Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Gyártásos melókat nézve nem lesz sokkal több a béred. Az alulfizetett. Fejlesztésnél 700-tól indulunk és olyan 1.3M-1.5M-ig mennek a senior bérek (ami szintén nincs mérföldekre az említett technikusi bértől). De ez már inkább beágyazott szoftverfejlesztőkre igaz, a hardverfejlesztői melók olyan 1M-1.2M körül tetőzgetnek. És igen, egy ilyen iránnyal jobban beszűkíted magad, mert itthon csak gyárak vannak minden bokorban, fejlesztés az nem. A stresszel vitatkoznék, ezt így nem lehet kimondani, hogy a fejlesztési melók stresszesebbek. A diploma előnye, hogy jobban látod, érted a szakmát, mint technikusként. Ha utálsz tanulni és csak a pénzért csinálnád, akkor nem feltétlen neked való a suli.

Szia!
Én a helyedben nem mennék el mérnöki képzésre. (Mostani értéken nézve) bruttóban kereshetsz 1-2-3 százezerrel többet, mint elektrotechnikusként, ami valljuk be, nem sok, cserébe csak Budapesten lesz munkahelyed (=elérhetetlen ingatlanárak) és stresszes is lesz. Az egyetemre szánt pár év helyett inkább menj el alkalmazottnak és tanulj, szerezz tapasztalatot amiből majd fel tudsz építeni egy vállalkozást és a mérnöki alkalmazotti bérnél sokkal többet fogsz keresni és az országban is oda költözhetsz, ahova szeretnél.

Én gépészmérnök vagyok, kb. az elérhető bér tetejét keresem, ami kevés... gondolkozok hogy átképezzem magam pl. villanyszerelőnek és pár év szopás után vállalkozok, mert érzem évről-évre, hogy egyre jobban semmit sem ér a fizetésem.

Teljesen mindegy milyen mérnök, szar a fizu

Ugyanakkor az is igaz, hogy fűtésszerelő, villanyszerelő, klímaszerelő, "okosotthon specialista" stb vállalkozóból is jóval több van már, mint amennyi kellene, csak akik nem látnak bele, azok ezt nem tudják. Ha meg a sok síró mérnök valóban akarna tenni a változásáért, már rég elment volna fusiban hétvégén szerelni valamit valaki mellé, ahhoz nem kell villanyszerelőnek lenni. Az elmúlt 5-7 évben a CSOK-kal beletolták az emberek fejébe, hogy ne tanulj, vállalkozz, mert a kőműves háromszor többet keres, ami igaz is VOLT, de azért ne gondoljátok, hogy ha hirtelen mindenki vállalkozó akar lenni, mindenkinek majd hogy beindul a szekér. Arról lekéstetek 5-8 évvel.

Érdekes módon a valóban hiánymunkákról (pl. Ács ) semelyik mérnök nem sír.

Üdv!
Ki mit hallott/tapasztalt a német multikkal kapcsolatban pl siemens?
Viszonylag még elég rövid ideje vagyok a pályán (1 év), de úgy néz ki, hogy munkahelyet fogok váltani és ezért érdeklődöm.

A német multik nyugisabbak mint mondjuk az USA multik, a magyar kisvállalkozásokról nem is beszélve.
A fizu általában gyenge és az emelés is. A tapasztalatot illetően: segítenek betanulni, és mondom, általában talán nyugisabbak tehát van időd elményedni a dolgokban. Viszont kicsit egysíkú lesz a tapasztalatod ("német multis").

Helló!

Érdeklődni szeretnék, hogy aki pályaelhagyó vagy volt, ki milyen irányba indult el? Esetleg szakmát tanultatok? Vagy beiratkoztatok más egyetemi szakra? Nem sok erőm lenne már egy új szakba belekezdeni, de a jelenlegi helyzetemtől kb minden jobb lenne.

Br 680-at keresek fémiparban és ez a három és félév pont elegendő volt arra, hogy megutáljam a pályát. Fizetésemelés nagyon gyér, fejlődési lehetőség úgy szintén. Kezdem érezni magamon ezt a befásulást is.

Bárkinek bármilyen tapasztalata/tanácsa van szívesen meghallgatom.

Ismerősöm ismerőse elment légiforgalmi irányítónak.

ott aztán oda kell figyelni rendesen :D másnaposan nem túl szerencsés dolgozni :D

ott aztán oda kell figyelni rendesen :D másnaposan nem túl szerencsés dolgozni :D

Ez van lehet itt panaszkodni a xar zsebpénz szintű fizukra,de megnéztem idén majdnem 5000-en jelentkeztek gépészmérnöki képzésre,bekerül vagy 3000,elvégzi 1800-2000 ( az hogy kibukik a 70 %-a az csak legenda sajnos ). Kérdem én hova a búspcsba kell ennyi mérnök ? Beírod professionre hogy gépészmérnöki állást szeretnél kidob max 5-600at úgy hogy annak nagyrésze nem is az. És még ehhez jön a sok járműmérnök szintén több száz végzettel +műmenedzserek tucatjával,munkahelyek száma meg erősen csökkenőben van.Hát hülye lenne a cég emberhez méltó fizetést adni a mérnöknek,ha lesz olyan jelentkező aki röhögve elvállalja bruttó 5-600akért. De persze néztem a műegyetemi állásbörzét youtube-on persze menjél mérnöknek úúú haver hatalmas biznisz elvégzed és dől a lé ja nem.. Még a segédmunkások is kiröhögnek több év tapasztalattal.

"...úúú haver hatalmas biznisz elvégzed és dől a lé..."

Ha egyetem lennél, te úgy hirdetnéd a képzést, hogy gyere te is mérnöknek, mert telítődött a piac, több év kemény szívás után gyenge fizetés vár rád nehéz elhelyezkedési lehetőségekkel, zajos bűzös összeszerelő üzemekben, ahol 20 éves lefingott gépekkel gyártanak amiket nyugaton már selejteztek?? :D

Egyébként annyit még hozzáteszek ehhez a hozzászólásomhoz, hogy az egyetemek részéről semmi hazugság vagy füllentés NINCS a dologban, ugyanis ugyanazzal a mérnöki diplomával lehet bruttó 600-at is keresni meg bruttó 2 milliót is.

Szerintem igen sok mérnöki képzésre,gépész-jármű-közlek vonalra nagyon ráférne a vérfrissítés.Igen sajnos ezeket a szarokat nyomják le a torkodon,amit a diákok nagyrésze fel se tud fogni,begyakorolja aztán viszontlátás,el is felejti,mivel nem látja ezeknek az értelmét.Sok matek meg elméleti mechanika,eltúlzott hőtan,aztán meg rájössz hogy ezeket feleslegesen tanultad mert nem erről szól a szakma,cserébe szétszivattak vele a semmiért.Ezeket kéne gyorsan kigyomlálni.

"Még a segédmunkások is kiröhögnek több év tapasztalattal."
Mert még azoknak is több esze van mint a gépészeknek :)
Üdv, kiskarcsi, A mesferburkoló

Meg tudja inni a reggeli tüskét, meg pakolni a zsákokat :D Nagy tudomány

Nem tüskét iszom hanem Johnnie Walker Blue Ghost and Rare Pittyvaich Edition Whisky-t. Cipekedni keveset kell, ellenben a munkáim világkiállításokon is megállták a helyüket olyan magasan kvalifikiált minőségben rakom le a járólapokat és csempéket. A portugál csempeművészet az én munkáimhoz képest trehány szaros munkának tűnik, a minőséget pedig meg kell fizetni. A kézügyességem révén pedig kenterbe verem a Azulejo stílust is. De mit is tudtok ti ezekről, műveletlen mérnökök..
Üdv, kiskarcsi, mesterburkoló

Ne szórakozz már, én rajzolok Mohr-kört, felírom a feszültségtenzor mátrixát, meghatározom a főfeszültségeket ahogy azt megtanultam és begyakoroltam az egyetemen, aztán beszedem érte a 0,00 Forintot, méghogy nem volt értelme az egyetemnek!!!

Lol :D
Üdv, kiskarcsi

Hali

Mechatronika Bsc
6 év tapasztalat
Hajdú-Bihar megye, üzembehelyezés
Br. 750k, telefon, bejárás támogatás
Angol középfok, napi használatban

Full kezdőként első munkahelyen kapok br. 600-at ( ami szintén nem túl rózsás, de egyelőre 0 pénzt termelek).
Ehhez képest a tied nagyon nagyon kevés 6 év után.

Szintén 6 év után Hajdú-Bihar 650 bruttó minden juttatással együtt. Kíváncsian várjuk az emelés mértékét...... Szégyen ami van!

Amíg ennyiért hajlandóak vagytok dolgozni addig nem fognak jelentős mértékben emelni, egy operátor Bp-n pont ennyit keres egy gépbeállító többet! Miért nem mentek el máshova többért? Amíg ennyiért hajlandóak dolgozni addig nem fog történni semmi....

Elmondom mi lesz. Kapsz majd egy igazán nagyvonalú 8%-os emelést és egy kis vállveregetést, hogy milyen fontos része vagy a csapatnak, mennyire fontos a munkád és tekintsd ezt az emelést motivációnak a jövőre nézve, a bizalom jelének, hiszen sokan még ennyit sem kapnak. 100 szónak is egy a vége, ezzel már át fogod lépni a bűvös 700ezret is, kevesen keresnek ennyit, sőt sokan a feléért is összetennék a kezüket.
Állítólag majd a nagy akkugyárak a többezer nyitott mérnöki pozijaikkal (lol) úgy felverik majd a béreket, hogy a nagy habzsidőzsibe nyugatról kell majd mérnököket importálni :D
Közben pár szász km-el arrébb a legalja munkára is több ennél a minimálbér, a mérnöki fizetésekről ne is beszéljünk. És ez valóban így van :D

nem lesz az 8% sem, max 5.

Juttatás?

Helló!

Végzettség: gépészmérnök bsc (épületgépész specializáció)
Kivitelezésben dolgozom.
Tapasztalat: 3 év
Nyelv: Angol b2 dokumentációhoz kell használni
Fizu: Br 525
Lokáció: Heves megye

Kicsit gáz mert a munkásokkal mikor beszélgettem kinevettek, hogy ennyiért dolgozunk :’D.

Gondoltam megosztom, esetleg aki épületgépészként tevékenykedik mi a véleménye? Mennyi lenne a reális?

Meglepett, hogy ilyen keveset keresel. Mindenhonnan azt hallom, ha valaki építőiparban dolgozik, akkor annyi a fizetése, hogy nem győzi elkölteni. Sajnos konkrét számokat nem ismerek, de ismerősöm kiadásai elég tetemesek, úgy hogy szakmája van, de már a munka koordinálásában vesz részt.
Most az a divat, hogy ha valaki mérnök, akkor duplázzuk meg a tanárok fizetését és gyerünk?

Rohadt nehéz kiharcolni a multinál a megfelelő fizetést. Hiába elégedettek a vezetők a munkával, jönnek a 3-5% emelésükkel. És itt az a baj, hogy ha valaki tényleg minőségi munkát ad ki a kezéből, és le dolgozza a munkaidőt, akkor sincs érdemi emelés. Így marad a munkaidő csökkentése, meg a külföldi tervek. Bezzeg meg a sírás, hogy senki sem tud/akar normális munkát kiadni a kezéből, meg szarik mindenre… velük is csak többen vagyunk.

Èpìtőiparban nőnek a bérek. Itt vagyok mérnök, de jelenleg úgy néz ki, hogy egy jó szakembernek többet adnak mint egy mérnöknek. Mert hát ha nem kiemelkedő a bére másnap elmegy mashova. A mernök helyére úgyis van más, az meg még stresszel úgyis azon is hogy cvben ne legyen túl gyakori váltás, szóval ő beéri középszerű bérrel is.

Hát a főnököm aki szintén épületgépész 10 éves tapasztalattal keres br 700-750 körül, míg most ahol vagyok az építésvezető nettó 6-650k-t visz haza, viszont az a durva azok a munkások akik kinevettek napi nettó 25ezer körül dolgoznak és még némelyiknek foga sincs…

Oldalak