Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Előző vagyok,van egy személyes storim is erről.MIkor másod-harmadéves lehettem,volt egy ismerősöm,aki vidékről feljött pestre.Szakmunkásit csinált,rá egy gépgyártás technológusit( az ha jól emlékszem +1 év volt neki).Én nyilván egyetemistaként nem éltem jól,neki ha jól emlékszem kemény 1 év tapasztalata volt a szakmában.Felköltözött Pestre NY-Mo-ról,szerszámkészítőként dolgozott.Mikor mentem hozzá,mutogatta a borítékját,tele volt pénzzel.VOlt,hogy túlórával nettó 500 megvolt neki! Szinte kezdőként.Ehhez talán 2 hetente bevállalt 1-1 szombatot.Kapta a gépekre a pótlékokat(ha több gépen dolgozol egyszerre arra kapsz pótlékot).És ez még Covid előtt volt.Nem is kell mondanom,nagyon nagy lábon élt vele.Persze nem sajnáltam tőle,de irigynek irigy voltam,de úgy voltam vele,hogy majd én is fogok így élni.Hát nem így lett,pedig elég speckó dologhoz értettem végzés után.Én valszeg még most sem keresnék medior mérnökként nettó 500-at,ami az infláció miatt az alap szükségletekre lenne elég kb,másra nem.

köszi szépen a hasznos választ, sokat segítettél!

Egyébként kva jó, a magyar felsőoktatás kitermeli a sok informatikust(nagyrésze állami finanszírozású), aztán meg a nagy része külföldre dolgozik :DD Gratulálok, ez sem a magyar államnak termel hasznot(mondjuk annak én se termelnék).

Mert az sokkal jobb mint pl. a mérnököknél, hogy végig visszük a fősulit / egyetemet és több éves tapasztalattal(én pl. konstruktőr/ acélszerkezet tervező vagyok) a hátad mögött nettó 5-600e fizetésre úgy reagálnak (tisztelet a keveseknek), hogy a világ összes pénzét elszeretnéd kérni, miközben ott tartunk, hogy nálunk lassan már minden alap élelmiszer + a rezsi drágább mint tőlünk nyugatabbra és ott ez a fizu a minimálbérnek felel meg.

Állandóan fúják a gépészmérnök hiányt, de az nem azért van mert nem kerülünk elegen be a rendszerben hanem mert nagy a pályaelhagyók aránya.
Volt csoport társaim közül kb a fele három év elteltével pályát módosított.
Jelenlegi helyzetben (ingatlan árak, rezsi, élelmiszer vagy autó árak) ezekből a fizetésekből nem tudsz felépíteni egy családot.

Igen is nagyon helyes amit az IT szektorban lévők csinálnak.

"Volt csoport társaim közül kb a fele három év elteltével pályát módosított."

Nem csoda. A fikát nem szedném ki reggel az orromból azért a fizetésért amit ma a mérnökök kapnak, 1-2 kiugró esetet leszámítva.
És kicsit érthetetlen hogy jutottunk el ide, hiszen rengeteg multi bejött az országba az elmúlt 10 évben, lehetne az is a szituáció, hogy versenyeznek a cégek a mérnökökért, és egymásra licitálva csábítják át a mérnököket. Nem teljesen értem, hogy miért döglött be ennyire ez a szektor.

Én is elértem a plafont, gépész fejlesztőmérnökként nettó 500e-600e között keresek és érzem, hogy ez nem lesz több, max. jó esetben valamennyire majd követi az inflációt, de ez a következő 1-2 évre biztos nem lesz igaz... A problémám, hogy ez a fizetés valóban kevés családépítéshez (főleg úgy, hogy értelmes és több választható munkahely csak itt a kurva fővárosban és körzetében van) viszont ahhoz meg sok, hogy csak úgy eldobja az ember, toljon egy YOLO-t, aztán vagy bejön a terv, vagy nem.

Csoporttársaidról tudsz valamit, hogy mibe kezdtek bele a mérnöki pálya elhagyása után? Jobban élnek és ezt oly módon teszik, hogy nem fogja 50 évesen elvinni őket egy agyvérzés vagy szívroham?

Aki programozó lett az 1 év eltelte után 46% már többet keres mint én és full homeoffice.
Többen mentek az építő iparba mint vállalkozók (fűtésszerelő, ács, villanyszerelő). Nah ők már fényévekre vannak tőlem.
Van autó szerelő is neki 3 évébe telet, de már egy picivel, pár 10e ft-vel, de többet keres.
Teszem, hozzá ők min úgy vágtak bele a fősuliba mint én, h előtte megszereztek egy szakmát. Csak én eddig reménykedtem, hogy jobb lesz és ők tévednek, de semmivel nem lett jobb. 2 gyerekkel már későnek érzem, hogy megint felépítsem magam egy másik szakmában pont egy recesszió közeli állapotban.
Rossz lóra tettem ez van. :)

Egyet kell, hogy értsek, jelenleg a plafon 600 nettó körül van, sima beosztott mérnökként. Persze akadnak kivételek, de a jellemző maximum az kb ez. És ez k. kevés. Ha már a gépészetnél vagyunk, egy hegesztő szakmunkás ma Magyarországon megkeresi a nettó 4-500 ezer forintot. Kb. felét, mintha kimenne nyugatra. Egy mérnök a 600 nettójával (ami már jónak számít itt) kb. a negyedét, mint nyugaton. Tehát a mérnökök valóban sokkal inkább alul vannak fizetve, mint a 2 kezi munkák.

Igen igazad van, de gondolj bele, sokan ennyit sem keresnek... Lásd építő-építész és társai. Abban egyetértek, hogy az alulfizetett mérnökök táborába sikeresen csatlakozott a gépész-járműmérnökség is. De nyilván nem lehet mindenki programozó. Ellenni el lehet ebből a pénzből, családot alapítani már neccesebb. Ez van.

Ha a lakhatási költségeket nem vesszük figyelembe (magyarul nem kell lakáshitelre vagy albérletre költeni havonta mert van lakásod) akkor már el lehet evickélni nettó 400-ból is (mérnöki fizetés legalja), pláne ha az asszony is keres egy átlag fizut. Nem fogsz megpadlózni ha új hűtőt kell venned 160-ért, és a hobbidra is jut több tízezres nagyságrend havonta, és az étlapon az étteremben sem az ár oszlopát kell figyelgetned. De az hogy mérnöki fizetésből egy lerohadt csótányos panellakást is necces kigazdálkodni 25 év alatt, mert annak a havi törlesztője után kenyérre és vízre maradna pénz, az mindent elmond arról hogy milyen lóra tett aki ezt a hivatást választotta.

Sziasztok ! VÉleményt szeretnék kérni.Megéri ( mérnöki diploma után) megcsinálni egy bootcampet ? Olvastam már mindenfélét,tényleg xarba se nézik ezt a papírt vagy elég ahhoz,hogy egy junior programozó pozit el lehessen érni ? Illetve fizetésben el lehet érni azt a szintet idővel,amit egy IT-s diplomával ? Köszi a válaszokat

Egy junior programozó pozit el lehet vele érni (konkrétan van olyan kollégám aki ilyet végzett).

Idővel minden szintet el lehet érni IT-ban akár diploma nélkül is. Viszont nem az a jellemző.

Sziasztok,

csak gondoltam megosztom a viszonylag friss tapasztalataimat.
Komárom-Eszergom megyébe fél év folyamatmérnöki + előtte kis gyakornoki multis tapasztalattal br 720k-ért vettek fel + 13.havi + 37,5k cafeteria.

Véletlen nem a Cablex Hungary Kft.-től jöttél el?

Nem, máshonnan.

Örülök, hogy van valaki, aki végre egy kicsit presszionálja a munkáltatót, hogy normális béreket fizessen. Ez egy korrekt fizu, ennyi tapasztalattal. Nyilván ezért meg is kell dolgpzni. Aki rossz pénzt kap, az sajnos eladja magát olcsón. Neki is ugyanezt kéne tennie. Nem szabadna hagynia senkinek, hogy kihasználják...

Én azt tanácsolom, ha érdekel a szakmád, próbálj meg SZERELNI és beépíteni is, ha van rá lehetőséged. TMK sokkal kooperálj gyakorlati szinten. Iszonyat tudásra teszel szert rövid időn belül (Ezt sok mérnök nem csinálja egész palyafutása alatt, hanem csak tervez, pedig a kettő együtt ad magabiztos tudást). Beszélj a vezetőddel, mondd el neki, hogy a gyakorlatban szeretnéd megtapasztalni mit is terveztél (Ezt ne mondd neki: "És ha elb**** valamit azzal Én szívok, és legközelebb következő tervezéznél biztos, hogy eszebe jut, hogy nagyobb helyet adj a villaskulcsnak ;) ).

Persze itt néhányan mondani fogják,(tapasztaltam már) "Ez nem mérnöki feladat, ez a mérnöki rezsibe nem fér bele, folyamatfejleszteni kell, probléma megelőzés, hibaanalízis, táblázat táblázat..stb. stb. Baromság". A táblázat jó, egy jó eszköz gyűjtesre, mérésre, kovetkeztetések levonására de a bűdös életbe nem oldasz meg vele SEMMIT!!
(Főleg ha utána TMK józsinak kiadod oldja meg, utána azt ő fogja tudni nem TE!!!.

Ha Gyakorlatban apróságot is megoldasz TE MAGAD(!), (Természetesen a soron dolgozókkal TMK val lehet kooperalni, szívesen veszi a segítséget mert ritka az ilyen mérnök..) és ezáltal jobban átlátod a folyamatot, és apróságot, fejlesztettél is és mivel jobban belelátsz a folyamatba testközelből ezért k**** ég, hogy fogsz találni újabb fejlesztési potenciált. (Más kérdés, hogy q beszerzés majd lehúzzza :D De az nem a Te hibád... :D)

Egy szóval, hajrá!!

Igen ez korrekt fizunak tűnik. Sajnos az a probléma hogy pesten és környékén nagy a verseny, ahhoz mérten meg kevés a pozi, ezért a szarabb fizetések. Én ismerek ugyanilyen fizukat ugyanennyi tapasztalattal pl. Gy-M-S környékén is.

Ja korrekt, eddig azt hittem csak a négykarikás cég ad ilyen szintű fizukat. Bár ott efelett is lehet kapni, igaz bértáblás.

Sziasztok! Én mérnöki végzeettséggel most kint hegesztek Svájcba. A fizut hagyjuk, egy csili vili életképtelen szoftvervezetőtől is jobban keresek jelenleg,viszont gondolkodom a hahamenetelen. Tervem lenne megcsinálni egy hegesztőmérnökit, esetleg egy nemzetközit is, persze csak ha megéri beletenni a munkát a dologba.Szóval mennyit keres egy hegesztőmérnök ma kis hazánkban? Ha valakj tud relevánsat írjon(burkolók,megszomorodott mérnökök kíméljenek)

". A fizut hagyjuk, egy csili vili életképtelen szoftvervezetőtől is jobban keresek"

Egy olyannal aki magyarorszagon melozik annal igen, de aki ugyanugy svajcban annal biztos hogy nem.. te nagykepu arcoskodo fasz

Márpedig ez az igazság kedveském :DDD Pont egy magyar IT-sal beszélgettünk, 7 éve van a szakmában,közepes cégnél dolgozik fejlesztőként.Aztán elmondtam neki mennyit kapok ki (havi 2 szombattal + túlórával ) és kikerekedett a szeme :DD.MOndta hogy ő nem keres ennyit.Tudom ez fáj neked,én is szereztem diplomát,de még mérnököt meg IT-st minden bokor mögött találni manapság,egy jó hegesztő aranyat ér,megbecsülik rendesen.További jó szomorkodást.

"Még mérnököt meg IT-st minden bokor mögött találni manapság,"

Mernokot igen, IT-st nem. Azert ne kamuzzal mar bazmeg. Egyebkent nem szomorkodom, megvan a magam penze, csak kamuzni nem kene. Na, amugy mennyi is az annyi amennyit keresel? En pl holland cegnek melozom itthonrol, vallalkozokent, (IT) igy eves szinten adozas utan kb 180 ezer euro (~15ezer euro/ho tisztan) amit ki tudok venni a cegbol.
Java architect vagyok amugy, kb 12 ev tapasztalatom van a szakmaban. Ha tobbet keresel ennel azon nagyon meglepodnek, persze egy forumon barki bekamuzhat barmit

Picit hihetetlenek tűnik nekem.
Glassdoor alapján az átlag senior architect 100e euro-t keres. levels.fyi on találtam fizut 160e euro részvény opcióval bonus-szal együtt. De ez brutto és Hollandiában 70e euro felett 49,5% az adó.

Ez azt jelenti ,hogy te távmunkába több mint a dupláját kapod mint az ott megjelenített max bér.

Jajj de imádom. Ha valahol valaki azt mondja hogy annyit keres mint egy IT-s,egyből idejön 2 LOL party között egy gyökér szakmabéli,aki védi a szakmát meg kamut hirdet.Gratulálok,egyébként az infós haverjaim 90 százaléka ilyen.Semmi más nincs az életében,egy gyökér szerencsétlen,pofa az van,hogy ő mekkora agy,nőt még életében nem látott csak az erre megfelelő online felületen.Nem a kérdező vagyok,nekem sok menedzser ismerősöm (marketingesek,vezszervesek) simán keresnek annyit mint egy ÉLETCSÁSZÁRAVAGYOKAMÚGYEGYGYÖKÉR infós.Törődjetek bele,más is kereshet annyit mint ti.Na taka vissza LiveJasmine-re puszi.

Lol, van parom, koszi :)

Szerintem van egy bolond IT-s haverja akinél véletlenül többet keres és azt hiszi hogy akkor már minden IT-snál jobban keres és hogy ő kakkantotta a spanyol viaszt.. nem kell foglalkozni az ilyenekkel

Te is megszomorodott mérnök lennél, ha magyar (hegesztő)mérnöki fizut kapnál nem pedig svájcit, te kretén.

Ahogy az előttem szólok írták kb 900-1.2M bruttóra számíthatsz. Kevés helyre kell a hegesztőmérnök, viszont kevés ember is van, akinek megvan a képesítés, ráadásul gyakorlat is van hozzá. Ha pár év után több felelősséget tudnál magadni kiharcolni, akkor azért jól meg lehet élni abból a pénzből.

Sziasztok hegesztőmérnök vagyok 10+ év tapasztalattal. Megtudom erősíteni az itt hozzászólókat. A 900-1,2M HUF reális lehet, de sok helyen inkább kevesebb. Az utóbbi évtizedben ez a szakma is sokat hígult, évente kb. 30-60 IWE-t (Nemzetközi hegesztőmérnököt) képeznek az országban. (BME, Óbudai egyetem, Miskolci egyetem...). A 2000-es évek elején nagyon jól lehetett keresni vele kevés szakember volt az országban. Most csak akkor lehet kiemelkedően keresni, ha az ember olyan céghez kerül, ahol a hegesztésnek úgymond hagyománya van, de természetesen ott ez a pozíció hatalmas felelősséggel jár, ezt nem szabad elfelejteni (saját pecsét és beütő) és emellett nagyon sok tapasztalattal és valós tudással is rendelkezni kell. A gyárak többségében sok hegesztő is tartozhat a hegesztőmérnök alá, akiknek a munkájáért felelősséget kell vállalni. Több iparágban is ellehet helyezkedni vasúti járműipar, Autóipar, acélszerkezet gyártás, bányaipar ....

Egy 3++++ év tapasztalattal rendelkező, kb nettó 550 és 720e ft között. Nem egy keresett pozíció mert egy átlag mérnöktől is elvárnak egy bizonyos hegesztései ismeretet. Voltam interjún, ahol elvárták ezt + tudjak robotot is programozni én intézzem a beszállítókkal a szkanderezés + folyamatmérnöki feladatok és ezért cserébe szerintük versenyképes (szerintem meg nem) nettó 620 forintot kínálnának +15ft km pénzt bejárásra :).

Ismerősömnek nyugat Magyarországon meg sokallták a nettó 500e bér igényét is. Nem rég néztem a Profession álláskereső portál statisztikáit, de Bp. és környékén csökkentek a meghirdetett pozíciók és csökkentek a beadott bérigények is. Ami nem tudom, hogy mennyire hiteles mert van aki elszáló árak mellett kevesebbet szeretne keresni. Vagy fű alatt ennyi mérnököt tettek volna lapátra.

Oldalak