Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2016. július

A beküldött kérdőívek alapján az informatika és telekommunikáció területén is jól elkülönülnek a fizetési szintek a közép- és felsőfokú végzettségűek közt. Az informtikusok jövedelme a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező, de Budapesten kiemelkedően magas fizetést lehet kapni. A középfokú végzettségűeknél vidéken a jellemző informatikus jövedelem 190.000 Ft, Budapesten 367.000 Ft.
A diplomás informatikusok esetében Budapesten 450.000 forintos, vidéken 290.000 forintos bruttó fizetés fordul elő leggyakrabban. A vezetői fizetések szintén rendkívül kedvezők más szakmákhoz képest.

A telekommunikációs szektorból főleg budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat. Itt középiskolai végzettséggel 250.000 forint a jellemző fizetés, felsőfokú végzettséggel 430.000 forint. Vezetői beosztásban 550.000 forint körüli fizetést lehet elérni.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

Feldolgozott adatok:

Informatika, középiskolai végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 190.700 135.100 - 308.200
Budapest 367.700 269.700 - 456.700

 

Informatika, felsőfokú végzettséggel

Település mérete Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Vidék 289.250 218.200 - 358.300
Budapest 448.700 341.000 - 580.400

 

Informatika, vezetői pozícióban, vagy vállalkozó

Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Csoportvezető, középvezető
(Budapest)
708.500 574.600 - 872.000
Csoportvezető, középvezető
(Vidék)
456.000 321.600 - 507.300
Vállalkozó
(Vidék és Budapest)
779.000 397.125 - 1.312.500

 

Telekommunikáció, Budapest

Végzettség/Beosztás Jellemző bruttó fizetés Fizetési sáv
Középiskola, beosztott 250.700 110.000 - 575.000
Felsőfokú végz., beosztott 433.200 341.900 - 524.400
Csoportvezető/Osztályvezető 547.200 402.000 - 599.700

 

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!

 

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

:D

es? keressel. legyel vele boldog. engem pl legutoljara a penz motival.

de am latom, h annyira boldog megsem lehetsz, ha ide kell jonnod osztani az eszt, h jol erezd magad :D te szerencsetlen. de latom is, h nem erted mirol beszelek. sajnos nem vagyunk egy ertelmi szinten.... de tudom-tudom, de tobbet keresel :D

LOL, szarok a pofádba, élvezem a melót és sokat is keresek vele, te meg ülj a gép előtt kisköcsög :D

Hol laksz amúgy? Ha tényleg burkoló vagy add meg a számod, hozzám jöhetsz térdepelni, úgyis meg kellene csinálni a teraszt. Aztán meglátjuk mennyire élvezed a melót és mennyit keresel vele.

Nem dolgozik ő sehol, ide kommentelget még hajnali 1-kor is, reggel 10-kor kezdi újra.
Tipikus troll munkaidő, hajnalig írja a troll üzeneteket, reggel 10-kor meg felkel és folytatja.
Egy normális burkoló, kőműves reggel 6-7-kor indul melózni, de ahhoz este 8-9 kor aludni kell, hogy bírd a fizikai munkát.

de okosak vagytok :D
csöves infosok

Menne a faszom hozzád :D ha megtalálsz a neten véletlen majd kérdezd meg hogy én írogatok-e a mennyitkeresel.hu-n :D

Számlát adsz? Amúgy meg örülj,hogy vannak mérnökök akik meg tudják fizetni a burkolókat...Én biztos nem szívnám a port,meg görnyednék egész nap...

En meg nem ulnek egy szaros laptop elott

Na itt kezdődik a baj,én tudom hogy mit csinál egy burkoló,de ezek szerint te nem tudod mit csinál egy mérnök...

tudom, semmit.

Az nem baj, ha semmit se csinálunk, de legalább megfizetnek érte rendesen.
Munka közben 10-15 percet bármikor játszok a gyerekemmel, ha kell kiugrok a boltba, elintézem amit kell, max este még dolgozok 1 órát.
Igen jártam egyetemre és élveztem, hogy buliztam, haverokkal lógtam, tanultam 5-6 évig.
Tudom közben már mehettem volna németbe vasat kötni, vagy betonozni sok ezer euróért.
Aztán a pénzből lenne egy BMW-m, amire minden suttyó csorgatja a nyálát a falunapon.
Aztán mehettem volna többet dolgozni mert a 300e-t futott bmw/audira/mercire-re egy vagyont kell költeni.
Helyette inkább élveztem az életet 23-24 éves koromig anélkül, hogy hogy reggel 5-6-kor kellett volna indulnom melózni az építkezésre.
Tisztelem azt aki szereti csinálni a kétkezi munkát és igen is szükség van rájuk, és legyenek ők is megfizetve, csak ne essünk át a ló túloldalára.
Attól, hogy valaki 1 évig tolta a talicskát, vagy keverte a csemperagasztót építkezésen, Ausztriában, még nem lesz szakember, mesterember itthon, hogy máris 50-60e ft napidíjat kérjen. Le is kell tenni valamit az asztalra. Legyen meg a munka minősége.
Sajnos legtöbbször csak a duma van meg a hozzáértés 0.
Mondom mindezt úgy, hogy programozóként majdnem mindent megcsináltam a házon amit tudtam, falrakás, vakolás, villanyszerelés, stb még a tetőre is felmentem segédmunkásnak, és jobban kezelem a derékszöget, vízmértéket, zsinórt mint sok magát mesternek mondó segédmunkás, aki még lézerrel sem tud egy vízszintet kihozni.
Legyen szép napod, ügyelj rád ne kössön az anyag, mert bár a megrendelő fizeti, azért mégse dobjunk már ki 10-15 kg Mapei s1 ragasztót

Egyébként, ott a pont, ja, ja: ma csak úgy kigurultam a kölökért mert nehéz volt a tatyó a suliból haza felé, minden másra ott a....
A session margójára: https://spoti.fi/3TAZW9P

ulok is. :D

tudod az ilyen diplomas szarok miatt tudod jatszani a kretent az interneten. nelkulunk ulnel otthon a sotet szobaban azt neznel ki a fejedbol, mikozben folyik a nyal a szadbol :D

szerencsetlen

ja, nélkülünk kétkezi munkások nélkül meg nem lenne áram a házadban, fűtés, de még házad sem lenne bazmeg :D ezzel most jól befürödtél te majom :D

igen, de en nem is szidom a ketkezi munkasokat te szerencsetlen :D

mondom, h nem vagyunk egy ertelmi szinten.

Hat nem is, azert keresek tobbet mint te :)

Ha nem lennének a "diplomások", akkor eszközöd lenne se, amivel dolgoznál. Géped/telefonod/interneted sem. Nem tudom miért kell itt szórakozni, de ha már azt teszed, akkor valami érvet is hozhatnál fel a pénzzen kívül. Próbáltam már egy értelmes "vitát" kezdeményezni, de már ott is a hülyeséged hoztad.

Burkolóként 3 éve meg örültél a havi 300-400-nak is.
Lassan kifut a csok/babaváró ingyen pénz osztás és lesz még sírás az építőiparban.
Mondjuk nekem ahány burkoló, kőműves rokonom, ismerősöm van, pedig van néhány, az egész család kb az építőiparban dolgozik rajtam kívül, mindegyiknek van már térdkopása, gerinc sérve 35-40 felett. Látom hogy ébred apósom reggelente, 53 évesen alig bír kiszállni az ágyból, de mit tegyen mennie kell. Én nem irigylem egyáltalán azt a pénzt amit most kerestek, csak arra azért figyelj, hogy a fekete meló, meg a kata után nem sok lesz a nyugdíj.

Annak, aki csak azért megy felsőoktatásba,hogy majd az egyetemről kiesve egyből jól fog keresni, annak nem éri meg. Annak, akinek vannak vezetői készségei, és ki tudja várni amíg vezetőként jól keres majd és kap cégautót, vagy esetleg utálja a fizikai munkát (nem mindenki akar szopni hőségben-hidegben különböző építkezéseken, felújításokon), vagy esetleg a háttere biztosít támogatást, akár egy lakást, autót, annak megéri.

Gyere el burkolo vallalkozonak, havi szinten atlagba megvan a 800 netto

Már lehet olvasni, hogy a Siemens, Bosch, Aldi stb ad évközi kompenzációt a nem várt magasabb infláció miatt.
Nálunk amerikai cég lévén, az USD/HUF miatt is nagyon jól jár a cég, de egyelőre ellenkeznek, év közben nem tudnak mit tenni. Vagyis most ez a duma. De látom, hogy szivárognak el az emberek. Vagyis ha maradsz nem adunk, de csatlakozó új embernek egy másik cégnél biztos megvan a +20-30%. Vagyis megint a régi nóta kezdődik, ismét nagy vándorlás indulhat el.

Más nagyobb nemzetközi multiknál mi a helyzet? Epam, Thyssenkrupp, Blackrock, IT services, Citibank, Nokia, Ericsson stb. Nem kell cégnevet írni, csak hogy adnak-e valami emelést az infláció és/forintgyengülés miatt. Vagy onnan is mennek el és mindenki most el kezd beülni egy másik fészekbe pár évre..

Én egy Budapesten kis csapattal rendelkező amerikai multi cégnél dolgozom, egyenlőre lapítanak mint ... a fűben, pedig ugye nemrég 280-290 volt az USD most meg 390-400. Az EU-n belül a többség EUR, vagy fontfizut kap, ők nem is értik mi van nálunk.
A kb 50 magyar emberen meg most spórolnak nem is keveset havi szinten, mert a magyar cégnek nincs bevétele, csak a fizukat utalják USA-ból. Úgy is cost saving-et jelentettek be, ez segít is benne.
Amúgy nem rossz a fizu még így sem és a munka sem stresszes, de azért jönnek a +30%-os ajánlatok szinte napi szinte + évi 10-20% bónusszal, ami nálunk egyáltalán nincs, és lehet laza a munka de az sem mindegy mennyi az annyi a végén.

Sziasztok,
Fél éve vagyok gyakornok egy nagy multi banknál alkalmazás üzemeltető pozícióba. Lehetőségem van teljes állásba is tovább ott maradni viszont az ő ajánlatuk brutto 360.000Ft ami 3 hónap után 400-ra emelkedne + cafetéria és jutattatás. Én ezt borzasztóan kevésnek érzem hiszen ha hihetek a bluebird és hays salary guide-nak akkor ez az összeg brutto 500 körül kéne, hogy legyen. Barátaim helpdesken(L1) másik cégnél bruttó 390-et keresnek tapasztalat nélkül. Szakmai érettségim, OKJ-m és felsőfokú végzettségem is van ezen felül még a napi feladataimat amik lennének gond nélkül eltudnám már látni hiszen a gyakorlatom arról is szólt, hogy ezeket betanították. (linux bash, windows, sql alapon kell dolgozni)
Szerintetek jogosan gondolom alacsonynak az összeget vagy örüljek, hogy ennyit adnak?

"jogosan gondolom alacsonynak az összeget vagy örüljek, hogy ennyit adnak?"

Természetesen örülj neki, a boldogságodnak ne szabjon határt ilyen apróság, hogy majdnem a feléért dolgozhatsz az elvárható bérnek.

Az egyház is azt prédikálja, hogy a "Pénz nem boldogít!" majd parkolódíjat szednek a kegyhelyeken és a misék alatt körbeküldenek inasokat az adományok beszedésére

Mit mondja?
A kereskedelemben többet kapsz bolti eladóként. [Természetesen minden tiszteletem az ott dolgozóknak]

bruttó 360???? ne sértegess már mond meg a banknak hogy nem pedagógus munkakört töltenél be. jó nagy barom vagy ha elvállalod ennyiért

LOL, burkolóként a duplája is megvan nettóba 1 hónapban XD

ennyi pénzért nevetséges és az informatika szektorban dolgozók nevében mondom hogy el ne vállald! nem csak magaddal baszol ki hanem a társaiddal is akik relatíve normális bérért dolgoznak de ha pár idióta ilyen hulladék fizetésért bevállalja a munkákat akkor előbb utóbb úgy jár az egész szakma mint a gépész és az építészmérnökök, hogy szarért-húgyért fogunk dolgozni a fizuemelésnek búcsút mondhatunk mert nem képes odadobni bruttó pár százassal többet az alapból több milliárdos haszonnal dolgozó bank. Akik pedig ezt hangoztatják hogy vállald el mert a tapasztalat számít szerintem ezek azok az egyének akik 10 év ledolgozott év után eszmélnek fel hogy junior bért verdesi a fizetésük. Nekem ha nem akarta megadni a cég a bért amit kértem akkor viszont látásra inkább interjúzok még pár helyen és inkább ne kapjak fizetést még 2-3 hétig ameddig elhelyezkedek de utána 1 év alatt akár több millióval többet keresek mintha "tapasztalatszerzés" miatt elvállalom szar bérért az ajánlatot meg "majd egyszer" jó lesz.

A legeslegalja ha szimpatikus egy cég akkor bruttó 550 000 amiért elvállalnám az alatt szóba sem jöhet ha abban a cipőben lennék mint te most.

Oldalak