Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

nekem nem kell ajánlatokért kuncsorognom :)

Egy aljadék ember vagy :D. Amire nem tudsz mit mondani, arra egyből jön valami ostobaság. Nem vártam többet egy agyi károsult embertől. Azt csodálom, hogy a kommenteléshez szükséges Captcha-t ki tudod tölteni

LOL, beszarsz a sárga irígyésgtől te nulla senki :D gyerünk, nyomd a hisztit Kriszti

Irigység :D Ne röhögtess. Örülök, hogy nem maradtam egy magadfajta burkoló szintjén :)

Akkor meg mit rinyalnak itt egyesek h szar a fizu? Meg jajj de szar mernoknek lenni

Nem azzal van bajuk ( szerintem ), hogy rossz annak lenni, mivel gondolnám, hogy nem kényszerítésből csinálják. Max azzal, hogy nem úgy növekedett a bér, mint ahogy várták-nőtt korábban. 500 nettóba, 0 tényleges ipari tudással szerintem nem rossz. Szoftver-programozós-fejlesztés területen dolgozók nem hinném, hogy panaszkodnának.

hol kapnál te 1.5 milla bruttót te.. :D mérnökként ráadásul

nagy kamukirály vagy :D azt le merem fogadni hogy bruttó 600-ért vakarod a pöpöst otthon a gép előtt

Kisfiam, tájékozódj felnőtt emberektől, hogy milyen bérek vannak a gyártásban vezetői szinteken és megtudod,hogy hol lehet ennyit kapni.De segítek kicsit, pl. Komárom-Esztergom megyében nagyobb város ipari parkjában, skandináv vagy német tulajdonú cégeknél.Majd ha már felnőttél, elmúltál 40 és letettél addig valamit az asztalra a munkaerőpiacon,akkor te is kereshetsz jól vezetői poziban, sima gépészmérnöki vegzettséggel is, de ahhoz az arcból is vissza kell addigra venni.

nem vagyok a kisfiad.. továbbra is kamuzol.. ki kéne tiltani az oldalról a hozzád hasonló hazudó embereket.

Aki többet mond, mint amit gondolsz, egyből kamuzik :D Komoly vagy , öcskös

nem így van :D de tudom hogy te kamuzol öcsike

Nem kamuzik. Üzemvezetőként, döntéshozóként, ez simán megvan manapság. Pár fős csoportért felelni fejlesztésen (nem szoftver), gyártásban már simán 1.2M+. Fejlesztés kicsit még jobban is áraz, hisz egy komolyabb tudású fejlesztő 800e-1.2M. Ez az 1.5M egyáltalán nem kirívó, szóval igen, tájékozódj.

Örülnék neki, ha ez a fórum nem süllyedne le, de úgy látom, moderálás nélkül ez elkerülhetetlen.

Kamukiraly2

Üzenem a kis burkoló Einsteinünknek:
Nekem is vannak ilyen villanyszerelő burkoló meg festő haverjaim,jó hát tényleg nem rossz pénzt kapnak ,fő ismertetőjegyeik(gondolom a burkoló is magára ismer) :
-igénytelenek
-nagypofájúak
-nem tudnak viselkedni
-alkoholisták+gyárkémények.
Na most egyiknek sincs pl. párkapcsolata.A másik meg érdekes módon jól keresnek,aztán megtakarított pénzük meg kereken 0. Elverik piára,bulira meg tipszmikszre.BUrkolókám gondolom neked is max egy fogatlan félvér butácska lány jutott,így stílusod alapján,vagy még annyi se. Na pusz.

És? Itt nem is arról van szó ki milyen ember, hanem, hogy ki milyen összeget visz haza. Mit érdekli a burkolót, hogy például én mernokkent mire költöm a pénzt?
Már szóltam hozzá a témához, én vagyok a szerelős mérnök akit érdekel a szakmája nem csak bejár dolgozni.

Amúgy, most kaptam az ilyen agyhalott mernököktől idegösszeroppanást a mai napon bent. Semmit nem tudnad, de ugatni qzt igen, hogy mikor lesz má meg, mikor lesz már meg. Szerszamot meg egyik se ragad, csak faszán bemószerolnak a gyárigazgatonál.

Látod ez se témába vág, mégis lehet ilyenekkel dobalozni, felesleges, én se vagyok tökéletes, mellekállásban portazok egy szórakozóhelyen. Biztos a sok éjszakázas nem volt rám emberileg jó hatással, lehet valaki szemében egy moslék is vagyok.
na és.. amíg ezzel nem ártok, ezzel nincs gond szerintem.

Üdv, egy mérnök.

Egyik sem talat haver, max az hogy jo penzt keresek :D attol mert meg anyadnak nincs 3nal tobb foga, meg ez nem jellemzo mindenkire :)

Hosszú lesz, néhány gondolat eszembe jutott a különböző szakmák összehasonlítgatásáról és a mérnöki munkáról/fizetésről

Itt kicsit tényleg baj van az összehasonlításokkal. Szerintem (de javítson ki ha tévedek), a Burkoló aki itt írt a fórumon valószínüleg válallkozó, vagy sok éves tapasztalattal igényesen dolgozik.

A lényeg: Ő télen kint a hidegben félkész háznál, nyáron kint a melegben 40 fokban dolgozik, DE IGÉNYESEN (Különben nem lenne piacképes)., kurvasokat, nem megállva (Csemperagasztó megköt, + Van az a gecijó hozzáállás az építőiparban, hogy "A festő majd megoldja" és gondolom nem egyszer kelett olyna javításokat neki megcsinálni, ami kurávra nem az ő brigádjának a dolga lett volna!
Én mint technológus ( mérnök mind1), bent dolgozom egy klimatizált gyárban, kint a gyártósoron sincs 40 fok, napi 8 óra fix, néha túlóra DE az csak szimplán érdeklődésből, mert néha egyegy tervezés vagy szerelés túlcsúszik. (természetesen nem vagoyk veréb kifizettetem.). Itt is vannak stresszes helyzetek DE ha szereted a szakmád, akkor megtanulod kezelni az idióta gyárigazgató f*sz kérdéseit.

Dolgoztam építőiparban is (Tűzvédelmi szigetelések), elmondom nektek segédmunkás szinten sem könnyű pláne ha rád van bízva egy fürdőszoba burkolása amit a kőműves mondjuk elbaszott és másnap a gépészek megbontják neked mert ők csak akkor érnek rá és kezdheted előlről.

Pénz:
Aki mérnökként 2-3 éves tapasztalattal nem tud kialkudni magának 6-7kilót, az ne a céget hibáztassa. Ha Te valóban nem csak egész nap az irodádban ülsz, hanem amit terrveztél be is építed (TE szopsz vele ha elbaszod, Így megtanulod legközelebb, hogy figyelj hogy elférjen az akurva villáskulcs), nem félsz bepiszkolni a kezed, ide a rozsdás bökőt, hogy megadják a pénzt meg az emelést. (4 éve dolgozom mérnökként, de azt látom kevés mérnökre jellemző, hogy egyáltalán szerelni is lemennének).

Mielőtt belekezdtem volna a mérnöki munkába megkértem a vezetőmet, hogy had tanuljam meg a folyamatot (Tehát beálltam DOLGOZNI!), mert utána mivel csináltam az adott műveletet már szembetűnt nekem néhány nehézség amit azonnal tudtam orvosolni (ÉS itt jön a mérnöki tudás lényege/előnye van az a Solid edge ami a fejemben lévő dolgokat segít 3D be megjeleníteni utána meg legyártani.)

Mivel gondolom látták, hogy számíthatnak rám ugyanúgy karbantartóként is (akár olajcsere, akár 5/2 szelep csere bekötés stb.), gépbeállítóként is mert ha hiányzik, akkor őt is tudom helyettesíteni (Nyilván ő ügyesebb mert ő csak ezt csinálja, de nem áll meg a termelés).
Nyilván sokan azt mondanák, veréb vagyok, hogy mindent bevállalok, Lehet DE szerintem ezt jelenti az, hogy az embert érdekli a szakmája. Ezt honorálják is azt tapasztalom**. A burkoló is aki betonozást is bevállal, valószínüleg jobban keres. Fel kell ismerni, hogy mamár nem az a világ van mint 30 évvel ezelőtt, hogy mindehova van 30 ember, és mindenkinek 1 feladata van (Még ha az ésszerűbb is lenne).

**: 27 évesen 3 év tapasztalattal a nettom átlagosan 700 körül szokott lenni, de ha szombatozok ez feljebb tud menni. Nem nagyzolás, csak kicsit kéne presszionálni a munkáltatókat!! Nyilván következő helyen az 1 m a cél, amellett, hogy fejlesztem magam. (3. nyelvet tanulom, hegesztő minősítést szeretnék elérni stb..)

Amúgy hallottál már a csapatmunkáról? Lemész nyomon követed a folyamatot netán megkérdezed valakitől, hogy mivel szoptok (ha már észre nem veszed, hogy valami nem oké). Felmész és kitalálsz rá valamit. Mérnöki rezsióra kicsit vastagabb mint egy gyári melósé.

Elmondásod alapján nekem baromira nem lennél szimpatikus egy interjún, mert kb akkor veszed észre, hogy baj van ha már kiveri a szemed. Nekem pont az a feladatom, hogy ezekre előre gondoljak ezeket előre megelőzzem.

És ilyenkor baromi szomorú vagyok mert nem keresek nettó 700 mint te állításod szerint. Fizu emelésnél kérésnél szívesen megmutatnám ez a felettesemnek, hogy miért is szeretnék többet keresni.

Igen, halottam már csapatmunkáról. Az összes gyári dolgozóval együtt dolgozom nap mint nap. Emiatt kialakult köztem és a gyári dolgozók között egy nagyon bizalmas családias légkör. A melósok jeleztek vissza azzal kapcsolatban, hogy előttem nem volt még olyan technológus, aki ha valami gond van együtt lehetett volna azt megoldani.

(Pl.: Múlt héten, egy gép hidraulikája elromlott. Javítás közben találtam ki rá egy biztonsági reteszt.)

Egyébként miből szürted le, hogy akkor veszem észre a hibát mikor kiüti a szemem? Amit mondtam példát, ott arra gondoltam, hogy amikor kezdtem akkor Én úgy gondoltam, hogy úgy tudom a folyamatban a legtöbb hibát meg találni, hogyha testközelből gyakorlatban megismerkedem az adott folyamattal.
NEM ELÉG NÉZNI! Te amikor odakerultél a céghez, Te egyből ismertél mindent? Nem hiszem. Legalább egy jó Fél év mire az alapokat elsajátítod egy folyamat soran, mire képben leszel az összes cikkszámmal. A elvakult Leanes agyhalottak is azt mondják "Go to gemba".

Mondok egy másik példát. Hogy tudsz kicserelni kettőstömegűt? Megnézel 30-yt videót vagy megprobálsz egy szerelő melett kicserélni és közben észreveszed miket lehetne szerelési folyamatban valtoztatni?

Nem értem. Nyilván vannak olyan dolgok amit előre nem tudsz. (Pl egy alulméretezett hidraulika henger elfossa magát).
De Van rengeteg dolog amit eddig kézzel állítottak egy adott gépen. Arra együtt találtunk egy automatikus megoldást, amit közösen üzemeltünk be, vagy valami barkács megoldást kitaláltam rá ami a mai napig működik. (Sajnos ez egy olyan cég, ahol nem sok pénzt adnak feesztésre..)

En nem tudom, hogy miért csinalnam azt rosszul hogy gyakorlatban is besegitek a termelési folyamatokba és a karbantartásba és ezáltal találok fejlesztési lehetőségeket. Eddig nekem és a sornak ez a taktika bevallt.
Szerinted ez miért rossz irány? (Nem sértődök meg, kérlek fejtsd ki, mert a negatív véleményből is tanulok, vagy kicsit felismerek valami hibat)

Pénzről: Ha annyira nem lennének velem megelégedve, nem adnák meg. Én anno itt 450el kezdtem. Lehet, nem jokedvukbol emelték..

Szerintem örülj neki, hogy ilyen helyen dolgozol, de ha nem hiszed el mi folyik a piacon menj el pár interjúra csak úgy kíváncsiságból. Hidd el megfogsz lepődni. Én próbálok váltani, pont azért, hogy netán jobban keressek, de 95% a bérigényen megy el, ha kimondom a bűvös br850-900 attól függően, hogy milyen egyéb juttatást kapok jön a ők nem ennyire gondoltak (szórás) br650e-750 de majd vissza jeleznek rizsa.

Az hogy itt felvágsz, hogy tudod mi a villás kulcs kicsit vicces. Autószerelő technikusim is van, direkt benne hagyom az önéletrajzomban, de pont leszarják. Családban összes gépjárművet én tartom karban és nem csak egy szaros olajcsere vagy gép beállítást hajtok végre rajtuk. A hova fér meg hová nem fér be a villáskulcsos dolgoknál sokkal komolyabb problémákat oldok meg tervezés során.

Most baromi nem egyszerű váltani vagy fizetés emelést kicsikarni. A cégek nem tudnak hosszú távon tervezni olyan bizonytalan szinte minden. (politika, piac, energia és nyersanyag árak)

Egyáltalán nem nagyzolásból írtam a fizetést. Ezt amiatt írtam, mert tudom milyen nehéz tud lenni a mérnöki munka és ezért cserébe a mostani átlagnál több juttatást érdekelnének, mivel egy egy folyamatbeli valtoztatás során rengeteg pénzt termelnek/spórolnak a vállalatnak. Ezt észre kellene vennie mind a mérnököknek mind a vezetőknek. Ha csak néhány mérnök felháborodva ezt a hozzászólást látva eljut odáig hogy kicsit presszionálja a főnökét, már megérte. Mérnök vagy énis nem ellenség.

Engem nagyon érdekel az autószereles, így én is amit csak lehet magamnak csinálom, amit meg nem tudok, ott a szerelőnél besegitek. Mivel nincs technikusim, sokmindent úgy tanultam meg, (És még rengeteget fogok) hogy besegitettem a szerszámkészítőknek esztergályosnak marósnak.

A villaskulcsos peldánál oldottam meg bonyolultabb tervezést is (Preszerszamkihordoszerkezet stb.). Nem amiatt írtam, hogy ezzel dicsekedjek. ( nem értem, hogy egyből miért kell a rosszra gondolni).

Csak autoszerelőként, te is tudod, hogy rengetegszer van olyan, hogy pl mikor qz E46 ablakemelőjét csereled, akkor csak és kizárólag bizonyos ablakmagassagnal tudod kivenni a motort, meg a tartoszerkezetet, mert nem fér el a szerszám. Vagy pl, 1.8 mondeo EGR szelep. Kétcsuklós krovával lehet csak hozzaferni, negyedeket fordítva. (Ha csak nem veszed ki a legszuroházat, meg melette az osszes csövet ami útba van)

Nah ilyenekre gondoltam, hogy én nem szeretnék ilyeneket tervezni. Olyat megoldásokat szeretnék, ami szerelhető, praktikus egyszerű.

Tudom, sajnos mi a helyzet a munkaerő piacon..
Elég siralmas.

Mégegyszer, nem nagyzolásból, a véleményemet a munkáltatók presszionálasa miatt írtam le.
Illetve itt elsősorban azokról a mérnökökről írtam, (És itt néhány kollégámrol is beszelek) akik egesznap elkávézgatnak megcsinalnak egy két rajzot vagy utasítást és elvannak utána meg csodalkoznak, hogy nincsenek megfizetve.
De kérdezz csak meg pár melóst, mi a véleménye a mérnökökről itthon..

Nyilván, ami nálad van, az felháborító. (És az, hogy egy gyakorlatias embert nem hajlandóak megfizetni, azaz ő szegénységi bizonyítványuk.). Mert valószínűleg Te nem csak megtervezed az adott dolgot, mivel van technikusid be is tudod építeni. Az sokszor többet számít.

Eddig ket munkahelyem volt tervezo gepeszmernokkent. Az elsonel harom evig voltam es pontosan ugy csinaltam, ahogy te, magyarul rengetegszer epitettem ossze azt, amit en terveztem. Erre a hala ingyen tulorazas es 170e Ft netto fizetes volt 2013 korul, igy el is jottem onnan.

A jelenlegi helyemen regota vagyok, de itt szoba sem johet, hogy a tervezok szereljenek, barmennyire is akarjuk es mondogatjuk ezt. Egyszeruen annyi terveznivalo van, hogy nem lenne ido tulora nelkul meg epiteni is, tulorat pedig csak akkor fizetnek, ha ok kerik , igy eljutottunk oda, amit te is irtal: nincs ingyen tulora, nem csinalok megegyszer bohocot magambol.

Korrekt hozzaszolas es respect hogy bevallalod azokat a "piszkos" melokat is amikre a legtobb mernok itt huzna a szajat. Igy is lehet csinalni!
Udv, a burkolo

Hasonló jellegű kommentet kaptál már tőlem is, de egyből az anyázás-csövesezést kaptam válaszul. Nem értem, hogy most miért lettél “megértő”, amikor az ilyen komment a sokadik itt, csak mondjuk a terjedelme nagyobb, mint àtlagban a többinek.

Úgy látom egyre többen úgy látják a fórumon, hogy a mérnöki kezdenek alulfizetettek lenni Magyarországon. Sajnos teljes mértékben egyet kell, hogy értsek. És az is igaz, hogy ez a leszakadási folyamat az utóbbi bő 10 évben ment végbe. Hogy mérnökként számokkal is érzékeltessem, 2003-ban az egyetemről kikerülve egy vidéki kisváros magyar tulajdonú cégénél kezdtem dolgozni bruttó 150 000 Ft-ért. Ekkor a minimálbér 50 000 Ft volt. Ha Pesten maradtam volna, kaphattam volna akár 200 -250 000 Ft-ot is. Ha a mérnöki bérek tartották volna magukat a minimálbérhez viszonyítva, ma egy egyetemről kieső mérnöknek kellene kapnia vidéken 600 000 Ft-ot, Budapesten 800 -1000000 Ft-ot. Ami szerintem rendben is lenne. De sajnos nem ez a jellemző. És akkor egy kezdő szakmunkás minimálbért kapott, most meg szakmunkás minimálbért, ha ezt nézzük, akkor még rosszabb a helyzet.

Így van szó szerint. Pedig micsoda kánaánt ígértek csak végezzük el, és majd dől a lé....De majd mindjárt jönnek az okoskák, akik szerint értelmetlen és hibás megközelítés a minimálbérhez hasonlítani a fizetéseket. Pedig pontosan ahhoz kell minden fizetést hasonlítani, az az epicentruma az egész munkaerőpiaci bértáblázatoknak, nem a kertitörpe és a zongoraláb alátét árához viszonyítjuk a fizetéseket, hanem elsődlegesen a(z egyébként szakmafüggetlen) minimálbérhez!!
Egyébkent most hogy 20 %-ot emelkedett a minimálbér, a leszakadás még drámaibb, hiszen kevés cég emelt a mérnököknek 20 vagy több %-ot. Nekem például 10-et emeltek, tehát lényegében csökkent a fizetésem, és akkor még az inflációról nem is beszéltem...
Aki szerint helytelen a minimálbérhez hasonlítani, annak kívánom, hogy mérnökként keressen 134000-et, ami végülis egy ezressel több mint a minimálbér, tehát panaszra semmi ok, nyilván azért a havi 1000 Forintért megérte diplomázni meg nyelvet tanulni, mint egyetem helyett érettségivel minimálbérért melózni valahol!

Amúgy jó lenne ha végre leesne mindenkinek hogy a fogyatékos hülyegyerek aki itt trollkodik mint "burkoló" életében nem látott még ennyi pénzt. Igen, egyébként tényleg előfordul hogy szakmunkások is összeszednek ennyit rengeteg és fáradtságos munkával, de hosszú távon csakis a munkájukra igényes, megbízható szakik, nem mind. És főleg nem az ilyen tróger faszfejek mint aki idetévedt...

Sajnos akármennyire is fáj, az ilyen tróger faszfejek is összeszednek annyit mint egy értelmes mérnök, aki az alacsony bérek miatt itt lévő multiknál kilincsel munkáért. Trollkodik meg tenyérbemászó meg bunkó is, de igaza van. Legalábbis részben, mert hiába mondja hogy 10 év alatt szedte meg magát, 10 évvel ezelőtt örült ha egy ezresért összesöpörhette a leveleket a szomszéd öreg néninél, csak az ebből megvett felest tudta beburkolni. Ha burkolt is, akkor külföldön, vagy ha itthon akkor fele annyit sem keresett mint egy mérnök. Később lendült fel az építőipar, a csok, babaváró, felújítási támogatások később jöttek, amiatt tud ilyen nagyra lenni magával.
2-3 év múlva már seperheti a leveleket megint.

majd akkor 2-3 év múlva beszéljünk újra ;)

Üdv, A Burkoló

jaja, csak 10 év alatt összeburkoltam egy lakás árát hitel nélkül, de persze sosem láttam még ennyi pénzt xD vicces gyerek vagy, az irígységtől ide látom hogy sárgulsz :)
Üdv, A Burkoló

Oldalak