Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Igen keresik a mérnököket bruttó 5-600 ért.. Annyiért kereshetik is,csak legalja munkaerő fogja elvállalni ennyiért.Sok ismerősöm végzett K-Mo-on ( nyilván itt ME meg DE -re gondolok) , a jobbak egy idő után kaptak ajánlatot Pestről meg NY-MO-ról ,nem kevésszer ilyen 50-80 % -kal magasabb bérért cserébe.Kis pénz kis foci sajnos.SOk ismerősöm meg külföldön van már jó ideje.

Ezt én is megtudom erősíteni. Linkedinről folyamatosan kapom a megkereséseket, de amikor bemondom a br 950-1m-t azt meg sokallják.

Ez egyébként a titok a mérnökhiány mögött. Megkérdezik a nagy cégeket, ők meg elmondják hogy folyamatosan rengeteg nyitott mérnök pozíciójuk van, állandóan embert keresnek. Csak ebből az nem derül ki, hogy minden egyes pozícióra megtalálták már 100x is a megfelelő embert, csak olyan kurva szarul fizetnek hogy mind a 100 lelépett, és most keresik a 101-et.

Ott a pont, szó szerint így van.
Csak az a baj, hogy egy pályaválasztás előtt álló 17 éves fiatalt simán csőbe lehet húzni ezekkel a mérnökhiányos cikkekkel, mert ezekből ugye az jön le, hogy micsoda nagy karrier mérnöki diplomát szerezni. Lassan már a kukásokkal egy szinten van a bérsáv, de még mindig linkelve lett egy FRISS cikk arról hogy mekkora biznisz mérnöknek tanulni...

Gépészmérnök bsc
Angol b2 de nem kell használni
Tervezés
Bruttó 580
5 év tapasztalat
Debrecen

De most komolyan,ebből hogy az istenbe lehet jövőt építeni ? Gondolok itt lakásra ( Debrecenben a 2.legdrágábbak Pest után ha jól tudom) , esetleg esküvőre ( az is már egy 60 fős is 3-4 misi alaphangon ) gyerektervezésre stb. Ebből hogy a retkes anyjába ? Tényleg ide süllyedtek a mérnöki fizetések ? Ebből nem lehet még egy átlagos életszínvonalat sem fenntartani. Nem szégyellik magukat a munkáltatók ? Ennyi pénzért én max youtube videókat nézni mennék be,nem tervezőmunkát végezni :SS Eszem megáll...

Én pont ezért hagytam el a pályát mert már 3 évvel ezelőtt is ilyen bérek voltak, gyakorlatilag ez a kis fika pénz arra elég, hogy életben maradj másra nem, egyedül csak ezt a 3,5 évet sajnálom amit egyetemre szántam és anyámék tartottak el. Szaktársak akik ebbe dolgoznak 7 éves tapasztalattal 650-750 (vidék) között keresnek napi angollal meg felelősséggel a nyakukon.:D

Hacsak nem 2-3-4 órát kell dolgoznod egy nap (és a maradékot nem kell tettetni, hanem elhúzhatsz haza), akkor szerintem válts minél hamarabb, akár egy tök más irányba, ahol nincs ennyi stressz és felelősség és agyzsibbadás nap végére. Ennyit kisvárosban élő ismerőseim megkeresnek már mindenféle különleges végzettség és túra nélkül. Ne haragudj, de szerintem megalázó ez a fizetés és az ilyen cégeknek tönkre kellene menniük, nem élősködni rajtad/rajtunk.

Nincs igazad,ma pontosan ennyit érnek a gépészmérnökök,mint amennyit kolléga úr is keres.Borzasztóan túltelített lett a szakma,konkrétan operátorokat úgy kell halászni(már aki még itthon maradt nem külföldön dolgozik),mérnök meg eleve nem sok kell,munka is sokkal kevesebb lett,így semmi okuk nincs a cégeknek meg is fizetni a munkaerőt.Perpill egy 4-6 évet tanult és ugyanennyit ledolgozott tervezőmérnök annyit ér mint egy operátor.Ez van ,de ez az igazság,akinek nem tetszik lehet váltani ( én is gépészként végeztem,dolgoztam benne 2 évig aztán azóta jó messzire elkerülöm,nagyon jól döntöttem ).

ilyen ez, ha az ember egy összeszerelőüzemországban él. De majd az akkugyárak! Ja, nem.
Egyébként R&D-ben szükség van jól képzett mérnökökre, csak kár, hogy kevés ilyen, rendes tervezői pozi van az országban, így nincs igazi verseny a cégek között, ami felhúzná a béreket. Lehet menni operátornak, villanyszerelőnek, burkolónak, ezekre van szüksége az országnak, meg is fizetik a munkájukat. Ha végigtoltad az egyetemet, beszélsz nyelveket és szeretnél olyan munkát végezni, amiről az egyetemre jelentkezéskor álmodtál, akkor irány külföld. Amíg még MO az Eu tagja.

Ismerős keres operátorként br 550-et, igaz 3 műszak. szerintem is eléggé alul vagy fizetve kérj emelést vagy válts..

5 év tapasztalattal nem keresel nettó 400-at, nem zavar? Gyakorlatilag egy R1-es segédmunkás többet keres ennél... De igazából mindenki annyit keres, amennyit megérdemel...

Gépészmérnök, tervezés, fémipar. 4 év után itthon nettó 400 ezer NyM-on, majd tavaly augusztustól nettó 2200 Euró Ausztriában. Heti 38,5 óra. Rugalmas munkaidő. Határ mellé költöztem és átingazom napi 35-40 km-re.

Az igen nettó 400 és mindez országunk jobbik felén :D . AKi tud meneküljön innen nem nehéz az a német annyira bele lehet jönni simán cserébe nem vegetálsz egész életedben MÉRNÖKKÉNT !

én Taktaharkányból járok át Timbuktuba melózni, kicsit korán kell kelni de megéri, nettó 4 millió ft per hónap, és van 13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23. havi fizu is.
De megtaláltak linkedinen Tasmániából, napi bejárással nettó 9 millióért és ott még 49. havi fizu is lenne, nem tudom mi tévő legyek

Bocsi kimaradt: A fizu évente 14x.

Sziasztok
Érdeklődni szeretnék ,hogy aki Budapesten dolgozik mint gépészmérnök ott milyen a helyzet? Munkalehetőség, fizetés szempontjából? Mennyire nehéz akár váltani? Jelenleg szabolcs megyében (nyíregyháza) dolgozom brutto 650 a fizu, 4 év tapasztalat 27 vagyok anyámékkal élek, de már költöznék el nagyon. Gondolkozom hogy érdemes odaköltözni vagy sem sajnos itt semmi jó és bíztató nincs…

Hello,melyik cégnél dolgozol?

gumiipariban dolgozom

Ha már úgyis költözöl, akkor én inkább a külföldet javaslom, hosszabb távon sokkal több perspektívád lesz, mint MOn. Ezekért a bruttó 6-800ezres fizukért gürcölni nettó bohóckodás miközben a megélhetési költségek már nyugat-európai szinten vannak.

Gondolkoztam én is külföldön, de sajna nincs erőm már németül megtanulni, illetve valószínű mérnökként nem is tudnék tevékenykedni ott, az anyanyelvű német mérnökök ellen szerintem elég nehéz versenyezni, na meg persze szerintem van elég mérnök ott kitermelik maguknak.

Az a helyzet, hogy mérnökként egyébként is folyamatos tanulásból fog állni az életed, ha szeretnél normális fizetést kapni. Ehhez hozzátartozhat a nyelvtanulás is. Egyébként sok multinál el tudsz helyezkedni csak angollal is, bár egyértelműen csökkennek a lehetőségeid. Mind Németországban, mind Ausztriában munkaerőhiány van, szóval tárt karokkal várják a gépészmérnököket is. Nagy lépés a külföldre költözés, de veszteni nem vesztesz vele. Ha nem jön be, bármikor haza tudsz menni a kényelmes, langyos vízbe, vegetáláshoz elegendő bérért.

Ez utóbbi mondatodban tévedsz, Németországban folyamatos nagy mérnökhiány van, és importra szorulnak. Ennek az a fő oka, hogy ott a különböző szakmák fizetései nagyon hasonlók, kevesen vállalják be a több éves extra tanulást, illetve a stresszesebb, mondjuk gyártásos melókat havi néhány száz euró többletért, ha a kevesebből is megélnek szépen. Azt nem lehet tudni, hogy 8-10 év múlva mi lesz (elektromos kocsikhoz nem fog kelleni annyi gépész), de most ez a helyzet.
Persze a külföldre költözés nem egyszerű dolog, ha tudod hogy nem neked való, akkor szinte biztos hogy igazad is van. Mosogatni felesleges kimenni.

Csak megerősíteni tudom az előttem szólót. Német multinál dolgozok fejlesztésen és azt látom, hogy mind itthon, mind pángermániában vadásszák az értelmes mérnököt, igaz, nem IT a terület, hanem elektronika, beágyazott fejlesztés. Az utóbbi években egyre több gyüttment jelent meg a kinti irodában, igaz, a német nyelvismeretet megkövetelik azért. Hiány van, így külföldiként sem lehetetlen már bekerülni. Előny, ha itthon is német multinál voltál.

Ha nagyon ügyes vagy jól eltudod adni magad akkor br 850e kapnál, ha nem inkább br 750 lesz az. Egy albérlet ott kezdődik, hogy 150e Ft. Kimész városba meginni kollegákkal egy sört 4 deci 1200-1600 Ft között lesz. Egy ebéd 1800Ft- tól kezdődik.

Egy szó mint 100, kurva drága Bp. élni. Sok mérnök is van nagy a versen is az üres pozíciókra.

Köszi neked is!

Számoljunk: Fogsz jó esetben kapni 900e bruttót. Így a jelenlegi 435e forintos nettód megnő 603e forintra, azaz lesz 168e plusz magyar forintod. Ebből kell BKV bérletet venned (10e), albérletet bérelned (egy emberi élethez méltó 1.5 szobás lakás rezsivel 150-180e), valamint ha jó a viszonyod a családoddal-barátaiddal, akkor havi minimum egy hazautazás (vonattal 10e egy oda-vissza, telekocsival talán olcsóbb kicsit). Van 168e pluszod, 170e-200e mínuszod, magyarul anyagilag ugyanott leszel, vagy még ott sem (ez függ attól is, hogy otthon most mennyire szállsz be a kevésbé magától értődő dolgokra, pl. tisztítószerek, stb.). A kevesebb megtakarításért cserébe egyedül tudsz élni, ez nagy előny.

Én itt a fővárosban hatalmas hátránynak élem meg azt a rohadt sok időt, ami utazással megy el: Kollégáim átlagban 45 percet utaznak egy irányba a munkába. Ez idő alatt majdnem el lehet autózni Nyíregyről Debrecenbe... Az olyan sztorikat nem kell elhinni, hogy lehet pl. olvasással tölteni az időt az ilyen utakon. Örülhetsz, ha két átszállás között le tudsz ülni a reggeli vagy esti tömegben.

Váltani szerintem nem nehéz, anno nálam nem kérdezték, hogy miért akarok vidékről eljönni. Viszont hosszú évek tapasztalata alapján azt mondom, hogy anyagilag nem biztos, hogy megérte. Hiába jobb a fizetés, akik maradtak a családjuk közelében, azok már mind előrébb járnak az életben, mint mi, akik 2 évente albérletre élünk.

Pörgés, koncertek, programok tekintetében persze nem lehet összehasonlítani egy várost sem Budapesttel, de ezek a dolgok 30 felett nekem már nem sokat nyomnak a latba.

Én a helyedben maradnék, esetleg próbálnék jelentősebb emelést kérni, vagy váltani egy jobban fizető helyre. Egyébként is azt látom, hogy hónapról hónapra szaporodnak a gépészmérnök álláshirdetések a keleti régióban, bár inkább Debrecen körül.

Mindenki ezzel a szaros 10 ezres BKV-bérlettel jön, unalmas már. Persze, vidéken mindenki gyalog meg biciklivel jár az 5 percre lévő munkahelyére...
Hát a nagy lóf*szt, vidéken gyakorlatilag nem létezik tömegközlekedés (már Miskolc és Debrecen szintű városokban sem), kötelező az autó, ami 80-100 ezret elvisz havonta.

A 45 perces tömegközlekedés munkába egy városban tök természetes dolog, akinek ez sok, az tényleg maradjon a keleti faluban szülők mellett.

Egyébként a kérdésre válaszolva, kb. ugyanott lennél anyagilag, előny, hogy önállóan élhetsz Budapesten, azért az mégis más feeling, de ha nem vonz a nagyváros, és csak a pénz miatt jönnél, akkor maradj.

Nyíregyből meg Debrecenbe lehet, hogy eljutsz ennyi idő alatt, aztán még ugyanennyi a dugóban, mert ugye akkuösszeszerelő ellenfőváros kell nekünk, közben meg ritkítják a járatokat, emelik az árakat, zárják be a villamost meg a trolit.

Köszi a korrekt választ! Gondolom az ingatlanárak is jóval brutálisabbak mint vidéken..

Oldalak