Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél igen jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni az utóbbi időben. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel ezelőtti szint másfél-kétszeresére emelkedtek, így megközelítették az informatikai szektor jövedelmeinek szintjét. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakulnak. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Ezt magyarázom, totál bedöglött az egész szektor! A 2010-es évek elején ha valakinek mérnöki diplomája volt, de csak úgy hogy kettessel bukdácsolva épphogy le tudta írni a nevét, már kezdőként az akkori átlagbér dupláját megkapta egy kis szerencsével. A cégek örültek ha egyáltalán jelentkezik valaki! Most meg a karosszérialakatos bátyád röhög rajtad, mert alig keres kevesebbet mint te a mérnöki diplomáddal. Vagy még többet is keres...
Mindenféle tróger szakmával (pizzafutárkodás, költöztetés, stb) meg lehet már keresni nettó 300-350 ezret teljesen simán, végzettség és nyelvtudás nélkül, egy KEZDŐ mérnöknek emiatt legalább nettó 600-ról kéne indulnia, ehhez képest tudjuk mi van.
Engem a haverok b**tattak anno, hogy minek járok egyetemre, hisz nincs semmi értelme... én meg szentül hittem, hogy a mérnökök jól keresnek (akkoriban úgy is volt), és a haverok csak tévednek mert a büfészakokkal keverik az én piacképes mérnöki képzésemet. Nem nekem lett igazam, csakhogy túl nagy tétet tettem fel erre a diplomára, elvesztegetett évek, áttanult éjszakák, mindennapi zh-para, stb, aztán a sok hűhó semmiért. Egyik mérnök csoporttársam fizujától sem ájulok el, pedig sokakkal tartom a kapcsolatot, mindenki a pálya elhagyáson gondolkozik. Ezekért a szotyipénzekért tényleg nincs is értelme meg se nyitni egy plc létradiagramot, miközben egy lakható kecó 50-60 milla, egy autó meg 12.
Kib***** rossz lóra tettünk, kijelenthető, mindegy hogy gépész vagy mechatronikai mernök vagy stb gyártáshoz köthető diplomát szereztünk.

Teljesen egyetértek.
Az a legszomorúbb, hogy feszített a munkaerőpiac ellenére sem indult meg a bérek emelkedése.
Pályakezdő mérnöki bérek valóban a Lidl, Aldi pénztáros szintjét sem ütik meg, de a senior bérek sem mondhatók kiemelkedőnek.
A cégek ennek ellenére a végtelenségig kihajtják az embert, sok helyen létszámstopp is van és nem vesznek fel senkit a távozók helyére.
Szerintem sokaknál ismerős a jelenség:
Adott ember fizetésemelést kér. Fél évig húzzák az agyát majd nem kap semmit vagy valami minimális bruttó 20-30 ezerrel kiszúrják a szemét. A kolléga megsértödik és távozik másik céghez. A cégvezetés pedig vagy felvesz egy másik embert, másfél-2 milliós toborzási költséggel, 30% bérrel többért vagy nem vesz fel senkit, szétdobják a távozó ember feladatait és ezáltal annyira túlterhelik a többi embert is, hogy mindenki a távozáson kezd el gondolkodni, valamint a csapat morál drasztikusan visszaesik.

Sajnos a tendencia alapján sok jóra a közeljövőben sem lehet számítani, míg nyugaton a munkaidő csökkentése és a jobb munka-magánélet egyensúly kialakítása a cél, addig nálunk majd a sok kiégett mérnök eltöltheti a teljes életét a gyárban negyedannyi fizetésért.

Jómagam géptervező gépészmérnök vagyok, 11 év tapasztalattal. Nagy, magyar tulajdonú cégnél dolgozok egy 40 fős géptervezői csapatban, itthon nagyon speciális területen. Fizetésem bruttó 850-900e forint között van (állandó összeget kapok, de pontosabbat nem akarok írni). Évente 1 havi jutalom (de ez nem egy garantált juttatás), túlóra kevés és viszonylag stresszmentes, de unalmas munka. Közvetlen munkatársaimmal beszélgetve úgy érzem, hogy itt ez a maximum, ami elérhető, de ahogy nyomozok és olvasom az itteni kommenteket, még ezt is meg kell becsülni. Tavaly körbenéztem a piacon, elmentem pár interjúra. Az akkori fizetésemet kb. sehol nem akarták megadni, kedvencem az a nagy, skandináv multi volt, ami mindenhol hirdette magát, hogy menők vagyunk, mert HO van és jó bér. Erről az interjú során kiderült, hogy néha heti 1 nap HO és a bér 700e bruttó. De 5 év hűség után kapok egy karórát! Megköszöntem a lehetőséget...

Úgy veszem észre, hogy valami oknál fognak a mérnökök (gépész, villamos) iszonyatosan bambák és meghunyászkodóak, szerintem részben ezzel is magyarázható a gyenge fizetés és körülmények. Senki se meri kinyitni a száját, hogy kellene emelni, de egyéb témákban sem. Külön vicc pl., hogy a pár főt terelgető teamleaderek nem tudják a beosztottjaik fizetését... valószínűleg azért, mert van olyan, hogy a beosztottja többet keres.

Hat ez k@va jo xD komolyan majd beszarok a rohogestol :D vannak meg ilyen sztorik erdekelne, mert rohadt viccesek :D
Udv, A Burkolo

Meg is látszik az értelmi különbség :D

az is meglátszik hogy csóró vagy xD "még a holdról is látszik" :D :D

LOL, szakadok a rohogestol :) udv, A burkolo

Sziasztok!
Ne etessétek a trollt. Ha nem reagáltok a hazugságaira majd beleun egyszer és eltakarodik.
Kérdező! Fejvadászos pozikat tudom ajánlani.
Szoktak súgni bérsávban, én most Komárom-Esztergomi pozikról kaptam bérsávokat, bruttó 1-1,1M már elérhető mérnökként, speciális területen, 5+ év senior tapasztalattal.
Egyébként én is meg tudom erősíteni azt, hogy a cégek nagytöbbsége a béreken húzza a száját.
Pedig az elmúlt évek pénzromlása után, még sosem kerültünk ilyen kevés pénzbe a multiknak. Persze minden éven azt halljuk hogy rekord árbevétel, rekord nyereség, de valahogy a munkavállalókkal nem éreztetik (tisztelet a kivételnek!).

"Nye edessédef a trót. Ha nem rejagájtog a haszukságajira majt peleun ettyszer ézs eltakarótig"

Gépészként tudsz egy kicsit másfelé orientálódni a műszaki pályán belül.
Nem kell a gépész irányhoz ragaszkodni.

Lol, szetrohogom magam komolyan :D burkolokent megvan nettoba ami nektek bruttoba (vallalkozokent), kerdem en, megerte nektek ezert diplomat vegezni es ennyit tanulni foloslegesen, mikozben erettsegi utan 2 ev alatt kitanultam egy olyan szakmat amivel hamarabb munkaba tudtam allni mint ti es meg tobbet is keresek?

Én erre mindig azt mondom, hogy belőlem bármikor lehet burkoló, de belőled mikor lesz mérnök. Amúgy meg csináltam saját építkezésen, de biztos nem csinálnám egy életen át.

Minek legyen belolem mernok ha szaros burkolassal is annyit keresek mint ti? :)

Mert legalább olyan környezetben és emberek között lennél,ahol ragadna rád valami intelligencia is a koszon meg malteren kívül. Legyél te a Burkoló,dolgozz hétvégén is, görnyedj,szívjad a port csiszolás közben,van aki ezt szereti.Mi meg ülünk a légkondis irodában 8-16-ig.

hétvégén nem melózom :) de azért jó röhögni rajtatok, csak aztán nehogy begyulladjon a kis torkod a légkonditól

De nem mindenki akar burkolóként dolgozni. Valakit érdekel ( valszeg a többséget aki elvégzi) a műszaki légkör. Ne mi legyünk már a faszok, mert ezt választottuk, lègyszives.
Örülj neki, hogy jól megy az építőipar, ne másokat ócsárolj emiatt.
A jobb programozók pár év alatt milliós fizetéseket kaphatnak, mèg sincsenek itt, hogy nagyzoljanak.

:D szanalmas kapalozas a reszedrol ez, latom raz az ideg rendesen :)

Normális kommentet írtam, de egy ostoba-primitív választ hoztál. Erősíted az alkoholista-idióta burkoló előismereteket, ezen nem segít a pénz :D Senki nem vergődik, ha annyira burkoló akarna lenni az ember, akkor szinte bárki az lehetne. Csupán a szar körülményeket nem kompenzálja a pénz. Mondogathatod, hogy “vergődtem” az egyetemen, de közel sem igaz( nyugodtan mondjad tovább is), simán teljesítettem a képzést :)
Ide jössz ugatni, de hogy minek, azt szerintem te sem tudod.

Es a jo korulmenyeket kompenzalja a szar penz? A rezsidet nem fogod tudni kifizetni csoves :D

Csöves :D az, nem lehet veled vitatkozni, pedig szerettem volna. Érveid nincsenek, személyeskedsz. Sok sikert az életben.

Koszi, anyagilag biztos tobb a sikerem mint neked :)

Örülök neki, remélem te legalább a munkádat jól végzed, akkor nem is sajnàlok tőled egy fillért sem.

Itt egyedül a te vergődésed szánalmas... Ha tényleg az lennél és annyit keresnél amit állítasz, akkor nem itt trollkodnál állandóan, hanem örülnél neki szépen csendben. De nem vagy te sem kőműves, sem burkoló, se semmi, csak egy nyomorult munkanélküli alkoholista aki megpróbál mindenkit lehúzni a saját szintjére, mert ez az egyetlen öröme az életben. Ez teljesen nyilvánvaló. Kár hogy anyád még ki tudja fizetni az internetet és a villanyszámlát. De lehet hogy szeptembertől nem így lesz, szóval használd ki addig is a helyzetet, ugass csak nyugodtan ahogy bírsz. :)

Ne akard hogy berakjam ide a havi bevetelem mert elsirnad magad a diplomaddal a honod alatt te okoskodo irodaban ulo senki szar :D

Számlával????

De, akarom, "rakd ide" nyugodtan. Persze bizonyítékokkal együtt, nem csak egy számot beírva ide. Amíg pedig ezt nem teszed meg, addig csak egy fogyatékos hazug patkány vagy a szememben. Téma lezárva.

De ideges a kis szarhazi xd
Anyad elvitte a szamlakat, visszahozza majd lefotozom es berakom oket :)

Szétröhögheted magad, de nehogy azt hidd, hogy minden mérnök ilyen br 600-750e-et keres. Ha ez lenne a szakma csúcsa, akkor nem lenne, aki neked ilyen béreket fizetne áttételesen.

Jajj, koszonom uram hogy miattad tudok megelni a szakmambol, nem is tudom mire mennek maguk nelkul, halasan koszonom :)

Mi most keresünk Szabolcsban mérnöki pozira valakit (szakirányt nem árulom el,de speciális) br 800 körül...de senki nincs,nem a pénz miatt

Oldalak