Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Drágábbak persze, de igazából nincs akkora para ingatlan fronton, mint sokan előadják. Külső kerületekben 25-30M körül már lehet kapni panelprogramon átesett 35-40 nm-es 1.5 szobás lakásokat. Erre rá lehet vágni, hogy ez patkánylyuk, de a rögvalóság az, hogy a legtöbben úgyis csak fürdeni-vacsorázni-aludni járnak haza. Arra meg bőven elég kezdetben és nől az értéke és nem albérletre locsolja el az ember a pénzét. Család persze nem fér el benne, de ha a család szóba kerül, akkor ott már van két személy és akkor jó esetben duplázódik az anyagi keret is, amiből lehet nagyobba költözni.

A probléma akkor jön, amikor irreális elvárásokat támasztanak az emberek. Pl 80-100 nm lakás, belvárosban közel a munkahelyhez és iskolákhoz, de ne panel lakás legyen, mert az le van sajnálva és jó lenne garázs is. Ja és ezt olyan 30 éves korukig akarják elérni egyedül. Na olyankor bele lehet szaladni 100+ millás hirdetésekbe. Plusz kéne egy fiatal kocsi is. Aztán ezt látva taktikát váltanak az emberek és kitalálják, hogy kiköltöznek az agglomerációba családi házba horror hitelből. Ahova kell két kocsi a szülőknek, meg jó kis pénzeket el lehet kocsikázni. Ezzel is rottyra teszik magukat, mint kollégám 2012-ben, aki havi fél milla nettót felélt a családjával úgy, hogy már hónap végén megnézte mennyiért vesz ebédet a munkahely melletti kajáldákban.

Szerintem olyan 4-5 évvel vagy lemaradva, ha azt hiszed hogy 30 milláért bármilyen emberi lakhatásra alkalmas ingatlant kapsz Bp-n. Az erdőszéli csövesek sátrát nem kapod meg a rákospatak mellett 30-ért, nemhogy egy valamire való ingatlant.
Az agglo témában viszont abban igazad van, hogy 2 autó beszerzése és fenntartása bődületesen nagy összeg, amit 10ből kb 7en fel sem fognak. Mindenki csak a benzinnel/dízellel számol, aki 1 picivel okosabb az hozzáveszi az amortizációt és talán még az olajcseréket, de odáig már szinte senki nem jut el, hogy tudatában legyen az autója valós és tényleges költségeinek ami 20-30 tételből áll és 1 tökátlag felhasználás mellett is közel milliós tétel/év/autó.
Cserébe mondjuk olcsóbb egy kecó mondjuk Monoron, mint a fővárosban.... kérdés van-e értelme Monoron kecót venni, hogy aztán arról szóljon az életed hogy csak aludni mész haza a pesti melódból nap mint nap. Csak home office mellett van értelme, de az meg nem a gyártás/termelés topic hanem az IT világa.

:D:D:D

25-30 millióért egy putrit kapsz a putriban, mert vannak ilyen helyek pesten. Ilyen ingatlanok lépcsőházaiban olvashatod a szebbnél szebb költészeti műremekeket, mint pl. a "megbaszlak Mari", vagy "Sanyi egy fasz" esetleg "Erika segbe is szereti" a falról vagy liftben.
Egy valamire való ingatlan ott kezdődik, hogy 1millió/m2 és ez még javarészt panel, ha szereted hallani minden reggel, hogy kuláznak a szomszédjaid hajrá, ha neked ez a fétised.
Egy külkerületi városrészből kb annyit fogsz utazni mint egy 40km távban lévő agglomerációból, de ha megint csak szereted, hogy valaki a nyakadba meg az arcodba liheg a reggeli csúcsban, megint akkor azt mondom hajrá.
Én is agglomerációban lakom konkrétan kevesebbet utazok mint a Bp. -s kollégák és nem megy rá a gatyám. Két autó az igaz, de nem ezért hanem a gyerekek miatt feleségemmel két különböző irányba megyünk.
Viszont normális agglomerációs településeken se úszol meg kertes ingatlan 80 millió alatt csak ha egy erősen felújítandót választasz. Építeni esélyed sincs 40m től kezdődik egy telek és olyan 60 misi egy nagyon egyszerű 90-100m2 ház még rá.

A jelenlegi fizetésekből esély sincs ezt kigazdálkodni. Én idősebb vagyok nekem még szerencsém volt, hogy sikerült az árbum előtt építkeznem. Most hiába keresek jobban esélyem nem lenne csak egy szaros panelra azt is hitelre. Vagy 60 éves koromig elhitelesítem magam.

Én is vidékről kerültem fel Bp.-re de én nem tudnék bent élni. Koszos, büdös, szűk nyomasztó terek, kurva sok (bunkó) ember, szar levegő. Fiatalon míg forr a véred addig viszont remek.

Milyen szakmai tapasztalatod van?

Van 2 év tapasztalatom folyamatirányítás terén illetve jelenleg lassan 2,5 éve minőségbiztosítási mérnökként dolgozok multinál.

Nyíregyi autóipari bőrözős cég keres minőséges mérnököt...

Sziasztok,
Szeretnék feljebb lépni a ranglétrán, mit érdemes tanulni ehhez?
Milyen képességeket kell elsajátítani?
Tudnátok könyvet vagy kurzust ajánlani? (Én lean-re gondoltam, de biztos van más is ami fontos) Kérlek segítsetek ebben!
Köszönöm
Jelenleg BP. Gépész multinál 4év, Br.:790+szokásos juttatások

Soft skillekre érdemes ráfeküdni, ezen kívül legyen nagyon jó az angolod (esetleg +német, ha olyan cégnél dolgozol). Minden mást megtanulsz meló közben.
Vezetővé nem a lexikális tudásod miatt fognak kinevezni, hanem mert jól bánsz az emberekkel, jól kezeled a stresszesebb szituációkat és megbeszéléseket, tudsz delegálni, másokat motiválni és jól priorizálsz. Ez a sztandard management vonal. Beszélhetünk szakmai vezetésről is, de az a fentieken túl egy szűk terület nagyon alapos ismeretét feltételezi. Azt gondolom, ez nem az amit keresel, mert ehhez 4 év kevés. Egy multinál jellemzően a soft skillek számítanak, szakmai alapon nehezebb érvényesülni (főleg ilyen kevés tapasztalattal).

Köszönöm szépen a segítséget. Nem holnap gondoltam, hosszú távban gondolkodom és igyekszem az említett skilleket is tudatosan fejleszteni.

Ha termelésben akarsz előrelépni, akkor oké a lean. Ha pedig fejlesztés, akkor én a projekt menedzsmentet mondanám, bár személy szerint én azt gondolom, hogy ezeket mindet kiváltja a józan ész.

Helló!

Végzettség gépészmérnök bsc
Pozicio karbantartó “mérnök”
Angol b2
Debrecen
Brutto 550
1 ev gyakornoki tapasztalat.

Velemeny?

Ismerek olyan embert aki 5+ év tapasztalattal tavaly ennyit keresett Pest (vár)megyében.

Ez van.Rengeteg gépészmérnök lett az országban,kedvükre válogathatnak a cégek okádék fizetésért cserébe :).Amúgy is a karbantartó mérnök az alja kb a gépészeknek,(már bocs) esetleg tervező/fejlesztőként elérhető tisztességes bér,csak oda tudni is kell a szakmát.

Nem kell felülni Károlyunknak. Ha valóban burkoló mester lenne nem ide írogatna ide, mert nem hiszem, hogy lenne rá energiája.

De ha még is az én akkor sem irigylem tőle. Az egy dolog egy szakmánál, hogy mennyi a fizetésed, de a körülmények/ környezet.
Sok hegesztő is többet keres mint én de 50 éves korukra egy foguk nem marad.
Búbolónak meg térde, dereka. Egyikre sem váltanék, hiába jobban fizetnek érte.

Én egy kényelmes székben ülök mindig azonos körülmények között. Van időm magamra és a családomra, fizetett szabadságom, betegség esetén is 100%.ot kapok, szűrésekre kapok plusz szabadnapot, autót nem kell fenntartanom. Nem vagyok egy megeresedett ember mint Károly aki próbál magával rántani másokat és itt éli ki magát.

Sajna tudom hogy mérnöki melókban ez alja melónak számít,de így is elég nehéz volt elhelyezkedni, nem volt lehetőségem túlságosan válogatni pályakezdőként, egy egy pozira 30-35 ember is jelentkezett sokszor..

Később sem lesz könnyebb elhelyezkedni, ha esetleg leépítés vagy egyéb mondvacsinált dolog miatt kirúgnak. Most hogy elkezdtél melózni, sürgősen alakíts ki magadnak minimum 6 havi vésztartalékot, ne tapsold el a lóvét, mert most azok az idők jönnek (sőt már vannak), amikor a legszarabb melóhelyen is kussolni kell és örülni kell hogy egyáltalán van munkád. Te magad is írtad, hogy 30+ ember állt mögötted a sorban a melóért, úgy, hogy még nem is ütött be az igazán nagy recesszió!

Egyébként mit lehet mondani erre az 550-re, azon kívül hogy szar? Egy babfőzelék konzerv (kolbász/pörkölt nélkül, csak úgy üresen) 700 Ft a lidibe', és akkor még direkt valami ócska kolis kaját írtam, nem valami minőségi élelmiszert, tehát az 550 az kb semmire nem elég a puszta megélhetésen kívül. Ezért tanultál?? Ezért....

Azért durva, egészen sokáig azt hittem, hogy egy gépészmérnök nem vezetői pozícióban nettó 8-900 ezret simán megkeres persze nem 1-2 év tapasztalattal, végiggörgettem itt a fórumon az alábbi 30 valahány oldalt és az a nettó 800 inkább bruttó 800 és az sem túl gyakori ahogy látom, nem siránkozni szeretnék csak én érzem magam kellemetlenül hogy ennyire álomvilágba éltem :/

Kicsit értetlenül állok itt így pályakezdőként, mivel mikor pályaválasztás előtt álltam(4éve) mindenhonnan azt hallottam menjünk mérnöknek mert robotika,automatizálás,gépek stb és mennyi sok lehetőség rejlik benne, illetve egyetemi nyílt napokon és az egyetem alatt is végig ezt szajkózták a képzés alatt, hogy mennyire biztos stabil lehetőségeink lesznek ehhez képest elég nagy pofon volt ez, közel 3-3,5 hónapig interjúzgattam.. a mérnökinfós haveromnak meg kezdőbér br 750 és alig volt pár hónapnyi gyakornoki tapasztalata, nem hittem hogy ennyire rossz a helyzet míg el nem kezdtem munkát keresni, szerintetek ez a jövőben nem is fog változni? Mondjuk ha a végzettek számát nézzük csak a mi egyetemünkön kb 200-250 gépész,mechatro,műszaki menedzser végzett a covidnak köszönhetően nagyon kevesen hullottak ki..

Na pont ez az. Az én időmben a diplomaosztómon több volt a szobanövény az aulában, mint a végzett hallgatók száma, szinte kínos volt hogy csak ennyi embernek mondja a beszédet a dékán.(amugy még a végzés előtt fél évvel is iratkoztak ki emberek az egyetemről 1-1 húzósabb tárgy miatt)
Most meg ugyanott több százas nagyságrend végez minden félévben. Törvényszerű hogy ez a diplomák értéktelenedését eredményezi. Kérdés, hogy ezt honnan lehetett volna előre tudni?!
Ha pedig lehetett előre tudni, akkor igaz az az állítás, hogy semmilyen jól fizető egyetemi szakra nem érdemes beiratkozni, mert később majd az is felhígul?

Semmit nem szabad elhinni, amit nyílt napon hallasz. Ott az a cél, hogy minél több diákok az adott karra csábítsanak, mert ebből van lóvé. Senki nem fog kiállni és elmondani a szak hátrányait vagy hogy mi vár az emberre elhelyezkedés után. Az építős / építész szakok le is húzhatnák a rolót, de valószínűleg sok másik is.

A középsulis volt osztálytársam áradozott corvinusos nyílt nap után, hogy ő hogyan és milyen emberekkel fog majd együtt dolgozni. Felvették corvinusra, aztán valamelyik órán megmondták az évfolyamának, hogy nekik nem kell semmihez sem érteni, mert ők vezetők lesznek. Na kitalálhatod hányan lettek vezetők egyetem után. Annak is örültek, hogy egyáltalán kaptak valami munkát. Az volt a nagy szerencséjük, hogy két felsőfokú nyelvvizsga kötelező volt nekik és gyakorlatilag a nyelvtudásuk miatt tudtak elhelyezkedni.

Azért ne temesd annyira azt a karbantartói pozíciót. Nem ismerem a munkahelyi körülményeidet, de nekem pl. tiszta és rendezett környezettben kell melózni. Az öregektől MINDENT megtanulni!!! És ezt a hagyományos gépészeti vonalat el kell felejteni és a többségnek is ez itt a gondja szerintem. Legalább alapszintű PLC ismeret, erősáramú ismeret ma már elengedhetetlen. Hogyan akarsz egy villanyszerelőnek munkát adni, ha Te magad sem tudod pontosan mit kellene csinálni? Kezdj el estin tanulni 2 éves technikusi suliban munka mellett pl automatizálást.(Én is ezt teszem). Hidd el többet fog érni, mint itt a többség siránkozása. És ha hosszú távon nem is jön be mondjuk a mérnöki munka, még akkor is a technikusival tudsz menni tovább bárhova (akár külföld) és talán még jobb pénzért is. Én Fizum bruttó 900, 3 év karbantartói tapasztalat. És ezt mindenkinek üzenem, aki itt sír, hogy azért mert egy diplomát összerántottál húszon évesen még nem vagy király. Ez még csak annyit jelent, hogy meg van a "jogosítvány", hogy a "kocsit" vezethesd... Hajrá srácok! Ne sírjatok még 40+ év munka vár rátok! (Munkahelyemre beszállító külsős vállalkozók egyike sem mérnökként/diplomásként lett vállalkozó és tehetős....)

Nem akarlak elkeseríteni, de Tatabányán a Reckitt-ben egy betanított karban tartó 0 végzetséggel nettó 500-530e keres ugyan ennyi tapasztalattal. Szóval akinek te dirigálsz és tartod a hátad az csak br 100e Ft-al keres kevesebbet és nem beszél semmilyen idegennyelvet. Igaz több műszakban dolgoznak és hétvégén is ha úgy vannak beosztva, de ha vállalnak túlórát ennél még többet is lehet.

Az értékelendő, hogy nem rimánkodsz és próbálsz változtatni, de a fizudtól nem legyél elszállva.

Szerintem ez előre eltervezett hosszú távú cél volt a mindenkori kormány részéről, hisz az alacsony bérekben vagyunk versenyképesek ezért hígítják ennyire a szakmát.

Én mindenkit le szoktam beszélni erről a szakmáról annak ellenére, hogy nekem nem megy rosszul, de a jövő nem nekünk kedvez. Elektromos autózás miatt is sokan lapátra kerültek/kerülnek és még telítettebb lesz a piac.

Köszi az infót, mondjuk ez elég siralmasan hangzik..

Helló!

Igazából csak tanácsot szeretnék kérni, hogy szerintetek érdemes elvégezni egy gépészmérnök msc-t az alábbi paraméterekkel?

Jelenleg 26 éves vagyok lassan 4 éve dolgozok vegyészmérnökként és br 600-680-tól nem igazán akarnak többet adni sehol...(gyógyszeripar sima mérnöki pozi.)

Szóval van egy vegyészmérnöki bsc-m plussz középfokú angol, szerintetek érdemes szenvedni még 2 évet levelezőn egy msc gépészmérnöki (vegyipari speczializácón)? Nem igazán szeretnék elmenni vezetői, menedzseri irányba mivel nem érdekel, sokkal inkább maradnék a mérnökisebb részénél.

Válaszotokat előre is köszi!

Pénz miatt nem. Az Msc-re nem fognak többet fizetni. Sima mérnökként, multiknál a tapasztalat számít, nem a papír. Vezetőként érdekes lehet, de ezzel ráérsz akkor foglalkozni, ha a cég keresi rajtad az msc-t. Nem ezen fog múlni a vezetővé válásod, ha mégis ebbe az irányba fogsz menni. Kis cégnél meg úgysem fizetnek annyit, hogy megérje velük vessződni a papír miatt.

Kijött az idei Hays Salary Guide, ami a tavalyi béreket tartalmazza: https://www.hays.hu/documents/63283/52024670/Hays+Hungary+Salary+Guide+2023+%28HU%29.pdf

Ezek a fizetések sem tekinthetők jó fizunak, de már az is jó lenne, ha ennyit meg adnának. A valóság jóval az itt feltüntetett fizetések alatt vannak. Hogy lehet ez?

Honnan szedik ezek a 10+ -os béreket? Ez alapján 1 millió alatt nem keres mérnök 10 év tapasztalattal, de akár másfél 2 millió is lehet a bér... Na de hol? Írjon már valaki, aki ennyit keres, kíváncsi vagyok milyen cégek fizetnek ennyit???

Hát mily. meglepő az IT-sok ujfent a legnagyobb királyok még mindig. :D
Szerintetek kell az egyetem ahhoz,hogy egy jo junior Front endes pozit megfogjon az ember ? Én mérnöki területen végeztem (gépész) és nálunk elég fos elméleti volt a képzés,és hasonlokat hallotam az info karon is,de még is sok ember kiabálja vérgőzös hangnemben,hogy akinek nincs IT diplomája,de mégis benne dolgozik,hogy az inkabb kapaljon.

én inkább úgy fogalmaznék, hogy ne hozzájuk mérd magad karrierváltóként, ahhoz aki már 3-5 éve tanulja a szakmát egyetemen. Nyilván többéves hátrányod lesz, amit ha nem vagy extrém-extrém tehetséges, nem fogsz ledolgozni egyhamar. Viszont nem is kell hasonlítgatnod magad senkihez, csak azt nézni, hogy a váltással előrébb vagy-e.
A junior web-et nem javaslom, szint mindenki abban utazik és hatalmas a verseny.

Oldalak