Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Nagyon egyszerű a képlet: ahol hiány van a munkaerőpiacon (lásd programozó), ott az interjúk száma is jellemzően kevesebb, hiszen nincs miből válogatni, van olyan hogy egy adott állásra örülnek ha egyáltalán jelentkezik valaki. Nem fogják azt az egy jelentkezőt egy 5 körös interjún leszopatni.
A gépészmérnök, mechatronikai mérnök, stb. piac túltelített, több tucat jelentkező van egy állásra még vidéken is, persze hogy nem egy 1-2 körös interjú lesz a kiválasztási folyamat....

Nem volt ez mindig így. Én még a piac összeomlása előtt kezdtem, még meg sem száradt a bőrkötés ragasztása a diplomámon (végeztünk a szakon kemény 6-an abban a félévben), és egy 1 körös interjún annyit ellenőriztek hogy le tudom-e írni a nevemet, és máris megkaptam a munkaszerződésemet az akkori minimálbér 3-szoros fizetésével.
Csak egy példa: egyetlen szót sem kellett angolul vagy bármilyen idegen nyelven beszélnem, még a nyelvtudást sem ellenőrizték, pedig rengeteget szoptam a nyelvtanulással is hogy folyékonyan beszéljek.
Most elvileg bruttó 232000 lesz a minimálbér, tehát olyan, mint ha 2023 január közepén egy kezdő mérnök 700000-et megkapna, esélytelen kategória.
Ma már csak az megy mérnöknek, aki sehol máshol nem tájékozódik, csak a pályaválasztási tanácsadásokon az egyetemek kamu prospektusaival hagyja magát bepalizni. Erre még ráerősít(het) a szülők Kádár-rendszerből itt maradt begyöpösödött "kell a diploma" felfogása.

Ez nem így van. Kapitalizmusban van. Fog fel magad úgy mint egy terméket akit saját magad fejlesztettél ki. Na most kőművesből hiány van mérnök piac meg túl telített tehát közgazdaságtan alapjai kb első órai anyag. Ha nő a kereslet és csökken a kínálat (mert kint sokkal nagyobb összeget össze lapátol egy kőműves) akkor bizony az ár meredeken növekszik.

Mivel ránk mérnökökre tőlünk nyugatabbra nincs igény és ahogy írtam a piac is telített a legjobb esetben is stagnál a fizetésünk.

Az meg nem mellékes, hogy szerintem szándékosan túl telített a piac. Beszélgettem nem rég egy frissen végzett kollegánkkal aki ugyan abban a suliban végzet. Nagyon sokat lazítottak a követelményeken, nincs szigorlataik se matek se mechanika. Idén ugye eltörlik a nyelvvizsga követelményt is.

Itt sokan le írták nem azért jönnek ide a multik, hogy Nyugat-európai béreket fizessenek. Azért jönnek ide mert itt egy fejlesztő, gyártástámogató, folyamatmérnök, vagy tesztelő annyiért dolgozik mint náluk egy takarítónő. A mindenkori kormányok meg ehhez mind asszisztálnak.

Pénzügyi, meg IT szektorral ezt nem lehet megtenni, mert nem ennyire helyhez kötöttek az globálisan működik.

"Nagyon sokat lazítottak a követelményeken, nincs szigorlataik se matek se mechanika. Idén ugye eltörlik a nyelvvizsga követelményt is."
Ehhez kapcsolódva: a munkahelyen meg a fizetésemelésnél/bónusznál csekély jelentősége van a szakmai tudásnak, inkább kapcsolatok, soft skillek, stb. számítanak. Magyarán nehéz kitűnni a nagy tömegből, hiába vagy jó.

Szia! Én is így gondolkodtam, érdekeltek az autók, lediplomázok,pár év szenvedés, aztán dől a lóvé. Mondanom sem kell nem így lett. De ott hibáztam, hogy mindig a pénzt tartottam a legfontosabbnak. Persze fontos, meg fizetési fórumon vagyunk , de ne ez legyen a legfontosabb. Ha szereted a fizikát és a matekot akkor menj gépészmérnöknek de akkor se a pénz vezéreljen mert akkor csúnyán ráfázol, mint az itt jelenlévők többsége. Úgy tudsz jó lenni a szakmádban, ha érdekel a dolog és akkor többet fogsz letenni az asztalra mint az átlag, aki csak a szükséges minimumot teszi le. Remélem tudtam segíteni.

Igazából a matek vagy fizika a suliban fontos meg ha valamilyen tervező mérnöknek mész, de ott se feltétlen. Gyártástámogató, folyamatmérnök, vagy karbantartó mérnökök ezekből szinte semmit nem használnak. De mint én tervező mérnök se használok függvényelemzést se a deriválást se az integrálást. Végeselem modellezés van. Tud értékelni a végeredményt. És pont ezeket nem oktatják a suliban, hanem a sok fölösleges lexikális szart amit amúgy is kitudnál keresni, mert igazából senki nem várja el az életben, hogy minden képletet fejből vágj az elvárás az hogy megold a feladatott magyarul tud ezeket alkalmazni. Igazából ennyi. Mai felgyorsult világban nincs idő bonyolultabb számításokkal tökölni nagyon sok esetben. Pl. amikor kezdtem a szakmát (10 éve vagyok egy helyen) egy projektre 3 évünk volt és hattan dolgozhatunk rajta, + tesztelésre is volt 8 hetünk. Most ez úgy néz ki, hogy egy év van a projektre és négyen dolgozhatunk rajta. A tesztelésre meg van kb 5 napunk.
Szóval sok esetben nem a legjobb megoldások születnek, de igazából nincs is erre igény. Igény arra van, hogy eladható piac képes legyen.

Én inkább azt mondom, hogy ezekből lehet szar jegyed is csak fejezd be a sulit de akkor gyúrj rá egy vagy két nyelvre és onnantól kezdve rengeteg lehetőséged lesz. Amikbe majd szépen belelehet tanulni.

Én tettem fel a kérdést, hogy hogyan tovább, viszont amiket itt olvastam véleményeket, az jött le sok esetben nem kifizetődő az a sok tanulás, szorgalom ami egy gépészmérnöki képzés elvégzéséhez szükséges.
Így inkább valamilyen szakmát szeretnék tanulni + egy nyelv.
Tudnátok nekem olyan szakmákat mondani amivel biztosan nem nyúlok mellé és a közel/távol jövőben is szükség lesz rájuk?
Leginkább a villanyszerelőt néztem, az szimpatikusan tűnik.
Előre is köszi.

Cnc programozó
Fogtechnikus

Villanyszerelésnel azért ne feledd el, hogy lehet falat ia kell vésned, ami nem a legegészségesebb dolog.

Nem tom én mérnök lettem, de több gyerekkori barátok villanyszerelő (három is van) van fűtésszerelő vállalkozó, de van sima alkalmazott is aki kőműves. Időközönkét nem sűrűn, de kb évente egyszer összefutunk kocsmázni egyet és nosztalgiázni, hisz egy kis faluból kerültünk mind fel ide Bp környékére. Mindig elmondják, hogy milyen fasza nekem mert mérnök vagyok. A sok évig az volt a fejükben mint kiderül, hogy nettó 900-1,2 millió és a között vannak a fizetéseink, hisz ők az alkalmazottjaiknak 500-600nettót adnak. Én tudtam, hogy mi a valós helyzet, mert kb 5 éve monda Csabi, hogy mit xyz villanyszerelője kevesellte a 400 nettó 400e (igaz nem ennyire voltak bejelentve) nah ekkor volt nekem 300. A kőműves tavaly napi 35e-ben volt nettóban az mondta neki ez elég nem akar stresszes vállalkozó lenni így is meg van mindene.

Jól gondolkodtak az ismerőseid, mivel nyugaton jellemzően egy mérnök egy jó szaki pénzének a 2-szeresét megkeresi. Tehát, ha ők 5-600-at fizettek az alkalmazottaiknak, akkor neked 1-1,2 milliót kellene keresned. Épp ezt írtam lentebb pár napja, hogy ameddig ma itt Magyarországon egy szaki már megkeresi a nyugati kollégája fizetésének a felét kb. , addig egy mérnök jó esetben a negyedét keresi. Tehát megint ott lyukadunk ki, hogy a mérnökök ma Magyarországon nagyon alulfizetettek sajnos.

Elég negatív képet fest, amit a fórumon olvasok. Nyilván rendkívül nagy a szórás a cégek bérpolitikája miatt és az egyes régiókra jellemző bérszakadék miatt, de nem kötelező egy adott cégnél dolgozni, nyugodtan körbe lehet nézni a környékbeli cégeknél is..

Kérdező: ha elhivatott vagy a szak/szakma iránt csak akkor vágj bele, ha nincs műszaki beállítottságod, akkor ne válaszd ezt a szakot, mert egész életed szenvedés lesz.
Szerintem az a legfontosabb, hogy az ember mindig afelé a terület felé orientálódjon, amit akár hobbiként is fel tud fogni, szereti csinálni. A fizetés másodlagos, az úgyis kb. 5 év tapasztalattal kezd jó lenni, ráadásul nem jön magától, neked kell magadnak kihajtani.

Én 8 éve kerültem ki a munkaerőpiacra, mint gépészmérnök, kezdetben nettó 200ezer forintot kerestem, aztán szép lassan ahogy telt az idő a fizetésben is mindig képes voltam kategóriát ugrani.

Jelenleg egy viszonylag speciálisnak mondható területen (világszínvonalú technológiai környezetben), elég mélyre ható szaktudással (egy speciális technológia szakértőjeként) jelenleg bruttó 1,2-t keresek, a munkámat pedig nem érzem stresszesnek. Ráadásul jövőre kb. 15% béremeléssel számolnék.
Nem mellesleg egyre több megkeresést kapok Linkedin-en, így több opció is felmerült:
- külföld
- egyéni vállalkozó, cégeknek történő számlázással, mint tanácsadó vagy alvállalkozó.

Az egyéni vállalkozói vonalon kezdetben kb. havi 4000 euró jövedelemmel számolok (adózás után), ami 3 éven belül akár kb. 6000 euróig is felkúszhat (visszajelzések alapján ez egy teljesen reális elvárás).

Ebből is láthatod, hogy a diploma végtelen lehetőségek tárházát nyitja ki.
A legtöbb ember azonban nem képes megérteni, hogy a diploma nem jelent automatikusan magas fizetést és végtelen karrierlehetőséget, mindenért az embernek saját magának kell megharcolnia.

A megsavanyodott mérnököknek üzenem, hogy tegyetek érte, hogy nektek is jó legyen. Én munkahelyváltással 3 éve több mint nettó 200-at dobtam a fizumon..

Én ugyan nem " viszonylag speciálisnak mondható területen" dolgozom, de nagyon kevesen foglalkoznak ezzel Magyarországon.
Egyet értek a fenti hozzászólóval, hogy valószínű azért jobb a fizud mert nehezebben tudnának pótolni mint egy folyamatmérnököt.
Egy ideig szerintem rosszul kerestem és tudod mikor fordult ez meg, hát nem akkor amikor keményen dolgoztam. Akkor fordult a helyzet amikor egyre csak fogyott a létszám és eljutottunk annak a közelébe, hogy nem fog tudni új projekteket elvállalni a cégünk, ha még 1-2 kolléga feláll és lelép.

Egy év alatt már használható szinten lehetsz, három év elteltével meg már pótoltad is azt aki elment. Egy projekt nagyjából 1-2 évnyi fejlesztést vesz igénybe :).
Nah ezért keresek én most jól, baromi jó körülmények között.

Arról nem is beszélve, hogy a hozzászólásod utolsó fele feltételezés. Ami végül is reális kint 4000 Euro egy mérnöknek lófasz. Ezt itthon is megkeresi egy szorgalmasabb egyéni vállalkozó és még nyelvet sem kell tudnia se diplomát szereznie.

Ez mind szép és jó, de nem ez az átlag. Igen van pár cég aki jól fizet, de a legtöbb nem. Nem is azért jöttek ide, hogy aztán itt majd magas fizetéseket osztogassanak. Tapasztalatom alapján Budapest és környéke most túltelített. Profession.hu fizetős profilból olvasott statisztikák szerint nem kicsit csökkentek a meghirdetett állások és nőt az álláskeresők száma. Egy meghirdetett pozícióra átlagosan 35 an jelentkeznek. A jelentkezők 65% 5+ év tapasztalattal rendelkezik. Ami ezzel jár, hogy Bp. és környékén csökkentek a bérigények. Ilyen nettó 450 és 500e között tudsz kihozni. Több ismerősöm szerint is létszám stop van náluk. Ha valaki elmegy nem pótolják.

Magas a béred, de azért mert egy általad elmondott speciális területen vagy és nem tudnak csak évek alatt pótolni. A multik tervezetten kerülik ezt, vállalati struktúrájuk felépítése direkt ilyen(ami igazából magából is érthető). Egy folyamatmérnök, acélszerkezet tervező, heggesztőmérnöknél stb. nincs ilyen jó helyzetben, mert mind pótolhatóak vagyunk. Főleg most.

Ennyire speckós a terület én nem lennék elszállva egy nyugati pénztáros, vagy raktárosi átlag fizetéssel. Van kint volt kollegám 8 év tervezői tapasztalattal, felsőfokú német nyelvtudással azt mondták neki, hogy nem veszik fel mérnöknek mert nincs meg a bizalom, töltsön el 1-2 évet a termelésben és újra tárgyalják. Elfogadta most CNC gépkezelő és 4800 euro a bruttó fizuja. A a szolgáltatások és a rezsi magasabb mint nálunk, de minden más olcsóbb (nincs káros szenvedélye).

Ne érst félre én nem bántani szeretnélek ezzel.

Én régebben mérnökként speckó terülteten voltam, és azt láttam hogy miután mint írod nehezen pótolható az ember, ezért a multi 1.5x annyit foglalkoztatott mint amennyire szüksége lett volna. Nálunk simán volt 3 év a betanulási idő, viszont ahhoz túl tutyimutyik voltak az embereke hogy otthagyják a pozíciót 20% al többért. Ráadásul máshol csak kezdőfizetést adtak, mondván a speckó területen szerzett tapasztalatot nem tudják értékelni.

Az én tapasztalatom is ez. Keményen dolgoztam és cserébe még több munkát kaptam a nyakamba elenyésző emeléskért cserébe. Ahogy bölcs kollégám mondta, "soha ne dolgozz túl keményen mert úgy sem veszik észre cserébe meg elvárják". Jah és "a legjobban húzó lovakat úgy sem teszik meg vezetőknek, hísz ki fog gürizni helyettük."

Én ezt egyszer már leírtam erre az oldalra aki akarja visszakeresi,de pont ez a lényeg: nem éri meg mérnökként szívni,ha a cnc-s is annyit keres mint egy tapasztalt mérnök,akinek 5-ször annyi stressz meg leterheltség jár mint a szakinak.Sajnos még mindig sokan tanulnak mérnöknek,kíváncsi vagyok mikor fogják azokat is áttenni fizetősre,vagy jelentősen növelni a ponthatárokat,mint anno tették a jogászoknál vagy közgázosoknál is.A gyárak még szar fizuér is kedvükre válogathatnak az emberekből.Sajnos munka is egyre kevesebb van,így még inkább korlátozottak a lehetőségek.Aki inkább szakmát tanul,100-szor jobban jár,külföldre is sokkal könnyebben kijut,mint egy mérnök,meg nem kell évekig tanulnia,utána meg a munkahelyén is törtetnie hogy ne csak zsebpénzt kapjon fizetés címszó alatt.

Speciális technológia a gyártás területén netán?

Európában egyedülálló speciális gyártási technológia

Egyébként tök jó,hogy ilyen emberek is vannak még,aki körülnéz és érdeklődik,hogy a szakjával mire lehet menni később,mik a végzettek tapasztalatai,érdemes-e végigcsinálni.Manaság sok ember csak rábök egy random szakra,hogy jó lesz az és #szarrákeresemmagamvele.Ennek eredménye hogy többnyire gépész szakon is,meg már egyre több IT szakon is ömlenek a szakma iránt egyáltalán nem érdeklődő emberek,akinek csak szenvedés az egész,érzéke 0,nyilván ezekért nem fognak kapkodni.Minap a gyakorin írt egy srác hogy lehet -e villamosmérnök,ha 2-es matekból meg inkább humán beállítottságú DD. RÖhej és sajnos ezek az emberek is el tudnak lézengeni évekig az egyetemeken.

Igazából én is azért kérdezgetek mert nyilván egy olyan szakmát szeretnék amiből tisztességesen meg tudok élni illetve a legfontosabb, hogy ne legyek kiégve majd 40 évesen, meg ne egyen szét az ideg. Sajnos szüleimen ezt látom.

A mérnöki állások általában 1.stresszesek 2.alulfizetettek.
Az itt lévő multik az alacsony fizetések miatt vannak itt. Ezektől értelmetlen magas fizetést várni. Ha neked a mérnöki fizetésed br 1500000-2000000 kéne hogy legyen pár év után, akkor itt sem lenne az a cég aki ezt megadná, menne keletebbre.
Felejtsd el a mérnöki pályát, tanulj az előttem szóló több tucat ember hibájából, akiknek a teljes fiatalsága ráment hogy az egyetemen szopassák évekig (még az Einsteinek is nem ritkán csúsznak 1-2 félévet), hogy aztán annyit keressenek értelmiségiként mint egy összepisált gatyájú biciklis futár.

Mérnökit végeztem ( nem BME ), de nem kellett vért izzadni. Valakinek élete legjobb 3 éve lehet a közösség miatt. Nem a 3 év az, amit elcsesz az ember, hanem a nagy fizetések, amiket elvár ( helyesen ) , de nem kap meg.

Sajna en is azt latom akarhanyszor budipesten jarok hogy kurva sok az ilyen biciklis futar (wolt). Lassan mar tenyleg eltunik az ertelmiseg azok az emberek akikben van tanulasi hajlamdosag es kepesek erteket eloallitani / epiteni valami mukodo dolot. Kis hazank a burkolok , futarok es a genderszakosok orszagava valik szep lassan es ez kurva szomoru.

Nem biztos, hogy újra ezt csinálnám.
Magyar viszonylatban nem keresek rosszul, de igazából semmire sem elég még egy viszonylag jobb mérnöki fizetés sem (nettó 600k, 5 év tapasztalat, nem vezetői pozíció).
Vezetőként persze jóval nagyobb fizuk is elérhetőek, de jellemzően óriási stressz mellett. Emellett valószínűleg egy gyárban fogsz dolgozni, ami jellemzően nem a világ legjobb dolga egészségügyi szempontból sem, emellett a felelősség és a fizetés köszönő viszonyban sincsenek egymással (több 10, 100 milliós vagy ennél is nagyobb projektek).
Vállalkozni elég körülményes ilyen területen, általában mindenhez tőke kell. Külföldön persze lehet normálisabb pénzeket keresni.
Vannak persze előnyei is:
- ha tudsz tanulni és van egy kis logikád, akkor az egyetem nem lesz túl nagy kihívás
- egyre több pozícióban megoldható a home office

A következőket tudnám neked tanácsolni a tapasztalataimbol kiindulva:
- az első és legfontosabb dolog az, hogy megtanulj tanulni. Ne a magyar oktatási rendszerből indulj ki, ami egy kalap szar (jellemzően ezért nincs kedve az emberek nagy részének Magyarországon nyelvet tanulni, mert totál hülye módszerekkel tanítanak)
- tanulj meg angolul, nincs olyan, hogy nyelvérzék (elvégre magyarul is sikerült megtanulnod, ez bizonyítja, hogy meg tudsz egy nyelvet tanulni, ne legyen ez kifogás), de felejtsd el a közoktatásban szerzett nyelvtanulasi tapasztalataidat és a magántanárt is, egyikre sincs szükséged ahhoz, hogy megtanuld a szavakat és a nyelvtani részt, valamint a kifejezéseket (ajánlom az imprevot, ankit, valamint, hogy nézz utána, hogy hogyan is kell nyelvet tanulni, ezután menj el egy olyan közösségbe, nyelviskolaba, ahol beszedkozpontu az oktatás, teljesen mimdegy hogy mennyi hibával beszélsz, a lényeg, hogy kommunikálj, idővel kiesnek a hibáid) maximum egy év alatt eljutsz olyan szintre, hogy gyakorlatilag egy atlagos angol állásinterjún megfelelj (de ha ügyes vagy, akár fél év vagy kevesebb alatt is meglehet)
-ha megy az angol néz szét, hogy ki mit csinál, mire van igény
-én az IT-s részt sem engedném el, próbálj ki valami ingyenes programozásalapok útmutatót pl youtubon
-ha mindenféleképpen mérnöknek akarsz menni, akkor is a legfontosabb a nyelv
-az iskolában csak szemlélet módot kapsz, mindent a munkában fogsz megtanulni
-legyel kommunikatív, mert kérdezni
-minel hamarabb legyen gyakorlati helyed
-ne félj összepiszkolni a kezed

Köszi a hasznos tanácsot!

Ha van családi háttér aki nagyban betud segíteni, saját ingatlan vásárlasban akkor vállalható a gépészmérnöki munka.
Több előnye és hátránya is van.
Hűtött, fűtött helyen vagy tea, kávé, gyümölcsnap.
Legtöbb helyen van törzsidő jobb helyeket homeoffice. Nekem például nincs kötött munka időm. Van egy projekt határidő, szakaszokban ütemezve és senkit nem érdekel mikor végzem el csak kész legyen.
Életed végéig egy vagy több főnököd is lehet, vagy egy ostoba manager fogja neked osztani az észt, aki kibukott a gépész fősuliból és rosszabb esetben csak neki lehetnek jó ötletei.
Nem valószínű, hogy a munkádat ki tudja majd válltani egy gép. (saját magamból kiindulva értem)
Nagyon nehéz szakmán belül saját vállalkozást indítani.
Szopás a suli, ahogyan már előttem is írták és a használható tudás meg kevés. Az érettségit meg vissza fogod sírni mert egy ZH időszak keményebb lesz mint az volt. Amit kapsz igazából az csak egy alapozó vagy egy bemelegítés egy edzés előtt. Évek alatt fogsz majd beletanulni.
Anyagi megbecsülés se rózsás, ezért is említettem az ingatlant.
A szakma szerintem még nincs a gödör alján, de afelé haladunk. Az autóipar átalakulása miatt szerintem sokan kerülnek majd lapátra ami megint csak nem fogja megindítani a béreket fölfelé.

Én mivel én műszaki beállítottságú vagyok ezért ha újra kezdhetném akkor biztos, hogy magasépítész/épületgépész mérnöknek tanulnék.

Nem tom neked mi az érdeklődési köröd, de villamosmérnök, programozó is mind jobban megbecsült szakmák.

Összességében egy kényelmes stresszmentes helyen dolgozom, ha nem így lenne valószínű én is pálya módosító lennék.

Ezeket mérlegelve szerintem már te is vagy elég éret, hogy akarod-e.

köszöném szépen a válaszodat, hasznos volt. A villamosmérnökin is gondolkozok a gépészmérnöki mellett.

Mechatronika-villamosmérnökiből elég sok helyre tudsz jelentkezni egyébként, nem annyira kötött , mint egy gépész. ( Szerintem )

Nem gépész, hanem mechatrosként írok. Ha itthon is akarsz maradni, akkor azt neked kell súlyoznod, hogy a munkahely minősége - fizetés - te feladatod a cégnél hogyan aránylik nálad. Nyilván egy szaki ( tegyük fel burkoló :) ) lennél, akkor a fizetésed jó lenne, de a másik kettő szempont nem lenne olyan jó, mint egy értelmesebb mérnöki munka. De ezt én mérnök gondolkodással írom, lehet másnak pedig épp fordítva van, de így, hogy gondolkozol rajta hogy elkezd, szerintem neked is unalmasabb lenne. De persze a mérnöki munkák között is van jól ( jobban ) fizető, mint a hagyományos karbantartó és miegymás munkakörök. Gondolok itt fejlesztő, programozós lehetőségekre

köszönöm neked is hasznos volt a válasz!

Szia! Én az egyik oldalról tudok nyilatkozni.ÉN is gépészmérnöki után szakmát csináltam,azzal elég jól elvagyok.Nyilván nem nehéz kitalálni,hogy nekem nem érte meg gürizni az egyetemen(utáltam is a végefelé),az egyetemen sajnos használható tudást nem sokat fogsz kapni,cserébe millió rajzházi+számolós házi+labor ( én BME-re jártam,de Óbudai -Miskolc -Győr dettó halál,többit nem ismerem).Sok ismerősöm végzett különböző egyetemeken,hát egyik sem lett az élet császára.Sajnos vagy nem sajnos,a szakis bérek utólérték(ha nem le is körözték) a mérnöki béreket.Ha felsőoktatás,akkor az IT területet ajánlom,az nagyon megy,látom az ismerőseimnél,persze ha nem érdekel a programozás akkor nyilván felejtős.Neked kell eldöntened,de míg mérnökként nem kapsz gyakorlati tudást,addig szakiként akár a való életben is hasznosítható tudást kapsz,esetleg később maszekolgatsz/vállalkozol.Szerintem utóbbiban jóval több a lehetőség.Nem mellesleg sokkal élvezetesebb gyakorlati dolgokat csinálni(több a sikerélmény),mint egy dögunalom szilárdságtan meg hőtan előadáson nyomorogni.Remélem kapsz még tanácsot :)

Oldalak