Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

haszontalan baromságok ezek

Ez minden szinten átalakulást jelent. A gyártósortól az irodáig.

Az ország melyik részén dolgozol ( melyik megye)? Hasonló paramatérekkel nálam is fizetés és tapasztalat terén.

Budapesttől nyugatra 50 km-en belül.

1. Te is jó szarul keresel mérnökként, üdv a klubban!
2. Az Msc a legnagyobb ostobák gyűjtőhelye, hiszen egyáltalán nem fizeti meg az ipar hogy te min. 2 évig éjszakába nyúlóan tanulsz, beadandót írsz, meg vizsgázol stb., a valóságban lehet hogy az Msc diplomáddal kevesebbet fogsz keresni mint a melletted ülő Bsc-s kollegád.
3. Csopvezető bsc diplomával is lehetsz, nyilván a névtelenség fenntartása miatt nem sorolom a bsc-s csopvezetőket fel a cégünknél. 1500 fős multi.
4. A csopvezetőség is bizonyos lúzerség, mert 10x akkora felelősséget kapsz 1,2-1,5x bérért, rengetegen megbánták hogy elvállalták. Persze ezt már cége válogatja.

Én pont nem akarok/fogok csopvez se lenni. Nem tervezem mások koordinálását. Ezért is kérdeztem, hogy a mesterképzés vajon ad e valami plusz dolgot, hisz manapság a ledolgozott évek, a nyelvtudás, egyéb skillek visznek mindent. De köszönöm a véleményt.

Én is azt látom, hogy ad azért. Nekem az a tapasztalatom, hogy akinek MSc-je van, azok jobban tudnak gondolkodni, jobban tudják hasznosítani a ledarált tananyagot. Én úgy tekintek az MSc-re, mint plusz két év arra, hogy megemésztődjön a BSc 3.5 éves hajtása. Mellette érdemes gyakornokoskodni valami értelmes helyen. És az is igaz, hogy az MSc után nem igazán számíthatsz magasabb fizura, viszont életpályát nézve előnyhöz juthatsz. Persze ezt általánosítva értem. Vagy így lesz vagy nem:)

A mesterképzés (sőt, akár PhD is bizonyos szektorokban) szerintem elengedhetetlen, hogy valaki mérnökként kiteljesedjen, ott valódi szeniorrá váljon. Az előző kommentjeidből azt veszem ki, hogy te nem ATM automataként tekintesz a munkahelyedre, hanem hivatásként. Az MSc, ha szakmai területen végzed egy normális egyetemen, lehetőséget ad hogy a szakdolgozat/projekt révén elmélyülj egy általad választott és szeretett részterületen. Ezen kívül jelentősen bővítheted a szakmai kapcsolati hálódat, ezen keresztül megismerhetsz más cégeket stb. Szóval rengeteg előnye van, ami csak itt elérhető.

"ledolgozott évek, a nyelvtudás, egyéb skillek visznek mindent"
Ez szerintem egy nagyon felszínes, rövid távú és egyben beszűkült mentalitás. A ledolgozott évek automatikusan jönnek ahogy dolgozol, és 3-4 év utána igazából már mindegy, hogy mennyi van odaírva a CV-ben. A nyelvtudás meg a soft skillek meg mindenhova szükségesek, és teljesen függetlenek a szakmai dolgoktól. Minden cégnél vannak akik mérnökök és heti 8*5 órában lapátolnak életük végéig, és van egy szűk réteg, aki továbbképzi magát és ők kerülnek az érdekes projektekre, ők vezetik be az új terméket, őket küldik ki a partner céghez konzultánsnak stb és végső soron a fizetésük is magasabb lesz. Ha tényleg nem akarsz menedzser lenni akkor alaposan érdemes végigjárnod azt a szakmai területet, ahol 30-40 évet dolgozni fogsz, és ebben nagyon sokat ad egy MSc.

Nagyon jó volt a tündérmeséd, akár még lehet is benne némi igazság, csak az a helyzet hogy a mennyitkereselponthu oldalon járunk, tehát kőkeményen a pénzről és a mocskos anyagiakról beszélgetünk, nem pedig a szakmai kihívásról meg érdekes projektekről meg a szakmai részterületekben való elmélyülésről.
A mocskos anyagiak tekintetében pedig gyalázatos az Msc megtérülése (nem mellesleg a Bsc is, hiszen ahogy előttem is írták már a kukások is lassan beelőznek), van pár kiugró eset, de összességében 0,00 forinttal van magasabban a bérsávjuk az Msc-seknek. Aki meg akkora profi hogy fejben integrál, az meg Bsc-vel is ott fogja magát találni, hogy éppen feljebb akarják léptetni valamilyen leader pozira, és Msc nélkül is jobb fizuja lesz mint az átlag Bsc-snek.
Aki meg nem a pénz miatt menne Msc-re hanem a szakmai elmélyülés miatt, az mi a búbánatot keres itt egyáltalán, egy PÉNZZEL, FIZETÉSEKKEL foglalkozó fórumon? Ennyi erővel az ált. iskolai történelemtanár is egy nagyon jó szakma, zseniálisan el lehet mélyedni szakmailag, csak éppen pénz az nem jár érte.
Néhány kivételtől eltekintve a szerencsétlen idióták akik Mscre iratkoztak, ugyanannyit keresnek kb ugyanannyi év tapasztalattal mint a Bsc-sek. Nem fizetik meg. Szakmai elmélyülésre jó az MSc de akkor meg ne is érdekeljen a pénz, mint a töritanárt se érdekli, különben már az is elment volna kukásnak 2x annyiért... :DDD

Ez elég hasznos vélemény. Köszönöm. Van még időm a következő felvételiig ezen elgondolkodni. Levelező képzés és munka mellett a felsoroltakból pár dolgot azért nehéz lehet kivitelezni, de lehet próbálkozni. Gondolok itt a kapcsolati háló építésre.

Én azt gondolom, hogy hosszú távon megtérül az msc. Az első pár évben hátrányban leszel fizetésben ahhoz képest, aki elkezdett bsc után dolgozni, de nekem a következők a tapasztalataim:
- Tovább bővítetettem a kapcsolati hálómat
- tovább formálta a szemléletemet, amire építkezve úgy éreztem könnyebben jutok előre (hamarabb átlátom a dolgokat, jobb a problémamegoldó képességem, mint az átlagnak)
Hogy számokat is mondjak: 5 év tapasztalattal bruttó 1M volt a havi fizum pár hónappal ezelőttig. Azért csak volt, mert már külföldön vagyok dupla ennyiért. Nem voltam vezetői poziban és javarészt otthonról, home office-ban dolgoztam. További előnye, az msc-nek, hogy német nyelvterületen nyugodtan használhatom a Dipl-Ing titulust, amire itt elismeréssel szoktak bólogatni az emberek (és könnyebb vele elintézni sokmindent). Szóval, ha belefér, azt gondolom, hogy érdemes megcsinálni, de nem szabad azt várni, hogy majd csak emiatt dől a lóvé és kapod a zsíros ajánlatokat.

Én 7 éve tevékenykedek gépészmérnökként, jelenleg senior munkakörben bruttó 900-ért, ország nyugati felében.

Én végigcsináltam a gépész Msc-t, viszont soha egyik cégemnél a kutyát nem érdekelte, hogy milyen diplomámim vannak. Pályakezdőként lehet csak relevanciája, hiszen egy interjún kb. ezt szokták felmérni, hogy melyik egyetemen mit tanult az ember, illetve milyen a személyisége, gondolkodása.
Az a munkáltató aki 3 év szakmai tapasztalat után leragad, hogy ki melyik egyetemről jött az számomra nevetséges kategória, főleg a jelenlegi munkaerőpiaci környezetben.

Ha nem lenne ekkora mérnökhiány azt mondanám van értelme, viszont én személy szerint megbántam, egyrészt a fent leírt okok miatt, másrészt semmi újat nem tanultam, inkább az az érzésem volt, hogy én viszem be az iparból a know how-t az egyetemre..:)

A csoportvezető/menedzser poziknál pedig végkép nincs jelentősége, a szakmai tapasztalat + soft skillek amiket ilyenkor figyelembe szoktak venni.

Én voltam nem is olyan rég olyan állásinterjún ahol rákérdeztek, hogy hajlandó lennék-e MSC-ni. Abban a pillanatban persze, hogy rá vágtam, hogy igen. Aztán jött a fekete leves a bérezés :). Azt mondták mivel Magyarországon ők egyedülálló technológiát használnak (melegen hengerelt lemezből préslenek különböző karosszéria elemeket :D ) és prémium autógyártók beszállítói ezért szép és jó, hogy van 5 év szakmai tapasztalatom, de amit náluk csinálnék ahhoz kell 3 év ott eltöltött idő mire valamire való mérnök lesz majd szerintük belőled (ahogy körül írták a munkaköröm, kb mint egy szimpla gyártástámogató mérnöki munka) . Azért br650 ft szeretnének nekem 3 évig fizetni :D baramijót mosolyogtam megköszöntem az ajánlatott majd nemet mondtam. És még elvárták mellette h MSC-ek jah de 3 év után Kánaán jó fizud lesz :D

Hozzáteszem itt magyarkisztánban minden második cég egyedülálló technológiával és prémium gyártós beszállítással bír szerintük :D.

Nemtom mit magyarázol, az Msc után tutira rávágtak volna egy százast és a sok vizsga, szakdoga, védés, mindenszar után azonnal felment volna az álom 650 fizu a hihetetlen szenzációs 750-re!!
De addigra az egyedülálló magas technológiáért a NASA is bejelentkezett volna, hisz a melegen hengerelt szelvényekről kevés az ismeretanyag a világon, és a nagy üzlet miatt lehet hogy 800 lenne a fizud! Mindez egy tiszta és halk üzemben, ahol nincsen égett fémszag, mert annyira tökéletes az elszívás hogy semmilyen rákkeltő anyagok nem szállingóznak a termelésben, a gépek tiszták és hófehérek, sehol egy olajfolt, munkavédelmi előírások nem csak a külső audit előtt 1 nappal vannak bevezetve, stb, nem folytatom. Álom 800-as fizud lett volna MSC-vel, ja nem...

Ismerősöm jár oda, ( mecha bsc ről ment villamosra ) azt mondta, hogy nagyon sok anyag kb ugyan az, mint amit Bsc-n tanult. Pár tárgyon ( kockázatelemzés, pár menedzseres tárgy) kívül érdemileg nem ad hozzá semmit a tudáshoz. Győri egyetemről van szó.
Nem tudom, hogy a gépész Msc mennyivel másabb ennél.

Szia!
Szerintem is bőven 1 mHUF feletti fizetést kérj!
Én folyamatmérnökként br. 950eHUF-ot + cafeteria + 13. havi kapok 2023 januártól (jelenleg: br. 870 eHUF a fizum). Szintén autóipar, Pest-megye, 10+ év tapasztalat.
Sok sikert, üdv: D.

Sziasztok
Adott egy lehetőség, jelenleg mérnökségi csoportvezető állásom van, Br.500 ezer + bejárás támogatás 15 ft/km
Havi: 400 nettó cca
A felettesem felmondott, én veszem át a helyét 80%-ban
Neki céges autója volt.

Mit érdemes ilyenkor kialkudni?
Nyilván több melóval jár, több felelősség.
4.5 év tapasztalat.
Autóipar

Köszi a válaszokat

Hello,mekkora a cég,mit gyártanak,mennyi beosztottad lenne? Átlagba nézve kb br 1-1,5 m között lenne

A cég 1300 embert foglalkoztat.
10-12 emberem lenne

Nagyon nagyon keveset kapsz

Legalább 50% emelést kérj. Alapból nagyon alul vagy fizetve és plusz felelősséget is kapsz.

Nem tudom, hogy hol van ez, de vagy mondj fel, vagy kérj sokkal többet :D. Full kezdőként most kapnék 500 nettót ( cafeteriaval ).

Kicsit el vagy tévedve a kezdő nettó 500-al.

Reális az 500 nettó, 5 éve, amikor még 300Ft körül volt 1 Euró, akkor kezdtem 300 nettóval.
Inkább az a szomorú, hogy sokan, több tapasztalattal is ennyit vagy kevesebbet keresnek. Borzasztóan alul van értékelve a mérnöki munka MO-n.

Na igen.Pesten még elmennek a fizuk, de K- Mo siralmas tényleg. Sokan ott tényleg sok év tapasztalattal keresnek bruttó, 500akat,ami arra elég hogy ne halj éhen kb.Pedig azt hinné az ember hogy pont ott lehet kifogni jobb pénzeket, mivel nem hiszem hogy nagy tolongás lenne a komolyabb mérnöki állásokért..

Igen igen , nyilván hazudtak az ajánlatban, illetve hazudok én is. Rengeteg előnyöm származik ebből, főleg ,hogy névtelenül írok ide.

Véletlenül nem kevered a a Brottót a nettóval? Én nemrég váltottam kollegám is a napokban talált új helyett magának. Mind a ketten 5+ év tapasztalat és a cégek 95% a br 650 ás 750e ft között keres tapasztalt tervező mérnököket Budapesten és környékén. Nem volt egyszerű normális helyett találni.

Hát ha 5 év tapasztalattal 650 et adnának, akkor szerintem rossz cégeknél kopogtatsz.

Voltunk pár interjún és különbönző cégeknél, mert eltérő irányban mozgolódtunk. Nem fogadtuk el a br 750-es ajánlatokat vagyis én nem. Viszont ez a jellemző, pár kivételtől eltekintve.

Ezért a bérért igencsak megérte beáldozni a legszebb éveidet tanulásra, stresszelni mint állat míg a bölcsész haverjaid buliztak meg nőztek.De úgy van gondolom vele a munkáltató is ha van olyan balf.x aki ennyiért elvállalja ezt a stresszes, nagy tudást igénylő munkát, akkor hülye lenne többet fizetni.

Oldalak