Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Te széttanultad magad, és keresel "kemény" 80 rugóval többet mint egy alkoholista tróger suttyó. 80 rugóból egy normális nagybevásárlás nem jön ki, kb semmivel nem értél el többet, miközben te képezted magad, feszítettél az egyetemen a műszaki rajz meg a solid edge fölött, ő meg titokban recskázott az építkezésen a betonkeverő takarásában. Szerintem az hogy te 80 ezerrel (79500-al) többet keresel képzett mérnökként mint egy szétpiált agyhalott senkiházi, nem olyan húde nagy nyerés, de ha neked elég és úgy érzed megérte, akkor örülj neki. Én havi 80 ezerért még egy gépelemek zh-ra sem ülnék be, nemhogy lediplomázzak, de te tudod.

Inkább el kéne ismerni hogy döglött a szektor, és nézni más melót, neked is. Hiszen a 679500 is egy lófasz.

Most ha jól értem, akkor a mérleg egyik serpenyőjében van az iskolába járás, a másikban meg a betonkeverő melletti recskázás. Hát cselekedj belátásod szerint. :D Én döntöttem és megérte mind a 79500-at, Kevesebbet is, sőt felőlem fordítva is lehetne az arány.
Mint láthatod a hozzászólásomban ugyanazokat a kifejezéseket használtam, mint a burkoló kolléga, hogy hátha észreveszi magát :D.
Erre jössz itt ezekkel a solid edges-es frusztrációiddal. Látszik, hogy jártál valamelyik intézménybe, de előbb fejezted be mint hogy elvégezted volna. Így persze rálátásod sem lehet erre a szektorra.
Remélem, egyszer ezt a rengeteg feszültséget el tudod majd engedni és akkor nélkül magabiztosan recskázás nélkül a betonkeverő mellett tudsz majd élni ebben a világban. Akár van diplomád akár nincs.
Kívánok hozzá sok sikert.

A nettó 670 rugó elmegy, de tényleg nem acélos - persze kérdés van-e adókedvezmény gyerekek után. Esetleg beavathatnál minket hogy te miért vagy ilyen magas lovon, mennyit keresel és mivel.

LOL, tanulhattál évekig azt alig keresel többet mint én xD szánalmas kutya, remélem azért az angol megy már.. :D

Majd 40 felett röhögjél, amikor szétb*ad az egészségedet meg az izületeidet a fizikai melóval. Majd iszunk rá egy kávét a légkondis irodában. :)

Ne etessétek a trollt. Most pár évig jól ment az iq huszár segédmunkásoknak, de 1-2 évnél nincs több hátra a nagy jólétből. Aztán ha elfogynak az építkezések, felújítások, felkopik majd az álla és fog még nálunk kopogtatni, hogy napi 5ezerért talicskázhasson és legyen mit ennie.

Kieg: én még nem vagyok 30 és mérnökként bőven nettó 600 felett keresek, többnyire otthonról dolgozva, de legjobb esetben is klímás irodában. 40 évesen cikinek érezném, ha nap végére izzadtan, büdösen, porosan is csak ennyit keresnék.

akkor üljl szépen otthon te szerencsétlen kutya :) majd a mozgáshiányos életmódod miatt költheted a pénzedet orvosokra 15-20 év múlva :D meg majd lefordulsz a székről mert a szíved beledöglik abba hogy nem mozogsz, nem beszélve a derekadról is meg a takonygerincedről ami megszakad az ülés miatt :D és még akkor nem is beszéltem arról hogy a szemed is tönkre megy majd mert egész nap csak 1 képernyőt bámulsz. kreténke

40 felett vagyok és semmi bajom, LOL :) ihatod a gecis kávédat :)

Nem g*vel iszom a kávém, telik tejre is.
40 felett vagy, úgy tűnik agyilag 10 alatt... :)

majd szétmegy a derekad az egész napos ülésben köcsög xD meg 50 évesen szívrohamot kapsz majd :D

Ok, gratulálok.

Hello,

Budapest Br 900 8 éve autóipar 6%-os emeléssel értem el tavalyhoz képest.
Prémium 1 havi és 20ezres cafeteria.

Tavaly kerültem a cégnek 2400 EUR-ba mostmeg kerülök 2245-be a 6%-os "emeléssel" // az egyéb adókat nem számolva

Szintén multinál dolgozom, minden elszámolás EUR-ban megy, így pont ezen szoktam én is gondolkozni. Hogy nagy kegyesen odaadnak 5-6-10 % emelést egy évre, de a Forint meg gyengül ennyit az EUR-hoz képeset, így a multik nagy része röhög a markában. Ebben az évben szintén 6%-ot kaptunk januárban, de most kivételesen májusban teljesen váratlanul az inflációra hivatkozva rádobtak még 15 %-ot, de ilyen még soha nem volt, szóval nem ez a jellemző.

Sziasztok,

Már elnézést, de csak nem a multi hibája, hogy a forint ennyire gyenge. Megvan a multinak a saját gondja, azért multi, mert nem csak Mo-n létezik, más országban meg a rezsije magas, amit nem azzal fog kigazdálkodni, hogy a mi forint - lokális problémáinkat egy gyors emeléssel kompenzálja.
Tehát nem látom, miért kellene egyből emelnie, ha az ország maradék 99,9%- nak nem emelnek emiatt.
Félreértés ne essék, mindenki örülne az emelésnek, de egy HUF gyengülés csúcs, mint érv magában gyenge.

Hello,

Budapest Br 900 8 éve autóipar 6%-os emeléssel értem el tavalyhoz képest.
Prémium 1 havi és 20ezres cafeteria.

Tavaly kerültem a cégnek 2400 EUR-ba mostmeg kerülök 2245-be a 6%-os "emeléssel" // az egyéb adókat nem számolva

Sziasztok

7 év folyamatmèrnöki tapasztalat, br 680 fizu, nem autoipar. Cafeteria netto 15ezer havonta. Prémium 1 havi bér negyedévekre szétszórva.
Elkezdtem interjukra jàrni mert ugy èrzem nagyon karcsu ez a pènz főleg Pesten.
Brutto 800-900 közè tennèm ami szerintem reàlis lenne. Legutóbbi interju is a pènzen ment el. Br 700 majd próbaidő után br 750et kináltak, autoipar. Könyörõgtek hogy menjek el ennyiért, ami nevetséges szerintem.. Természetesen mondtam hogy további jó keresgèlést...:)
Szerintetek reális az igényem? Vagy hol kellene tartanom bérben ilyen tapasztalattal? Előző munkahelyeim autóipar volt.

Köszi a válaszokat

Szerintem 900 alatt ne add magad, főleg, hogy Budapestről beszélünk, ahol egy építőipari segédmunkás napi bére 25000 nettó. Tehát a 750 bruttóból pont ennyi maradna... Én egyébkét nagyságrendileg ugyanazt a pénzt kapom, mint Te, de békés megyében, szóval szerintem Budapesten ez nagyon karcsú. Még békés megyei szinten is ki lehet fogni 8-900 ezres béreket.

Hello,

Teljesen reális, ha más nem akkor Pest környezetében biztos találsz céget amelyiknek belefér, de olyat is fogsz találni amelyik le van maradva és a 700ra is húzza a száját viszont nem tudja betölteni a pozíciót..

Én szerintem most a lélektani határ az 1M beosztottként, alatta tud működni, felette nem.

Reális a bérigényed, én hasonló paraméterekkel bruttó 850-en állok szintén Pesten.
Jelenlegi piaci viszonyok alapján amúgy kb. bruttó 1M-re lőném be magam, fejvadászos megkeresések alapján reális is ez a bérigény.

Ha váltasz mindenképp 900 bruttó minimum legyen meg, akkor jövő évi béremeléssel 1M fölé tudnál kerülni.

Dolgozik itt valaki a premium sound solutions-nel sz.fehervaron? Gepeszmernokkent mi a realis amit kerhetnek toluk? Termekcsoport vezetonek vennenek fel (legalabbis egy ilyen pozijuk van meghirdetve amire behivtak interjura juni 23-ra csutortokre)
Milyen a kozeg ott? aki nem ott dolgozik attol is kerdesem lenne hogy egy termekcsoport vezeto pozira mennyi lenne a realis amit elkerhetnek?
Koszi a valaszokat elore is :)

Sziasztok,

QC mérnökként dolgozom egy víz és vegyipari cégnél Komárom-Esztergom megyében.(1300 fő)
7 év minőségügyi mérnöki tapasztalat, vegyesen SQA, QC és vevői quality. Előtte 3 év minőségügyi technikusi tapasztalat.
Gépészmérnök BSc
Műszaki menedzser MSc
Középfokú angol
A fizetésem bruttó 725.000 Ft + nettó 50 eFt cafateria / hó.
Nettó 53 Ft / km.

Szerintetek milyennek számít ez a fizetés jelenleg? Mennyit kérhetnék ezekkel a végzettségekkel és tapasztalatokkal maximum?

Szia!

Legalább br 100-150-el több van ebben. Én ugyanúgy 7 év Q tapasztalattal kaptam Budapesten br 820-at + br 35 caf, és most váltottam br 850 (+45 caf.) Kelet Mo-ra (!), ahol albit sem kell fizessek (mert a közelben lakok). Egyik pozi sem csoportvezetői, csak sima Q mérnök vagyok.

Azért azt vegyétek figyelembe, hogy nem autóiparban dolgozik a kérdező.

Nem autóipari cégeknél ez a bér nagyjából rendben van, autóiparban valóban rá lehet még dobni 15-20%-ot is akár.

A kérdés az, hogy a kérdező fizetésemelést szeretne kérni vagy pedig váltani szeretne.

Illetve, ha autóiparba szeretne váltani, akkor ahhoz 1-2 skillt/ tanúsítványt nem árt azért villantani.

A cafeteria jó, viszont maga a fizetés nem túl sok szerintem.

Hasonló paraméterekkel és kevesebb tapasztalattal ennél egy kicsivel többet keresek az ország keleti végében.

Azert a gépészet továbbra sem rossz. Épìtőiparban hasonló feladatokat kör meg inkább 100-150 bruttóval kevesebb lenne.

Sziasztok! BME-n végeztem GPK-n pár éve,épületgépészet. Szarabbnál szarabb cégekhez sikerült kerülnöm,az egyiknél ahol voltam 1évet,konkrétan nem hogy emelte volna a fizumat 1 év után,hanem csökkentették mindenkinek.Stressz az ezekben,minden tegnapra kell effektus volt.Uccsó munkahelyemen kerestem másfél év tapasztalattal nettó 330-at.Aztán elvégeztem egy víg-gázszerelőit,szereztem 2 év tapasztalatot(volt hálistennek nagyon jó már nyugdíjas szaki ismerősöm,hozzá mindig felmentem és szerelgettünk). Most ausztria lassan fél éve, nettó 2600 euró, 38,5 óra,túlóra nuku. Szállást biztosítják,és mivel kocsival szaladgálok,benzinpénzt is fizetik. Az egyik cégnél ahol voltam panaszkodtak hogy az összes gyakornok meg junior meglép,na vajon miért ? Ember nincs,de a körülményeken nem változtatnának egy szemet se. Építőipar rulz.

Akkor ha jól értem, kint jelenleg nincs is szükséged az épületgépész diplomádra, hanem gázszerelőként tevékenykedsz. Viszonylatban jól keresel, úgy gondolom. Sőt a szállás állásával nagyon is jól. Nem gondolkoztál azon, hogy kint kamatoztasd az épületgépész tudásod egy tervező irodában, vagy bárhol másol?

Igazából nem jönnék ki vele sokkal jobban,az az igazság. Nincs sok echte épületes munka, a legtöbb ilyen értékesítő lenne vagy pár vegyipari cégnek van ilyen állása,ahol csőszerkezet et kellene tervezni, méretezgetni stb. Fizetésben nem jönnék ki vele jobban, sőt azt kell mondjam látva az álláshirsetéseket, bőven nem kapnék ennyit. Legtöbb helyen leragadnak nettó 2k eurónál, Bécsben esetleg lehet találni ennél jobbat. Én Graz közelében tevékenykedem, itt ami nahyon jól fizet mérnökként az az Avl, de ott sincs hiány, csak csilivili szenior programozóból kb.

Gépészként nem az Épìtőipart kellett volna vàlasztanod az volt a hiba
. Mérnökkènt nem egy megbecsült iparág. Aztán lehetsz épületgèpész, èpìtő vagy èpìtèsz mèrnök.

Oldalak