Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Földmérő cég 2022.02

Segédfelmérő 350.000
Műszakis 470.000
Irodavezető 640.000
Cégvezető 900.000

Ez bruttó vagy nettó? Ha utóbbi, akkor so-so, egyébként nevetséges.

Ha te vagy a cégvezető akkor fasza,amúgy siralomház... Hó végére marad kenyérre amúgy ?

Mégis miért lenne fasza akár a nettó 900 cégvezetőként? Szerinted mekkora felelősséggel és stresszel jár akár csak egy 20 fős garázscéget vezetni?
A kódolóknál a 900 egy középszar fizetés, SOKKAL kisebb stressz mellett.
Mindegyik szar, egytől egyig.

Nyíregyházi Contitech-hez termékfejlsztő poziba megérni váltani bruttó 700-750 között 2 év tapasztalattal,kevés-sok-reaális e ennyi bérigényt kérni ? Fémiparban dolgozom jelenleg kevesebb fizuért,de félek belevágni az ismeretlenbe,nem tudván h. mennyire daráló-e az ottani Conti. Ha valakinek van tapasztalatala,véleménye légyszives ne tartsa magában :).

Fémiparból szerintem menekülj. Nincs nagyobb fillérbaszó munkáltató mint egy fémipari. Ha valóban termékfejlesztő leszel az azért nem rossz. Ha tényleg felsőfokon megy az angol akkor igazából rajtad múlik hová kötsz ki. Ha nincs család még akkor szereznék pár év tapasztalatot aztán cégen belül vagy kívül nyomás tőlünk nyugatabbra. Folyamat illetve gyártástámogatónak én nem mennék az igazi lélekölő munka.

Kedves 20:37-es válaszoló.
Nagyon egyetértek veled :D :D Első munkahelyem egyetem után egy zöldmezős autóipari cégnél volt ahol folyamatmérnök voltam és huszonéves koromra összeszedtem pár őszhajszálat is, úgy,hogy azért nem mondom magam könnyen megszeppenő embernek,de a konstans nyomás és zöldmezővel együtt járó sz@rakodások,a termelés elégtelensége,betanítás hiánya stb. rávilágytott,hogy TALÁN azért vannak jobb pozik mint a folyamat/gyártás támogatás :D (magyarul soha többet evör) bár gondolom,a nem friss zöldmezős cégeknél is szopó lehet.
a fémipar az meg tényleg fémipar :)

Ha a Contitech az a Continental része, akkor nincs mitől tartanod ami a darálást illeti. Mivel a német multik (főleg az autóipariak) a legnagyobb lábvizek.
Amitől tartanod kell:
- a fizud ennyi lesz évek múlva is néhány % eltéréssel
- a tapasztalatod német multis lesz

Sziasztok!

Megszeretném osztani a fizetésemet, hátha valakinek kiindulópont lehet egy frissen végzett mérnök bére. A napokban vettek fel egy multihoz pest környékén.

Végzettség: gépészmérnök bsc
Nyelv: angol b2-es tudás
Specializáció: folyamatirányítás

Jelenleg folyamatmérnöki pozira kezdő bérnek brutto 640 eft. + egyéb juttatások.
Tapasztalat: 3 hónapos gyakornoki időn kívül más nem volt, mikor felvettek.

Valóban ha egy kezdő mérnök bérét nézzük a te béred jónak számít, de mikor látom, meghirdetve több helyen (profession) egyszerű tehergépjárművezetőket(belföld) keresnek br 630-670 közötti bérekért. Na akkor jövök rá, hogy elég siralmas a helyzet. Itt lehet jönni azzal, hogy majd a te béred emelkedik stb igen kb br 800-1 milla a plafon. De ezeket sem ingyen adják a cégek sokszor jól kell tudni a nyelvet, nagy a stresszfaktor, határidők stb.
Míg egy tehergépjárművezető max fánkozgat sörözget meg vezet, ja meg hát nem szopott 3,5 évet az egyetemen, nyelvtudása nulla, meló után nem baszogatják még munkahelyi faszságokkal. Én 8 évet húztam le mérnöki pályán, azóta én váltottam mert nekem nem érte meg, az tényleg jó meglátás, hogy szerezz tapasztalatot meg nyomd a nyelvet.

Nem rossz, gratulálok! Legalább a junior bérek emelkedtek kicsit. Szomorú, hogy 5-10 vagy több év tapasztalattal is megáll max 1M környékén a bérezés...
A javaslatom, hogy tanulj, dolgozz lelkiismeretesen, szerezz tapasztalatot, gyakorold az idegen nyelveket, aztán irány külföld. Minél később mész, annál jobban fogod bánni, hogy nem hamarabb dobbantottál.

Sziasztok, információt szeretnék gyűjteni azzal kapcsolatban, hogy milyen fizetések érhetők el a fővárosban és agglomerációjában 5+ év industrial engineering-lean-CI-opex tapasztalattal. 2021-ben már futottam egy kört pár multinál, ahol irreálisnak tartották a nettó 5-600as bérigényt, 3-350re gondoltak inkább. Ami előtt értetlenül állok, mert ennyit 2017-ben kerestem juniorként vidéken, nyilván az ország közép-nyugati részén. Ezt megerősítették a profession prémium adatok, a pályázók átlagos bérigénye valóban ennyi volt. Előre is köszönöm a tapasztalatokat!

2022 második felében volt egy ilyen köröm.

"Eddigi tudását és tapasztalatait figyelemre méltónak találjuk, profilunkba vágsz, értékes tagja lehetnél a csapatunknak" és ezután jött a de mi (szar pénzért) keresünk mérnököt.
Ha megfigyeled a legtöbb hirdetésnél 1-3 év tapasztalattal keresnek embert, mert van aki nettó 350-400e- ért is elválalja.
Nagyon sok pozíció azon ment el, hogy nem volt elég a nettó 4-500e Ft. Nagy átlagnak nettó 500e a plafon 0 vagy minimális cafetéria mellet. Volt pár 550-es ajánlatom, de nettó 605e +35e cafetéria volt a legjobb amit kaptam 8++ év konstruktőri tapasztalattal. Ezt is hosszú keresgéléssel tudtam összehozni, mivel meglévő munkahely mellett keresgéltem és nem voltam kényszerhelyzetben sem.

Aláírattak velem egy papírt, hogy a kollégáknak nem árulhatom el mennyit keresek. Gyanítom magasabb a fizetésem, mint az övék mert elsőkörben ennél alacsonyabb összeget ajánlottak.

A legtöbb multinál top secret a fizu, nincs ebben semmi különös. Alapvetően az általad is említett okból.

Az a szituáció,hogy pont hogy Pesten és környékén lett szarabb a fizu ezeknél a pozícióknál.Pl. az én baráti körömben a végzés után ( ország különböző tájairól ) az emberek 90 %-a 1-2 éven belül már Pesten lakott,itt keresett melót.A probléma csak az,hogy ez nem az IT szektor,nagyon limitált már a normális és jól fizető munkahely Pesten és környékén,jelentkező meg van rájuk dögivel.Az ország nyugati részén meg ott a rengeteg gyártós cég,autóipari beszállító stb.,viszont mivel a nagyobb egyetemek az ország középső és keleti részén vannak,ott alig találnak jelentkezőt a melóra,így ott jobban nyílik az olló.Nézd meg a legtöbb régóta hirdetett gépész-jármű-mechatrós állás nem Pesten lesz,kisebb városokban,oda is nehéz normális munkaerőt kifogni,ellenben Pesten örülnek a mérnökök ha van munka.

A régóta hirdetett vidéki állás sem arról szól hogy nincs elég jelentkező, hanem arról hogy válogatnak a rengeteg jelentkező közül, hatha találnak mégjobbat.
Faszom se gondolta amikor egyetemre mentem, hogy a majd' 20 ezres mérnökhiány nemhogy megszűnik hanem túlkínálatba csap át.
Az ismert fénytechnikai cégtől engem is leépítettek több mint 1 éve, elkezdtem melót keresni, toronymagasan leszarta mindenki a CV-met, vért izzadtam mire találtam munkát, az is szar pénzért. Miközben 2016-ban még hetente hívogattak fejvadászok, pedig nem is kerestem munkát, csak fel volt töltve a CV-m... egymás elől próbálták lenyúlni a mérnököket a cégek, vannak még róla "megsárgult" régi cikkek a neten...

Én vidéken nettó 120-ért kezdtem gépész konstruktőrködni, majd 3 év alatt 180-ra ment fel a nettóm, ezután jöttem fel a fővárosba mintegy 30%-os emelés mellett, azóta már ennek bőven több mint a dupláját keresem (ami egyébként még mindig szar). Ez már majdnem 10 éve volt, azóta megváltozhattak a dolgok, mert azt érzem, hogy nincs az a nagy különbség a fizetésekben főváros-vidék viszonylatban, ami régebben volt. Az a plusz 50-100e nettóban, amit esetleg megadnak itt a fővárosban, az bőven nem kompenzálja az egyéb költségeket, valamint nem is ér még annyit az itteni állandó rohanás-agybak-bűz, bár ez utóbbi egyéni ízlés kérdése is.

Egyedül még az tart vissza, hogy elhúzzak vidékre, hogy kevesebb a lehetőség és ha nem jön be az egyik, akkor lehet megint költözni máshova, amiből a budapesti albérletes vándorlások után én már annyira nem kérnék...

Sziasztok!

Arról terjed valami infó a mérnöki berkekben, hogy a mostanában Debrecen-Nyíregyháza környékére települő, vagy itt levő multiknál hogy alakulnak a kezdő-medior mérnöki bérezések? (villamos/gépész/mechatronika jelleg)

Szinte folyamatosan látom a hirdetéseket, (Diehl, Vitesco, Krones, NI, Michelin, BMW is már, meg még kitudja hány nagyobb gyáregység, Lego is fejleszt Nyíregyházán, meg oda is megy 1-2 akkugyár) de sajnos infóm, ismerősöm sincs, érdemes-e most ebbe az irányba kacsingatni.

Azt sejtem, hogy amiért itt az oldalon csak jajveszékelnek, a 4-500as nettó az keleten egy kisebb csoda, de mégis.

Igen ez van ahogy előttem is írják,melósból van hiány nem mérnökből,és sajnos a legtöbb mérnök is beletörődött a fostos fizetésébe,nem is nagyon háborognak ellene.Sok ismerősöm 3-4év tapasztalattal bruttó 600-at se kap ki mérnökként keleten,cnc-s ismerőseim meg okj-s bizivel nettó 450-500 eket is hazavisznek pár túlórákkal meg géppótlékokkal.Szomorú dolog ez.

Így van, szomorú. És ilyenkor jönnek a nagy dumák, hogy akkor el lehet menni cnc-snek ha annyira tetszik a cnc-s fizetés.
Csakhogy itt nem arról van szó hogy milyen fain a cnc-s fizu, hanem arról hogy mi éveket gürcöltünk az egyetemen hogy majd egyszer jó fizunk lehessen, aztán estünk pofára, az elvesztegetett éveket meg senki nem adja vissza. Igen, ha 2008ban tudtam volna hogy ez lesz, akkor egy kib*** áramlástan zh-ra nem ültem volna be, hanem cnc-s lennék, tized annyi befektetett munkával. Biztosúristen hogy nem csináltam volna meg egy mérnöki diplomát, ha tudtam volna hogy kis híján még egy biciklis futár is jobban keres mint egy mérnök. Csakhát akkoriban bepaliztak minket ezzel a "jön a robotizáció" dumával mert hihetőnek hangzott, és teljesen más világ volt mint ma, elképzelhetetlen volt kb 12 évvel ezelőtt hogy egy átlag mérnöki fizetés ilyen csapnivalóan szr lesz majd. Ugyanolyan magas lovon ülhetett egy mérnök mint ma egy IT-s arc, kb egy szinten voltak a fizetési sávok, a rosseb gondolta hogy egyszer majd így bedöglik ez az egész szektor és ekkora mocsár lesz belőle.

bepaliztak minket ezzel a "jön a robotizáció" dumával

Igen, jött/jön is a robotizáció, de az pont nem a (klasszikus) mérnököknek ad munkát, hanem az IT-soknak. A robotizáció alatt itt most az összes high-tech-ebb dolgot értem, lehet az ipar 4.0 is akár.
Nem értem a rinyában azt, hogy ha sikerült mérnöki diplomát szerezni, akkor hogy nem jön össze ez a következő két lépés:
1: helyzet felismerése (azaz h senki le se szarja ma már a sima mérnöki munkákat)
2: nekiállsz képződni IT-ban

Tudom, neked a szilárdságtan a hivatásod, sőt a vallásod...

Így van, gépészként én is elkezdtem IT t tanulni, mostanra már banknál vagyok adatelemző. Idejében felismertem hogy lófiing a mai mérnökök lehetősége/megbecsültsége/fizetése, és váltottam. Megszoksz vagy megszöksz

Komolyan érdekel a dolog: hogyan érdemes IT irányba pályát módosítani? Hiszen a gyorstalpalós csirkeneveldéket lesajnálják a szakmában, ha pedig választanom kell hogy mégegy (most már IT) diplomát végigcsinálok vagy éhen döglök, akkor inkább ez utóbbi. Sosem felejtem el azokat a már-már büntetőjogi kategóriás szivatásokat amik az egyetemen mentek a hallgatók ellen. Mechatronikai mérnök vagyok, szóval "hivatalosan" most is bepályázhatnék 1-2 IT közeli állást, csak tudom hogy nem értek hozzá eléggé, ezért nem teszem. A PLC-hez meg az elektronikához értek inkább.
Te hogy kezdtél el IT-t tanulni? Autodidakta módon, vagy gyorstalpaló, vagy netes kódolós videók?

A hozzászólásaidból látszik, h nem igazán vagy tisztában az egyetem értelmével.
Ha már egyszer szereztél diplomát (főleg mechatronika) akkor valószínűleg tudsz tanulni, komplex rendszereket megérteni, gyorsan felfogni dolgokat. Erre való az egyetem és nem arra, hogy diploma után ülhess a babérjaidon luxi élettel (sajnos attól messze vagyunk, de ez van).
Tehát amit javaslok: kezdj el orientálódni autodidakta módon. Kérdezz, járj utána, stb.
Amúgy a meg gyorstalpalók közepesek: igen le vannak sajnálva, de az arra van, hogy totál szakmán kívüli embereket képezzenek át és arra nem rosszak. Nem senior architect-ek fognak kikerülni, de el fognak tudni helyezkedni az iparban (nálunk is dolgonak páran így).

Hagyd már ezt a hülyeséget. SENKI nem azért szopott a parciális deriváltakkal az egyetemen, hogy a gondolkodását fejlesztgesse, hanem azért, hogy a későbbiekben a mérnöki diplomájával a zsebében 3x-4x annyit keressen mint egy kajafutár, aki nem tett semmit azért hogy jól keressen (ma mégis jól keres).
Ha a komplex rendszerek megértése a célod, meg a gondolkodásod fejlesztése, akkor érettségi után iratkozz be egy sakk egyletbe, és munka után késő delután elemezd ki hogy a szicíliai védelem Richter-Rauzer változatában hogy lehet a korai g4-es gyalogroham ellen védekezni.
A mérnöki diploma meg arra való, hogy a megszerzése után a munkaerőpiaci értéked növekedjen, jobb fizetésed legyen mint egy nem diplomásnak, könnyebben el tudj helyezkedni, stb., senki nem azért végezte el a mérnöki diplomát, hogy megtudhassa hogy az anyagi pontnak milyen sebességvektora volt a t=2,4394 s időpillanatban, meg a hasonló egyetemi f*szságok, hanem a mocskos pénz miatt.
Ezt a FŐ funkcióját pedig nem tölti be pár éve az egyetem, legalábbis a műszaki mérnöki diplomák.
Kis túlzással ha valaki egyetem helyett börtönbe került érettségi után 4 évre és ott kitanult egy rendes szakmát, többet keres mint egy diplomás mérnök aki ugyanezt a 4 évet végig görnyedte a tankönyv meg a műszaki rajz felett. Ennyit ér ma a diploma.

Agyam el dobom ettől a hisztitől, komolyan. Aki nem fogja fel ésszel, hogy az egyetem attól, hogy valóban vérszopás volt, MENNYIT adott hozzá aktívan vagy passzívan az egyénhez, az egy világi balfasz és tényleg csak burkolónak való.
Ha csak a pénz miatt mentél mérnöknek, saját magaddal kúrtál ki. A nagy lóvé mindig a pénzügyben/menedzsmentben volt és lesz. Ha balfasz vagy és elkúrtad, vállald fel.
De ne beszélj mindenki nevében.
A pénz is szempont volt, persze. De egyszerűbb területekkel is lehet jól, vagy jobban keresni. Mindig is így volt.

Szóval amiatt balfasz valaki, mert nem lát a jövőbe??
Amikor én mérnöknek mentem, egy kezdő mérnök is már az akkori átlagbér kétszeresét kapta, pár év tapasztalattal meg a 3-4 szeresét, és ez nem 1-1 kirívó eset volt hanem ez volt a bérsáv! Piacképes papír volt a mérnöki diploma, emellett döbbenetes hiány volt belőle. A burkoló meg a pizzafutár pedig álmodozott arról, hogy egyszer majd fele annyit kereshet mint egy mérnök...
Na ez volt az, ami miatt azt hittük hogy megéri végigcsinálni az egyetemet. Mindenki emiatt a fizu előnyért szopott a gépelemek tervrajzzal hajnali négyig.
Aztán meg lehet most próbálni kezdő mérnökként bruttó 1 milliót bekérni az interjún, az most az átlagbér kétszerese, hahaha.

Na de amiatt lenne balfasz vki, hogy ezt nem látta előre hogy össze fog omlani ez a szektor? Vagy azért mert felelősen gondolkodva egy jól fizető végzettség megszerzésébe kezdett bele, irgalom atyja ne hagyj el, a pénz miatt?!

Istenem de nyomorult vagy xD ja, kurva sokat adott az egyetemen, annyit hogy az ember fasza tele legyen a tanulassal es belefasuljon abba hogy valaha is legyej kedve tanulni.. kitartast adott meg ilyenek.. persze, hagyjuk mar bazmeg a suket dumat
Hulyebb vagy mint a burkolo

A végzősök zöme már majdnem az idegosztályon volt mire az államvizsgáig eljutott. Megtört, belefásult, önbizalomvesztett hallgatók tömege. Aztán ment a nagy duma a folyosón, hogy aki már idáig eljutott azt nem szopatják, a szakdoga védés is laza, jófej már mindenki, csak formaság az egész.
Hát bazmeg nem győztük nézni, ahogy lehajtott fejjel kullognak ki az emberek az államvizsgáról meg később a védésről, totál vérengzés volt ott is, mint ahogy mindenhol a 3,5 év alatt. (Nekem igaz elsőre meglett de velem is g**iztek, minden volt csak nem laza)
Volt olyan haverom, aki még 3 féléven keresztül államvizsgázni járt, mert valami piszlicsáré baromságon mindig elkaszálták, az egyiknél már majdnem kapott egy négyest, de valami utolsó utáni kérdésre rosszat mondott és "aki ezt nem tudja az nem mehet át" :D
Büntetőjogi kategóriás szopatások mentek az egész egyetem alatt, a legtöbben megtört emberek lettek mire végeztek, csak senki nem mert szólni a tanulmányi osztályon, dékáni hivatalban, mert mindenki féltette a további előmenetelét, senki nem akarta elvágni magát azzal hogy beköp egy oktatót, így mindenki inkább némán tűrt.
Ember nincs, aki ezt nem a pénz miatt csinálta!!!

Aha persze :DD.Ez az egész írás egy büdös nagy kamu.Én BME-re jártam,amire szokás mondani hogy egy fél fokkal nagyobbak a követelmények mint máshol,mégis kevés ilyet hallottam,hogy záróvizsgán/védésen meghúzták.Ismertem egy épületgépészt,akinek nem sikerült a záróvizsga egy farok tanár miatt,illetve talán a polimer tanár mondta egyszer,hogy szakirányos diákot kénytelenek voltak megbuktatni,mert nem tudta megmondani mi az a polimer :DDD ( abból írta a szakdogáját,wtf).MEg volt egy évfolyamtársam,aki eltolta a szakdogát 1 félévvel,mert Matlabban kellett volna valamit leprogramoznia,de fingja nem volt az egészről.DE hagyjuk már ezt.Nem halt bele egyik végzős ismerősöm sem,hajtani kellett,de ez amit leírtál nonsense. Egyébként meg ha csak azon kevés kiváltságos végzett az egyetemen(ugye azok is 5-6 év alatt,ahogy tartják a legendák :DDD ),akkor szerinted mért szaródtak el a fizuk ? Azért mert mérséklődött a mérnökhiány,jobb helyekre rengeteg jelentkező van,ezért tudják alacsonyan tartani a fizukat.MEgértem hogy neked ez egy nagy fájdalmad,de ezen változtatni már nem tudsz,akkor sem,ha minden 2.hozzászólás alá odaírod hogy nem érte meg ekkora fizuért beülni egyik vizsgára sem.

Oldalak