Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Egyetemi évek alatt lehet bulizni sőt,bármit csinálni.Egészen addig kb. ugyan azt kell csinálni, mint mindenki másnak. Az egyetem sem annyira vészes, pár tárgyat kivéve. Még mindig nem értem, hogy miért ellenzed a tanulást. Akkor az összes egészségügyis dolgozónak is ezt mondanád, akihez fordulsz, ha bajod van?(de gondolhatsz itt bármi másra) Most végzek mérnökként, nettó 500-at adnak már most ( igen igen, te 0 tudással 800 nettót kerestél a rossz hónapokban is ) 13, akár 14. havi bónusszal, albérlet támogatással. Jó környezet, bizonyos határokon belül rugalmas, bármikor tudok külföldre menni. Miért vagy ennyire ellene ?

Es mi lenne a munkakor? Csak, hogy legyen vegre szakmai is ezen a forumon.

Automatizáló mérnök, főként PLC , de nyílván karbantartó feladatok is lehetnek. Új sorok esetén programozás 0 ról. + kis fanuc robot programozás is.

Nem rossz amúgy - kivéve ha addigra 500Ft lesz az euró és nem igazítják hozzá a fizut. Melyik megye ez?
Az meg vicces azért hogy ez a szarszagú bohóc aki burkolónak állítja be magát semmit nem hisz el, itt mindenki hazug, de neki azért higgyen el mindenki mindent.

Pest mellett, Gödön. Koreai cég , valszeg ismered :D De közel ennyiket ajánlottak mindenhol igazából.

Az alapbéred lesz nettó 500 (brutto 750) vagy pedig mindenféle juttatással kapsz majd annyit? Pl. bejárást is beleszámítva..

Kicsit hihetetlennek hangzik, 2020-ban nekem 0 tapasztalattal nem akartak brutto 500-at megadni, ráadásul a HR-es erőlködött hogy örüljek ennek is mert a seniorok alig vannak efelett a bér felett :D

De ismerősöm felesége HR-es egy közvetítőnél, és nála egy esztergomi céghez keresnek friss diplomásokat bruttó 370 ért :D Ilyenek is vannak, lehet hogy ebbe "botlottál" 2 éve

cafeteriával együtt lesz annyi. Ezen kívül évente 2x alapbér 100%-ig búnusz, év végén ugyan ez. Bejárást támogatják, most harcolok a lakhatás támogatásért :D

Valszeg rájöttek, ha nem emelnek a béreken a büdös életben nem találnak embert... :D
Bár így is elég nagy ott a fluktuáció, meg arra is kiváncsi vagyok a régebb óta ott lévőek bére hogyan alakult, ugyanis 2 éve katasztrofális ajánlatokkal operáltak...

500 nettó iskolapadból kiesett mérnöknek. Álmaidban maximum. IT szoftverfeesztőknél se adnak ennyit, 1-2 év tapasztalattal, nemhogy még mérnökin. Tudod kinek hazudozzál.

Múlt héten kaptam ajánlatot emailben, februári kezdéssel :D Nyílvàn te mindent tudsz, makákó fejű fasz .
Menj burkolj tovább, értelmi fogykos testverem

nekem nem kell ajánlatokért kuncsorognom :)

Egy aljadék ember vagy :D. Amire nem tudsz mit mondani, arra egyből jön valami ostobaság. Nem vártam többet egy agyi károsult embertől. Azt csodálom, hogy a kommenteléshez szükséges Captcha-t ki tudod tölteni

LOL, beszarsz a sárga irígyésgtől te nulla senki :D gyerünk, nyomd a hisztit Kriszti

Irigység :D Ne röhögtess. Örülök, hogy nem maradtam egy magadfajta burkoló szintjén :)

Akkor meg mit rinyalnak itt egyesek h szar a fizu? Meg jajj de szar mernoknek lenni

Nem azzal van bajuk ( szerintem ), hogy rossz annak lenni, mivel gondolnám, hogy nem kényszerítésből csinálják. Max azzal, hogy nem úgy növekedett a bér, mint ahogy várták-nőtt korábban. 500 nettóba, 0 tényleges ipari tudással szerintem nem rossz. Szoftver-programozós-fejlesztés területen dolgozók nem hinném, hogy panaszkodnának.

hol kapnál te 1.5 milla bruttót te.. :D mérnökként ráadásul

nagy kamukirály vagy :D azt le merem fogadni hogy bruttó 600-ért vakarod a pöpöst otthon a gép előtt

Kisfiam, tájékozódj felnőtt emberektől, hogy milyen bérek vannak a gyártásban vezetői szinteken és megtudod,hogy hol lehet ennyit kapni.De segítek kicsit, pl. Komárom-Esztergom megyében nagyobb város ipari parkjában, skandináv vagy német tulajdonú cégeknél.Majd ha már felnőttél, elmúltál 40 és letettél addig valamit az asztalra a munkaerőpiacon,akkor te is kereshetsz jól vezetői poziban, sima gépészmérnöki vegzettséggel is, de ahhoz az arcból is vissza kell addigra venni.

nem vagyok a kisfiad.. továbbra is kamuzol.. ki kéne tiltani az oldalról a hozzád hasonló hazudó embereket.

Aki többet mond, mint amit gondolsz, egyből kamuzik :D Komoly vagy , öcskös

nem így van :D de tudom hogy te kamuzol öcsike

Nem kamuzik. Üzemvezetőként, döntéshozóként, ez simán megvan manapság. Pár fős csoportért felelni fejlesztésen (nem szoftver), gyártásban már simán 1.2M+. Fejlesztés kicsit még jobban is áraz, hisz egy komolyabb tudású fejlesztő 800e-1.2M. Ez az 1.5M egyáltalán nem kirívó, szóval igen, tájékozódj.

Örülnék neki, ha ez a fórum nem süllyedne le, de úgy látom, moderálás nélkül ez elkerülhetetlen.

Kamukiraly2

Üzenem a kis burkoló Einsteinünknek:
Nekem is vannak ilyen villanyszerelő burkoló meg festő haverjaim,jó hát tényleg nem rossz pénzt kapnak ,fő ismertetőjegyeik(gondolom a burkoló is magára ismer) :
-igénytelenek
-nagypofájúak
-nem tudnak viselkedni
-alkoholisták+gyárkémények.
Na most egyiknek sincs pl. párkapcsolata.A másik meg érdekes módon jól keresnek,aztán megtakarított pénzük meg kereken 0. Elverik piára,bulira meg tipszmikszre.BUrkolókám gondolom neked is max egy fogatlan félvér butácska lány jutott,így stílusod alapján,vagy még annyi se. Na pusz.

És? Itt nem is arról van szó ki milyen ember, hanem, hogy ki milyen összeget visz haza. Mit érdekli a burkolót, hogy például én mernokkent mire költöm a pénzt?
Már szóltam hozzá a témához, én vagyok a szerelős mérnök akit érdekel a szakmája nem csak bejár dolgozni.

Amúgy, most kaptam az ilyen agyhalott mernököktől idegösszeroppanást a mai napon bent. Semmit nem tudnad, de ugatni qzt igen, hogy mikor lesz má meg, mikor lesz már meg. Szerszamot meg egyik se ragad, csak faszán bemószerolnak a gyárigazgatonál.

Látod ez se témába vág, mégis lehet ilyenekkel dobalozni, felesleges, én se vagyok tökéletes, mellekállásban portazok egy szórakozóhelyen. Biztos a sok éjszakázas nem volt rám emberileg jó hatással, lehet valaki szemében egy moslék is vagyok.
na és.. amíg ezzel nem ártok, ezzel nincs gond szerintem.

Üdv, egy mérnök.

Egyik sem talat haver, max az hogy jo penzt keresek :D attol mert meg anyadnak nincs 3nal tobb foga, meg ez nem jellemzo mindenkire :)

Hosszú lesz, néhány gondolat eszembe jutott a különböző szakmák összehasonlítgatásáról és a mérnöki munkáról/fizetésről

Itt kicsit tényleg baj van az összehasonlításokkal. Szerintem (de javítson ki ha tévedek), a Burkoló aki itt írt a fórumon valószínüleg válallkozó, vagy sok éves tapasztalattal igényesen dolgozik.

A lényeg: Ő télen kint a hidegben félkész háznál, nyáron kint a melegben 40 fokban dolgozik, DE IGÉNYESEN (Különben nem lenne piacképes)., kurvasokat, nem megállva (Csemperagasztó megköt, + Van az a gecijó hozzáállás az építőiparban, hogy "A festő majd megoldja" és gondolom nem egyszer kelett olyna javításokat neki megcsinálni, ami kurávra nem az ő brigádjának a dolga lett volna!
Én mint technológus ( mérnök mind1), bent dolgozom egy klimatizált gyárban, kint a gyártósoron sincs 40 fok, napi 8 óra fix, néha túlóra DE az csak szimplán érdeklődésből, mert néha egyegy tervezés vagy szerelés túlcsúszik. (természetesen nem vagoyk veréb kifizettetem.). Itt is vannak stresszes helyzetek DE ha szereted a szakmád, akkor megtanulod kezelni az idióta gyárigazgató f*sz kérdéseit.

Dolgoztam építőiparban is (Tűzvédelmi szigetelések), elmondom nektek segédmunkás szinten sem könnyű pláne ha rád van bízva egy fürdőszoba burkolása amit a kőműves mondjuk elbaszott és másnap a gépészek megbontják neked mert ők csak akkor érnek rá és kezdheted előlről.

Pénz:
Aki mérnökként 2-3 éves tapasztalattal nem tud kialkudni magának 6-7kilót, az ne a céget hibáztassa. Ha Te valóban nem csak egész nap az irodádban ülsz, hanem amit terrveztél be is építed (TE szopsz vele ha elbaszod, Így megtanulod legközelebb, hogy figyelj hogy elférjen az akurva villáskulcs), nem félsz bepiszkolni a kezed, ide a rozsdás bökőt, hogy megadják a pénzt meg az emelést. (4 éve dolgozom mérnökként, de azt látom kevés mérnökre jellemző, hogy egyáltalán szerelni is lemennének).

Mielőtt belekezdtem volna a mérnöki munkába megkértem a vezetőmet, hogy had tanuljam meg a folyamatot (Tehát beálltam DOLGOZNI!), mert utána mivel csináltam az adott műveletet már szembetűnt nekem néhány nehézség amit azonnal tudtam orvosolni (ÉS itt jön a mérnöki tudás lényege/előnye van az a Solid edge ami a fejemben lévő dolgokat segít 3D be megjeleníteni utána meg legyártani.)

Mivel gondolom látták, hogy számíthatnak rám ugyanúgy karbantartóként is (akár olajcsere, akár 5/2 szelep csere bekötés stb.), gépbeállítóként is mert ha hiányzik, akkor őt is tudom helyettesíteni (Nyilván ő ügyesebb mert ő csak ezt csinálja, de nem áll meg a termelés).
Nyilván sokan azt mondanák, veréb vagyok, hogy mindent bevállalok, Lehet DE szerintem ezt jelenti az, hogy az embert érdekli a szakmája. Ezt honorálják is azt tapasztalom**. A burkoló is aki betonozást is bevállal, valószínüleg jobban keres. Fel kell ismerni, hogy mamár nem az a világ van mint 30 évvel ezelőtt, hogy mindehova van 30 ember, és mindenkinek 1 feladata van (Még ha az ésszerűbb is lenne).

**: 27 évesen 3 év tapasztalattal a nettom átlagosan 700 körül szokott lenni, de ha szombatozok ez feljebb tud menni. Nem nagyzolás, csak kicsit kéne presszionálni a munkáltatókat!! Nyilván következő helyen az 1 m a cél, amellett, hogy fejlesztem magam. (3. nyelvet tanulom, hegesztő minősítést szeretnék elérni stb..)

Amúgy hallottál már a csapatmunkáról? Lemész nyomon követed a folyamatot netán megkérdezed valakitől, hogy mivel szoptok (ha már észre nem veszed, hogy valami nem oké). Felmész és kitalálsz rá valamit. Mérnöki rezsióra kicsit vastagabb mint egy gyári melósé.

Elmondásod alapján nekem baromira nem lennél szimpatikus egy interjún, mert kb akkor veszed észre, hogy baj van ha már kiveri a szemed. Nekem pont az a feladatom, hogy ezekre előre gondoljak ezeket előre megelőzzem.

És ilyenkor baromi szomorú vagyok mert nem keresek nettó 700 mint te állításod szerint. Fizu emelésnél kérésnél szívesen megmutatnám ez a felettesemnek, hogy miért is szeretnék többet keresni.

Igen, halottam már csapatmunkáról. Az összes gyári dolgozóval együtt dolgozom nap mint nap. Emiatt kialakult köztem és a gyári dolgozók között egy nagyon bizalmas családias légkör. A melósok jeleztek vissza azzal kapcsolatban, hogy előttem nem volt még olyan technológus, aki ha valami gond van együtt lehetett volna azt megoldani.

(Pl.: Múlt héten, egy gép hidraulikája elromlott. Javítás közben találtam ki rá egy biztonsági reteszt.)

Egyébként miből szürted le, hogy akkor veszem észre a hibát mikor kiüti a szemem? Amit mondtam példát, ott arra gondoltam, hogy amikor kezdtem akkor Én úgy gondoltam, hogy úgy tudom a folyamatban a legtöbb hibát meg találni, hogyha testközelből gyakorlatban megismerkedem az adott folyamattal.
NEM ELÉG NÉZNI! Te amikor odakerultél a céghez, Te egyből ismertél mindent? Nem hiszem. Legalább egy jó Fél év mire az alapokat elsajátítod egy folyamat soran, mire képben leszel az összes cikkszámmal. A elvakult Leanes agyhalottak is azt mondják "Go to gemba".

Mondok egy másik példát. Hogy tudsz kicserelni kettőstömegűt? Megnézel 30-yt videót vagy megprobálsz egy szerelő melett kicserélni és közben észreveszed miket lehetne szerelési folyamatban valtoztatni?

Nem értem. Nyilván vannak olyan dolgok amit előre nem tudsz. (Pl egy alulméretezett hidraulika henger elfossa magát).
De Van rengeteg dolog amit eddig kézzel állítottak egy adott gépen. Arra együtt találtunk egy automatikus megoldást, amit közösen üzemeltünk be, vagy valami barkács megoldást kitaláltam rá ami a mai napig működik. (Sajnos ez egy olyan cég, ahol nem sok pénzt adnak feesztésre..)

En nem tudom, hogy miért csinalnam azt rosszul hogy gyakorlatban is besegitek a termelési folyamatokba és a karbantartásba és ezáltal találok fejlesztési lehetőségeket. Eddig nekem és a sornak ez a taktika bevallt.
Szerinted ez miért rossz irány? (Nem sértődök meg, kérlek fejtsd ki, mert a negatív véleményből is tanulok, vagy kicsit felismerek valami hibat)

Pénzről: Ha annyira nem lennének velem megelégedve, nem adnák meg. Én anno itt 450el kezdtem. Lehet, nem jokedvukbol emelték..

Oldalak