Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Nem mondtam, hogy hipp hopp megkapod a diplomàt, de azért “vért izzadni” nem kell szerintem az esetek 95%-ban.
Nyílván egy rendezvényszervező szaknàl lényegesebben nehezebb, de ne mártírkodjunk már.

Hát igen,így látja az aki korlátolt és sok mindent fel sem fog a körülötte lévő világból.Annak bizony nehéz.Reméljük nem a szoba közepére sz*rsz...

Pontosan azért írtam hogy nehéz, mert felfogtam a körülöttem levő világot amikor egyetemre jártam. Semmi korlátoltság nincs ebben, aki azt mondja hogy könnyű egy mérnöki diplomát megszerezni, az hazudik. Nem létezhet (nem is létezett) olyan zseni akinek könnyű, mert a feladatok mennyisége is sok, nem csak az érthetősége az egyedüli szempont. Ami könnyű, az a szabadbölcsész szak.

Ezert kellett volna burkolonak mennetek sracok :)

Ha mindenki így lenne vele, akkor a kőkorszakban tartanánk ;)

Péter vagyok első féléves egyetemista 2 hete járok a BME VIK mérnökinformatikus nappali szakjára de annyira döbbenetes tudásom van hogy a kísérleti atomreaktorba az agyamat kötötték be áramot termelni akkora benne az IQ és az elektronsürüség

A tanárok engem Rektorként tisztelnek és személyesen a kar dékánja rendelte meg a márványszobrom elkészítését egy olasz szobrászművésztől. A kisugárzásom beragyogja a horizontot amikor én felébredek olyan érzése támad az embereknek hogy kétszer kelt fel a Nap aznap mert fénybe rakom a körülöttem élőket amikor hervadoztak a napraforgók a botanikus kertben elég volt betoppannom és egyböl újjáéledtek.

Diákmunkásként beadtam a jelentkezésemet agysebész főorvosnak egy Tokiói magánklinikára ahol egyből előléptettek kórházvezegővé. A kutatásaimnak köszönhetően olyan magasra nőtt a h-indexem és az impaktfaktorom hogy kifagyasztotta a Google Scholar és Researchgate rendszerét. Programozási nyelveket fel sem sorolom hogy miket beszélek mert egyszerűbb leírni hogy nincs olyan nyelv amit ne beszélnék de még a nyelvjárásukat is söt accentusban is megértem.

A fizetésemet nem irnám le mert akkora számjegy hogy addig el sem tudtok számolni ráadásul kriptovalutában kapom.

Burkolokent dupla annyit keresek mint te a diplomaddal.. :)

Állati karriered lesz, már most látszik, gratulálok!!! :-)

Sziasztok,
Java-ban programozom elsosorban, de hasznalom fel eve a react, typescript, nativescript, angular, python, php, matlab, shell, c, c++, cc+, haskell technologiakat es emellett a nasat es az 51-es korzetet hackelem hobbi szinten, ez utobbiakat termeszetesen assembly-ben. Emellett ellatok scrum master feladatokat, devopsos feladatokat, projektmenedzsment feladatokat es termeszetesen cegvezetessel kapcsolatos feladatokat is, hiszen nagyon zsenialis, mesteri kepessegeim vannak, amelyek teljesen egyedulalloak a vilagon. Valoszinuleg senki nincs az en szintemen es teljesen eselytelen hogy barki is felvegye velem a versenyt. Mar altalanos iskolaban megoldatlan matematikai problemakat oldottam meg mint pl a Riemann-sejtes vagy a goldbach-sejtes. Annyira tokeletesen oldottam meg ezeket hogy a tobbi hulye tudos keptelen megerteni a levezetesemet es bizonyitasomat az adott problemara es igy termeszetesen a mai napig hivatalosan megoldatlanok ezek a matematikai feltetelezesek. Elmagyarazhatnam a sok hulye matematikusnak a lenyeget, de tok folosleges, nem erdemlik meg hogy szoba alljak egyaltalan veluk, olyannyira alacsonyak a kepessegeik az enyemhez. Nagyon univerzalis es specialis tudassal rendelkezem, ennek megfelelo kompenzacioval a cegek reszerol. Egyszerre tobb cegnek is dolgozom, mert az en gondolkodasom tud tobb szalon is futni parhuzamosan, egymas megzavarasa nelkul. Elon Musk csak azert nem alkalmaz engem, mert o szamomra egy senki es amugy is keptelen lenne megfizetni ezt a tudast amivel rendelkezem, igazi foldonfuto a csavo hozzamkepest.
Emellett ellatok egeszsegugyi feladatokat is, multkor pl putyin keresere tortem fel a pentagon nehany szerveret mikozben biden volt nalam pszichologiai terapian, a balfasz ven hulye nem is sejtette hogy kozben assembly-ben torom a pentagon szervereit. Neha kisebb muteteket is elvallalok, illetve SMA-s gyerekeket gyogyitok hobbi szinten kezratetellel, de csak ha vam kedvem hozza.
Szerintetek mennyit kerhetek el ezzel a szereny tudassal? Jelenleg 1 millio dollar a percdijam, igy csak rohogni tudok rajtatok a brutto 1 millio ft-os meg ilyesfele semmire sem valo igenyeiteken, valojaban nem is kene ratok hallgatnom, de most ugy tartotta kedvem hogy lealacsonyodom a szintetekre hogy megprobaljak makogni veletek valamirol (hisz maskepp ugy sem vagytok kepesek kommunikalni)

Nagyon mely es szereny tisztelettel: Bassam Assád.

Üdvözlet Uraim és Hölgyeim!

Én több éves Agile Coach (Agilis Coach) tapasztalattal és IT területen szerzett végzettséggel helyezkedtem el nagyon komoly több nemzeten átívelő multinacionális vállalatnál. Rendkívül tehetséges voltam már az egyetem során is és nagyon komoly nemzetközi pacekkal rendelkezem, valamint az intelligenciám messze meghaladja az átlagos informatikusok intelligenciahányadosát ezért rendkívüli mértékben kelendő munkaerő vagyok hiszen mélységekig átlátom az informatikai fejlesztési folyamatok stratégiai célkitűzéseit, üzleti folyamatok IT vonatkozásait valamint a nagy volumenű rendszerek integritási lehetőségeit. Cloud környezetben abszolút otthonosan mozgok valamint a modern programozási nyelvek mellett az idegennyelveket is magas szinten müvelem tehát a stílus és elegancia mellé kézzel fogható tudás is társul. Olyan multidiszciplináris IT vonatkozású projekteken dolgozó csapatokat koordináltam a pályafutásom során, amire véleményem szerint más nem lenne képes, ezért nagyon szerencsésnek mondhatják a cégek magukat ahol én megfordultam és a legnagyobb alázattal és szakértelmemmel a csúcsra futtattam a projekteket. Jelenleg egy amerikai űrtechnológiával foglalkozó vállalatnál vagyok Agilis Coach ahol a személyzet agilis módszertanra való felkészítés és céges szintű rendszerszemléletmódváltás a fő feladatom, de természetesen nagyon magas fokon kivitelezem az elvégzendő feladatokat, ami egyértelmű a tálentumomnak és a vezetői képességeimnek köszönhető. A fizetésem br. 170 000 dollár egy évre vetítve RSU-t belekalkulálva úgyhogy magyar forintban kifezezve br. 5,6 millió körül jön ki árfolyamtól függően. Én azt tanácsolom mindenkinek hogy legyen kitartó és gyakoroljon sokat de azért ilyen döbbenetes szintre eljutni ahol én tartok erre születni kell, ilyen óriási készségek nem teremnek minden bokron amivel én rendelkezem.

A F2F meetingen mondtam Dezsonek, hogy a kimagasloan magas kepessegeit ne palastolja, es irja mar meg egy szakmailag relevans oldalra, hogy o mekkora egy talentum. A fenti osszegzest elolvasva azt a kovetkeztetest vontam le, hogy javitani kellene meg az egojan, mert merhetetlenul szereny. O ennel sokkal tobb. Mellette az egesz emberiseg egy semmire valo jobbagysag. Mindenkinek elmondja a coachingon, hogy ok mekkora szarok hozza kepest, es ezzel olyan lokest ad az embereknek, hogy egybol attranszformalodnak papucsallatkabol senior leaderre.
A fonokekent a percdijam is tobb, mint az o eves fizetese, tovabba a vecen ulve is tobbet termelek, mint o egesz eleteben. Sajnos az en egommal is baj van, es engem is megkert a fonokom, hogy ezt osszam meg a vilaggal.

EL ne higgyétek már ezt a troll írást :DDD jézusom. Lerí róla hogy teljesen kamu,nagyon nagy koponyák nem ilyen stílusban írnak,pláne nem a mennyitkeresel.hu -ra jön nyáladzani XD

én simán elhiszem neki :) jobban mint neked bármit is.

ha nem én lennék a burkoló gyerek, azt hinném hogy ezt tuti az a csicska burkoló írta.

jó kis kamu sztori amúgy, de legalább kiszínezted a dolgot és a nagyképűség is megvan mellé :) Szép volt!

Üdv, Kis Károly, burkolómester, építészeti szakember

sztem az anyjaval irtak kozosen. a burkolo tul hulye ahhoz, h igy irjon. sztem meg a nevet se tudja leirni helyesen :D

Leírtam pedig: Kis Károly :)

Sziasztok! Egy debreceni multinál dolgozom egy éve mint junior nodeJS fejlesztő. Előtte 1 évet dolgoztam másik cégnél mint react fejlesztő. Diplomával illetve középfokú napi szinten használt angollal rendelkezem.

Jelenlegi bérem br. 370e. most fogok medior szintre lépni. A kérdésem a következő.
Debrecenben mennyire reális egy medior node fejlesztőnek br. 750e. ft-ot kérni?

Hááát, szerintem az lehet, hogy sok egy kicsit. Beülősnél. Távban simán találsz ilyet Bp-ről, úgy hogy, az életben nem kell felmenned... Külföldit nem is említem. De helyben nem tartom valószínűnek, hogy ennyit fizetnének. Másik, hasonló városban kb. ennyi a medior-senior határ, szerintem Debrecenben sem lehet másképp. De azért sok szerencsét hozzá.

Projektmenedzser vagyok multinacionális szoftvercégnél, 1.6 brutto, bónusz, cafeteria. Ez most már kezd kevés lenni, meglátjuk jövőre mivel rukkolnak elő.

Tudnál írni 1-2 infót a hátteredről? Mennyi tapasztalatod van PM-ként? Van certid róla? Mi a konkrét témakör?
Köszi!

PMként még nem sok, más IT pozikat töltöttem be, inkább ezeknek a farvizén voltak kisebb PM / team lead jellegű feladataim. Szóval ez az első igazi tisztán PM munkám. Azért van egy Prince2, egy SAFE Product manager meg egy Scrum master certem, valamikor most akarom majd megcsinálni a PMP-t. A témakör az finance, igazából az nyomott a latban sokat, amikor felvettek, hogy sokat dolgoztam nagy, nemzetközi bankoknak.

Budapesten dolgozom .NET fejlesztőként egy multinál. Most kb 2 és fél év tapasztalatom van. Bruttó bérem 830k (= nettó 550k). Ezen kívül egészségbiztosítás, évi 450k cafeteria.
Ez milyen szerintetek? Mennyi a max amit el lehet érni 2,5 - 3 év tapasztalattal?

Ez alapján szerintem nehéz megmondani. Milyen területen, milyen technológiákkal van eddig tapasztalatod?

Junior system engineer, korábban több területen is dolgoztam így 6+ éve vagyok ITs, de a mostani pozimban csak 2-3 év tapasztalatom van.
~1.3M bruttó + 5% éves bónusz.
Elégedett vagyok.

Szép, kicsit írnál róla, amit az anonimitás megenged? Kis cég / nagy, mennyire remote / rabszolga, pszichopaták aránya stb. :) Azért tegyük hozzá, hogy az alapvető gyakorlatod beletorzít, 2-3 év gyakorlattal a területen nehéz (egyáltalán nem lehetetlen) elérni ekkora összeget itthon.

Multi, itthon közepesnek mondanám, full remote, megbeszélés szerinti bejárással.
Eddigi cégekhez képest nagy a kontraszt, megválogatják a kollégákat és emiatt jó a fizetés és a hangulat is.
Valóban, előtte 5 évig üzemeltettem különböző rendszereket, alkalmazásokat és rendesen Udemy-ztem mire ide felvettek, szóval a 2-3 év picit csalóka meg a junior title is. De abszolút nem zavar, mert innen csak felfelé van :)

Hogy ez a konkrét eset az-e, sosem tudjuk meg. Viszont teljesen reális, ahogy írtam. :)

Most hagyjuk a gazdag burkolót, mert lassan 1 hónapja itt osztja az észt térjünk vissza inkább az eredeti topikhoz.
Ti terveztek váltani az infláció miatt?
Kb 7-8 év fullstack tapasztalat java,angular, vue, sql, jsp, aws + a szokásos apróságok.
Jelenleg br 1.2m-1.4m + cafeteria pénzügyi területen.
A munka nyugis, néha szinte túl laza is már, de sorra jönnek az ajánlatok br 1.2-1.8 néha még 2M környékén.
Br 100-200-ért nem mennék el még 300-on is erősen gondolkodni kell, de afelett már azért meggondolandó.
Ki hogy látja a helyzetet?

A standard az, hogy 30% alatt ne válts, tehát ha efelett van (és nem kel sokkal többet dolgozni), akkor lehet elköszöni a munkatársaktól.

Oldalak