Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Ne haragudj, de ha tényleg te írtad a szakdogádat és nem Ctrl C, Ctrl V volt akkor, hogy a picsában bírnak megszopatni védéskor? Tőlem is sokat kérdeztek védéskor prezi után, de mivel önerőből sok sok munkával írtam, ezért nem tudtak olyat kérdezni amit kapásból ne tudtam volna. Meg is lett az eredménye amivel igaz most kb segget törölhettek, de ez a sokunkat megszívatottak védéskor :) megmosolyogtat. Fősulitől én sem érzem, hogy akkora hű de nagy tudással távoztam volna. Ott inkább tényleg egy szemlélet/gondolkodás módot vittem tovább.

Viszont a bérsávos részével egyet értek, nem azért mert az ő munkájuk nem értékes, hanem mert a felelősség az nem ugyan az rajtunk. Pl. egy HR-es hölgy ismerősöm képtelen kiszámolni, hogy hány m2 csempe kell a falára, de annyit keres mint én és ő válogatja a kollégákat is :). Tőlünk nyugatabbra azért nincs ez, hogy egy alkalmazott kőműves fizetése (aki 2 éve még segédmunkás volt) megegyezik egy több éve bármilyen területen lévő mérnökével.

Szerintem a futárok is megérdemlik az a pénzt amit kapnak, dolgoztam diák éveim alatt hasonló munkakörben. Aki irigyli tőlük az a pénzt tessék megmutatni, hogy neki jobban megy.

De úgy látom te is beletörődtél a fostenger fizetésedbe amit kapsz.ÉS ez a baj,hogy sok embert elfogadja hogy ez van szaré-hugyé dolgoztatják a mérnököket,de minden legyen tökéletes,ha meg gebasz van,te viszed el a balhét.Én nem kedvelem az IT-ban tevékenykedő emberek nagy részét(nagy arc,azt hiszik ők szarták a spanyolviaszt,sok ilyen ismerősöm lett ilyenné az évek alatt ) , de azt elismerem,hogy ők nem hagyják magukat kizsákmányolni.Kemény melóért kemény pénz járna,de míg itt nevetve elvállalják a halál stresszes nagy komplexitású melókat zsebpénzért,addig nem lesz változás.

Hat ha te neked ilyen szenvedés volt az egyetem, akkor te valóban nem vagy mérnöknek való.

Kétségtelenül értéktelen a diploma, de egyesek erősen túloznak azzal, hogy milyen nehéz azt megszerezni. Az egyetemet végzettek erősen túlnyomó többsége végig bulizta az egyetemes éveit. Ha neked az stresszes/nehéz volt, akkor szimplán nem vagy pályára való, és én se fizetnék neked többet mint egy ételfutárnak mert láthatóan nem vagy egy mérnök szintjén agyilag.

Mellesleg azt előre látni, hogy a piaci viszonyok az időben változnak (így a fizetések is egyes területeken) alapvető tudás amivel egy mérnöknek kéne rendelkeznie. Nyilván nem meglepő, hogy az aktatologató alibi "mérnökök" miért nincsenek megfizetve mikor az alapvető dolgokkal sincsenek tisztában...

"Mellesleg azt előre látni, hogy a piaci viszonyok az időben változnak (így a fizetések is egyes területeken) alapvető tudás amivel egy mérnöknek kéne rendelkeznie."

Te viszont szerencsére egy agytröszt vagy, ja nem: az egyetemre nem a mérnökök jelentkeznek, hanem az érettségi előtt álló 17-18 éves iskolás kölykök, tojáshéjjal a fenekükön, akiket ráadásul zömében még a szülei tartanak el, tehát kb. teljesen normális dolog hogy még lófüttyöt sem tudnak az életről (nemhogy a gazdaságpolitikáról, munkaerőpiacról, stb.)
Egyébként SENKI nem tudta előre, hogy 10-15 év múlva egy agyhalott segédmunkás is az átlag mérnöki fizetést simán meg fogja keresni, úgyhogy utólag okosnak lenni nem egy nagy kunszt, csak te tartod annak. (Arra hogy egy segédmunkás vagy pizzafutár bármikor is annyit keressen mint egy mérnök, kb 0,1 százalék esély volt, amely mégis bejött, amiatt zokni valaki agyilag hogy ezt nem mondta meg előre?)

"Az egyetemet végzettek erősen túlnyomó többsége végig bulizta az egyetemes éveit."
Mert az egyetemet végzettek többsége kommunikáció és médiaismeret, szabadbölcsészet, andragógia, és hasonló büfészakokon szerzett diplomát. Amíg ők buliztak, a gépészek éppen a gépelemek házi fölött görnyedtek, hogy másnap egy fél mikronnal hosszabb méretsegédvonal miatt visszab*sszák 0 ponttal a bemutatásnál, piros tollal áthúzva. (Nem az enyém volt mielőtt folytatnád a sértegetést, de true story)

Nop. Gépész jelen. 10ből 7 emberből gépészetet ->végzett<- ember végig itta és bulizta az egyetemet.
Természetesen rakott némi stressz faktort a rövidített intervallum a tanulásra + vizsgákra, de abszolút kivitelezhető volt.

"10ből 7 emberből gépészetet ->végzett<- ember végig itta és bulizta az egyetemet."
Aztán meg itt szidjátok az építőipari melósokat, meg a burkolókat hogy alkesz gecik.. :) hát pofátok az van, az biztos..

A különbség, hogy az egyik csak egy 4-5 éves intervallum. Nem pedig életstílus. :) Nagyjából pont az, amikor a legaktívabban, legszabadabban él a húszas évei elején, vagy még ott sem járó ember.

Hat egyetemre ugyan nem mérnökök mennek, de te vagy az élő példa arra, hogy mérnökként sem vagy tisztában azzal, hogy ha a csapból is "mérnök hiány" folyik, majd mindenki mérnöknek megy, akkor az túlkínálatot, majd a bérek letolását fogja maga után vonzani. Egyértelműen látható, hogy nem érsz többet mint a bunkó ételfutár mert kb. annyi rálátásod van a piacra mint nekik, semmi.

Nem mellesleg még mindig többet keres egy átlag mérnök mint egy átlag segédmunkás. Hozhatsz random példát arról, hogy egy-egy alibi mérnök éhbérért tologatja valahol az aktát, miközben a 12orázo, műszakozó segédmunkás zsebbe mennyit visz haza, de a statisztika mást mutat. Bár abból, hogy két fizetést nem tudsz normálisan összehasonlítani ugyan oda jutunk, hogy csapnivaló az egyetemi képzés, és életképtelen "mérnököket" gyártanak akik majd holmi irodista munkát végeznek mint "mérnök" végzés után.

"...mérnökként sem vagy tisztában azzal, hogy ha a csapból is "mérnök hiány" folyik, majd mindenki mérnöknek megy, akkor az túlkínálatot, majd a bérek letolását fogja maga után vonzani."

Tehát akkor nem éri meg semmilyen jelenleg piacképes/jól fizető diplomát megszerezni, mert az is fel fog hígulni, és ott is fostartály fizetések lesznek mint a mérnököknél?
Ha az egyetemeken nem lazítottak volna a követelményeken, sosem tudott volna felhígulni a szakma, mert nem tudott volna akármelyik gyökér egy mérnöki diplomát megszerezni a jó fizuk miatt. Az én időmben még az első mechanika ZH után sorbanállás volt a tanulmányi osztálynál a kiiratkozni szándékozó hallgatókkal, ma átlökdösnek mindenkit, mert nem települnek ide a multik ha 20 ezres mérnökhiány van.

Mindenki tisztában van vele hogy felhígult a szakma, átlátjuk a munkaerőpiaci működést, ne add már úgy elő mintha a spanyolviaszt találtad volna fel. Az a marhanagy munkaerőpiaci rálátás, hogy a túlkínálat a bérek letolását eredményezi? Ember, ezt mindenki tudja, ezt te valami különleges tudásnak tartod, amit egy mérnök szerinted fel sem tud fogni, ez komoly??
Senki nem iratkozott volna be mérnöknek ha előre lehetett volna tudni hogy ez lesz a helyzet, tehát nem tudom mi értelme van lehülyézned a teljes mérnök társadalmat egy kocsmai szintű rögtönzött közgazdaságtan előadás keretében.

És szemmel láthatóan meg is van a "burkolonk"
Taps. Barom.

Nagyot mondtál, öblítsél :)

bla bla bla, sok süket duma, burkolóként kerestem elmúlt hónapban ~800 nettót, az egyetem meg csicskáknak való. na, ez kapjátok ki.

Üdv, Kis Károly, mesterurkoló

Karcsi mit csinàl egy mesterurkoló?

Karcsikám, már megbeszéltük múltkor, hogy a mérnök vállalkozóval hasonlítsd össze magad. Ők is keresnek 800 nettót 1-2 hét alatt... ;)
Na ezért éri meg igazán egyetemet csinálni.

Karcsi, a medve húzzon a faszára! Hányszor mondtam már,hogy a meló alatt ne basztasd a telódat és ne írogass hülyeségeket mindenféle netes felületre...Na takarodjál vissza dolgozni!

Zoli,
Főburkoló nagymester,a Karcsi főnöke.

Én a saját magam főnöke vagyok te szerencsétlen, nem vagyok olyan csicska hogy másoknak dolgozzak mint te, te főmajom! Ezért aztán megérte a diploma mi, hogy mások rabszolgája legyél xD

Üdv, kiskarcsi

De látom azért annyi eszed már nincs,hogy ne állj le vitatkozni a nálad is nagyobb trollokkal.

Ez óriási poén volt, fent is hagyom néhány napig, de szeretném jelezni, hogy Karcsika hozzászólásait rendszeresen törölni szoktam és ilyenkor sajnos az azokra érkezett válaszok is törlődnek.

He-he

He :D

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló és mennyikeresel.hu final boss

lol

Üdv, kiskarcsika

Kedves Károly, kérem próbáljon ennél építőbb jellegű hozzászólásokat megalkotni, biztos érdekli itt az embereket, hogy mik a konkrét tapasztalatai.

Kössszönöm. Végre valaki.

Egyet értek meg nem is a véleménnyel. Pontosabban én is pontosan igy gondolom (az egyetem feladata a tanulási skillek fejlesztése, és az ehhez kötődő mentalitás átadása, stb.). De értem valahol a másik oldalt is. Azért az egyetem súlyos befektetés: idő+pénz. Amerikában pl. ez jobban kibukik amikor valaki elvégez egy sulit és van mondjuk 100.000 dollár diákhitele és nem tudja visszafizetni mert nem talál melót (hosszas keresgélés után sem), csak mondjuk egy étteremben mint felszolgáló, vagy mcdonalds-ban, stb. Na ilyen esetekben tényleg frusztráló lehet a dolog, és a tanulási képesség fejlődése egyetem altt ilyenkor sovány vigasz. Itthon annyival jobb és kevésbbé bukik ki hogy ez egy befektetés kell legyen aminek egy MINIMÁLIS megtérülése kellene hogy legyen, mivel itthon az első 12 félév ingyenes.

Ha ennyire nem tetszik, akkor csinálj mást!

Senki nem fogja helyetted megoldani a problémáidat. Az sem érdekel senkit, hogy hány zh-n mentél át kettessel/ötössel. Ez a szomorú helyzet. Attól mert mérnöki diplomád van, a kukástól kezdve az asztronautáig kezdve bármi lehetsz, nincs megkötve a kezed.

nem csoda a 4-500 nettó, ha rendesen dolgozol és nem kamudiplomád van meg még értesz is valamihez

Jó hogy nem csoda bazdmeg, ha már egyszer konkrétan betanított munkákra megadnak nettó 400-at jobb helyeken 8 általánossal. Ha van egy targoncás jogsid pl. akkor meg 500-at is, nem kell érteni semmihez. Persze ezt nem keleten és nem Debrecenben, de ne essünk már hanyatt hogy ugyanezt megkaphatja valaki diplomás mérnökként ha "rendesen dolgozik"...

Szerintem semmi jóra nem kell számítani. Ezek ótvar fideszes összeszerelőüzemek lesznek, nem azért jönnek ide, hogy jól fizessenek. 300-400 nettó, aztán kész.

helló! Nekem frissen végzett ismerősöm nyíregyházán gépészmérnök bsc+ középfokú angollal multinál br 580-at kap. Gyakornoki tapasztalat nélkül. (Folyamatirányítás)

Sziasztok!

Információt próbálok gyűjteni arról, hogy alföldi megyeszékhelyek közelében milyen fizetéseket lehet elérni tervező (vagy akár másmilyen) gépészmérnökként, sok (10+) év tapasztalattal, mert egy ideje kutatok és van egy olyan érzésem, hogy már ott is elérhető néhol a budapesti fizetés és azzal már egy ingatlant is be lehetne tervezni még ebben az életben, meg egyébként sem élvezem a nagyvárosi létet. Most BP-n 600e nettót keresek, ha ezt megkapnám vidéken is, azzal elégedett lennék (még ha egyet is értek az itteni beszélgetésekkel, miszerint szánalmasak a fizetéseink színvonala itthon).

Főleg Kecskemét, Debrecen érdekel, de ha valaki tudna infót a törökszentmiklósi Claasról, akkor az sem volna rossz. Szeged is érdekel, de ott gyakorlatilag a Cont*nent*lon kívül más nincs, arról meg sok jót eddig nem hallottam.

Oldalak