Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

ezért kell burkolónak menni gyerekek, én is azt tettem meg is gazdagodtam belőle.

Üdv, a kiskarcsi

ui: jó olvasni a sok diplomás rinyálását xD

Valahol azért megérthető a rinyálásuk. Érdemes amúgy csinálni szakmát pkusz érettségi aztán ha érez magában affinitást akkor tanul tovább

Igen, ugyanennyire trágya. Értsél a plc-hez, vezérlésekhez, robot programozáshoz, servo drivehoz, mindenhez, ugyanezért a bruttó millió alatti fizetésekért, miközben a bruttó 1M fizetés se lenne olyan húde istencsászár.
Ha te még fizetsz is az egyetemi képzésért, jelen helyzetet ismerve én 10 percen belül felkeresném a tanulmányi osztályt és kiiratkoznék. Nézzél itt körbe, mindenki megbánta hogy bepalizták ezzel a mérnöki pályával, kb másról sem szól a fórum.
Persze nyilván van mechatronikai mérnök mondjuk az atomerőműben 2 milliós fizetésért is, de nem az a jellemző fizetés.

Skacok, tényleg ekkora a kaka mérnök(Főleg gépész) területen?
Jó, igaz, nálunk a Debreceni Egyetemen is a gépészek fele sík hülye volt, de mégis.

Én projektmenedzsment, műszaki előkészítésben dolgozom, ami csak félig mérnöki pozi, de mindenhonnan azt hallom, nem hogy Hajdúban, még Szabolcs-Szatmárban is, hogy mennyi mérnököt keresnek, meg hogy Pestről utaztatják le az értelmesebb mérnököket a kockás céghez, meg a gumiiparba, meg az elektronikai gyártókhoz, mert annyira nincsenek. Nekem ez kicsit jobban hangzik, mint a folyton variáló beruházókkal, változó tervekkel, meg a kivitelezőkkel szenvedni.

Dolgoztam családi vállalkozásban(villanyszerelés, hűtés fűtés) is, erre azt tudom csak mondani, hogy oké, ha hajtasz, vállalkozóként megvan a 6-800 nettó, akár több is, de ez 50 évesen is ennyi lesz, nem több, feltéve, ha nem jön a mostanihoz hasonló földbe állás, amikor jó, ha nullára kihozod a hó végét a segéded bejelentett bérével.

Fiatalként, pláne ha nem hajtasz, nem képzed magad, nem tudsz "EXTRÁT" felmutatni a többi egyetemi szökevényhez képest, valóban nem egy nagy durranás a mérnökség, de 20 év tapasztalattal meg lesz ugyan ez a fizud, mint a villanyszerelő vállalkozónak, csak lesz délutánod, hétvégéd, maradnak porckorongjaid, és nem fogsz random ökrendezni a cement és téglaportól. Na meg, 20 év mérnöki tapasztalattal bármikor szerelhetsz padlófűtést, ha szeretnél, viszont a fűtésszerelő soha nem tud majd beülni a klímás irodába a multihoz, ezt sokan elfelejtik.

Természetesen nincs itt semmi gond, kolbászból van a kerítés:

https://www.penzcentrum.hu/karrier/20230228/sulyos-hiany-van-ebbol-a-szakibol-magyarorszagon-pedig-jol-fizeto-allas-1134549

Ugyanennyire igaz, amikor azt hallod, hogy lasszóval fogják a mérnököket az elektronikai gyártókhoz. Egész egyszerűen nem igaz. Igaz volt kb. 2017-ig, ma pedig más időket élünk.

Igen keresik a mérnököket bruttó 5-600 ért.. Annyiért kereshetik is,csak legalja munkaerő fogja elvállalni ennyiért.Sok ismerősöm végzett K-Mo-on ( nyilván itt ME meg DE -re gondolok) , a jobbak egy idő után kaptak ajánlatot Pestről meg NY-MO-ról ,nem kevésszer ilyen 50-80 % -kal magasabb bérért cserébe.Kis pénz kis foci sajnos.SOk ismerősöm meg külföldön van már jó ideje.

Ezt én is megtudom erősíteni. Linkedinről folyamatosan kapom a megkereséseket, de amikor bemondom a br 950-1m-t azt meg sokallják.

Ez egyébként a titok a mérnökhiány mögött. Megkérdezik a nagy cégeket, ők meg elmondják hogy folyamatosan rengeteg nyitott mérnök pozíciójuk van, állandóan embert keresnek. Csak ebből az nem derül ki, hogy minden egyes pozícióra megtalálták már 100x is a megfelelő embert, csak olyan kurva szarul fizetnek hogy mind a 100 lelépett, és most keresik a 101-et.

Ott a pont, szó szerint így van.
Csak az a baj, hogy egy pályaválasztás előtt álló 17 éves fiatalt simán csőbe lehet húzni ezekkel a mérnökhiányos cikkekkel, mert ezekből ugye az jön le, hogy micsoda nagy karrier mérnöki diplomát szerezni. Lassan már a kukásokkal egy szinten van a bérsáv, de még mindig linkelve lett egy FRISS cikk arról hogy mekkora biznisz mérnöknek tanulni...

Gépészmérnök bsc
Angol b2 de nem kell használni
Tervezés
Bruttó 580
5 év tapasztalat
Debrecen

De most komolyan,ebből hogy az istenbe lehet jövőt építeni ? Gondolok itt lakásra ( Debrecenben a 2.legdrágábbak Pest után ha jól tudom) , esetleg esküvőre ( az is már egy 60 fős is 3-4 misi alaphangon ) gyerektervezésre stb. Ebből hogy a retkes anyjába ? Tényleg ide süllyedtek a mérnöki fizetések ? Ebből nem lehet még egy átlagos életszínvonalat sem fenntartani. Nem szégyellik magukat a munkáltatók ? Ennyi pénzért én max youtube videókat nézni mennék be,nem tervezőmunkát végezni :SS Eszem megáll...

Én pont ezért hagytam el a pályát mert már 3 évvel ezelőtt is ilyen bérek voltak, gyakorlatilag ez a kis fika pénz arra elég, hogy életben maradj másra nem, egyedül csak ezt a 3,5 évet sajnálom amit egyetemre szántam és anyámék tartottak el. Szaktársak akik ebbe dolgoznak 7 éves tapasztalattal 650-750 (vidék) között keresnek napi angollal meg felelősséggel a nyakukon.:D

Hacsak nem 2-3-4 órát kell dolgoznod egy nap (és a maradékot nem kell tettetni, hanem elhúzhatsz haza), akkor szerintem válts minél hamarabb, akár egy tök más irányba, ahol nincs ennyi stressz és felelősség és agyzsibbadás nap végére. Ennyit kisvárosban élő ismerőseim megkeresnek már mindenféle különleges végzettség és túra nélkül. Ne haragudj, de szerintem megalázó ez a fizetés és az ilyen cégeknek tönkre kellene menniük, nem élősködni rajtad/rajtunk.

Nincs igazad,ma pontosan ennyit érnek a gépészmérnökök,mint amennyit kolléga úr is keres.Borzasztóan túltelített lett a szakma,konkrétan operátorokat úgy kell halászni(már aki még itthon maradt nem külföldön dolgozik),mérnök meg eleve nem sok kell,munka is sokkal kevesebb lett,így semmi okuk nincs a cégeknek meg is fizetni a munkaerőt.Perpill egy 4-6 évet tanult és ugyanennyit ledolgozott tervezőmérnök annyit ér mint egy operátor.Ez van ,de ez az igazság,akinek nem tetszik lehet váltani ( én is gépészként végeztem,dolgoztam benne 2 évig aztán azóta jó messzire elkerülöm,nagyon jól döntöttem ).

ilyen ez, ha az ember egy összeszerelőüzemországban él. De majd az akkugyárak! Ja, nem.
Egyébként R&D-ben szükség van jól képzett mérnökökre, csak kár, hogy kevés ilyen, rendes tervezői pozi van az országban, így nincs igazi verseny a cégek között, ami felhúzná a béreket. Lehet menni operátornak, villanyszerelőnek, burkolónak, ezekre van szüksége az országnak, meg is fizetik a munkájukat. Ha végigtoltad az egyetemet, beszélsz nyelveket és szeretnél olyan munkát végezni, amiről az egyetemre jelentkezéskor álmodtál, akkor irány külföld. Amíg még MO az Eu tagja.

Ismerős keres operátorként br 550-et, igaz 3 műszak. szerintem is eléggé alul vagy fizetve kérj emelést vagy válts..

5 év tapasztalattal nem keresel nettó 400-at, nem zavar? Gyakorlatilag egy R1-es segédmunkás többet keres ennél... De igazából mindenki annyit keres, amennyit megérdemel...

Gépészmérnök, tervezés, fémipar. 4 év után itthon nettó 400 ezer NyM-on, majd tavaly augusztustól nettó 2200 Euró Ausztriában. Heti 38,5 óra. Rugalmas munkaidő. Határ mellé költöztem és átingazom napi 35-40 km-re.

Az igen nettó 400 és mindez országunk jobbik felén :D . AKi tud meneküljön innen nem nehéz az a német annyira bele lehet jönni simán cserébe nem vegetálsz egész életedben MÉRNÖKKÉNT !

én Taktaharkányból járok át Timbuktuba melózni, kicsit korán kell kelni de megéri, nettó 4 millió ft per hónap, és van 13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23. havi fizu is.
De megtaláltak linkedinen Tasmániából, napi bejárással nettó 9 millióért és ott még 49. havi fizu is lenne, nem tudom mi tévő legyek

Bocsi kimaradt: A fizu évente 14x.

Sziasztok
Érdeklődni szeretnék ,hogy aki Budapesten dolgozik mint gépészmérnök ott milyen a helyzet? Munkalehetőség, fizetés szempontjából? Mennyire nehéz akár váltani? Jelenleg szabolcs megyében (nyíregyháza) dolgozom brutto 650 a fizu, 4 év tapasztalat 27 vagyok anyámékkal élek, de már költöznék el nagyon. Gondolkozom hogy érdemes odaköltözni vagy sem sajnos itt semmi jó és bíztató nincs…

Hello,melyik cégnél dolgozol?

gumiipariban dolgozom

Ha már úgyis költözöl, akkor én inkább a külföldet javaslom, hosszabb távon sokkal több perspektívád lesz, mint MOn. Ezekért a bruttó 6-800ezres fizukért gürcölni nettó bohóckodás miközben a megélhetési költségek már nyugat-európai szinten vannak.

Gondolkoztam én is külföldön, de sajna nincs erőm már németül megtanulni, illetve valószínű mérnökként nem is tudnék tevékenykedni ott, az anyanyelvű német mérnökök ellen szerintem elég nehéz versenyezni, na meg persze szerintem van elég mérnök ott kitermelik maguknak.

Az a helyzet, hogy mérnökként egyébként is folyamatos tanulásból fog állni az életed, ha szeretnél normális fizetést kapni. Ehhez hozzátartozhat a nyelvtanulás is. Egyébként sok multinál el tudsz helyezkedni csak angollal is, bár egyértelműen csökkennek a lehetőségeid. Mind Németországban, mind Ausztriában munkaerőhiány van, szóval tárt karokkal várják a gépészmérnököket is. Nagy lépés a külföldre költözés, de veszteni nem vesztesz vele. Ha nem jön be, bármikor haza tudsz menni a kényelmes, langyos vízbe, vegetáláshoz elegendő bérért.

Ez utóbbi mondatodban tévedsz, Németországban folyamatos nagy mérnökhiány van, és importra szorulnak. Ennek az a fő oka, hogy ott a különböző szakmák fizetései nagyon hasonlók, kevesen vállalják be a több éves extra tanulást, illetve a stresszesebb, mondjuk gyártásos melókat havi néhány száz euró többletért, ha a kevesebből is megélnek szépen. Azt nem lehet tudni, hogy 8-10 év múlva mi lesz (elektromos kocsikhoz nem fog kelleni annyi gépész), de most ez a helyzet.
Persze a külföldre költözés nem egyszerű dolog, ha tudod hogy nem neked való, akkor szinte biztos hogy igazad is van. Mosogatni felesleges kimenni.

Csak megerősíteni tudom az előttem szólót. Német multinál dolgozok fejlesztésen és azt látom, hogy mind itthon, mind pángermániában vadásszák az értelmes mérnököt, igaz, nem IT a terület, hanem elektronika, beágyazott fejlesztés. Az utóbbi években egyre több gyüttment jelent meg a kinti irodában, igaz, a német nyelvismeretet megkövetelik azért. Hiány van, így külföldiként sem lehetetlen már bekerülni. Előny, ha itthon is német multinál voltál.

Ha nagyon ügyes vagy jól eltudod adni magad akkor br 850e kapnál, ha nem inkább br 750 lesz az. Egy albérlet ott kezdődik, hogy 150e Ft. Kimész városba meginni kollegákkal egy sört 4 deci 1200-1600 Ft között lesz. Egy ebéd 1800Ft- tól kezdődik.

Egy szó mint 100, kurva drága Bp. élni. Sok mérnök is van nagy a versen is az üres pozíciókra.

Oldalak