Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

Architect, dev team lead, kb 15 év tapasztalattal, br 2.5 millio.

Senior architect dev master product owner burkoló 20 év tapasztalattal, nettó 40 millió per hó

Végzettség Mechatronikai mérnök bsc + istqb vizsga
3 év tapasztalat, webes automata medior tesztelő pozi, fizu jelenleg br 1,1 misi, heti 3-4 nap home office, erős b2 angol/német, tech java,python,selenium,jmeter,sfdc

Basszus,reggelente én is mindig tesztelem az automatát,hogy van e még benne kv,mégse keresek ennyit :SS

Embedded területen, 25év tapasztalat, progmat diploma, közép angol, devops/full stack/C/C++, de minden más is kicsit (java se, c#, android, SQL), + szerver admin (Linux). Kis cég, egyedül vagyok programozó. 1.3M bruttó + kocsi + teló, annyi HO amennyit akarok.

Jó nagyot kaszál rajtad a cég. 1 feltétellel maradnék: ha júliustól megemelik 1,8M-re a fizut + kifizetik visszamenőleg erre az évre a különbözetet azaz havi br 500k-val számolva egyszeri prémium juttatásként br 3M-t

4év java, br 1.45, válts. Ha értesz hozzá, ennek duplája is meglehet.

Nagyon kevés, ez min. br. 1.8m

Senior BA 7 év tapasztalattal, alkalmazotti státusz, pénzügy területen tevékenykedő kkv, bruttó 1.35 millió + 2 havi bónusz + cafeteria/magán egészségügyi biztosítás. Heti 3-4 nap HO.

Senior Java fejlesztő, pénzügy terület, bruttó 1.5 millió + cafeteria + céges telefon + magán egészségügyi biztosítás, full remote, alkalmazott, nagy multi.

Sziasztok!

Van 4 diplomám (mérnöki területről), az angol viszonylag jól megy (angolul tanulom a programozást, egy hétköznapi beszélgetés/információk kérése, átadása nem okoz problémát).
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek feltétlenül szükséges egy informatikai diploma, ahhoz, hogy karriert váltsak programozói irányba? (nyilvánvalóan előny)

Egyetemre már nem szívesen mennék, elsősorban az idő miatt amit igénybe vesz, de nem is zárkózom el teljesen tőle.
Amennyiben viszont elkezdenék valamit, mi lenne a célszerű? (MSc-ben gondolkodok, úgy gondolom az alapokat tudnám pótolni közben) Programtervező informatikus, esetleg mérnök-infó lenne célszerűbb?

teljesen fölösleges a programozói diploma

Kedves Mérnökből informatikus!

Úgy gondolom, hogy egy diploma megadja az embernek a komolyan vehetőséget. A két diploma még szebb teljesítmény.

De négy diplománál, ha az ember még továbbra is azon gondolkozik, hogy további diplomákat szerezzen ott lehet érdemes lenne inkább egy pszichológust felkeresni és kideríteni annak az okát, hogy miért nem tud számára megfelelő állást találni és érdemi munkát végezni és miért törekszik végeláthatatlanul "papírokat" gyűjteni.

Egyébként, ha van mérnöki szemléletet biztosító diplomája, akkor mit szeretne egy további mérnöki diplomából nyerni?

Az első 1-2 évben örülsz ha kapsz valami munkát onnantól meg csak a multik/bankok egy részét fogja érdekelni a papír, jobb helyeken a tapasztalatod nézik.
Teljesen feleslegesnek érzem éveket kidobni az életedből főleg a magyar oktatási rendszerben. Nekem van szakirányú diplomám, de valószínű előrébb lennék ha nem erre pazaroltam volna az időm. (annyi előnye volt, hogy mindig aránylag jó fizetésem volt, juniorként is)

"jobb helyeken a tapasztalatod nézik."

Havi Kamu. Jobb helyeken aki nem rendelkezik diplomával csak szar OKJ, bootcamp, érettségi és társai be sem hívják interjúra, meg sem tudja mutatni hogy mit tud. Hiába linkel githubot egy multinál a HR-es hölgy nem fogja túrni a kódját és továbbítani sem a szakmai stábnak akik interjúztatnak ha nem teljesült az előfeltétel hogy: diploma + nyelvvizsga. A kis szar cégek és állami szféra nem kéri a diplomát csak konyítson valamit a programozáshoz, ami meglátszik a piaci átlag alatti béren plusz a munka színvonalán.

Egyébként ha van 4 diplomád akkor valóban felesleges az 5. Jó eséllyel azt már figyelembe veszik és el tudják dönteni hogy nem vagy egy szerencsétlen. Nem kell hofy szakirányos legyen, matematikus, villamosmérnök, statisztikus, Data Scientist MSc vagy bármilyen fizikus PhD diplomával is simán felvesznek ha tudsz programozni. Azért érezhető hogy ha egy részecskefizikából doktorált Úriember mondja azt hogy tud programozni nagyobb fajsúlya van mint ha egy középsuliból kiesett krapek.

Főleg úgy hogy a sourcer engagelés előtt elküldi a profilokat nekem és megkímélünk mindenki felesleges köröktől. Multinál dolgozunk diploma nem feltétel inkább jó alap és akarat a tnaulásra fejlődésre.
Ami vízválasztó mostanság, hogy viszonylag jó bérért felveszünk valaki pályakezdőként 650-800br 13-14 havi és már fizu emelésről beszél de semmit nem tett le az asztalra...

E hozzászolás szerzője valószínűleg még életében nem dolgozott multinál, főleg nem top multinál, legalábbis IT részlegen biztosan nem.

érdekes, nekem van diplomám (programtervező informatikus bsc), de a büdös életben nem kérték sehova.. Persze nyilván nem is orvosi műszereket fejlesztek, de lufthansánál voltam interjún, az ibm-nél is pl és egyik helyen sem kérték

Nekem programozóként 2 előző cégemnél is bekérték, csak a mostaninál nem.

Jobb helyeken alapból oda se engedik a HR-est hogy válaszon a jelentkezők közül :)

Szia!

Én csak a saját tapasztalatomról tudok beszélni, jelenleg 2 éve dolgozom backend fejlesztőként egy sima mérnökinfó bsc-m van meg középfokú angol. A cégnél kb 7-en vagyunk fejlesztők és ebből négy embernek van szakirányú diplomás végzettsége. A másik három srácnak csak érettségi vagy talán okj plussz jó sok évnyi tapasztalata. Ahol én dolgozom előny a szakirányú végzettség, de legfőképp az számít hogy mit tudsz.

Sziasztok informatikusok!
Szeretném a tanácsotokat kérni. A közigazgatásban dolgozok régóta, bár viszonylag érdekes és hasznos volt eddig a munkám, mostanában kezd a munkahelyemen káosz kialakulni, a fizetést sem emelték már 4 éve, a mostani magas infláció ellenére. Nincs informatikai végzettségem, bár mindig érdekelt a téma, csináltam két-három CMS alapú honlapot, tudom, mi az a szerver, van alap HTML és CSS ismeretem, egy picit belekóstoltam a Javascriptbe is, teljesen autodidakta alapon. Angol nyelv jól megy szóban és írásban is, a munkám során napi szinten használom.
Arra gondoltam, hogy elindulok Scrum Master, vagy tesztelő irányba, de nagyon komoly döntés családdal, gyerekekkel nem akarok két szék közt a földre ülni. Fiatal sem vagyok már és a jelenlegi munkahelyemen szerzett évtizedes szakmai tapasztalatot és kapcsolati tőkét dobnám el. Szerintetek érdemes megtenni ezt a lépést?

Nem fognak scrum masternek felvenni. Az nem kezdő pozi, főleg nem karrierváltóknak való. Sok helyen igazából általános projekt managert értenek alatta, jó soft skillekkel és egy vagy több csapat nyűgjeivel kellene foglalkoznod. Szóval elég esélytelen úgy, hogy még nem láttál előtte IT projektet.

A tesztelés egy reális cél lehet. Manuális tesztelőnek felvesznek, ha van IT affinitásod vagy akár még csináltál ISTQB vizsgákat. Aztán onnan továbbléphetsz több pénzért automata tesztelőnek vagy átképzed magad frontend fejlesztőnek, ha már bekerültél az IT körforgásba és a html-css-javascript jobban tetszik. Ha komolyan gondolod, akkor ilyen 5 éves távlatban már jó pénzeket tudnál kapni.

Nyilván ez így működik :DD. Álmodik a nyomor. Reális hogy közigazgatásban lévő ember ( gondolom 30 +-os,pláne gyerekekkel) tud annyit foglalkozni a dolgokkal hogy felvegyék tesztelőnek... Nagyobb cégek szóba sem állnak veled ha nincs rendes IT végzettséged ( és itt nem a gyorstalpalókra gondolok,ez csak nagyon kevés embernek jön be igazán). Manapság minden 2.karrierváltó programozó akar lenni,mer abban látja a nagy pénzeket.Nem sok ilyet ismerek ( pedig otthon vagyok IT berkekben) aki nagy karriert csinált volna karrierváltó gyorstalpalóként,és nem csak favágó munkát végezne. AMúgy szerintem pont hogy ilyen projekt menedzser lehetne belőle ,több mérnök haverom lett később IT csapatok vezetője,úgy hogy ő maga nem sokat konyított a programozáshoz,ezek általában vezetés-szervezés MSC-t csináltak. DE így mindenféle releváns végzettség nélkül ne éld bele magad kérdező..

Köszönöm a válaszokat, egyelőre ebből azt szűröm le, hogy van esély a sikerre, de az is lehet, hogy beragadok egy alacsony megbecsültségű és keveset fizető poziba a váltás után több évre. (Egyébként nem 30+, hanem 50+ vagyok :-) )
Aztán ki tudja, hogyan változik a kereslet a munkavállalókra a szektorban, lehet, hogy egy-két év múlva a ChatGPT-vel írja mindenki a programokat és fele annyi programozóra lesz szükség. (Az Ipar fórumon ott panaszkodnak, hogy 10 éve még az volt a csúcs karrier, most meg túlkínálat van mérnökökből.)
Mindegy, nézegetem az álláshirdetéseket, abból baj nem lehet.

-"pályakezdő" Scrum Master nem leszel, ahhoz több éves IT tapasztalat szükséges és esetleg utána hasznos egy ilyen képzés ha valóban SM akarsz lenni. Természetesen akik ilyen Scrum Master képzéseket hirdetnek nem fogják azt mondani hogy ne menj hozzájuk, ha kifizeted a pár milliós tandíjat nyugodtan végighallgathatod aztán mehetsz Isten hírével a munkanélküliek padjára ülni. Ugyanúgy mint főorvos nem lesz senki anélkül hogy rezidens, majd "mezei" orvos lenne úgy nem lesz senkiből Scrum Master egy féléves képzést követően (ahogy említettem: több éves ipari tapasztalat szükséges hozzá + legalább egy Medior szintű software engineer tudás).

-Manuális tesztelő: itt elég alacsony bérek vannak, aki manuális tesztelőnek megy általában azért teszi hogy legyen ipari tapasztalata és tovább fejlődjön vagy automatizált tesztelő vagy szoftverfejlesztő irányba, viszont ez nem egyik napról a másikra történik.

Ha a kilátásokat és a fizetéseket tekintjük, jelenleg, 2023-ban nagyon sok cégnél hiring freeze van, pályakezdőként nem egyszerű elhelyezkedni. Másfelől a junior bérek között is hatalmas különbségek vannak: nem mindegy hogy úgy jelentkezik egy Bp-i multi junior pozíciójára egy egyén, hogy rendelkezik informatikus BSc + MSc diplomával, felsőfokú nyelvvizsgával, 1+ év gyakornoki tapasztalattal (multinál), demonstrátori / tanársegéd tevékenységet végzett az egyetemen, programozási versenyen / TDK-n ért el helyezést, publikált folyóiratba, na az ilyen emberek fognak magas kezdőfizetéssel rendelkezni, ezzel szemben aki elvégez egy fél éves gyorstalpalót 0 tapasztalattal, egyrészt a töredékét kapja az előző jelentkező bérének (ha egyáltalán el tud helyezkedni), másrészt komolyabb cégeknél már a HR osztály kidobja az önéletrajzát a diploma hiányában így el sem jut a szakmai interjúig.

Ha megnézed a különböző fb informatikus álláshirdető oldalakat, vannak bizonyos személyek akik 2020 / 2021 óta szinte havonta teszik fel hogy "pályakezdő" munkát szeretnének (természetesen általában OKJ / bootcampot végzettek, akiknek több éve nem sikerült elhelyezkedniük).

Nagyon sok informatikus munkaerőpiacról cikkező bulvárlap ferdítésekkel és túlzásokkal közli az adatokat, amivel megtévesztik az emberek. Gondoltam hogy megosztom a gondolataimat, ha mégis a pályaválasztás mellett döntesz, sok sikert kívánok, de azért jobb ha készülsz, hogy a valóság eltér attól amit a marketingszövegekben olvasni lehet!

Szerintem hülyeség amit írsz, kollégáim nagy része “gyorstalpalósként” dolgozik és ugyanúgy eltudja végezni a melót mint én aki 3,5 évet járt mérnökinfóra. Egyikünk sem zseni, semmi tdk meg apámfasza nem kellett mikor juniorként kezdtem illetve az egyetemi ismerőseim se szakították meg magukat nagyon, mégis mindenki eltudott helyezkedni akit egy kicsit is érdekelt a dolog.

"kollégáim nagy része “gyorstalpalósként” dolgozik"

Jó szar helyen dolgozhatsz. A hozzászóló feltételezem hogy nem az alacsony színvonalú IT cégekről beszélt hanem a komolyabb helyekről. Attól hogy van egy diplomád nem feltétlenül kerülsz be jó helyre dolgozni (lásd a saját példádat). A diploma megléte amolyan előfeltétel, szűrő de TUDÁS nélkül offos.

Multinál dolgozom webfejlesztés, és még mindig hülyeséget írsz, szerintem te valami idősebb generáció lehetsz ahol szószerint belédverték azt, ha valakinek nincs diplomája semmit sem ér az ember. Egyetemet végeztem és hasznosítható tudás nulla, semmit nem használok belőle, egyedül a kitartást, szorgalom aminek hasznát vettem. Talán ha beágyazott szoftver irányba mentem volna, akkor használnám az ott tanított "anyagot"... de abból is nagyon minimálisat, mert borzasztó szar az oktatás színvonala, rengeteg felesleges szopatással megspékelve. Azzal nem vitatkozom, hogy a diploma megléte előny.

A gond ott van, hogy minden második embert, aki gép előtt rohad, programozónak/szoftverfejlesztőnek hívnak, pedig a skála igen széles. Webfejlesztéshez nem kell diploma, nem kell analízis, se fizika. A másik végén meg vannak azok a programozói állások, amikhez kell analízis, fizika, diploma és a probléma megoldása a programozás. Az a kalapács, de a lényeg nem ott van. Én pl. vill. mérnök vagyok, és kellett sokszor a fizika, meg a matek tudásom, mert olyan eszközre fejlesztek kódot, amihez ezeket kell tudni. Szóval, árnyalnám, hogy nem mindenki hülye, akinek diplomája van.

Oldalak