Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Ezt ki kéne nyomtatni és bekeretezni.

Megálltam egy perce és gondolkodtam....

Nem összekeverendő a honi könyvelőd bére (még 10+ év gyakorlattal sem) az IT-s szaki bérével, mert a könyvelőd tudása itt értékes csak és kizárólag . Örülj neki, hogy nem tanulja meg az osztrák jogszabályokat és tesz le vizsgát, mert akkor bizony, bizony neki is fizethetnél 2-10x többet.

Tekints úgy az IT-s szakikra, mint az autók árára. Nincs magyar ár. Van az az ár, amennyiért el tudja adni. Mindegy neki, hogy azt a szentgotthárdi, esztergomi, kecskeméti, győri járgányt ki veszi meg. Megvegye valaki. Megjegyzem, hogy nem csak az IT-s szakikra igaz mindez. Lásd orvosok, nővérek, patikán röntgen alá hegesztő szakmunkás stb.

750 bruttóval nem tartod jól a kollégát. Minél hamarabb {fel|be}ismered ezt, annál kisebb fájdalommal fogsz alkalmazkodni a valósághoz.

Röviden a tanácsom. Fizesd meg, add el értékén és ne egy projekten akarj adriai yachtot venni.

Most komolyan! Az a szaki, aki nem beszél/olvas angolul, hogy a fenébe tart lépést a világgal? Sehogy. Ezért nem vagy vele elégedett. De, ha neked ez a tuti biznisz, mert ócsó, hát legyen....

Hat ha te így érzed, akkor ültesd eb a könyvelőt kódolni, nyilván a 10év aktatologatása majd eladható terméket produkál :D

750-850 bruttot adsz a senior fejlesztoidnek es csodalkozol hogy nem dolgoznak rendesen.. illetve hogy nem dolgoznak eleg jol es keveset. Hat ocsem, ne csodalkozz ennyi penzert meg az atlagfejlesztok sem fognak megszakadni es precizen dolgozni.. nem hiaba lepnek le toled a francba. Talan ki kene probalni hogy rendes piaci bert fizetsz nekik es majd akkor meglatod hogy hogy fognak dolgozni. Meg fogsz lepodni es rajosz hogy nem is veluk volt itt a baj.

Na az ilyen tipikus kis magyar cégeket kell messziről elkerülni.

Kedves Tamás,

Tipikus példája vagy a régi vágású, elavult gondolkodású, szűk látókörű magyar cégvezetői kultúra képviseletének.

Nyugaton már legalább 30 éve nem így gondolkodnak, tipikus példája a klasszikus kapitalizmusnak, hogy csak és akkor lehet maximálisan nyereséges egy cég, ha a munkavállalókon spórolunk.

Ha nem elég nyereséges a céged, ne a munkavállalókat hibáztasd. Valamit te csinálsz rosszul.

Dolgozz a legjobbakkal, csináld a legjobban, legyél innovatív, rugalmas. Akkor nem kell majd azon gondolkoznod, hogy mi mennyibe kerül szuperbruttósítva.

Ha ez nem megy, fogadd el, a 2020-as évek munkaerőpiacának dinamikáját: ahol egy cég képes a munkavállalói igényekhez rugalmasan idomulni, képes a munkavállalóit motiválni és kihozni belőlük a maximumot, úgy lehet stabilan hosszú távon is növekedni, hiszen a munkavállalók a cég alappillérei.

Ebből adódóan úgy gondolom, hogy a vállalkozásod fejlődésének legnagyobb korlátja te magad vagy.

Hat ilyen a munkaeropiac. Van aki 10 ev tapasztalattal is keveset keres mert nem olyan keresett a szakmaja, es van aki 2 evvel tobbet mert olyan keresett a szakmaja. Nem lehet 1 kalap ala venni a programozo fizeteset egy ugyfelszolgalatossal pl - bar az is fontos munka, de kevesebb tanulast es energiabefektetest igenyel egy bizonyos szint elerese. Ez a bersav (750-850) ez nagyon keves egy senior fejlesztonek, igy ne csodalkozzatok ha gyorsan lelepnek. En programozo vagyok, es amugy 900 korul van a fizum minden bonusszal egyutt (6ev java) es en is sokallom egyes programozok igenyeit es olykor nagykepuseget is, de sajnos megtehetik. Nem mindenkit a penz motival (engem sem, tudom hogy kereshetnek tobbet, de a jelenlegi helyemen jol erzem magam es ez a lenyeg), de sok informatikus a penzre ugrik elsonek, ezt el kell fogadni ilyen a piac. Angolul en sem tudok olyan jol, de a mostani helyzeteet tekintve az orszagban (rezsi arak amik lesznek), erosen gondolkodom hogy rafekszem az angolra es jovore mar kulfoldre dolgozzak, kb dupla vagy tobb berert hogy azt erezzem hogy viszem valamire es nyugodtabbak legyenek az anyagi korulmenyeim.

Köszi, jól hangzik nagyon és biztos vagyok benne, hogy menne, mert pár évig egyetem mellett már feketén úgymond freelanceltem, külföldre is ismeretség révén. A kezdeti időszaktól félek kicsit, de gondolom azt érdemes még alkalmazotti státusz mellett indítani, referenciát építeni az adott freelance oldalon kisebb taszkokkal. Esetleg le tudnád írni, hogy Te hogyan szervezted a váltást? Volt bukó időszak vagy azért nullszaldósra ki lehet hozni az elején is?

12+ év tapasztalatom van, technológiánként változó mélységű tudással.

12+ Tapasztalattal en ennek a majd a duplajat keresem.
Szerintem valts.
Itthon 1.5+, kulfoldre 3+ misi atszamitva minimum, ha jol tudom.

Jól tudod. Ez úgy alsó hangon az összeg. Kell önmarketing és jó, eladható carrer path.

br. 900 at keresel 12 év tapasztalattal full stack devként!?!? Aztaqrva...

Leírásod alapján tapasztalt fejlesztőnek tűnsz, a fizetésed konkrétan megalázó. 1 percig sem lennék hajlandó ezen a béren tovább dolgozni, teljes mértékben kihasználnak téged.
Viszont a rossz hír az, hogy ez amiatt van mert hagyod. Állj a sarkadra és vagy kérj azonnal fizetésemelést vagy válts, de sürgősen.
Rossz az ilyet olvasni.

Sziasztok!

Jelenleg 1,3m br. fizetésem van 10 év tapasztalattal. Nincs egyéb juttatás ezen felül.
Tulajdonképpen elég szűkösek az ismerteim, de amit ismerek azt nagyon magas szinten:
C#, .NET, WPF, Win API, TSSQL, WCF, SOAP, REST és mindenféle service stb.
Algoritmikus gondolkodásom és problémafelismerő, illetve megoldó képességem kiemelkedő.
Magas minőségű és performáns kódot fejlesztek. Jól tudom mi hogyan működik a háttérben, hogy maximálisan ki tudjam használni. Ez mondjuk nem csoda, mert sok-sok év kemény gépi kóddal tanultam meg a fejlesztést annó :D
Nagoyn gyorsan tanulok meg bármit ami IT/fejlesztés. Angol régen ment, most inkább közepes és passzív.)

Mit gondoltok ennek fényében a bérezésemről? Érdemes ugrálni vagy megfelelő?

Angol nélkül ez rendben van. Plusz lényegében egynyelves vagy (csak c#), szóval kifejezetten jó így a fizetésed. Tárgyalóképes angol nélkül egyébként nem is nagyon tudsz ugrálni máshova.

hat, ez attol is fugg, hogy ki a ceg, mi a piac, mi a termek; ha valami magyar kkv belso piacra, akkor kevesbe nyereszkednek rajtad, ha kulfoldi akkor igazan kihasznalnak es ez eleg alacsony fizetes; az, hogy nem megy az angol az eleg gaz

Nem úgy nem megy az angol, hogy egyáltalán nem megy. Érteni, olvasni, írni megy tökéletesen. A beszéd lett elég passzív. Egyébként magyar pénzügyi kkv.

sztem nagyjából rendben van, ennél sokkal magasabb bért nem hinném hogy kitudnál alkudni (1.4-1.5 max sztem), remote-ban esetleg külföldi cégnek számlázva már lehetne jóval több persze.
De ha jól érzed magad a cégnél meg minden klappol nagyjából akkor én nem ugrálnék csak a pénz miatt

Sziasztok,

4,5 év frontend, főként react tapasztalattal Budapesten mi a reális fizetési sáv?

Jelenleg diákként foglalkoztatva kapok 3700-at óránként. Közben sorra kapom az üzeneteket fejvadaszoktol ahol brutto 1.0m rol indulnak a medior teteje fizetesek.

Előre is köszönöm!

Mennyi munkatapasztalatod van (nem diákként), illetve ezen időszakban milyen technológiákat használtál?

A 4 év kb, diákkal együtt 5.
A teljes idő alatt React, plusz volt 0,5 év Angular is, ezek mellett már 3 éve csak TypeScript. Volt kb. 1 év nodejs Mongo meg SQL adatbázissal. Kicsi Java is.
Szóval: React, TypeScript, nodejs, Mongo, CSS, SASS, HTML. Igazából a frontend stack, plusz némi js backendes stack.

Junior béren vagy jelenleg, mediorként Bp-n a range kb 700e - 1.4m. Sokmindentől függ, hogy a range-ben hol tudsz elhelyezkedni, nemcsak az évek számítanak.

Felso medior java fejlesztokent mi lehet a realis fizu igeny?
Jelenleg medior java fejleszto vagyok (5ev tapasztalat van mogottem), angol nyelvet nem kell hasznalnom - alapfokon van kb a tudasom.
A mostani helyemen 820 brutto az alapfizum + 30 ezer brutto cafeteria havonta + 13. Havi fizu.

Kicsit a piaci átlag alatt vagy, 5 évvel már 7 számjegynél kellene járnod. Én is java-s medior vagyok, vagy senior, attól függ hogy a cégnek mi a fontosabb (tudom-e fejből a stream api-t, vagy tudok-e algoritmikusan jól gondolkodni, egy kapott feladatot gyorsan és jól megoldani).
Node. Ennyi lóvé akkor reális ha 40 órára vagy bejelentve, de a tényleges napi meló (meetingekkel együtt) max 2 óra. Nekem 930 a bruttóm most, heti kb. 8-10 óra tényleges munkával (meeting included), 40 órára jelentve papíron. A szabad időmet nap közben meg a saját projektem / vállalkozásom építgetésére fordítom, mikor kész lesz, akkor meg lehet vállalok második melót.
Ezek alapján vond le te is a konklúziót, és cselekedj ha valami nem stimmel.

hát, napi kb 3-4 órát melózom meetingekkel együtt és persze 40 órára bejelentve (heti 1 nap iroda), mondjuk saját projekten nem dolgozom mellette, lusta vagyok én ilyenekhez, illetve nem is vagyok szerelmes a szakmámba annyira. Elvagyok vele mint a befőtt aztán annyi.
Váltani nem szeretnék mert kényelmes itt, persze nem zavarna a több meló ha 1 milla fölött lenne a bruttóm, de kb egy 100-as bruttó plusznak örülnék ugyanennyi melóért :D Úgyhogy sztem maradok, talán ősszel szétnézek és ha van jobb pénzért meló akkor megpróbálom azt a plusz 100-as kialkudni itt

add be a felmondasod. egybol megemelik a fizud :D

Amig nincs mas opcio addig azert nem jatszanek be ilyet (bar korabbi helyeken mindenhol emelni akartak ilyenkor, de ott volt is valoban mas cegtol ajanlatom), de igy siman nem akarnam azert bejatszani megha nagy valoszinuseg szerint jol is jonnek ki a dologbol

Sziasztok! Jelenleg br390 + cafeteria mellett dolgozom egy vidéki megyeszékhelyen közel 1 év tapasztalattal egy magyar kkv-nál, fullstack fejlesztőként, első ilyen pozim.
Tech stack elég változó sajna, Java (Spring), kis .NET, Django, Vue, React, Docker, PostgreSQL nagyjából.
Hamarosan tervezek váltani BP-i állásra, szerintetek mennyi lehet a reális? Kicsit felületesnek érzem a tudásom, mert túl gyakori a stack váltás..

Br 800-ig bármennyi lehet, függvényében a cégnek, a tudásodnak és az interjú sikerességének.

br 700 alatt nem mennék

Szerintetek mennyi a realis fizetés igeny java fejlesztonek, 7 ev szakmai tapasztalattal a Takarékinfo cegnel?

Oldalak