppen a fizetése nem éri el a napi 30ezer forintot és netalán még elégedetlen is vele. Értem.
Úgy tűnik velem van baj, hogy elégedetlen vagyok az európai szinten nettó 1400 eurónak megfelelő fizetésemmel, hiszen teljesen elfogadott ebben az országban, hogy a napszámos munka értéke háromszor annyit ér, mint a gyermekeinket tanítók bére vagy éppen ugyanannyit, mint egy mesterdiplomát szerzett, lassan 10 éve pályán lévő mérnöké.

Ne haragudjatok, de nem tudok veletek egyetérteni.

Remélem kapok hasznosabb választ is, netalán néhányan a feltett kérdésekre is válaszolnak majd.

A fenti két válaszoló pedig legyen szíves levezetni, hogy miként lehet kigazdálkodni, az 1 millió forint négyzetméteres lakások/házak árát, megtartva egy normális életszínvonalat, minimum annyit takarékoskodva, hogy ha váratlanul meghibásodik az autó vagy netalán bútort cserélne az ember, az ne jelentsen problémát. A 20+ éves változó kamatozású hiteleket meg köszönöm nem kérem, valahogy a kamatstop által valamelyest féken tartott, de azt elengedve 40% hiteltörlesztő emelkedést jelentő kockázatokkal nem szeretnék élni.

Fenti válaszolók alatt azt értem akik elküldenének segédmunkásnak, mert kinyitom a számat elégedetlenségemben.

Az azóta válaszolóknak köszönöm a válaszadást!

Bruttó 1M ft két nyelven beszélő senior mérnöknek az reális lehet a munkaerőpiacon? Ki mit tapasztal?

senki nem küld el segédmunkásnak.. Munkaidőben idejársz panaszkodni, ergo te sem dolgozol olyan nagyon erőteljesen pont úgy mint a segédmunkások, csak ők nem fórumokon pattognak, hanem támasztják a lapátot.
És nem, nem kell segédmunkásnak menned hogy jól keress, keress olyan szakmát ahol magas a bér és szereted csinálni. (Itt is magas a béred legalábbis az ország nagy részéhez képest, mégis panaszkodsz).
Képzeld én szoftverfejlesztő vagyok, kicsivel keresek nálad többet (átlag havi nettó 600-610-ért, 6 év tapasztalattal a hátam mögött, tudnék én is többet keresni, de ahhoz váltanom kéne melóhelyet, de jól érzem magam itt ahol vagyok és elégedett vagyok ezzel a fizuval, mert home officeból kényelmesen melózhatok és még ráadásul meg sem kell szakadnom a melóban mint a segédmunkásoknak akik az esőben/tűző napon/hőségben tolják a talicskát)

Nyilván attól is függ, hogy az ország melyik része, de pl BP-n szerintem ez még kevés is, legalábbis én ennyiért nem mennék el ott. El kell járni interjúra és bemondani egy komolyabb összeget, legrosszabb esetben, ha annyira megfelelsz legfeljebb alkudnak belőle.

Hát pl. elmehetsz segédmunkásnak ha szerinted nekik jobb mint az amúgy teljesen jól megfizetett pozíciód.

Attól függ, egy ennyi tapasztalattal rendelkező legalább angolul beszélő mérnöknek brutto 850 (alapesetben nettó 570) vicc. Egy év alatt 6.8 millió, gyakorlatilag ha semmit nem költ, akkor nem tud belőle venni egy valamire való használt autót... Nem hiszem, hogy ezért tanultunk.

Összehasonlítás meg egy segedmunkassal, aki gyakorlatilag nulla hozzáadott értéket képvisel a bámulatos munkamoráljával szerintem egy vicc.
Nekik gyakorlatilag nulla a felelősségük.

Pont úgy nulla a felelőssége egy multis mérnöknek, mint egy segédmunkásnak. Ne próbáld meg úgy beállítani a mérnököket mintha szívsebészek lennének, mert a ""mérnök"" állások 99.9%-a semmilyen felelősséggel nem jár, és aki itt veri a mellét munkaidőben, egy noanme fórumon, az még inkább lutri kategóriában van.

Amúgy meg ha már itt vered a melled a tanulásra, azt is meg kellett volna tanulnod az egyetemen, hogy a piacon az árakat biza a kereslet/kínálat határozza meg, szal te elbaszhattál az életedből egy évtizedet, hogy atomfizikus legyél, ha a piacra részeg segédmunkások kellenek lapátolni a betont, akkor ök lesznek megfizetve. Az csak a te hibád, hogy egy (a piac által) fölösleges szakmának a tanulásán égetted az idődet, ez nem hit kérdése.

Az csak tovább növeli a szegénységi bizonyítványodat, hogy szerinted a magyar átlag fizetés 2-2.5 szörösét kevesled, miközben van (nem kevés) olyan család Magyarországon, ahol a teljes havi jövedelem kevesebb mint amit te egyedül hazaviszel miközben hétköznap, munkaidőben fórumokon sírsz hogy mennyire rossz neked?

Abból amit leírsz imo még túl is vagy fizetve, de ha te ezzel nem értesz egyet kapitalizmus van, azaz nyugodtan felállhatsz és átsétálhatsz máshova dolgozni. Ha tényleg annyira értékes a munka amit végzel mint amennyire te azt "hiszed", akkor meg fogják adni neked a magasabb bért.

Bukott a kereslet kínálat elved.

Minden létező állásból iszonyatos emberhiány van, ami szakembert igényel.
Állításod alapján a minden létező állás betölthető szimpla béremeléssel.

Mond valamit az a fogalom, hogy struktúrális munkanélküliség?

Szerkezetileg van tönkreb*szva a munkaerőpiacunk felépítése, és olcsón kiáruljuk magunkat mind az államnak, mind a multinak. Ha nem tetszik álljak fel?
Felállhatok. De attól a probléma nem oldódik meg. Én azt a problémát szeretném megoldani, hogy miért kullogunk mindig 30 év hátránnyal nyugat mögött.

Szeretném megérteni miért nem állunk ki magunkért?

- ezt a hozzászólást sajnos moderálni kellett -

Nem multis mérnök vagyok és a munkaidőm már korábban véget ért mára :)

Nem azzal van bajom, hogy napi harmincat keres a segédmunkás, hanem azzal, hogy egy valamire való mérnöknek, nyelveket beszélve ennek a dupláját kellene keresnie legalább.

A magyar átlagfizetéssel példálozni teljesen felesleges. Elbutitott országunkban az átlag magyar az összeszerelő üzemből hazaérve leül a tv elé és nézi a semmirekellő tv műsorokat. Nem akarom hozzájuk mérni magam, aki legalább 50x annyit beletett, hogy előrébb jusson, teljesen más a mérce.

Annak nem fogok örülni, hogy az ezer eurót el nem érő magyar átlagfizunál 2-3x többet keresek, attól nekem nem lesz jobb, hogy másnak rosszabb.

Az utolsó gondolatod így van, ahogy mondod, senkinek nem tartanak a fejéhez pisztolyt, hogy bárhol is dolgoznia kelljen.

"Nem azzal van bajom, hogy napi harmincat keres a segédmunkás, hanem azzal, hogy egy valamire való mérnöknek, nyelveket beszélve ennek a dupláját kellene keresnie legalább"

Ez az itteni "közönségnek" túl bonyi volt, úgyhogy be is lett írva vagy 83x hogy akkor menj el segédmunkásnak.
Nézz körbe hogy hol fizetnek jól, ezt a mérnöki pályát el is felejtheted, mert itt látod ebben nincs több potenciál. Most kapsz 850-et, most őszintén, megváltoztatná az életedet ha egy másik cégnél meg kialkudnál 920-at, egy 4-5 körös interjúsorozat után? Ezt a mérnökösdit offolni kell, és nagyon úgy néz ki dobbantani kell külföldre. Itt nem terem babér, főleg ha nincs lakásod és - irgalom atyja ne hagyj el - venni akarsz egy sajátot.

Elnézve a fizetéseket azt látom, hogy nagyon sokan olcsón eladják magukat.. Ezzel azt érik el, hogy az átlag fizetés mérnökként az országban továbbra is a béka segge alatt lesz... De ahogy érzitek.

3 év főállás tapasztalat, terület: Hidegalakítás, sajtolás.
Bér: Br 750e + cafetéria (NEM BUDAPEST!! OTT MÉGTÖBBET KÉRNÉK!!)
(Ezt emelésekkel értem el: rengeteg munka szombaton is, rengeteg megvalósított projektel.)

Emberek, próbáljunk már felébredni és kicsit presszionálni a munkáltatókat, hogy fizessék már meg végre a jó szakembereket!!!

Lám-lám, te is olcsón adod magad. Vagy ez a bruttó 750 (nettó 500) szerinted olyan jó fizetés, miközben egy alkoholista segédmunkás napi 20ezer nettó alatt már nem emeli fel a talicskát? Mérnöki diploma meg nyelvtudás (lassan már 2 nyelv a minimális elvárás), esetleg plusz tanfolyamok, hosszú évek munkája csak az hogy zöld seggű frissdiplomásként kikerülj az egyetemről, és alig keresel többet egy segédmunkásnál. Évi 1,2 millióval keresel többet. 10 évente egy jó autót megveszel, ő meg nem.
Hát ettől én még nem verném magam a földhöz, de te tudod, ha neked így megérte...

Ha egy woltos megkeres havi 350-et tisztán, akkor MÁR EGY KEZDŐ mérnöknek NETTÓ 700 teljesen jogos elvárás lenne, nemhogy egy több éve praktizáló mérnöknek aki már valamit le is tett az asztalra. Szégyen, hogy hol tartanak a mérnöki bérek.
Te is csak egy olcsójános vagy, legfeljebb nem annyira mint a többiek :)

(Akik tényleg pénzt keresnek, azok pl. a fejlesztők....nameg a politikusok.)

Teljesen jogos. Sajnos én is még egy ilyen hatarerteket tudtam kialkuldni. Keletibb régió igaz.

De megfogadom a jótqnacsot és teljesen jogos a kritika, felháborodas!!

Legközelebbi lehetőségnél, 7 számjegy lesz a cél. (Nem nagyképűségből, de tudom, hkgy mennyit és milyen minőségben dolgozom, a cegszinten is a többi mérnök hoz viszonyítva, ezt a vezetőm is visszajelezte.)
+ tudok 2 eljárással hegeszteni, ez leginkább gyakorlatszinten segít pl egy hegesztési muvelettervnel.

Tényleg egyfelől az a probléma hogy sokan nem kérnek eleget, ezzel egyetértek.
Másfelől viszont önmagában az hogy valamibe éveket fektetsz, még nem garancia a jó fizetésre. Pl. hosszú évek kemény munkájával tanulmányozod a dinoszauruszok felépítését, kémiai összetételét, évtizedeket tanulsz, de ezzel a tudással nem tudsz elhelyezkedni valami olyat nyújtani amire lenne fizetőképes kereslet a társadalomban, akkor nem várhatsz el magas fizetést. A mérnökire is vonatkozhat ugyan ez, bármennyire nem tetszik, abból is lehet túlkínálat, és akkor lemennek a fizetések.

Ahhoz hogy mennyit keresel, meg úgy általában hogy állsz anyagilag alapjában véve semmi köze hosszú évek kemény munkájához, ez egy elavult (és helytelen) felfogás. A lényeg hogy mekkora értéket tudsz előállítani, egyszerre hány embernek, és mennyi idő alatt. Ennyi. Ha sok embernek csinálsz valami értékes dolgot (amiért fizetni hajlandóak), viszonylag rövid idő alatt akkor gratula: jó úton haladsz a gazdagság felé. Az egy másik dolog hogy hogy ezt meg tudd tenni (pl. sikeres vállalkozást építeni) a legtöbb embernek valóban hosszú évek kemény munkája kell. De nem a kemény munka az okozója a pénznek, hanem az értékteremtés, ez a lényeg.

Oldalak