Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

A Claasnál elképzelhető, hogy megadnák a 600 nettót. Konkrét információm nincs, de többen mentek oda a békés megyei konkurenciától, és mindenki jobb pénzt kapott. 500 nettós fizetések a viharsarokban (Békés megye) is vannak bőven.

Hát a tervezés nem a legjellemzőbb vidéken,a legtöbb nagy gyárban csak favágó mérnöki munkakörök vannak,kreativitást nem igényelnek.Ami a pénzt illeti,szerintem ennyit csak nagyon kevés helyen kapnál,főleg az ország keleti felén.Egy nettó 500 + cafi azért összejöhet,nyilván 1000 dologtól függhet,de azért ennyi év tapasztalattal nem földtől elrugaszkodott a dolog.Sajnos Kecskeméten meg Debrecenben is horribilisak a lakásárak,főleg Kecskeméten Pest -10-15 % ,szóval nem egyszerű.

Szerintem manapság már egyre kevesebb céget érdekel kinek milyen végzettsége van. Kereslet kínálat határozza meg a piacot. Ha értékes tudással, tapasztalattal rendelkezel és termeled nekik a profitot, akkor kilehet belőlük sajtolni egy viszonylag értelmes fizetést. Én technikusként dolgozom egy fővárosi multinál mindössze érettségivel, noha felsőfokú angollal. Igen, a koszos mocskos gyártásban, de kifizetnek a munkámért 950 bruttót és akkor még egy napot nem túlóráztam.

Azért nyilván egy mérnök elnevezésű álláshoz kell a diploma,ha csak telefonálgatsz egész nap a beszállítókkal vagy excelezel akkor is,de megtehetik,borzasztó a túlkínálat ezekből az emberekből.Manapság a gépiparban SOKKAL nagyobb igény van a szakira mint a mérnökre,ez a fizetésekben is jócskán megmutatkozik.Én gépészként most junior programozó vagyok,illetve elkezdtem levelezőn egy infós képzést is,elegem volt a jelenlegi xar helyzetből,ami később még csak rosszabb lesz.

Megírnád milyen képzésről van szó?
Én is gondolkozom a váltáson, csak nem tudom, hogy kezdjek neki milyen irányba érdemes.

Én távoktatásban elkezdtem egy gazdinfót.26 leszek nem engedhettem meg magamnak egy nappalit,muszáj dolgoznom,nem szivattam volna magamat feleslegesen.Eddig elég fasza,nekem a lényeg,hogy legyen egy IT közeli diplomám a jövőben,nehogy x év múlva emiatt falakba ütközzek.Így bírható a munka-tanulás kombó,meg persze szabadidőmben képzem magam online kurzusokon.Hidd el,megéri..

https://www.youtube.com/watch?v=lpDrvBnFy6E&ab_channel=Sl%C3%A1gerFM
kb a 7perc 30-tól beszél a hölgy. Nincs igény a gépészmérnökre.

Mégis milyen prokarióta 1 sejtű állította össze ezeket az adatokat ? Semmi értelme ennek a táblázatnak ? Pl. MsC végzettségűek nincsennek is vidéken vagy mi ? Kétlem,sokat ismerek.. MEg azt írják hogy 1-3 év tapasztalattal középvezető prémiumja 11 misi, 3-10 év tapasztalattal meg 1,5 misi WHAT ? Meg mik ezek a tapasztalati intervallumok hogy 3-10 év ? XDDD . Grat, nem tudom hány év után frissítették ( talán 18-as volt kirakva előtte ? ),kár volt erre időt pazarolni,sokkal okosabbak nem lettünk tőle,a megalázóan alacsony fizetésekkel eddig is tiszában voltam...

Ha még nem ismeritek, ajánlom ezt a dokumentumot. Itt elég korrektül összefoglalja a bér sávokat.
https://www.hays.hu/salary-guide/attekintes
Gépész tervező, BP, 3év, br.800+br.40 cafatéria+utazás+13.havi, HO

"jelenlegi fizetésed, hogy össze tudjuk hasonlítani a Hays Hungary országos piaci felmérésének alapján készült aktuális bérekkel."
Területenként végignézetem az átlag kéréseteket Senior mérnököknél. A legrosszabb 200e-el keresett (karbantartó) nagy átlag 100e -el keres kevesebbet mint ez a bizonyos 800e. A poén az, hogy team leader ként is ilyen br 20 és 100e ft-al több csak az adatbázisuk szerint a fizetés. Azért én ezt nem nevezném jónak vagy megváltásnak.

"Azért én ezt nem nevezném jónak vagy megváltásnak."

Ez alamizsna, nem fizetés. Bőven millió fölött kéne keresni nettóban (!!!) egy mérnöknek, aki már le is tett valamit az asztalra. Ugyanúgy mint az IT szektorban, ahol ez teljesen alap és gyakorlatilag csak a legalja semmirekellők keresnek millió alatt 3-4 év tapasztalattal.

Milliós nettót nem kap senki 3 év tapasztalattal az IT-ban sem, fölösleges hergelni ezzel. A Hays felmérés szerint sem.
Ha netán te találsz kivételt, akkor az csak a szabályt erősíti. Kevesen lehetnek.

Mindegy hogy te mit hiszel, attól még simán milla fölött keresnek 3-4 év tapasztalattal az ITban (pláne a diplomával rendelkezők nem pedig a gyorstalpalósok), nem riogatás ez, hanem a színtiszta valóság. A hays egyébként az IT fizetéseket jelentősen alul méri, mert kb a teljes "külföldre dolgozós" szegmens hiányzik az adataikból. De még diploma nélkül sem bombameglepetés (vagy szabályt erősítő kivétel) ha valaki 3 év után 1M fölött van.
Szemben a fillérb..ó multikkal, ahol a mérnökök a hátukon viszik az egész gyártást bruttó 800akért.

Egy "sima" mérnök (pl gyártásban folyamatmérnök, projekt mérnök, gyártástámogató mérnök) meg végképpen nem kap ennyit...még bruttóban is nagyon ritka az 1 milla sima beosztott (nem vezető) mérnöknek, max esetleg valami szeniornak.Más kérdés persze,hogy ez szomorú...

Az a baj, hogy ezek a gyártástámogató sz*rságok nem is igazi mérnöki munkák, persze jól hangzik, sok embert fel tud szívni, és egy fokkal jobb színvonalat el lehet vele írni mint technikusként vagy operátorként.

De itt jön vissza az, hogy a valódi mérnöki munka mégiscsak a tervezés, és ilyen pozíciók sajnos alig vannak magyarországon. Designerként multinál egyébként el lehet érni az 500-600-at nettóban, jobban fizet egy kicsivel mint a "gyártástámogatás" (az inkább 300-500), de nyilván ez sem ér egy kalap sz*rt sem.

"ezek a gyártástámogató sz*rságok nem is igazi mérnöki munkák" - ebben teljesen igazad van. Viszont az ok okozat pont fordított. Nem azért keresnek az ilyen pozícióra felvett mérnökök keveset, mert nem végeznek igazán mérnöki munkát, hanem azért tud a multi nem mérnöki munkára mérnököt alkalmazni, mert brutálisan alacsony fizetésért kap mérnököt. És hülye lenne nem felvenni. Ha egy mérnöki fizetés másfél - kettő millió forint lenne, nem lennének olyan mérnökök akiket ilyen pozíciókra felvesznek, mert nem érné meg a cégnek.

Lehet szakmailag jobb, de nyugi, a fejlesztés sem fizet többet.

hahaha :D

Így van, egyetértek. Annyit tennék még hozzá, hogy a tesztlabor mérnök még amit igazi mérnöki munkának tekintek, amikor a kész termékeket mindenféle kalibrált labor berendezéseken mechanikai, elektromos, hőtani, stb. teszteknek vagy fárasztóvizsgálatoknak vetik alá és elemzik az adatokat, egy normális cégnél nagyon komoly tesztlabor berendezések vannak, a kinyert adatok elemzése és azok alapján korrektív akciók megtervezése 100x jobban mérnöki munka mint gyártástámogatóként telefonálgatni valamelyik gép beszállítóval hogy mikor jönnek már ki a géphez :D Persze ezekből a tesztlabor-mérnök állásokból is van kb 1-2 az országban hébe-hóba pár havonta meghirdetve, tehát erre a mérnöki munkára sincs valós igény, csak a gyártómérnök droidokra a zajos bűzös gyártócsarnokban.

3 év tapasztalattal nem szoktak br 800-at hozzávágni az emberhez sajnos, de biztos van 1-2 cég,amelyik ennyit fizet....valahogy olyan ez mint az átlagbér,ami elvileg most br 510e, gyakorlatilag meg inkább a mediánt kell nézni,h reálisabb képünk legyen.

Komárom-Esztergom VÁRmegyében gyártástámogatási mérnök simán kap ennyit több multinál is. Volt olyan ismerősöm aki 1,5 évre br900-at kapott. Ebből fél év gyakornokság.:D

Táblázat alján a következő szerepel: "Néhány példa a 2022. során beküldött adatokból."
Az meg nem igazán lehet tudni, hogy aki ezeket beküldte az nettó vagy bruttó bérét adta meg vagy épp elütött egy nullát vagy tényleg volt-e neki BSc diplomája, főleg, ha olyan figyelmes volt mint te.

Az biztos, hogy a csoport vezetői fizetés már mérnöki szinten van. És nem a csoportvezetők keresnek sokat. A szakmunkások már vagy 4-5 éve többet keresnek egy átlagmérnöktől.

Ha nem tetszik lépni kell. Senki nem fogja ezt elintézni helyetted.
Én is pálya elhagyást terveztem, 10 ével a hátam mögött csak jött a covid most meg a háború és a terveim szertefoszlottak. Most pár évig megint rossz lesz. Ez van.

Ha majd egy állásra 30 helyet csak 5 jelentkeznek és nem bólogatnak nettó 450-600e Ft és nem nyeled le a békát amikor 24-25% infláció mellet azt mondják kapsz 8-10% "emelést" (én ezt nem nevezném annak mert konkrétan kevesebbet keresel, mint az elmúlt éveben) és ha egy cégen belül ha felálnak így vagy 6 akkor lesz majd változás.

De mivel szarul keresünk sok tartalékot nem tudsz felhalmozni ezért kiszolgáltatott vagy ezért nem is pattog a legtöbbünk. De szerintem igazából ez a cél is.

Ez nem most kezdődött kb. ez van már 10 éve, vagyis én ekkor kerülte be a piacra. Akkor vettem magamnak egy 6 éves motort három havi fizumból, most kb. 4 haviból tudtam venne egy ugyan olyat (nem a kéthengeres kezdőmotorokra értem ezt). A fizetési papíromon a szám sokkal nagyobb, csak épp az értéke nem.
Tehát a mérnöki fizetések nem, hogy nőttek szerintem a reálértékük csökkent.

Teljesen igazad van,mindennel kapcsolatban. Én épületgépész mérnökként dolgozok multinál az ország keleti régiójában és sajnos a mi munkánk sincs megbecsülve anyagilag pedig jól megy a szekere a cégnek jól teljesítünk de mégsem látszik ez a fizetésünkön. Nyílván nem a cég tehet a horror inflációról meg,hogy a fizetésed egyharmada adó de egy szakmunkásbért sem érjük el alapbérben nettóban ez nem helyénvaló. Hozzáteszem én soha senkit nem néztem le mert aki jó munkát végez jogosan kéri meg az árát.Csak ez nálunk nem így van. Persze most a háború meg leépítések miatt legyél okos ha tudsz,váltsál vagy helyezkedj el más területen mikor több lábon kell állni mert nem tudod mi lesz.

Kifogásnak hangzik, talán az is, de én se merek most egy ilyen válság viharfelhői alatt pattogni és pályát vagy munkahelyet módosítani. Akar a rosseb próbaidőn lenni, vagy pár hónapos zöldfülű lenni, miközben leépítésre készülnek a cégek...
Igaz, leépítésnél kb mindegy hogy dolgozol, pár hetet vagy hónapot nyersz ha húzóember vagy, akkor később kerülsz a listára.
Nehéz lenne megmondani azt is, hogy egy interjún mennyit kérjek egyáltalán?? Hiszen ha mondjuk 100 ezret rákérek a jelenlegi fizumra, az a magas infláció miatt el is olvad, megeszi az infláció és már 1 év múlva ott tartok mintha csak 70-nel kértem volna többet.

Túlaggódjátok ezt a munkahelyváltás dolgot és pont emiatt nem is fognak többet fizetni nektek.
Multiknál ritkán van leépítés, eleve azért vannak itt, mert olcsó a munkaerő. Inkább nyugaton építgetik lefelé a pozíciókat, hogy hozzák az olcsóbb helyekre (lásd pl Bosch fejlesztőközpont Kőbányán) őket.
Ha felvesznek egy multihoz és nem vagy nagyon rossz munkaerő (ha az vagy, ne is várj jó fizut), akkor nem fognak kirúgni, mert kell az ember. És bizony nincs olyan magasan a léc a legtöbb helyen. És ez csak fokozódni fog, mert a fiatalabbak közül, akik kiárazódtak az ingatlanokból, nem örököltek, igen sokan lépni fognak (ha még nem léptek) külföldre, mert olyan irányba megy az ország, ami nem perspektíva a fiatal értelmiségnek.
Szóval igen, lehet, hogy a 100-al több fizetés csak 70-el fog többet érni 1 év múlva, de az még mindig pont 70-el több, mint a 0 (vagy nagyon jó esetben 20-30), amennyivel akkor fog nőni, ha maradsz a seggeden és fosol (igen, fosol, mert nagyszerű munkát végez a Fidesz azzal kapcsolatban, hogy mindenkit folyamatos rettegésben tartson).
Azt gondolom, hogy MO-n sosem fogsz érdemben előrejutni fizetésben munkahely váltogatás nélkül, amíg nem lesz Euro a hivatalos fizetőeszköz (lehet tippelni, mikor lesz), szóval ezzel együtt kell élni, vagy dobbantani külföldre és nyugodtan élni.
Váltsatok, váltsatok, váltsatok. Kevés korrektül fizető cég van, de 2-3 évente lehet menni oda-vissza, nyugodtan.

Miért nem azt a példát hoztad föl, amikor a covid kirobbanása után szintén a csodálatos B betűs cégtől több százas nagyságrendben rúgták ki a mérnököket?
Egy válságban a multik is leépítenek, csak szólok.
Egyébként a jelenlegi helyemen úgy érzem magam, hogy 100 ezerért se ugranék bele az ismeretlenbe, 100 ezer Ft már ma kis túlzással egy nagyobb hétvégi bevásárlásom ára, 8-10 hónap múlva meg már konkrétan túlzás nélkül az lesz. (És mégcsak nem is biztos hogy bárhol is megadnák, egy olyan piacon ahol már réges rég nem a munkavállalók diktálnak...)
Ez tipikusan az "inflációs várakozások" és a timing témaköre, amikor tudod hogy a biciklid jövőre 80 ezret fog érni, de most nem adhatod el csak 35-ért, mert nem kérheted el érte a 2024-es árat. És adott esetben azt a döntést hozod, hogy akkor inkább most nem adod el.
Én egyébként a pályát fogom elhagyni, mert itt már nem tudok akkora fizetést elérni amivel elégedett lennék, lévén hogy összeomlott a (munkaerő)piac ezen a területen és pozitív kilátások sincsenek a láthatáron. Egy fizikus még nálam is nagyobb zseni, mégis kevesebbet keres, mert nincs piaci igény a munkájára. Én is hiába értek amihez értek, ekörül kapnék érte mindenhol mint amennyit most kapok. A pályamódosítás az egyetlen út.

Milyen irányba tervezel váltani?

Amelyik cégnél meg nincsenek elbocsátások ott létszám stop van, ha valaki lelép nem pótolják. Szóval igen, ilyen időszakban hova is ugrálj egyik helyről a másikra amikor egy hirdetett pozícióra 50++ ember jelentkezik és lehetsz te a legjobb közöttük ha ők 450-500e akarnak biorobotot. Tehát ők abból a bérsávból fogják kiválasztani a legjobbnak gondoltat.
A HR-esek se teljesen hülyék tudják mikor lehet olcsón halászni még ha csak 2-3 évet is töltesz ott mert pótolható vagy a legtöbb esetben.

"így megközelítették az informatikai szektor jövedelmeinek szintjét."

LOL, informatikában kb mindenki milla fölött keres bruttóban...

Anyám borogass. Frissültek a fizetési adatok, valamint egy kis leírás is született valamilyen párhuzamos univerzumban tapasztalható helyzetről:

"....az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel ezelőtti szint másfél-kétszeresére emelkedtek, így megközelítették, vagy elérték az informatikai szektor jövedelmeinek szintjét. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakulnak"

1.:Nem érte el az informatikai szektor szintjét, jócskán lemaradt, évről évre nőtt a különbség
2.:Amelyik informatikus havi 800-ért dolgozik, az a szakma legalján tengődő sikertelen informatikus, az informatikai szektorban ez az összeg még nettóban is kevés, miközben az iparra ezt írták a BRUTTÓ tetejének...

Most akkor hogy is van ez?

Rápillantottam a táblázatra is, és olyan Bsc diplomás fizetéseket láttam leírva, amiből kb nem jönne ki heti 1 sajtos-tejfölös-fokhagymás lángos. Vagy most az ilyen bruttó 670-re mondjuk azt, hogy utolértük az informatikai szektort?? Hahahahahahahahahahaaaaaaa.

Oldalak