Fizetések az építőiparban és a szakmunkák területén

Adatok frissítve: 2022. december

Az építőipar területén korábban középfokú végzettséggel jellemzően a bérminimumot éppen meghaladó fizetés volt elérhető. 2022-re ez alaposan megváltozott, egy jó szakmunkás bére elérhette akár egy beosztott mérnök fizetésének szintjét is. A lakosság építkezési kedvének csökkenésével 2023-ban a helyzet ismét változhat.
2022-ben felsőfokú végzettséggel nem vezető beosztásban 450.000-550.000 forint közelíti meg legjobban a jellemző bruttó fizetési adatokat. Gyakran előfordul, hogy ezt a munkáltató zsebbe fizetett készpénzes juttatással egészíti ki. Budapesten általában magasabb fizetéseket lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kérdőívek felében adtak meg természetbeni juttatást, ez gyakran a céges gépkocsi és üzemanyag biztosítását jelenti.
Sok munkavállaló jelezte, hogy kap jutalmat, ez jellemzően a havi fizetésnek megfelelő összeg, de esetenként előfordul több havi, sőt, akár az éves fizetést is elérő jutalom.

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

:: 
Fizetések az építőiparban

Karácsonyi bónusz kinél mennyi volt, ha volt? Nálunk +fél havi fizu volt, nem rossz de nem is jó. Plusz belengettek jövőre egy inflaciókövető + pár százalékos emelést, pontosat nem tudok, februárban tudjuk meg csak. Jelenleg 920 bruttó + cafim van HO-ból, heti 1 nap bejárással

Nekem br 780 Budapest ,”nagyobb ceg” .. ( 9 ev tapasztalat ebbol 5 ev kivitelezes..) de van szep kartya +1 havi volt a bonusz ev vegen.
En jelenleg rosszabbul keresek mint 3 eve..

Netto +3300 Euró 14. Havi és 10% emelés januártól.
Alkamazott, tervezés, semmi extra felelősség, laza munkatempó. Mondjuk ez nem MO, de azért jól esik leírni.

ITban simán lehozható hasonló itthon is. Igazából az látszik, hogy vannak munkák ahol külföldöns em fizetnek már annyival többet.

Burkolóként ez zsebpénznek is kevés itthon Magyarországon is, csak jól kell csinálni. Ezért is szeretjük a Fideszt a haverokkal, 26-ban is rájuk szavazunk az egész családdal. Meg persze jövőre az EP meg önkormányzati választásokon is.

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló.

Na ez már döfi.Aki meg ugyanezt csinálja mint te itthon,a fizud 30% áért,az meg is érdemli a sorsát.

Nálunk a bónusz idén zselés lesz...mármint szaloncukor, mert csak azt kapunk egy dobozzal..

Faszeg, elmentem belőle bevásárolni a lidibe, igaz megraktam rendesen a kosarat de valami 800 Ft-tal volt kisebb a végösszeg mint a bónuszom. Lófasz.

Lolgecc xd bazmeg a nettom is több burkoloként baszki. Akkor balfaszok vagytok ti mérnökök:D

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló

Sziasztok,

Szakmunkásként dolgozom Ausztriában 2023-ban nettó 3000-3200 Eurót utaltak havonta a számlámra teljesen bejelentve, kb. 180-190 óráért. Túlóra 50% plusz, vasárnap 100% és hétvégi prémiumok, de hétvégén sajnos keveset kell dolgozni. Decemberben dupla fizu kb. 6000 euró. Adóvisszatérítés évi kb. 1500 euró, Ausztriában nem elvesz az állam, hanem ad. Évi 25 szabadnap, amit kb. nettó 210 euró / nap fizetnek. Kiadásaim: csak kaja és üzemanyag, utóbbit részben fizetik.
Karácsonyi vacsoránál ajándékok és plusz pénzbeli jutalom.
Ami kell a munkabetöltéséhez: Kőműves végzettség, német nyelvtudás és motiváltság, ez nem Magyarország, hogy mindenki sz*rik bele, amit kiad a keze közül. Elvárják munkaválalóktól, hogy cég fejével is gondolkodjunk.

Igen most ennek a korát éljük,verekednek a jó szakikért. Szerencsétlen pályakezdő mérnök meg örül ha egy nettó 300 as helyre felveszik x hónap keresgélés után.Az is előny hogy így engednek túlórázni,sok cégnél tabu,vagy csak egyszerűen nem fizetik ki.Hány éves vagy,illetve mióta vagy benn a szakmában? Azért nem hiszem hogy egy totál kezdőnek kifizetnek ennyit pénzt.

Meg is érdemli a sok gyökér mérnök hogy alul legyen fizetve. Balafasz mindegyik. Ki kéne állni magatokért kivétel nélkül nem elfogadni a szaros fizut amit egy takarító is megkeres..
Üdv, Kis Károly, mesterburkoló

almát hasonlítasz a körtével. Kint a mérnökök is jobban meg vannak fizetve, mint netto 300e Huf.

Respekt tesó! Jó ilyeneket olvasni.
Üdv, Kis Károly, mesterburkoló

Építőmérnök:

Röviden nem ajánlom.

-Mérnökök között alacsonyabb anyagi megbecsültség
-Nehéz olyan céget találni ami nem napi 10 órát vár el tőled, iparági jellemző ugye..
-Xar körülmények
-Tervezésben még csak a teljes bejelentésre sincs elég pénz sok helyen ahogy hallom

+1 minden pontban
és azt hogy nincs elég pénz, úgy kell érteni, hogy ettől többet, vagy mérnöki szinthez mérve nem kapsz. Legfeljebb ugyannannyit, mint amennyit amúgyis illene, csak minimálbér+kp. Főni elrakja zsebbe azt amit azzal nyer, hogy téged leszopat. Bp-n, Múzeum ajándékbolt, net350, bejelentve, amihez a betűket kell ismerni meg kicsit angolul tudni.

Üdv Mindenkinek!

23 éves tapasztalattal dolgozom egy építőipari cégnél. Itt munkahelyen belül vannak megkülönböztetések fizetésben ( ki milyen szépen tud mosolyogni). Mivel egyedül töltöm be eme pozíciót, nincs megkülönböztetés, simán csak nincs a munkám értékelve, és szerintem megfizetve sem.
De én is az előttem lévőt erősíteném mivel a 90 szzlka az építőiparnak ilyen forma.
Habár vannak olyan cégek, ahol korrektek mind az irányítást, mind a fizetést illetően. Az én cégem nem ebbe tartozik.
Általános tendencia ez szerintem minden szektorban , ahol munkáltatók az un. tulajdonosi szemléletet várják el az alkalmazottaktól, segédmunkás utolsó senki fizetésekért cserébe, és ezen emberek fel sem tudják fogni miről beszélek...

" + zsebbe fizetve "

Milyen érdekes, hogy ez a mondat pont az építőipari résznél jön elő nem más ipari területeken, vagy beszerzésen stb :D

Én mondjuk egy percet sem dolgoznék ilyen cégnek, de gondolom sokaknak a kényszer nagy úr.
Mondjuk ahogy látom minden második ember beírta ezt magának, szóval elég jó az arány. LOL
Képzelem, hogy aki a mérnökeinek is feketén fizet, az a szakijainak hogy ad :DD

Akinek van műszaki affinitása az szerintem az építő és építész mérnöki szakmákat kerülje el jó messzire és vele együtt az építőipart is. Elég gyengék ezek a számok és még egy része ennek is szürke pénz a táblázatban. Nevetséges.

Mondjuk utólag belegondolva ezen számok jó része mérnökök esetében szerintem nagyrészt tervezésből jöhet. Mondjuk, hogy valaki hogy annyira bátor, hogy 5-10 év tapasztalattal rendelkező mérnökeit mondjuk Br 400-450re jelenti be Budapesten mondjuk azt nem tudom. Mikor egy targoncást egy multi br 500 körül is bejelenthet. Én az összes ilyen embernek azt tanácsolnám aki így kap, hogy keressen jobbat és nézzen széjjel a piacon most mert azért ennél lehet jobb munkahelyeket is találni talán még egy ideig. Vagy váltson valami értelmesebb területre.

Akinek nem totális szenvedélye az építőipar, az ne menjen építőmérnöknek. Ez lehet talán egy jó tanács, mert pikkpakk ott fogja hagyni és az éveit vesztegeti csak.

Hát olvastam pár hozzászólást, illetve egyéb oldali beszámolót, sőt van személyes sztori is, ami alapján, hány olyan alkalmazott építőmérnök tervező van, aki hidakat, acél és egyéb vasbeton szerkezeteket tervez és 400 nettó környékére is alig jutott fel :D Ilyen komplex munkáért gombokat keresnek.

Szóval igen, nem erőltetném senkinek sem ezt a pályát egyetértek

Kinek mennyit emelkedett a bére idén?

4.2 %-os emelés volt az alapbéren, pótlékon semennyi, kb. 3%-ra jönne ki az emelés.
Építőiparban kőművesként teljesen bejelentve 2750-2800 Euró a sógoroknál.
Segédmunkások 2500 Euró körül keresnek. Pótlékok: napidíj és kilométerdíj.

kemény 4.1%-ot (bár én IT-s vagyok, de keveslem kicsit, de így is jó a bérem azért)

Az valóban nem sok. Nálunk szerencsére viszonylag jó emelés volt, személy szerint 24%, plusz egyszeri juttatásként majdnem egy egész havi fizu. Bár kb az infláció ezt is elviszi.

Sziasztok!
Én is elborzadva olvasom a hozzászólásokat. Kb egy éve kezdtem el dolgozni technológusként a diploma után (diploma alatt két évet dolgoztam gyakornokként is, mint műszaki ellenőr gyakornok). Jelenlegi fizetésem kb nettó 450k, plusz juttatásként céges autó, amihez az üzemanyagkártyát magáncélra is lehet használni korlátlanul! Úgy gondolom, a tapasztaltabb kollégák bérét is ehhez kellene igazítani.

Tervező irodában dolgozó építőmérnökként, BSc diplomával + bő 5 éves tapasztalattal, melyből külföldi/idegennyelvű és hazai közegben is gyűlt acélszerkezet konstruálás és gyártásrakészítés terén, mennyi lehet a reális fizetési igény? Szűk két évet töltöttem nagyberuházás kivitelezési területének irodai feladatain is. Angol-német nem gond. jelenleg 350k a kkv-szférábban, tehát ennek egy része borítékos

Építő /építész mérnök ezért nem is érdemes tanulni szerintem, aztán amúgy mindenki azt csinál amit akar. Komoly mechanikai és egyéb műszaki ismeretek szükségesek a munkavégzéshez és ilyen béreket hallani alkalmazott tervezőként amiket te is írsz. Budapesten nem kell megerőltetni magát az embernek hozzá, hogy ennél diploma nélkül is többet keressen.

Arról nem is beszélve, hogy nem 8 órában kell ezt elképzelni, bárhol is hitegetik ezzel az embert.

Burkoló vállalkozóként nektek mennyi a pénz a ami a zsebetekben marad átlagban egy hónapban?
Nekem kb olyan 650 nettó körül. 21 éve vagyok a szakmában (budapest)

Oldalak