Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

jaja, csak 10 év alatt összeburkoltam egy lakás árát hitel nélkül, de persze sosem láttam még ennyi pénzt xD vicces gyerek vagy, az irígységtől ide látom hogy sárgulsz :)
Üdv, A Burkoló

Na igen,eljutottunk ide: a mérnököket simán körberöhögik a melósok, sajnos joggal.Nyilván a saját helyzetemen én sem változtathatok( végignyomtam én is a sulit ) ,csak azokat a mostani fiatal felnőtteket sajnálom,akik izzadnak,tanulnak 1000-rel,abban bízva,hogy milyen jó kis állásuk lesz majd mekkora fizuval.Aztán végzés után majd jön a feketeleves.Nyilván akkor már késő.Rengeteg mérnök haverom elment multihoz ilyen hokizó analyst meg miegymás poziba,full remote,láblógatás,vonzó juttatás stb. Mondjuk a fillérbaszó gyártó cégektől én is menekülnék :S

"Na igen,eljutottunk ide: a mérnököket simán körberöhögik a melósok, sajnos joggal.", ekkora sült ökörséget nem hallottam már rég óta.
Eleve pusztán anyagi megtérülés szempontjából nézni egy diplomát butaság. A diploma egy alapot ad, hogy mit építesz arra az alapra, a te dolgod, ha diplomád van és szarul keresel nem az egyetemet kell hibáztatni. Nincs olyan diploma a világon amit ha megszerzel, máris jól fogsz keresni, ilyen nincs és nem is volt, se itthon sem nyugaton. Egyrészt.
Másrészt. A diploma+pár év munkatapasztalat sem kell hogy egyenlő legyen egy király fizetésssel. Diplomád van, tehát szellemi munkát végzel. Ennek része kell hogy legyen a tudás folyamatos bővétése, nyelvtudás (!) megszerzése, és nem csak pusztán számolni az eltelt éveket.
Nehezen hiszem el hogy itthon egy diplomás tapasztalt mérnök, aki beszél mondjuk 2 nyelven folyékonyan (angol+német) az szarul keres, hagyjuk már.
És akkor a burkolók / szakik -kal való összevetés. Remek ötlet, ennyi erővel össze lehetne vetni mondjuk a fagyiárus-sal, vagy parlamenti képviselővel.
Egyrészt a szakik kurva sokat melóznak, abban a 8-10 órában tényleg nincs megállás, pörögnek ezerrel, ehhez képest egy átlagos irodában - főleg ha van Home office - beláthatjuk hogy nincs ekkora pörgés. A 8+ órás munkaidőből egy átlagos irodista jó ha 5-6 ot dolgozik, a többi elmegy meetingekkel, kávé szünettel, stb. Mindezt kényelmesen, nem kint a terepen.
A másik: közhely, de információs társadalomban élünk, tetszik vagy nem. A mai világban sokkal több információra van szükség a napi teendők elintézéséhez mint mondjuk 50 vagy 100 éve. Több a szabály is, és bonyolultabb minden. Namost, teszem azt: ha hazánk belépne a háborúba, és ki kellene menkülni az országból mondjuk németbe, kinek volna könnyebb? Egy mérnöknek vagy egy burkolónak? Új ország, új környezet, RENGETEG új információ amit meg kell érteni, fel kell dolgozni, és persze ott van a nyelvtudás problémája. Persze számít a talpraesettség, de szerintem egy ilyen helyzet az iskola példája amikor akinek van diplomája (rendes diploma, nem kamu szar), az könnyebben helyt áll és alkalmazkodik egy ilyen helyzetben. Így kell lennie, hiszen ezt csinálta már: az egyetem alatt megtanult nagy mennyiségű információt megérteni, feldolgozni, alkalmazni, akár rövid idő alatt.
És valahol ez a lényeg: közhely, de így van: az egyetem megtanít tanulni. Az hogy mit kezdesz ezzel a képességgel, már rajtad múlik.
Igen, lehet most kicsit nehezebb mint 10+ éve volt a mérnököknek, de ez csak egy kis extra kihívás semmi több: önképzés, idegen nyelvek tanulása megoldja a gondot, ha itthon nem hát majd külföldön.
Arról nem is beszélve, hogy kurva jó érzés amikor meg tudsz hallgatni egy CNN-t vagy Deutsche Welle-t felirat nélkül, míg burkoló barátunk valószínűleg akkor nyitja ki a második sört otthon, elégedetten hatra dőlve milyen jól keres - és bámulja a való világ újabb részét.

Atyavilág, mennyi sületlenséget hordtál itt össze.
Írtál egy regényt (köszönjük), miközben csak annyi történt, hogy megszűnt a mérnökhiány és bezuhantak a mérnöki fizetések. Igen, a 2 nyelven beszélő Einstein-palánta mérnök fizetése is szar, amire nem válasz az, hogy akkor tanuljon meg egy harmadik, negyedik, ötödik nyelvet. És pénzt keresni mikor fog, a huszadik után??
A 2000-es évek elején mindenki közgazdász akart lenni, hiányszakma = álom fizetés, aztán pár éven belül dunát lehetett közgazdászból rekeszteni és az is bezuhant, mint most a mérnöki diplomák, ennyi történt most, az utóbbi években.
Abban a rózsaszín ködben amiben élsz, a tudomány szépsége miatt szivatja rommá magát az összes mérnök hallgató megannyi vizsgán, szigorlaton, stb, a valóság meg az, hogy mindenki a magas fizetés reményében ül be arra a bizonyos gépelemek zh-ra vagy dinamika vizsgára.
És miért ne kéne összevetni a mérnöki fizetéseket egyéb szakmákkal vagy a minimálbérrel?? Amikor vki egyetemre iratkozik, lehetséges alternatívák közül választ, az egyik alternatíva lehet akár az is hogy nem tanul tovább hanem elmegy burkolónak mert majdnem ugyanúgy fizet, vagy xy éppen azért iratkozik be a gépészmérnöki szakra, hogy ne legyen egy szál érettségivel fagyiárus!! Mindig össze kell hasonlítani mindent mindennel, mert felsorolok neked több százezer embert, aki most fagyiárus lenne, ha a fagyiárusok jellemző fizetése lenne 1,5 millió bruttó!
Kitalálod miért lettem mérnök, és nem pedig fagyiárus?? És tudod miért nem mentem el burkolónak gimi után egyetem helyett? Mert az akkori viszonyok alapján meg se gondoltam hogy jöhet bármikor is olyan időszak, hogy egy burkoló akárcsak megközelítheti az átlagos mérnöki fizetéseket!

"Namost, teszem azt: ha hazánk belépne a háborúba, és ki kellene menkülni az országból mondjuk németbe, kinek volna könnyebb? Egy mérnöknek vagy egy burkolónak? Új ország, új környezet, RENGETEG új információ amit meg kell érteni, fel kell dolgozni, és persze ott van a nyelvtudás problémája. Persze számít a talpraesettség, de szerintem egy ilyen helyzet az iskola példája amikor akinek van diplomája (rendes diploma, nem kamu szar), az könnyebben helyt áll és alkalmazkodik egy ilyen helyzetben. "

Ekkora baromságot már rég hallottam, tudod hány kétkezi munkás melózik odakint és meg jól? csomó villanyszerelő ment ki németbe, ausztriába, vagy burkoló/festő stb.. nyilván ha a nyelvtudása 0 akkor más a helyzet, de a diplomások között is van egy csomó olyan aki alig makog angolul is. Másik meg hogy pl egy szobafestőnek/burkolónak, stb sokat nem kell beszélnie az idegennyelvet olyan nagyon, főleg ha alkalmazott, kb elég 1 ember aki beszéli az adott nyelvet az országban az emg megmondja a többieknek hogy mi a feladat aztán csókolom, egy mérnöknél ez kevésbé működik

ráadásul van 1 csomó olyan német/osztrák álláshirdetés ahol ilyen szakikat keresnek akár nyelvtudás nélkül is..
Haverom 7 éve így ment ki németbe pl házakat szigetelni segédmunkásként, azóta már beszéli a nyelvet

teljesen igazad van. Amit az előző írt nettó hülyeség. Nézz körül jóléti országokban álláshirdetések után.Pl. Svájc,Dánia stb. Mérnököt max ultra senior specialistát keresnek,vagy vezetőt vagy menedzsert,minden mást simán kitermelnek,hála az ottani magas színvonalú egyetemeknek.Viszont az aljamunkát nem szeretik annyira,oda jók lesznek a külföldiek is.

Ezt szívtam be én is, a csapból is az folyt hogy mindenki a kommunikáció és médiaismeret, turizmus és vendéglátás, bölcsész stb. büfészakokra megy amik nem piacképes diplomák és majd krumplit fognak sütni a mekiben, de ez a mérnöki diploma húúúú de piacképes mert eleve kevesen tudják elvégezni, jönni fog mindjárt a nagy robotizáció, az első félévben az évfolyam több mint fele kihullik, mindenki ténylegesen vért hugyozik egy-egy nehezebb zh vagy vizsga előtt, na ez aztán a kiváló hosszú távú befektetés!! Teljesen hihetőnek tűnt, hogy ennek az emberfeletti munkának a végén -ha egyszer sikerül elvégezni- egy jól fizető állás lesz a gyümölcse. És még csak intő jelek sem voltak, mert akkoriban ugyanolyan mérnöki fizuk voltak mint az IT szektorban. Aztán eltelt egy pár év, és az alkesz burkoló itt röhög rajtunk sajnos teljesen jogosan, ahelyett hogy inkább végre megfürödne.
A nagy-nagy robotizációból is az lett, hogy a multi ide keletre a legótvarabb 20 éves nyugaton már selejtezett gépeket küldi, van hozzá robot, méghozzá biorobot, úgy hívják hogy az operátor Teri néni, akinek 50 év alatt sem kéne kifizetni még egy scara robot árát sem...
Én is azokat a zöldfülű szerencsétleneket sajnálom akik most valamilyen gyártáshoz/automatizáláshoz köthető szakot végeznek az egyetemen, abban a hitben hogy megéri.

"és az alkesz burkoló itt röhög rajtunk sajnos teljesen jogosan, ahelyett hogy inkább végre megfürödne." minek, ha így is benyeli anyád a dákóm?
ha majd kell kölcsön akkor szóljál tesó :)

Sajnos nem tudnám visszafizetni, hiszen csak mérnöki fizetésem van, már wc papírnak is a diplomámat használom spórolásból!

még seggtörléshez is szar a diplomád, mert kemény a fedele :)

A szomorú igazság az, hogy épp váltani készülök járok állasinterjúkra, de 95%-ban a pénzen megy el. A munkáltatók a csodát várják szakmunkás béren vagy az alatt szeretnének foglalkoztatni.
Csak olyan hirdetésre jelentkezem, ami egybevág a profilommal. 9 év géptervezés 3d,2d, gyártás támogatás és ilyen br 600- és 750 között szeretnének fizetni. A megmaradt 5% ami megadná amit kérek az vagy szakmailag vissza lépés vagy a full rugalmatlan és a légköre is nyomasztó. Láttam olyan hirdetést (Napelemes cég) Tervező mérnököt br 650e keres, telepítőt meg nettó 550e -ért. Itt Magyarországon kurvára, de kurvára el van baszva valami. Bátyám karosszérialakatos és röhög rajtam, én is csak azzal a soványka dologgal szoktam vissza vágni, hogy én a télen nyáron 23-24 fokban dolgozom. Ő pedig azzal, hogy tök fasza abból veszel majd lakást a gyerekeidnek, vagy abból raksz majd félre nyugdíjas éveidre? A másik ami vicces hogy itt kezdő mérnök örüljön a br 500e-nek. Ő nem talál segédmunkást nettó napi 20e ft-ért. Az havi nettó 440e forint. Vicc.

Elszomorító, ha nem lennének családos már rég leléptem volna ebből az országból.

Ezt magyarázom, totál bedöglött az egész szektor! A 2010-es évek elején ha valakinek mérnöki diplomája volt, de csak úgy hogy kettessel bukdácsolva épphogy le tudta írni a nevét, már kezdőként az akkori átlagbér dupláját megkapta egy kis szerencsével. A cégek örültek ha egyáltalán jelentkezik valaki! Most meg a karosszérialakatos bátyád röhög rajtad, mert alig keres kevesebbet mint te a mérnöki diplomáddal. Vagy még többet is keres...
Mindenféle tróger szakmával (pizzafutárkodás, költöztetés, stb) meg lehet már keresni nettó 300-350 ezret teljesen simán, végzettség és nyelvtudás nélkül, egy KEZDŐ mérnöknek emiatt legalább nettó 600-ról kéne indulnia, ehhez képest tudjuk mi van.
Engem a haverok b**tattak anno, hogy minek járok egyetemre, hisz nincs semmi értelme... én meg szentül hittem, hogy a mérnökök jól keresnek (akkoriban úgy is volt), és a haverok csak tévednek mert a büfészakokkal keverik az én piacképes mérnöki képzésemet. Nem nekem lett igazam, csakhogy túl nagy tétet tettem fel erre a diplomára, elvesztegetett évek, áttanult éjszakák, mindennapi zh-para, stb, aztán a sok hűhó semmiért. Egyik mérnök csoporttársam fizujától sem ájulok el, pedig sokakkal tartom a kapcsolatot, mindenki a pálya elhagyáson gondolkozik. Ezekért a szotyipénzekért tényleg nincs is értelme meg se nyitni egy plc létradiagramot, miközben egy lakható kecó 50-60 milla, egy autó meg 12.
Kib***** rossz lóra tettünk, kijelenthető, mindegy hogy gépész vagy mechatronikai mernök vagy stb gyártáshoz köthető diplomát szereztünk.

Teljesen egyetértek.
Az a legszomorúbb, hogy feszített a munkaerőpiac ellenére sem indult meg a bérek emelkedése.
Pályakezdő mérnöki bérek valóban a Lidl, Aldi pénztáros szintjét sem ütik meg, de a senior bérek sem mondhatók kiemelkedőnek.
A cégek ennek ellenére a végtelenségig kihajtják az embert, sok helyen létszámstopp is van és nem vesznek fel senkit a távozók helyére.
Szerintem sokaknál ismerős a jelenség:
Adott ember fizetésemelést kér. Fél évig húzzák az agyát majd nem kap semmit vagy valami minimális bruttó 20-30 ezerrel kiszúrják a szemét. A kolléga megsértödik és távozik másik céghez. A cégvezetés pedig vagy felvesz egy másik embert, másfél-2 milliós toborzási költséggel, 30% bérrel többért vagy nem vesz fel senkit, szétdobják a távozó ember feladatait és ezáltal annyira túlterhelik a többi embert is, hogy mindenki a távozáson kezd el gondolkodni, valamint a csapat morál drasztikusan visszaesik.

Sajnos a tendencia alapján sok jóra a közeljövőben sem lehet számítani, míg nyugaton a munkaidő csökkentése és a jobb munka-magánélet egyensúly kialakítása a cél, addig nálunk majd a sok kiégett mérnök eltöltheti a teljes életét a gyárban negyedannyi fizetésért.

Jómagam géptervező gépészmérnök vagyok, 11 év tapasztalattal. Nagy, magyar tulajdonú cégnél dolgozok egy 40 fős géptervezői csapatban, itthon nagyon speciális területen. Fizetésem bruttó 850-900e forint között van (állandó összeget kapok, de pontosabbat nem akarok írni). Évente 1 havi jutalom (de ez nem egy garantált juttatás), túlóra kevés és viszonylag stresszmentes, de unalmas munka. Közvetlen munkatársaimmal beszélgetve úgy érzem, hogy itt ez a maximum, ami elérhető, de ahogy nyomozok és olvasom az itteni kommenteket, még ezt is meg kell becsülni. Tavaly körbenéztem a piacon, elmentem pár interjúra. Az akkori fizetésemet kb. sehol nem akarták megadni, kedvencem az a nagy, skandináv multi volt, ami mindenhol hirdette magát, hogy menők vagyunk, mert HO van és jó bér. Erről az interjú során kiderült, hogy néha heti 1 nap HO és a bér 700e bruttó. De 5 év hűség után kapok egy karórát! Megköszöntem a lehetőséget...

Úgy veszem észre, hogy valami oknál fognak a mérnökök (gépész, villamos) iszonyatosan bambák és meghunyászkodóak, szerintem részben ezzel is magyarázható a gyenge fizetés és körülmények. Senki se meri kinyitni a száját, hogy kellene emelni, de egyéb témákban sem. Külön vicc pl., hogy a pár főt terelgető teamleaderek nem tudják a beosztottjaik fizetését... valószínűleg azért, mert van olyan, hogy a beosztottja többet keres.

Hat ez k@va jo xD komolyan majd beszarok a rohogestol :D vannak meg ilyen sztorik erdekelne, mert rohadt viccesek :D
Udv, A Burkolo

Meg is látszik az értelmi különbség :D

az is meglátszik hogy csóró vagy xD "még a holdról is látszik" :D :D

LOL, szakadok a rohogestol :) udv, A burkolo

Sziasztok!
Ne etessétek a trollt. Ha nem reagáltok a hazugságaira majd beleun egyszer és eltakarodik.
Kérdező! Fejvadászos pozikat tudom ajánlani.
Szoktak súgni bérsávban, én most Komárom-Esztergomi pozikról kaptam bérsávokat, bruttó 1-1,1M már elérhető mérnökként, speciális területen, 5+ év senior tapasztalattal.
Egyébként én is meg tudom erősíteni azt, hogy a cégek nagytöbbsége a béreken húzza a száját.
Pedig az elmúlt évek pénzromlása után, még sosem kerültünk ilyen kevés pénzbe a multiknak. Persze minden éven azt halljuk hogy rekord árbevétel, rekord nyereség, de valahogy a munkavállalókkal nem éreztetik (tisztelet a kivételnek!).

"Nye edessédef a trót. Ha nem rejagájtog a haszukságajira majt peleun ettyszer ézs eltakarótig"

Gépészként tudsz egy kicsit másfelé orientálódni a műszaki pályán belül.
Nem kell a gépész irányhoz ragaszkodni.

Lol, szetrohogom magam komolyan :D burkolokent megvan nettoba ami nektek bruttoba (vallalkozokent), kerdem en, megerte nektek ezert diplomat vegezni es ennyit tanulni foloslegesen, mikozben erettsegi utan 2 ev alatt kitanultam egy olyan szakmat amivel hamarabb munkaba tudtam allni mint ti es meg tobbet is keresek?

Én erre mindig azt mondom, hogy belőlem bármikor lehet burkoló, de belőled mikor lesz mérnök. Amúgy meg csináltam saját építkezésen, de biztos nem csinálnám egy életen át.

Minek legyen belolem mernok ha szaros burkolassal is annyit keresek mint ti? :)

Mert legalább olyan környezetben és emberek között lennél,ahol ragadna rád valami intelligencia is a koszon meg malteren kívül. Legyél te a Burkoló,dolgozz hétvégén is, görnyedj,szívjad a port csiszolás közben,van aki ezt szereti.Mi meg ülünk a légkondis irodában 8-16-ig.

hétvégén nem melózom :) de azért jó röhögni rajtatok, csak aztán nehogy begyulladjon a kis torkod a légkonditól

De nem mindenki akar burkolóként dolgozni. Valakit érdekel ( valszeg a többséget aki elvégzi) a műszaki légkör. Ne mi legyünk már a faszok, mert ezt választottuk, lègyszives.
Örülj neki, hogy jól megy az építőipar, ne másokat ócsárolj emiatt.
A jobb programozók pár év alatt milliós fizetéseket kaphatnak, mèg sincsenek itt, hogy nagyzoljanak.

:D szanalmas kapalozas a reszedrol ez, latom raz az ideg rendesen :)

Normális kommentet írtam, de egy ostoba-primitív választ hoztál. Erősíted az alkoholista-idióta burkoló előismereteket, ezen nem segít a pénz :D Senki nem vergődik, ha annyira burkoló akarna lenni az ember, akkor szinte bárki az lehetne. Csupán a szar körülményeket nem kompenzálja a pénz. Mondogathatod, hogy “vergődtem” az egyetemen, de közel sem igaz( nyugodtan mondjad tovább is), simán teljesítettem a képzést :)
Ide jössz ugatni, de hogy minek, azt szerintem te sem tudod.

Oldalak