Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

"cégek 95% a br 650 ás 750e ft között keres tapasztalt tervező mérnököket"

És vajon találnak is? Nevetséges. Jelen árak és Ft árfolyam mellett ez lassan kezdőbérnek is karcsú lesz, nem, hogy tapasztalt mérnöknek...

Nézd a piac diktál. A magyar szakmunkások nem azért keresnek ennyit mert annyira jól végzik a munkájukat és intelligensek (tisztelet a kivételnek, mert tényleg van) hanem mert nyugaton is hiány van belőlük és ide haza is. Viszont diplomás emberekből nyugaton is van elég. Itt kifizetik a szükséges minimumot és ha valaki elmegy az se baj mert mindenki pótolható vagyis ilyen beosztásban van a nagy átlag. Az új embert is ugyan olyan szar pénzért keresik mint az előzőt. Van pár kivétel akiről többen tudják vagy gondolják, hogy jól fizet. Viszont ott egy nyitott pozícióra kb 100X túljelentkezés van a legtöbb esetben meg is van az emberük csak a vállalatiszabályzat miatt hirdetik a pozíciót.

Elhiszem, hogy sokan jól keresnek, de nem ez a jellemző egy tervező mérnökre itt Magyarországon.
NPI mérnök ként jobb a helyett picivel, de én nem azért tanultam annyi éven keresztül, hogy tényleg aktákat tologassak, meg excelt basztassam egésznap és beszállítok olykor 2 bites kapcsolat tartóinak próbáljam elmagyarázni, hogy mit is szeretnénk.

Van évfolyam társam aki panaszkodik, hogy kb mindent amit megtanult az a semmivé vált és milyen jó nekem, hogy a tervezésben maradtam, én meg panaszkodom neki, hogy szar a pénz. Nem tudom melyik a jobb, de az biztos én szeretem amit csinálok mert változatos és mindig van új kihívás. Az meg valami megfizethetetlen amikor egy projekt végén a semmiből valami összeáll egy működő hasznos berendezéssé. Próbálok válltani, mert nekem is családom van de tényleg ezek br 750e pofonok jönnek szembe sajnos és a br950 olyan pofát vág mintha a világ összes pénzét elakarnád kérni 7 év tapasztalattal. A kedvencem a "nálunk a vezető tervező ennél kevesebbet keres". Míg egy vezető tervező be éri ennél kevesebbel addig mit vártok?

Így van teljesen jól látod a dolgokat. Az átlag mérnök örül ha el tud helyezkedni egy középxar helyen átlagbérért. Nyilván rossz lehet itt olvasni a kedvenc burkolónkat meg az osztrák szakikat. Manapság csak programozónak érdemes tanulni, a mérnökök le vannak szarva sajnos. Nyilván egyetemistaként te is elhitted a sok maszlagot, az vitt előre hogy majd megéri. Nahát ez nem így lett.Gondolom nem sok motivációd maradt már, egyedül a szakma szeretete vihet még előre. Nyugi, mérnökként nekem is párszor eszembe jutott, hogy csinálok valami szakmát és kihúzok nyugatra, a fizum is sokkal jobb lenne, nyugtom is lenne, nem kéne napi 50-60 e mailre meg telefonra válaszolni. Kitartást, ennyit tudok mondani sajnos.

Hat ha te napi 50-60 spamm emailt olvasol el, akkor neked inkább outlook tréningre lenne szükséged hogy képes egyél normális filtereket berakni, bár nem csoda, hogy szarul keresel, én se fizetnék azért, hogy levelezgess egész nap.

Mérnökként is mehetsz külföldre...

A mérnökök 95%a aktatologató csicskamunkát végez, és azok pont ennyit érnek.

Jah bárcsak így lenne...Sokan szívesen tologatnák az aktákat ennyiért. A valóság az hogy a végzett mérnökök alsó fele bruttó 400ért tologat aktát. Br. 700-750-ért meg tervezd meg a dolgokat határidőre dokumentációval együtt. Sok ismerősöm végzett mérnökként, sokan nem vitték túlzásba a karrier dolgot, azok épphogy elvannak a fizujukból. Szóval régen kidurrant már az a lufi hogy frissen végzett mérnökként 10 esével kapod majd az ajánlatokat álomgázsiért.

Pedig az egyetemen hogy benyaltuk ezt a szöveget, hogy majd ez lesz. Öregem, komolyan azt hittük a csoporttársakkal, hogy a sok szenvedés után majd jön az álom fizu, mert senki nem tudja ezt elvégezni csak páran, és micsoda mérnökhiány van.... Eleve ki a f*** kérdőjelezte volna meg, hogy egy mérnök jól keres?? 2010ben egy scifibe illő gondolat volt (illetve lett volna), hogy a mérnökök szarul fognak keresni majd egyszer, egy fillért sem tettem volna rá hogy ez bekövetkezik, ezért sajnos el is végeztem az egyetemet rengeteg energiát pénzt időt belefektetve, és jól beszoptam, mint mindenki. Az egyetlen ami vígasztal, hogy ha kibasznak, elmegyek kukásnak b**meg, és nem sokkal fogok szarabbul keresni, nettó 350-nél járnak a kukások, nekem meg a bruttó 700-as igényemre ment a meghökkenés legutóbb, egy nagyobb osanos/teszkós/lidlis bevásárlás már csak a különbség a kettő közt....
Írd be gugliba hogy mérnökhiány, mikori cikkeket dob ki? Ez a bizonyos "legyél te is mérnök mert jön a robotizáció" lufi úgy durrant ki, hogy nagyobbat szólt mint a Krakatau vulkán, a lökéshulláma is 10-szer megkerülte a földet.

Te mit dolgozol, hogy ennyire faszán rálátsz a dolgokra?

Szerintem burkoló :D

Egyik ismerősöm apja kukás nettó 420-at keres. Mérnök ismerősöm 2 év tapasztalattal keres pesten nettó 370-et megérte tanulni csírák xdddd

Ha lehet választani, akkor inkább 370-ért ülök egy irodában, mint a kukásautó hátulján,hidegben és melegben, ahol mások szaros szemetét pakolászom es szagolom egész nap.Mivel írtad,hogy az ismerősödnek csak 2 év tapasztalata van, így gondolom egy huszonéves srácról van szó,aki mire annyi idős lesz,mint a haverod apja, biztos jóval többet fog keresni mérnökként, mint egy kukás....aki csak azért megy egyetemre, mert azt hiszi,hogy egyből rohadt jól fog keresni,az tényleg menjen inkább kukásnak.Nekem gépészmérnökként az első fizetésem 2004-ben br.185e Ft, 2010-ben már br.550e, most 2022-ben br.1,5m +cégautó korlátlan használattal üzemvezetőként.Hogy megérte-e tanulni?Igen.

ÜZEMVEZETŐKÉNT, évtizedes tapasztalattal kapsz 1,5 misit, mérnöki diplomával + nyelvtudással... Nyilvánvaló, hogy üzemvezetőként kva nagy stressz az egész munkád, rengeteg felelősség van rajtad, ennek ellenére a fizetésed jó szar, pont ezért magyarázza itt mindenki évek óta (a burkoló seggfej megjelenése előtt is!!) hogy szarok a mérnöki fizetések!
Neked egyből üzemvezetőnek kell lenned egy 1,5M fizuhoz, míg mondjuk az IT szektorban egy bokor mögötti bootcampet elvégzett átlagjani programozó 3-4-5 év tapasztalattal megkap ennyit, nem kell a ranglétrán felcsörtetnie, tized annyi felelősség meg stressz mellett, és ha elfingja magát hogy fel akar mondani, még emelnek is neki 1,7-re.... és mindez akár diploma nélkül!

Jah, csak annyi a probléma, hogy nem keres egy átlag fejlesztő 1.5m-át, még csak közel sem.

Az üzemvezetőt meg nem kéne annyira túl misztifikálni, mert egészen másképp áll attól függően, hogy mekkora és milyen értékű üzemet vezet, és a felelősség meg stressz (lol) is helye válogatja.

Akkor ezt bárkitől meg lehet kérdezni, hogy miért menne bárminek, ha az IT szektorban úgy is sokkal több lenne a fizetése. Ez érdekli, ezt szereti csinálni, azt épp nem tudná csinalni/ nem akarja. Miért ez a téma még mindig?

Ember, itt most arról van szó, hogy a mérnökök jól meg vannak-e fizetve. Ilyenkor bizony más szakmákhoz viszonyítunk, illetve az átlagbérhez, medián bérhez, minimálbérhez, stb., a lényeg, hogy nem saját magához viszonyítunk, hanem a "környezethez". A lehetséges alternatívákhoz való viszonyítás adja meg, hogy érdemes-e egyáltalán mérnöknek tanulni.
Ha egy fagyiárus 2 milliót keresne havonta, jobban megérné a fagylaltkészítés rejtelmeit tanulni mint a lefejtő fogazási eljárás mozgásviszonyait. -----> Ha egy érettségivel rendelkező nem síkhülye ember 1,5 milliót kereshet néhány programnyelv megtanulásával, jobb ezt az utat választani mint diplomával üzemvezetőként 10 év küzdelem után ugyanannyit keresni.
Te üzemvezetőként keresel annyit, mint egy átlag n+1-edik melós egy másik szektorban. Te is jobban jártál volna ha megtanulsz pár programozási nyelvet. Nem érdekel az a téma? Nem gond, csak akkor ne állítsd azt hogy jól meg vagy fizetve, hiszen a képességeid alapján 1,5 - 2x annyit kereshetnél EGY MÁSIK SZAKMÁBAN mint most egy magas pozícióban. Tehát a te szektorod NINCS megfizetve, egy másik meg igen, csak te nem azt választottad mert nem az érdekel. Ha a NASA vezérigazgatójaként 2 milliót keresnél, akkor is szarul keresnél, hiába sok pénz a 2 millió. AHHOZ A POZÍCIÓHOZ nem sok. Üzemvezetőként az 1,5 millió egy megalázóan alacsony fizetés.

Nem az uzemvezeto voltam az előbbi hozzászólásnál. Igen, osszehasonlitjatok a fizetéseket, csak épp az egyetlen szektorhoz, ami magyarországon kb. Mindenhez képest sokkal többet keres.
Én is keveslem egyebkent az elobb emlitett poziciohoz jaro fizetést

Hogy megérte e tanulni azt mondod igen? Gondolom ezt a fizut több 10 év tapasztalattal, érted el. A fiatalságod ráment a tanulásra, sok stresszre, buli helyett a rajzokat szerkesztetted, gondolom, kezdőként ez akkor sem volt egy hatalmas összeg. A mostani jó fizudat meg főleg a családod élvezhezi, te meg már kezdesz megöregedni. Festők meg burkolók túlóra nélkül 20onévesen hazaviszik azt amit te 4-5 év tapasztalattal,ők meg 0 érdemi tanulással. Jó igen lehet mondani hogy valamit valamiért. Illetve feltételezem hogy ezért a pénzért baromi nagy felelősséget kapsz a nyakadba, ami szintén nem hosszabbítja meg az életedet..

"baromi nagy felelősséget kapsz"

Nem, nem kapsz. Mindenki hibázik. Ha ezt a főnök nem látja be ,nem alkalmas rá. Ott kell hagyni. Az esetek 95% kilehet javítani a hibákat. A másik 5% meg benne van a pakliba az bukó.

Én még soha nem láttam olyat ,hogy valakit megbüntettek volna anyagilag is a hibáért, max elbasztad máskor figyelj oda.

A munkahelyi balesetek meg mindig abból vannak ,hogy nem tartják be a szabályokat.

Persze az üzemvezetőnek nincs nagy felelőssége xddd. Csak ha mondjuk valamiért leáll a termelés vagy nem hozza az üzem a számokat őt fogják előhozni/baszogatni. Az nem egy napi 8 órás laza munka az biztos. Valszeg azért nem reagált még erre a posztra mert reggel 7től este 10ig bent agyal, hogyan éljék túl az elszállt rezsiket/magas inflációt úgy, hogy ne legyenek veszteségesek és ne kelljen leépíteni...

Persze, a szerencsétlenje nyugtatókon él a stressz miatt a termelésben, a hátán viszi az egész gyártást, de azért nagyra van az 1,5 milliós fizetésével, amit mérnöki diplomával meg 10 év tapasztalattal tudott elérni, miközben ugyanennyit keresne ha csak 3 programnyelvet megtanult volna negyedannyi munkával mint egy mérnöki diploma megszerzése, és most home officeban nézhetné a pornót 10 ezres órabérért, ahelyett hogy a darabszámokkal meg a selejtcsökkentéssel b*szogatnák napi 8 órában.
De nincs is ezzel baj, én is mérnök vagyok, csak nekem nem derogál elismerni (a büszkeségemet félredobva) hogy rossz lóra tettem, ő viszont köti az ebet a karóhoz hogy milyen jól keres. Hát nem, nem keres jól. Üzemvezető?? Valahol 2,2-2,5 milliónál kezdődik az a bérszint ahonnan elkezdené megérni akár csak egy 20 fős garázscég üzemvezetését elvállalni, de az ilyen idegőrlő szar állásoknál van az, hogy a bértárgyaláson csak annyit mond a főnök hogy "mondj egy összeget amennyit nem szégyellsz" ugyanis semennyi pénzért nem akarja senki elvállalni, senki nem akar az idegosztályon ébredni semennyi pénzért.

Néhányan nagyon el vannak tévedve, hogy miről szól az egyetem...
Gyakorlatilag még ha mellette diákmunkát is vállalsz, akkor is hetente legalább egy buliban ott vagy, a lényeg, hogy a vizsgáid kettesre meglegyenek, senki nem fogja kérdezni, hogy hanyas a diplomád.
Emellett az egyetemi közeg megtanít arra, hogyan oldj meg különböző problémákat, idegen nyelven kommunikálni, valamint rengeteg kapcsolatot építhetsz. Nem csak a havi fizetesed számít, hanem azt is megtanulhatod, hogy azt, hogy fektesd be, hogy passzív beveteled legyen.

Egyébként teljesen mindegy, hogy az ember szakmunkás, mérnök, programozó stb. (igazából nem is kell értenie nagyon nagy mélységekben a szakmájához, hanem meg kell tudnia oldani a "vevői" szembejövő problémáit és jól fog keresni.

Visszatérve a nyelvtudáshoz, ne azért tanulj meg pl. angolul, mert kell a munkádhoz vagy a jobb fizetéshez, hanem azért tanulj meg, hogy kinyissa számodra a világot, sokkal könnyebben tudj sokkal minőségibb információhoz jutni, legyél, akár szakmunkás, akár mérnök, akár informatikus stb.

Kérem jelentkezzen, aki az iskolában tanulta meg a szakmáját!

"....ne azért tanulj meg pl. angolul, mert kell a munkádhoz vagy a jobb fizetéshez, hanem azért tanulj meg, hogy kinyissa számodra a világot, sokkal könnyebben tudj sokkal minőségibb információhoz jutni"

Érdekes ez a szemléletmód. Én csak és kizárólag a munkaerőpiac követelményei miatt tanultam meg angolul. (És akkor mi van???)
Ha tudnék Magyarországon mérnökként jól keresni angol nélkül is, mert mondjuk magas szinten értek az ipari automatizáláshoz vagy 3D tervezőprogikhoz stb, akkor a f***m se akarna akár egy büdös szót is beszélni angolul.
(És most nem arról beszélek hogy kiigazodsz egy service manualon vagy egy gépkönyv konyhaangolján, vagy a külföldi nyaralásodon kikérsz egy sört a tengerparton (az még ugyanis nem angoltudás), hanem amikor pl egy prezentációt angolul tartasz egy videokonferencián, mert a magyar ipar le lett építve, és csak tetves multik vannak ahol jó fizura van egy kis esélyed, ahol az ilyesmiket egy az egyben megkövetelik.)
Mégis miért kéne tárgyalóképes angolra szert tenni sok-sok tanulással, ha magyarul is kereshetnél jól mérnökként?
Amíg nem tudtam angolul, addig is nyitott volt a világ számomra, csak a pénz miatt sajnos rákényszerültem hogy megtanuljak, hiába értek néhány mérnöki területhez.

Megértem az állaspontodat, nagyon sokan így vannak vele.

Viszont én élvezem azt, hogy bármikor tudok beszélgetni egy külföldivel, aki egy teljesen más kultúrából jött, teljesen más gondolkodásmóddal rendelkezik.

Azt viszont nem értem megmondom őszintén, hogy ha tárgyalási szinten beszélsz angolul (gondolom erőlködés nélkül), akkor ezt miért nem gondolod pozitívnak.

Engem kifejezetten felvillanyoz, hogy egy totál más helyről származó emberrel beszélhetek, egy befásult magyar helyett, aki szerint minden rossz, de véletlenül sem miatta.

"Viszont én élvezem azt, hogy bármikor tudok beszélgetni egy külföldivel..."

Én meg azt élvezem, amikor a saját országomban a saját anyanyelvemen tudok boldogulni, és nincs egy olyan nap se, amikor többet kell idegen nyelven beszélnem mint magyarul, legalább azon a megalázóan kis p**ányi területen amit meghagytak nekünk az 1. és 2. vh után.
Ezt csak a magyar kkv szektorban tehetném meg, ahol legjobb esetben is kb a negyedét keresném a jelenlegi fizetésemnek...
Az, hogy folyékonyan megtanulunk angolul, az sajnos az idióta "merjünk kicsik lenni" érzését erősíti, e tekintetben egyébként példát lehetne venni a csigazabálóktól, akik kijelentették hogy ha ide jössz akkor vagy megtanulsz franciául, vagy elhúzol, vagy csak szimplán nem kommunikálunk, mert itt bizony 100 emberből 95 nem tud angolul, választhatsz... :)
Csak hát ehhez az egyébként helyes mentalitáshoz tényleg kicsik vagyunk, és ezt minden egyes angolul megtartott prezentáció, meeting, stb. során újra és újra aláírjuk, sajnos én is, mert sajnos rá vagyok kényszerülve a pénz miatt.
Az angoltudás értéke is elinflálódott egyébként, a 90-es években bármelyik munkáltató keresztbe leszopta magát ha valaki gyorsan és folyékonyan beszélt angolul, és ennek megfelelően meg is fizették, mára meg szó szerint alapelvárássá vált, és semmi fizu többlet nem jár érte.
Olyan, mint amikor az elektromos ablakemelő megjelent az autókban: kezdetben mélyen zsebbe nyúltál, a gatyádat is kifizetted hogy ne kelljen kézzel tekergetned az ablakot, extra dolognak számított, aztán az alapelvárásod részévé vált, anélkül nem is veszel autót, és a gyártók nagy része sem tud érte külön hatalmas pénzeket kérni mint régen, ezért alapfelszereltségbe teszik. Mikozben akkor is egy villanymotor volt meg pár alkatrész, meg ma is az. Ma is le kell gyártani, de pénzt már nem tudnak érte külön kérni. Mert alapelvárás.
Az angoltudás is erre a sorsra jutott mára. És ez folyamatosan inflálódik tovább, voltam egy interjún, neves multinál, ahol ment a fintorgás hogy a felső angol és a közép német mellett nem beszélek harmadik nyelvet, miközben a kretén burkolónk bérszintjét ajánlgatták fizunak....

Minek is a világ egyik legfontosabb nyelvén tudni.. nem is értem :D

Így van, semmi értelme nem lenne frankón megtanulni folyékonyan angolul, ha a munkaerőpiac nem követelné meg. Örülök, hogy te is rájöttél. ;)
Tökéletesen elboldogulnék a magyarral is, ahhoz hogy ilyen-olyan angol ytube videót megnézzek, meg a külföldi nyaralásomon rendeljek egy kaját az étteremben, ahhoz meg nem angoltudás kell, az a szint még egy nagy büdös nulla, nem pedig nyelvtudás.
Ha ugyanannyit keresnék Magyarországon nyelvtudás nélkül is mint most, egy cseppet sem hiányozna a tárgyalóképes angol nyelvtudás (amivel rendelkezem), és egy kumma szót nem beszélnék angolul kb soha sehol, és mégis ugyanolyan jól érezném magam a bőrömben.

Ha csak munka szempontjából tanultàl meg angolul, akkor tényleg nem látod értelmét. Bármilyen témában, bármilyen oldalon 1000x több info talalhato a neten, filmek - esetlegesen költözés. Angolul beszélő munkatársakkal tarsalgás ( nyilvan nem azt mondom tudásnak, hogy a szavakat egymás mellé rakva majd csak lesz valami) . Egy naprol napra élő operátornak persze mindegy hogy tud e, vagy sem , de azért sok előnnyel jár :)
( én se értek azzal egyet, hogy egyetemen kell/tud megtanulni az ember angolul)

Igen ám, csak kvára mindegy hogy 5 év tapasztalattal mérnökként a beledet is kidolgozva kapsz bruttó 750-800 at, programozóként meg burkolóként a beledet szintén kidolgozva nettó 1 misit. Nahyon sok barátom egyetem elvégzése után egyből váltott is IT ra a fizetés és munkakörülmények miatt...

" idegen nyelven kommunikálni" - na, erre pont nem az egyetem fog megtanítani, programozóként végeztem az elte-ik-n, kb nulla angoltudással. ha kellett volna az angol legalább rákényszerültem volna h energiát tegyek bele, így meg csak húztam-halasztottam a dolgot

Oldalak