Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2016. július

Az ipari, termelő cégeknél az általános iskolai végzettséggel rendelkezők jellemző fizetése 140.000 forint, középfokú végzettséggel 200.000 forint körüli összegre lehet számítani. Főiskolai diplomával 335.000 forint, egyetemi diplomával 400.000 forint a jellemző fizetés. Vezetői pozícióban - főleg felsővezetőként - kiugróan magas fizetéseket lehet elérni.

Feldolgozott adatok:

Nem vezető beosztásban

Végzettség Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Általános iskola 140.000 127.700 - 189.000
Középiskola 205.200 158.000 - 262.300
Főiskola 335.000 239.800 - 427.100
Egyetem 399.500 325.000 - 512.500

 

Vezetői pozícióban

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető 355.000 262.000 - 506.100
Középvezető 433.200 307.800 - 580.000
Felsővezető 915.600 774.000 - 1.379.000

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

Szerintem semmi értelme annak, hogy egyszerre két munkát végezz, akkor gyakorlatilag csak a munkából állna az életed. Ha pedig tanulni akarsz még, akkor inkább valami mást tanulnék, ami ehhez kapcsolódik pl. villamosság. Br. 600-800 pedig nagyon kevés 5-10 év tapasztalattal.

De hát minek tanulnék villamosságot ha gépészként végeztem? Ha bárhova megyek a jövőben, ott sem 2 ember munkáját akarom majd elvégezni. Ott is lesz külön gépész és villamosmérnök is. A bruttó 600-800 ezret az itt olvasott kommentek alapján lőttem be, hogy hiába is dolgozik valaki 5-10 éve multinál, ahol elvileg kimagasló fizetéseket is adnak, a plafon a br 800. Efölött már valamilyen vezetőnek kellenne lenni.... Az a szerencsés helyzet itt, hogy az állami cégnél ha ügyes vagyok letudom a munkát 3-4 óra alatt is néha és van idő mellette vállalkozni, de azért az is kivenne a szabadidőmből rendesen. Azért köszönöm az észrevételt.

válts most munkahelyet, menj versenyszférába, ha beszélsz angolul. Ha nem, akkor az legyen az első, hogy pótolod eme hiányosságod. Br5-600 simán elérhető a nagyobb multiknál 1-3 év tapasztalattal is. 800 körül tényleg van egy ki nem mondott plafon, de nem kell vezetőnek lenni hozzá, hogy megugord, lehet ennél több beosztottként is. Specializálódni kell valamilyen szakterületre, ennyi a titok. Nem magától értetődő, nem láblógatós, nem is sikerülhet mindenkinek, de egyáltalán nem lehetetlen. Vállalkozás amúgy jó ötlet, de akkor azt érdemes felfejleszteni olyan szintre, hogy pár éven belül csak abból élj. Annak nincs értelme, hogy két melóval 10-14 órát dolgozva hozz össze olyan fizut, amit egy multinál napi 8 órával is elérhetsz.

Szerintem semmi értelme annak, hogy egyszerre két munkát végezz, akkor gyakorlatilag csak a munkából állna az életed. Ha pedig tanulni akarsz még, akkor inkább valami mást tanulnék, ami ehhez kapcsolódik pl. villamosság. Br. 600-800 pedig nagyon kevés 5-10 év tapasztalattal.

Adatok
Kor: 29
Pozíció: Folyamatmérnök, összeszerelés
Iparág: Autóipar
Tapasztalat: 2 év folyamatmérnök ipari elektronikai területen. 1 év Projektvezetőként SMT területen
Fizetés: Br. 650.000 + bejárás támogatás. A nettó így 476.000Ft + 10% éves bónusz elvileg. Még csak 1 hónapja dolgozom itt, de eddig azt mondták mindig volt.
Munkaidő: 8 óra, túlóra indokolt esetben főnökkel aláiratva.
Régió: Nógrád megye

A helyzet az, hogy ez baromi kevés. Lakáshitel és az üzemanyag költség leugrik és marad 300k egy hónapra.

Na. Itt is sikerült kibulizni, hogy Projektvezető legyek. Első kanyarban felemelték a fizum br. 718-ra idén. Az új szerződés pedig br. 800k majd szeptembertől br. 850k. Ezzel kb kivédtem az inflációt és az EUR/HUF árfolyam romlást, ettől függetlenül én örülök neki, mert a munkatársak 3-7%-os emeléséhez képest ez baromi jó, de ahogy nézem egy projekt menedzsernek ez volt az alap kb. 2020-ban, szóval nem kell a lábuk elé borulnom. Ettől függetlenül a cég jó referencia lesz és tapasztalat, hogy mondjuk 2 év múlva már meg lehessen ugrani a br. 1.2-1.5 milliót.

SMT vagy más elektronika felé kell szakosodni és menni felfelé csop vez szintre, 2 év múlva meglesz a br 1M

Hagyd ezt a csopvez dolgot, ki lett már tárgyalva hogy nem éri meg. Mindenki témáit meg projektjeit rajta kérik számon, jóval nagyobb a felelőssége, miközben a fizetése alig növekszik. 650-ről nem ugrik 1M-re, rádobnak bruttó 100-at oszt jónapot. Szar biznisz. Halott a szektor, pályát kell módosítani, csak az a megoldás sajnos.

Akkor nem kell nyávogni hogy kevés...

Neked sem kellene a csopvez. pozidra verni itt magad állandóan. Oké, valahogy megkaptad, tudja már itt mindenki... Mellesleg elárulom azért hogy jobb helyeken az igazán jó szakembert is megbecsülik (anyagilag is), nem csak a vezetőket. Régen rossz ha mindent vagy semmit játék megy ebben a dologban.

Kicsit magasabb körökben mozgok nyugi ....7 számjegyért

^ Na látjátok, mondom én hogy erre van egyedül merevedése ennek a szerencsétlennek. "Magasabb körökben" te jó ég...
De egy hónapja még Br 900-at írtál, azóta emeltek? :) Mindenesetre attól még kicsit visszavehetnél az arcból, szerintem rád férne.

Már miért ne kéne? Az után zuhantak be a mérnöki fizetések pár évvel (pontosabban nem emelkedtek úgy mint a szakmunkás bérek), hogy elkezdtem mérnökként dolgozni (az elején nagyon jól kerestem egy operátorhoz, pékhez, pénztároshoz, stb-hez képest), ezért egy hatalmas tétes befektetésem esett kútba az én hibámon kívül! Látod, sorra mindenki kriminálisan szar mérnöki fizetésekről számol be itt is (br 780 meg br650 es társai csak az elmult napokból), akkor miért pont bennem van a hiba?
Komolyan van olyan elmebeteg, aki szerint ma megéri egy mérnöki diplomát végigküzdeni azért hogy utána 650-ért vagy 780-ért gürcöljön egy multinál? (Miközben egy alkesz segédmunkás 50-100 ezerrel keres csak kevesebbet, egy csótányos panellakás meg már 40 millió?) Még pályakezdő bérnek is karcsú, nemhogy több éves tapasztalattal! És valahol itt tart a bérsáv, nem egyedi esetek ezek!
Csaxólok, hogy 1,5M fizuk vannak diploma nélkül (oké, némi szerencsével) az IT-ban, konkrét példát tudok rá, csakhogy tudd hova tenni azt a kemény bruttó 780-at amit egy okl. MÉRNÖK kap. Alamizsna.
Az a hihetetlen inkább, ha valaki nem hőbörög rajta!

Na figyu,te is elmehetsz segédmunkásnak....vagy szakmunkásnak...terdepelj egész nap amikor csempézni kell,mássz fel a 10 fokban esőben tetőt fedni,vagy szívjad a csiszolt lakkot meg fűrészport ácsként...vagy dolgozz a klímás mérnöki irodában és kávézgass munka közben..lehet választani,mindennek megvan a maga előnye ...és hátránya

"terdepelj egész nap amikor csempézni kell,mássz fel a 10 fokban esőben tetőt fedni,vagy szívjad a csiszolt lakkot meg fűrészport ácsként..."

Ezek nem túl jó dolgok, és igazak is, csakhogy: ez évekkel ezelőtt is így volt, egy mérnök mégis a többszörösét kereste ezeknek a fizetéseknek. Most meg minimálisra csökkent az olló a kettő között.
Te meg egyébként menj el mondjuk egy akkugyárba vagy gyógyszergyárba mérnöknek, és elemezzük ki te milyen levegőt szívsz be.... mondjuk amelyik nap mennek a viagra tételek a soron, biztos jó a hangulat :D És akkor a temérdek fémipari cégről nem beszéltem, ott milyen a levegő. Rengeteg cégnél járok napi szinten, a termelést is be szokták mutatni, 10-ből 2 cégnél vannak kulturált gyártási körülmények, a többit szó szerint azonnal be kellene záratni, és nem egyszer neves cégekről van szó... (kifelé persze a prospektusokon kicsit más képet mutatnak)

Ha jah, akkor menj el IT-be, azt majd várunk itt néhány év múlva sírni, hogy hatalmas befektetésed esett megint kútba, mert nem keresed meg még a felét se annak az 1,5M-nak amiről itt álmodozol.

Tipikus esete a tejfeles szájú gyereknek, aki kiesik a mamahotelből az életbe, az meg pofán vágja öt, hogy a pénzért dolgozni is kell.

Az a br 780k akkora fizetés, amiről a Magyarországon lévő emberek nagy része max álmodni mer, és amúgy meg jóval közelebb van az átlag IT fizetéshez, mint az általad emlegetett 1,5M

Az itt írogatókkal ellentétben én tényleg IT-ban dolgozok, szóval csak egy kis infó. Ha IT alatt a szoftverfejlesztést és devopsot értjük, akkor a bruttó 780k az olyan 2-3 év tapasztalatos fizetésnek felel meg. Bruttó 450-500 körül indulnak azok, akik még nem láttak munkahelyet, de aki már dolgozott 1 évet egyetem mellett, az már 600 körül simán megkap.

Ismerettségi körből kiindulva az 100%, hogy az átlag IT fizu bruttó 1M fölött van mondjuk 8 év tapasztalat fölött. A hays guide alábecsül, mert csak a saját kiközvetített embereiket számolják bele és sokan már nem rajtuk keresztül vesznek fel embert, hanem közvetlen linkedinről saját recruiterekkel, illetve nincs beleszámolva, hogy sokan remote dolgoznak külföldi cégeknek, amit a covid csak felerősített.

Érzésre azt mondanám, hogy bruttó 1.2M - 1.3M a lélektani határ, ami fölött már nem elég az, hogy ügyesen programozol, hanem valami többet kell nyújtani. Jelenleg 11 év tapasztalattal bruttó 1.4M + ~30k cafeteria + bónusz a fizum, ahol a bónusz tavaly kb 3 havi alapfizum volt és én még nem számítok jól keresőnek a pozimban, mert csak 1x váltottam munkahelyet ennyi idő alatt. Meg van még pár juttatás, ami jól jön néha: privát egészségbiztosítás, 15% kedvezmény az iroda közelében levő kávézókban és kajáldákban, sporttámogatás, egyéb nice to have apróságok.

Annyi viszont igaz, hogy ezért rengeteget kellett tanulni. Nem egyetemen, hanem előtte, mellette és utána azóta is. Szóval nem olyan egyszerű azért erre a pályára váltani. Valójában elég sok a pályaelhagyó, akik az IT kevésbé fejlődő területeire váltanak, tipikusan valamilyen manager vagy szervező, tanácsadó szerepkörbe, ahol csak dumálni kell és nem kell otthon képezni magad család mellett.

"sokan remote dolgoznak külföldi cégeknek"

Sokan?? Kb. mindenki, nyugati fizetésért, több programozó ismerősömnek az a legnagyobb baja hogy variálni kell a pénzváltással, mert nem is forintban kapja a fizetését.
Egyébként szuper leírást adtál, tényleg ezek a reális állapotok jelenleg. Próbálnál meg egy mérnöki pozira 1,4M bérigényt bemondani 11 év tapasztalattal az interjún akár egy nagyobb akár egy kisebb multinál, megnézném az arcokat....
Még a head of engineering poziban is kevesebbet kap az ürge, nagy tétben mernék rá fogadni! Vagy pont annyit, de ő a teljes mérnökség vezetője ezért a pénzért (annak temérdek felelősségével), míg ezt az 1,4-et egy ügyes átlag programozó simán megkapja, és mégcsak nem is a bérsáv teteje...
"Kicsit" jobb lett volna gépelemek meg mechanika helyett programnyelvet tanulni, de mostmár ráb.*.am sajnos, van az úgy hogy az ember rossz lóra tesz.

2év releváns tapasztalattal ez inkább pont, hogy jó.

Végzetsßgem: Műszakimenedzser és Közgazdász
Van még SZÉP kártya is: Nettó: 17 ezer Ft.

Az oldal nevéhez fűződően, mennyit keres most egy folyamatmérnök, írjatok meg légyszives ha azok vagytok! (+ régió, munkatapasztalat stb.)

Szia Zoli!

Életkor: 40 év
Végzettség: Okl. gépészmérnök
Munkatapasztalat: 16 év, ebből 7 év autóipar (jelenleg is)
Munkakör: Folyamatmérnök
Lokáció: Pest megye
Alapbér: br. 780.000 HUF
Egyéb fix juttatások: 13. havi fizu, + br. 25.000 HUF/hó Cafeteria + bejárási támogatás (kb. 12.000 HUF/hó)
Adható juttatás: prémium (ha jók a mutatószámaid az év végén, akkor egy 14 havit is össze lehet kaparni).

A legutóbbi kommenteket olvasva nekem az tűnik fel, hogy mindenki a sült galambot várja.
Senkinek nem tartanak pisztolyt a fejéhez, hogy mérnök/műszaki ember legyen, vagy ebben dolgozzon, esetleg éveket húzzon le egy pozícióban... csak ugye egyszerűbb a körülményeket okolni a sikertelenségért, mint tenni magunkért. Nyugodtan lehet vállalkozni, ha nem tetszik a beosztott szerepkör, nem kell beszűkülni a műszaki irányba attól függetlenül, hogy valakinek ilyen végzettsége van...

"A legutóbbi kommenteket olvasva nekem az tűnik fel, hogy mindenki a sült galambot várja"
Te lehet hogy ennek értékeled, de csak arról van szó, hogy a mérnökök akik éveket áldoztak a képzésükre, és már x év ipari tapasztalattal is rendelkeznek, termelésben lehúztak x évet, szeretnének a munkájukért pénzt is kapni, nem csak borravalót. Tipikus "nem a zsemle kicsi, a pofátok nagy" komcsi hozzáállás amit ide leírtál, a valóság ezzel szemben az hogy de igen, a zsemle kicsi..
A legsenkiházibb mérnök a legutolsó zugegyetemről pályakezdőként meg kéne hogy kapja a minimálbér 3-4x-esét, teljesen jogosan hőbörög itt mindenki. Vagy te ezeķért a gagyi fizetésekért most is beiratkoznál mondjuk gépészmérnöknek nappali képzésre?

Abból, hogy elvégeztél egy egyetemet és szakmai tapasztalatod is van még nem következik, hogy jól fogsz keresni. Mire fel kapja meg egy pályakezdő mérnök a minimálbér 3-szorosát, mikor gyakorlatilag hónapokig nem lehet rábízni semmi komolyabb projektet. Arra, hogy elvégzett egy szakot az egyetemen? A világ nem így működik, hogy nekem ez jár...
Az oktatás rossz, ez tény, de attól, mert azt okoljuk még nem lesz jobb a helyzet. Nekem ez tipikus kávézómérnök hozzáállásnak tűnik, akik csak bejárnak egy multihoz, nulla teljesítményt tesznek le az asztalra, aztán hőbörögnek, hogy szar a fizetés, de eszébe nem jutna tovább képezni magát vagy pályát váltani. Annyira nem lehet rossz, ha mégis az itt panaszkodók többsége még mindig ezt csinálja. Sok embertől hallottam már, hogy így nem érte meg mérnöknek tanulni, úgy nem érte meg, de ő már nem fog váltani, mert ez a szakmája, amivel nincs baj, csak akkor mire fel a panaszkodás?
A legtöbb embernek egyébként meglátásom szerint a kommunikáció a gondja bármilyen pályán. Lehetsz akármilyen jó szakember, ha nem mered felvállalni a véleményedet, nem mersz lépni. Kedvencem mikor közel egy évtizede van valaki ugyanazon a helyen, ugyanazért a szar fizetésért mérnöki diplomával, de azért nem vált mert fél és nincs jobb... mindig van jobb.

"...de eszébe nem jutna tovább képezni magát vagy pályát váltani."

Na pontosan erről van szó, hogy pályát kell módosítani ahhoz (az IT vonal irányába), hogy jól tudj keresni, mert mérnökként csak szotyipénzek vannak mindenhol. Szerinted ez teljesen rendben van, szerintem meg nem!
Ráadásul ez nem olyan mint pl. a pedagógus bérek, amik évtizedek óta kriminálisan szarok, hanem konkrétan az elmúlt 8-10 évben zuhantak be a gyártás/termelésben a mérnöki fizetések. Ma már nem is jelentkezik a kutya se műszaki felsőoktatási képzésre, 2010-ben pedig úgy ment a szekér mint most az IT területeken, tényleg jól kerestek a mérnökök. Az a pályakezdő akire semmit nem lehet rábízni szerinted, az is megkapta az akkori minimálbér 3x-osát.... igen, arra hogy elvégzett egy szakot az egyetemen!! (Miközben a többiek a szórótárgyakon elvéreztek és kihullottak az egyetemről... alig volt mérnök, irdatlan mérnökhiány volt, és meg is fizették már pályakezdőként is a mérnöki diplomát, akármennyire lekezelően is beszélsz róla.)

Há jah, elég egyértelműen megmutatja ez a comment miért annyit kapsz, amennyit. Mert ostoba, tanulatlan ember vagy, azért.

Semmi se jár, max a szád. Vége van már a kommunizmusnak. Piac van, a béreket a kereslet/kínálat határozza meg. Ha úgy érzed keveset keresel, ne menj el dolgozni az adott céghez. Ha nem találnak embert majd emelnek, egyébként meg te árazod túl magadat.

Sok ember azt hiszi attól, hogy diploma van a zsebében, meg "mérnök" szerepel a munkaköri leírásában, akkor már ő értelmiség, azt közben ALAPVETŐ piaci ismeretekkel sincs tisztában.

Atyaúristen, micsoda magas szintű információkat osztottál itt meg, nyilván mérnökként annyi fogalmam sincs a világról hogy piac van meg kereslet/kínálat, de neked hála most megtudtam. Fantasztikusan nagy közgazdaságtan tudással rendelkezel, elképesztő teljesítmény, gratula jár a taps!!
Te most úgy okoskodtál itt, mint aki feltalálta a csőben a lyukat, miközben amiket itt leírtál, azt mindenki tudja 15 éves kor felett, nemhogy egy mérnök.
A probléma azzal van, hogy MINDENHOL országos szinten gyengék a mérnöki fizetések. Sorra jönnek itt a példák róla mástól, nem tőlem (okl. Gépészmérnök 16 év tapasztalat br 780), de persze mindenki hülye meg idióta, csak te nem, mert te nagy közgazdász vagy látjuk ám! :)
Elmondtam már, hogy pár éve nem volt probléma a mérnöki fizukkal, kedvezőtlenül alakult a munkaerőpiac, ezért keveset keresnek a mérnökök (igen, a br 780 is kevés), de ettől még nem tanulatlanok, csak te vagy egy beképzelt, magas lovon ülő bunkó.

Egy szó, munkaerőPIAC. Sok a munkahely, kevés a mérnök -> felmennek a fizetések. Sok fiatal választja, ezért a hiány csökken, majd túlképzés lesz -> lemennek vagy stagnálnak a bérek. Ezért kevesebb ember választja, megint hiány lesz ezért ismét felmennek a fizuk. Teccik érteni?
Az meg, hogy szerinted (és sajnos nem csak neked, de a többségnek) a munka nem a magunk folyamatos (át)képzéséről, fejlődésről szól, mindent elmond.

Az ilyen hozzáállás nem fog előrevinni az tuti. Felismerted a problémát, nagyon jó - sok mérnök továbbra is egy rózsaszín ködben él, hogy biztos csak pont neki volt balszerencséje, vagy hogy az alacsony fizetés amit kap, az valójában magas, vagy majd később jó lesz.
A 2. lépést viszont nem teszed meg, nevezetesen hogy hogy oldd meg? Valaki külföldre megy, de szerintem pl. Németországban sem sokkal jobb a helyzet ha a magasabb albérlrti díjakat is hozzávesszük. Én mondjuk sok pénzügyi lemondás árán átképeztem magam webfejlesztőnek. Azért itt sincs kolbászból a kerítés, de a kemény munkát legalább jobban megfizetik, és eddig kevesebb láblógatót látok érvényesülni. Ide is egyre többen özönlenek, csak abban reménykedek ez a szektor kevésbé fog telítődni. Az ipar meg most úgyis még pár évig lejtmenetben lehet ha tovább folytatódik a chiphiány.

Oldalak