Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Az AVL ott jól fizetőnek számít? Érdekes, Magyarországon meg mindennek a legalja. Dél-Budán akarnak embert nettó 250-300-ért.
Amúgy meg Ausztria is egy vicc kategória lett, Siemens, Bosch és hasonló nagy multik is nettó 2500 Eurót adnának villamosmérnöki potíciókra 5 év tapasztalattal, szállást oldd meg ahogy akarod.

Hát biztos hogy nem nettó 250-300 ért keresnek embert. inkább ne terjeszd ezt a butaságot.

Nem az előző vagyok, de érdekelne, hogy mennyi a realitás egy tapasztalt gépészmérnöknek náluk. Akár Érden, akár Kecskeméten. Sajnos én is azt hallottam, hogy nagyon keveset fizetnek, ezért nem is érdeklődtem jobban még náluk

Ismerősöktől azt hallottam, hogy idén jobban zsebbe nyúltak és korrigálták a fizukat. Szóval szerintem egy próbát megér. Tapasztalattal 650-750 körül kérhetsz szerintem. 1 milliót sztem itthon kb mindenhol elfelejtheti az ember (persze, ha jövőre marad a 400-as euró, akkor már sima)

Hát a 7 számjegyet azt biztosan el lehet ott felejteni beosztottként :DDD
(De azt mondjuk gépészmérnökként máshol is.)

Pályakezdőket vesznek fel 250-nel, utána emelgetik 10%-kal évente, az 3 év alatt felmehet 350-400-ra, utána meg úgyis felmond az ember, és kezdik elölről a pályakezdők beetetését. Ígérgetés van, érzelmi alapon próbálják meggyőzni az embert, de ilyen stratégiával soha nem fognak komoly projekteket kapni. Amikor emellé még ki is költöztek a legdrágább agglomerációs területre, a dolgozók nagy része otthagyta őket, a kb. 50 fős osztályon, ahol voltam, kb. 4-5 ember maradt a régiek közül.

A senioritást ott nem értékelik semmire, csak vezetői pozícióra érdemes jelentkezni, ha keresni is akarsz, de ahhoz nyilván releváns tapasztalat kell.

mindenképpen 7 számjegy alatt. Az én bérigényem át lépte ezt a bűvös határt, és habár teljesen releváns és adott poziban nagyon jól hasznosítható tudással, tapasztalattal rendelkezem (5+ év), lemondták a további interjúkat (Érd).

Multinál automatizálási/PLC programozó mérnökként keresek br920-1m túlóra függvényében. Plusz kafeteria. 6-7 év tapasztalattal. Villanyosmérnöki MSc végzettséggel BP. vonzáskörzetében. BP-en mennyi lehet az elérhető fizu senior PLC-s tapasztalattal multi vagy gépgyártónál? IT programozó már simán 1,5x-el többet keres... Esetleg villamostervezéssel, kamarai tagsággal mennyi az elérhető?

Kamaraintagsag alatt a Kata vallalkozast erted? Ha igen, akkor gondold meg, mert a kormany most tervezi a kata-t megvaltoztatni elegge alaposan. Hol melozol amugy? Sztem kb 2-300-al tobbet kerhetnel pesten, de gondolon pesten albiznod kene, ami el is vinne azt a plusz fizut, szal nem biztos hogy igy megerne a valtast

Regisztrált mérnök kamarai tagságra gondoltam Tervezői jogosultság megszerzéséhez. Kata az szívás lesz jövőre, az is van, de teljes állást nem váltja ki. Pestre tudnék ingázni is, mert olyan messze nem lakom. Plusz 2-300k-ért megérheti illetve, ha homeoffice is van akkor főleg jobb.

Az a baj, hogy pesten arányaiban kevesebb gyár van, ahol PLC programozással kell foglalkozni, így nem biztos, hogy fizetésben is többet el tudsz kérni, ha találsz is egyet. Persze próba szerencse!

Cserébe azért elég sok gépépítő cég van akik igényelnek PLC programozót. Csak azt nem tudom, hogy ők mennyire fizetnek jól...

Cserébe azért elég sok gépépítő cég van akik igényelnek PLC programozót. Csak azt nem tudom, hogy ők mennyire fizetnek jól...

Eddig mindig csak olvasgattam, most én is megírom idén hol tartok.

7 éve dolgozom alkalmazottként speciális mérnöki szektorban (orvosi diagnosztika), most váltok munkahelyet az alábbi juttatásokkal:
Br 850 alapbér
új autó üzemanyagkártyával korlátlanul
rugalmas időbeosztás (home office)
teló, laptop, bár ez mapaság nem extra

Eddig minden hónapban tudtam félretenni, ház törlesztése mellett is. Jut pénz a gyerekeimre és a hobbijaimra is. Nem azt mondom, hogy ez már a paradicsom, de odafigyelve ki tudok jönni ennyiből.

Gratula, azért ez nem rossz, különösen az autóval. Gondolom a cég budapesti.

A home office az valóban távmunka (max. havi 1-2-3 irodalátogatás) vagy ez a mostanában szokásos heti 2-3 nap? Olyan helyet keresek, ahol az előző lehetséges mérnökként, mert 2 év full HO után április óta visszarángattak minket heti 1.5-2 nap HO mellett és nagyon nem tetszik, mert bizonyítottan működött a távmunka, mégse akar a vezetés hallani róla...

Igen budapesti cég, bár kicsit rosszul fogalmaztam, itt a home office azt jelenti hogy távsupport vagy indokolt esetben kiszállás helyszínre. (Ezért is az autó.) Ennek mennyiségét viszont nem lehet ugye konkrétan megjósolni.

En szoftverfejleszto vagyok, nalunk halisten csak heti 1 napot kell bejarni ujra, covid alatt 0 volt.. mondjuk heti nekem megfelel, de tobb nem kene. Ha valtok is, akkor sem mennek olyan helyre ahol heti 1-nel tobbet kene bejarni. Nemreg uj fonok jott, remelem nem talalja ki hogy jarjunk be tobbet mert akkor dobbantok innen

ugyanígy vagyok vele, Cloud DevOps Engineer pozi, br 900 + juttatások (cafeteria, laptop, telefon), 3 éves tapasztalat, mérnökinfó BSc, heti 1 nap bejárâs, BP multi, ha többet kellene bejárni akkor off - váltanék.

Robot-PLC programozással szeretnék foglalkozni a jövőben, már egyetemen is laborban foglalkozok vele fél éve ( TIA PORTAL, Fanuc ) , korábbi gyakornoki helyeken is voltam, ahol szintén ezekkel foglalkoztam.
Pestre mennék fel, ezen belül még nem tudom.
Szerintetek mennyi lenne az ideális bruttó fizetés?
Egy szenzorgyártó cég megkeresett, ők 510-et adtak volna ( de negyedéves bónuszokkal azt mondták,hogy 630 bruttó lenne ) , benzinkártya-autó ( magánhasználatra is ) társaságában.
550 bruttó lehetséges lenne egy másik cégnél ?

Hays 2022, Bruttó havi fizetés forintban megadva, teljes munkaidős állás esetén, prémium és egyéb
juttatás nélkül - Automation Engineering - Junior mérnök 1-3 év tapasztalattal:

min 500 000
max 675 000
avg 575 000

Egyetemi végzettséggel (még ha folyamatban van is), főleg BP-n, ne menj 500 alá, de első munkahelynél ne is hajszold mindenáron a max-ot. Elsősorban a piacképes tudás megszerzésére törekedj, pár éven belül sokkal jobban megtérül. Lehetőleg ne kösd magad egy gyártóhoz / technológiához. Borítékos/okosba fizetős helyekről menekülj. Először legyen rálátásod minél több mindenre, aztán majd úgyis specializálódsz. Vedd figyelembe, hogy ez a munkakör nagy eséllyel utazással jár (minél többel, annál magasabb bér kérhető). Ez fiatalon buli, de később már nem biztos, hogy az lesz.

Sok sikert!

Köszönöm az infokat !

gyorsan fogadd el

A munka jellege egyáltalán nem az, amivel szeretnék foglalkozni.
Itt értékesíteni kellett volna

Életkor: 27 év
Villamosmérnök Bsc
Angol középfok
4 év szakmai tapasztalat

Jelenleg:
Villamos tervezőmérnökként dolgozom Budapesten, nem vezetői pozícióba. Jellemzően napi 5 óra aktív munkavézés (otthonról vagy irodából - választható).

Br. 830.000 Ft/hó

+ Cafeteria br. 550e/év
+ Éves bónusz (1 havi fizu)
+ Céges laptop és telefon saját használatra
+ Ingyenes orvosi vizsgálatok magánklinikán

Ez így nem néz ki rosszul szerintem ennyi tapasztalattal Magyarországon, ennyi munkaórával, megélhetésre ok.

A probléma akkor kezdődik mikor autót (1 évnyi teljesen félrelakott fizetés, 3-5 éves középkategóriás autó) akar venni valaki ebből a pénzből, az ingatlant már meg sem említem...

És egy mérnökröl beszélünk, akinek a társadalom középosztályához kellene tartoznia.

Havi 1500 euro...

És az ország nagy része kevesebbet keres ennél.

Egy mérnöknek egy normális társadalomban nem a középosztályhoz kellene tartoznia, hanem a felső szegmensbe, budai villával meg balatoni nyaralóval meg minimum egy max 3 éves Mondeoval a kertben.

Ezzel szemben egy mérnök pont most tartozik a középosztályba a xaros bruttó 450-800 fizetésekkel, amiből egy normális autó kigazdálkodása és fenntartása kivitelezhető, de semmi más értelmes cél nem fogalmazható meg, tervezgetni semmit nem lehet belőle, tehát az ingatlant tényleg jobb ha nem is említjük...

Normálisan megélni meg már nettó 350-ből is meg lehet, ha megoldott a lakhatás mert valahonnan van lakás és nem megy el havi 150 albérletre. A rezsi+kaja 200-250 rugesz, marad 100-150 rugesz költőpénz amiből azért el lehet tengődni azon a 4 hétvégén, amikor az embernek egyáltalán van ideje bármire is....

Ha az ingatlanárak nem szálltak volna el olyan mértékben amire már szavak sincsenek, akkor én elégedett is lennék bruttó 550-650 körüli pénzzel is (amennyit most is keresek), de mivel nincs lakásom, ezért a nettó 1,5 milliót is kevesellném, nemhogy a mostani fizetésemet. Nincs ismerősöm se, aki túlvállalt hitel nélkül házat vagy lakást vett az elmúlt évek során.

Srácok, kicsit tényleg túlzásba estek. Egy mérnök máshol sem tartozik a felső osztályhoz. Eleve alkalmazottak nem szoktak a felső osztályhoz tartozni. Az ország legdrágább területein villa meg nyaraló ... Komornyik nem kéne a villába? Vagy személyzet a nyaralóba míg hétköznap a munkában vagytok? :)

Az egész ipar, termelés threadből az jön le, hogy állítólag a mérnök volt az isten 15 éve, de ez hülyeség. Régen is ugyanolyan sima mezítlábas igavonó alkalmazottak voltak, mint egy pénzügyes, számviteles vagy akármi hasonló főiskolai / egyetemi végzettségű irodai dolgozó.

Maximalisan egyetertek veled

Abszolút egyetértek, azzal hogy a mérnöknek a felső szegmenshez kellene tartoznia. Sajnos az utóbbi időben azt vettem észre, hogy már az nagy szó, ha valaki elmondhatja magáról, hogy a középosztály része és nincsenek megélhetési nehészségei...

A lakhatással kapcsolatban szintén helyesni tudok. Az egyetlen "szerencsém", hogy relatív korán elkezdtem lakásra gyűjteni és befizetni az indulót egy hitelhez. Az anno még emberibb konstrukciók miatt, az általad albérletpénznek titulált összeg megy el nekem is hitelre. Jellemzően egy hónapban 300 "játszós" pénz marad, amiből meg kellene oldani minden mást.

Sziasztok!

Nyugat-Magyarországi autóipari cégnél termelésvezetőként mi lehet a reális bérigény az alábbi paraméterekkel:

-100 fő irányítása
-5 év vezetői tapasztalat
-angol társalgási szint

Brutto 1.2M - 1.4M között, annak függvényében mi a cég profilja.

Oldalak