Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Szia!
A gondolat jó (hazaköltözés), de nagyon durva érveid kell legyenek hozzá, mert sem anyagilag, sem életminőségileg (oktatás, egészségügy, emberek általános mentális állapota, várható nyugdíj) nem éri meg, ebben biztos lehetsz.
Nem tudom mennyit kereshetsz hegesztőmérnökként MO-n, de kötve hiszem, hogy 7jegyű nettó összehozható. És még 1 milla is, khm, mennyi is EUR-ban vagy CHF-ben? És egy év múlva?
Én azt javaslom, hogy ezeket a papírokat próbáld megszerezni kint, vagy ha mégis MO-n végeznéd el a sulikat, menj vissza, jobban jársz Svájcban.

Igen tudom, viszont elmúltam 30,meg sok barátommal is szívesen összefutnék Pesten(biztos hogy nem költöznék oda, max néha feljárni). Na igen maradjunk annyiban egy kisebb pesti lakásnak az, árát már összehegesztgettem :). Viszont hát Svájcra már nem lenne igaz, brutálisan drágák a lakások, szinte elérhetetlen(pedig nem is Zürichben dolgozom). Nem tudom, nem könnyű, félek hogy megbánom hogy hazamentem, de azért igyekszem felmérni a lehetőségeimet. Köszi!

https://www.gyakorikerdesek.hu/uzlet-es-penzugyek__karrier-fizetes__11008249-egy-hegesztomernok-mennyit-keres-magyarorszagon

Köszönöm igen erre én is rákerestem,olyan sok infót nem tudtam meg róla.Csak azért lenne érdekes számomra,mert ha csak alig keres többet mint egy sima hegesztő ( AWI-s vagyok) ,akkor nem hiszem hogy megéri még 2 évet tanulnom .Aki tud konkrét összegeket akár ismerős vagy saját cége révén írja le köszönöm.

Nem lehetne ezzel az egyetemről kibukott gyökérrel kezdeni valamit?
Konkrétan használhatatlan az oldal, mert 1 értelmes kommentre jut 20 fröcsögés.

Kár, pedig régebben volt értelme ennek az oldalnak. De ez így felejtős...
Ha valakinek kérédse van, szerintem inkább írja ki Reddit-re :)

Üdv;
Dr. Millás Fodrász Burkoló (Szoftvermérnök)

Akkor megyek a redditre is.

Udv, kiskarcsi, burkesz

Sziasztok.
Folyamatmérnökségi / ipari mérnökségi vezető pozícióban mit lehet elkérni?
Céges autó? Fizu?
14-16 ember tartozna alám (folyamatmérnökök, technológusok).
5 év tapasztalatom van, autóiparban. (Gyártáselőkészítő, folyamatmérök)
A cég 1200 embert foglalkoztat.
Jelenlegi fizum 550k (bruttó)
Köszönöm a válaszokat.

Jézusss. Az komoly fizetés.Haver szólj ha váltani akarsz,láttam hirdetésben keresnek a mekibe vagy BK-be műszakvezetőt érettségivel bruttó 650-ér.Még nem késő a karrierváltás XDD. De komolyan ez az összeg elment volna még a Covid előtt, Ökörítőfülpösön ,pályakezdőként..

Azt nem írtad meg, h jelenleg milyen pozícióban kapod az 550k borravalót (fizetésnek ne nevezzük), úgy h. 5 év tapasztalatod van autóiparban.

De hogy válaszoljak a kérdésedre: habár nem tudom pontosan, h mit takar az, h 14-16 ember tartozna alád (jóvá kell hagyni a szabadságokat vagy szakmailag vezetni kell őket? mert nagyon nem mindegy).

Na szóval azt mondom, h minimum br 1M-t kérj, ne alázd meg se magad, se a pályatársaidat ennél kevesebbel!

Komárom-Esztergom megyében ez br1,5m+autó, nagyobb multiknál.

Komárom-Eszergomban burkolóként is megvan a nettó 1 milla per hó

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló

Te hülye! Almát körtével hasonlítasz össze... Tapasztalt mérnök vállalkozó 45-55 Eur/órát számláz. Hétvégén ügyelet miatt dolgozva 120 eur/óra. Az mennyi nettóba?? 10k-15k/óra alatt fel se veszi a telefont. Akkor mit okoskodsz? Alkalmazottként neked se lenne 1 milla/hó...Hanem 3-ad annyi. Ezért megérte ide jönnöd okoskodni, de azt se tudod miről beszélsz... :D

burkolóként (vállalkozó) másfélszer ennyi ami a zsebemben marad 1 hónapra.

Tengermély tisztelettel, Kis Károly, mesterburkoló

Megy most nagyon a burkolás,de egyébként sok más szakmával is könnyedén elérhető ennél magasabb fizetés is ( pl.ennyit keres egy kezdő hegesztő CNC-s is , aki nem sz.pott évekig az egyetemen).

Hát erre mi a szart lehet írni ? 550 bruttó 5 év tapasztalattal mérnökként.. XDD Pesten egy futár keres kb ennyit.

Itt tartunk pasztmek. Egyetlen "előnye" annak hogy ilyen fos mérnöki fizetések vannak, hogyha netalántán kirúgnak a csodálatos stresszmentes mondjukpéldául gyártástámogató mérnöki pozidból, akkor hólapátolással, futárkodással, vagy bármilyen agyhalott munkával ugyanannyi pénzt simán összeszedsz, anyagilag nincs nagy zuhanás. De ha megnézel 3 yt videót a burkolásról, és kiadod magad burkolónak, azzal is összeszedsz egy "mérnöki fizetésnyit", igaz hetente, nem havonta...
Nekem most pl egyik ismerősöm moslékot hord (szállít el) a közintézmények konyhájáról. 40 ezerrel kevesebbért, mint az egyik mérnök haverom fizetése... azért a havi +1 bevásárlásért aztán baromira megéri hosszú évekig szopni egy egyetemen, meg 1-2 nyelven megtanulni beszélni, nyilván...
És néhány szülő a mai napig erőlteti a gyerekét a mérnöki diploma felé, tök fölöslegesen, miközben totál döglött a szektor.

Gyártástámogató mérnök az eléggé kamu pozíció úgy tudom a hanyatló nyugaton nem is mérnökök csinálják. Itt is csak azért, mert olcsón elvállalják. Hozzáteszem Kom-Esztergom. megyei multiknál simán lehet 900k-1m keresni 3-5 év ilyesmi tapasztalattal, nem vezetői pozícióban.

Ha annyira kamu mérnök pozi, akkor miért kell hozzá diploma+nyelvtudás? Szóval amikor a fizuról van szó akkor kamu mérnöki pozi ami valójában technikus és ne kérj sokat, amikor meg az elvárásokról van szó akkor egy felelősségteljes mérnöki munka?
Mindent a helyén kezelj: még ezektől a "kamu mérnököktől" is diplomát meg idegennyelv ismeretet várnak el, miközben a moslékhordó haverom kb ugyanannyit keres.
A mérnöki pozik leges legaljának is 2x annyit kéne fizetnie, mint amennyit moslékhordással, futárkodással stb. lehet keresni!!! Ehhez képest majdnem egy szinten van...

Milyen felelősségteljes munkáról beszélsz? Az operátor, akitől a nap végén kihajtják a darabszámot. Annak nagyobb a felelőssége. A kamu mérnök meg berendel valami pár ezer eurós rossz méretekkel megadott alkatrészt. És mi történik? Semmi... Gyártástámogató, Folyamatmérnök, Quaility mérnöknél nem véletlen csak egy felsőfokú műszaki diploma az elvárás... Néha villamosmérnöki/gépészmérnöki, mert a többi már annyira szerencsétlen...Azért keresnek ennyit, mert elég jelentkező van így is. A sok hülye meg elfogadja. Az IT-ban már régen nincs végzettség elvárás. Mert tudják, hogy egy tapasztalt érettségizett ember is el tudja végezni azt a munkát. Illetve már belőlük is nagyon kevés van. Bárhogy is magyarázod a multis mérnöki pozik 90% semmi valódi mérnöki munka nem zajlik. Excel mérnökösködés megy. Persze kényelmesebb ez is mint moslékot hordani meg télen futárkodni.

Azért ne túlozzunk...Láttam nem egy nagyon értelmes és tapasztalt mérnököt gyártásban. Nyilván van egy tömeg jellege a folyamatmérnöknek, abból fakadóan, hogy beugró mérnöki pozíció és műszaki érzéken és értelmen kívül nem kell sokkal több, de azért azt mondani, hogy egy vak majom is megcsinálja a melót, az túlzás.
Az IT meg a honlap reszeléstől kezdve a parallel computing-ig sokmindent jelent. Manuális tesztelőnek tényleg nem kell diploma, de pl. gépi látáshoz már kell a magasabb matek, ha igazán nagyot akar az ember fia dobbantani. Széles itt is a skála, pont mint a mérnöki melóknál.

Teljesen mindegy, mert a kiírt mérnökállások 99 százalékában nem a NASAhoz keresnek mérnökségi vezetőt amivel már jól lehet(ne) keresni mérnökként is, hanem valamilyen Quality mérnök, projektmérnök, folyamatmérnök, szervizmérnök, stb. pozira keresnek embert, aki legyen is okosabb mint Einstein, de ne kérjen sokat.
Ez a tag sem értette meg, hogy a kettős mércével van a baj, tehát azzal hogy lesajnált pozi a gyártómérnök (szerinte), de bezzeg amikor jelentkezel egy ilyen pozira, akkor érdekes módon mégis értened kell az Ansyshoz, VEM technológiához, PLChez, autoCADhez, robot vezérléshez, FANUC/Omron/SEW/stb servo driveokhoz, mindenhez, aztán meg 40 ezerrel többet meg is adnak mint egy moslékszállító 8 általánossal.
Egyébként észrevettem hogy ahogy csúszunk bele a recesszióba és hatalmas túlkínálat van mérnökből a piacon, ezek a legaljának nevezett mérnöki pozik sem elérhetőek már 1 nyelv ismeretével mint 1-2 évvel ezelőtt, már egyre több helyen 2 nyelv az alapelvárás, miközben lefogadom bármibe' hogy a kínált fizetések arányaiban (inflációval korrigálva) egy fillérrel se magasabbak mint amikor még 1 nyelv is elég volt.
Szerintem egy kettessel átbukdácsolt szar mérnök is többet tett le a karrierje érdekében az asztalra mint egy 8 általánosos futár, ezért gusztustalan hogy egy bérszinten vannak.
A gyanútlan szerencsétlen egyetemisták meg most is a Mohr-köröket szerkesztik (Jézusgyerele), abban a hitben hogy majd jól fognak keresni :D

Én 3 éve végeztem gépészmérnökként. Szinte rögtön találtam állást kisközép multinál (kb. 500 fő) gépgyártástechnológus mérnökként. Egyedi gyártás folyik megrendelői kérésekre, a munkám pedig nem igényel túlórát (persze csak ha odateszi magát az ember 8 órába). 2x kaptam fizuemelést eddig. Jelenleg 650.000 br. a bérem +13 havi. Felmerült a gondolat a cég részéről, hogy csináljak mesterképzést vagy szintén gépészmérnökin, vagy valami menedzseren, hogy a jövőben sok sok év múlva esély legyen a osztályvezetői lehetőségre.
Őszintén szólva abszolút nem érdekel a menedzser munka, csopvez. se akarok lenni soha. Inkább kiteljesedek/nék a mérnöki létben.
Mit gondoltok, van bármi értelme a mesterképzésnek? Nem látom értelmét 2 év tanulásnak, ha amúgyse akarok lenni vezetői beosztásban(mást úgyis kell bőven tanulni), illetve inkább fektetek energiát egy szakmérnökibe, ha netán oda kerülne a sor. Később lehet megyek külföldre, de én az állásajánlatokból azt szűrtem le, oda sem kell sokszor a mester.

Szerintetek?

Piaci értéke nem igazán van az MSC diplomának ahogy már előttem is többen leírták, és szerintem jobb szakember sem lesz senki attóp, hogy még 4 félévet kínlódik az egyetemen. Amit ott megtanítanak azt magad is fel tutod szedni a udemyről.

MErt szerinted a mérnöki diplomák nagy részének van értéke ? Ja igen gondolom ilyen tekintélyalapú értéke biztos van,fizetésbeli már kevésbé.Elég durva hogy IT-s cégeknél a HR-es annyit keres,mint más multinál egy mérnök. Ilyenről konkrétean tudok,és nem,a mérnök srác nem excelezik csak egész nap,komoly tervezés -fejlesztésbe vesz részt.KIpukkant a mérnök lufi,ennyi történt,meg sok ember végez évente,sokkal több mint amennyit fel tud venni az ipar(kivétel villamosmérnök).

Nem kipukkant csak szépen lassan leeresztett (de egyébként igazad van). Most legutóbb pl januárban a minimálbér emelés ugye 20 százalék volt államilag, az összes mérnök ismerősöm kapott ilyen 8-10-14 százalékos emelést, tehát valójában csökkent a fizetésük, mert egy tanulatlan agyhalott már kevésbé keres szarul mint egy mérnök, hiszen a mérnöknek nem emeltek 20 százalékot, nekik meg igen. Éz ez csak egy példa, de ez megy évek óta. Az operátorok, karbantartók, stb. fizetése nagyobb ütemben emelkedett mint a mérnököké. Még jobban keres egy mérnök, de már olyan röhejesen kicsire nyílt az olló a tanulatlanok és a mérnökök fizetése között, hogy egyszerűen kurvaszar lóra tett aki mérnöknek tanult. Igaz nem telibe hanem mindenféle pótlékokkal, de egy gépbeállító simán hazavisz 400at nettóba, kurvára nem éri meg elvégezni egy egyetemet azért hogy te meg 460at keressél, de azért a havi 60ért még egy telibevert anyagismeret vagy gépelemek vizsgát sem éri meg megcsinálni, nemhogy lediplomázni.
Nem durrant hanem eresztett, de a lényeg hogy lapos már a "legyél mérnök mert jön a robotizáció" lufi, azt kell csak kitalálni hogy hova meneküljön aki vesztére megcsinálta a mérnöki diplomát, merre érdemes elhagyni a pályát. A többi mérnök meg legyen csak elégedett a br 800-al, nekem is van ilyesmi keresettel mérnök haverom, akinek nem esik le hogy ez egy szar fizetés.

Hello, Azért egyet nem értek: Ha a minimálbér emelés 20%, miért alap, hogy a dupla, tripla annyit keresőnek is 20% legyen? Értem, hogy a fizetés emelés alacsony, de direktbe hozzákötni a minimálbér emeléshez túlzás.

A fizetések értéke egymáshoz viszonyítva relatív. Nem létezik olyan hogy "sok" vagy "kevés" fizetés. Ha az alját megnöveled 20%-al akkor minden felette lévő területen is ugyan annyival kell jöjjön definíció alapján, feltéve hogy nem voltak túlfizetve meg ha trükközéseket nem vesszük figyelembe.

A piac gazdaságban nincs helye minimálbérnek, az erőltetett növelése csak inflációt okoz mellesleg ami látszik is az országon. A jelenlegi infláció fele a minimál bér emelésnek és egyéb választási pénz osztogatáshoz köthetőek.

Lesz ennél még rosszabb is 10-15 év múlva, amikor az autóipar a munkaerőpiacra önti a jóárasított mérnökei felét, mert az elektromos autókba sokkal kevesebb alkatrész kell, mint a mostani belső égésűekbe.

Nem mondom hogy ugyanannyi alkatrész kell mint egy belsőégésű esetén, de a különbség kisebb mint amekkorának elsőre tűnik. Az elektromos autó hőmenedzsmentje sokkal bonyolultabb, közel egy nagyságrenddel több komponensből áll.

A villanymotor alkatrészeit is gyrátani kell. (Álló, forgó, pajzs, ház, tengely, kapocsház, behúzás, tekercselés, szigetelés, pántolás, görgőzés, gyantázás. stb.)

Oldalak