Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Primitív, 20-an 10 nm-en lakó, igénytelen, büdöszoknis egyetemisták gondolatvilága ez, hogy az "albi" az csak csövelés lehet, hiszen ők mindig a legolcsóbb, legótvarabb lakást választották anno, hogy több pénzük maradjon piálni.

Ezzel szemben igényes emberek igényes albérletben gond nélkül éldegélnek évekig, évtizedig, aztán nyugodtan átköltöznek egy hasonló paraméterű másikba, ha kell.

A hiteles majmoknak meg 10 évente állami mentőprogram kell, mert túlvállalták magukat a sok pulyával meg a putrifalván/prolitelepen felvett irreális uzsorapénzekkel.

Milyen fasza lekötni magad 30 évre :) Ha költözni akarsz mondjuk külföldre, akkor meg bajban vagy.

albérletnél is lekötöd magad, csak ott nem a banknak fizeted a havi apanázst

de még mekkora bajban lennék.. kiadom a lakásom amíg külföldön vagyok :) vagy eladom és annak az árát beforgatom esetleg a külföldi ingatlanba :)

Reális, ugyanakkor megalázó. Gépészmérnök vagyok 10 év tapasztalattal a fővárosból, nekem 950e a bruttóm, ami szintén lóf@szra elég, ha az ember komolyan gondolja a család/ingatlan dolgot és nincs családi hátszél.

Ha olyan helyzetben vagy az életedben, akkor mihamarabb keress másik karriert. Mondjuk lassan karrier sem kell, mert ahogy írod, betanított munkáért is megadják majdnem ezt a pénzt, mindenféle egyéb sallang és stressz nélkül. Szégyellje magát az összes munkaadó. De aztán ne legyen kamillázás és sírás-rívás, amikor tényleg nem lesz mérnök, mert a hozzánk hasonló tapasztaltak elmentek "burkolónak", a frissen diplomázottak meg 1 év munka után sikítva fognak mást tanulni.

Mondjuk azért ha lenne egy párod és ő is összekapar vagy br 550-et,akkor a nettó 1M ezért elég lenne a hitelre is...

Ne szórakozz már, itt vidéken (!!) pár házzal arrébb most ment el 100 milkáért egy társasházi lakás, ahol az új tulajdonos majd hallgathatja az egyik oldali szomszéd kanálcsörgését, a másik oldali szomszéd bútor tologatását, hajnali kettőkor pedig a fölső szomszéd kulázását. Jobb esetben szexelését, ami egy ideig inkább jó mint rossz (hehe) de kb. fél év után az is uncsi és zavaróvá válik :D

De persze, érjük be ennyivel, számoljunk: egy normális élethez kell 2 főre havi 600 (és akkor még nincsen gyerek, és egyébként vékonyan számoltam mert jó az 700nak is...). Marad a hitelre havi 400----> ebből kb. 50 milka hitelhez jutsz 25 évre eladósodva a jelenlegi kamatszintek mellett, tehát még egy társasházi lyukra sem futja, nemhogy egy normális lakhatásra. Mit akarsz kigazdálkodni havi 400ból? Vagy 25 évig kenyéren és vízen élsz hogy legyen 1 középszar lakhatásod?
Az összes mérnöki fizetés egy lóf***, ha pedig az ingatlanárakat is figyelembe vesszük, akkor mégjobban az.
Amúgy pl én most vettem 4 gumit a kocsimra, befizettem a cascomat, 0 Forintom van a hónapra 600-as "mérnöki" fizuval :D

Több kérdésem is lenne,ha tudnál válaszolni.
Mennyi éves vagy,mióta dolgozol és mit?
Mennyi volt a 4 gumi és milyen méret?

"Ne szórakozz már, itt vidéken (!!) pár házzal arrébb most ment el 100 milkáért egy társasházi lakás"
az is hülye aki ennyiért lakást vesz...
amúgy meg nem ez az átlagára egy lakásnak még pesten sem, ne ebből induljunk ki.
De attól függetlenül a mai fizetések mellett nincs esély lakásvásárlásra, max jó nagy hitellel.
Én kb 1 esetet látok hogy valaki önerőből hitel nélkül tudjon lakást venni: programozó, jó angollal és külföldre melózik egy nagyobb cégnek remote-ban és mondjuk havi 3ezer eurót félre tud tenni a fizujából. Ehhez mindennek nagyon össze kell jönnie + spórolni is mint állat, max ez az 1 eset létezik ebben az országban kb hitel nélküli lakásra.

Ez az egyébként, amit a legtöbben elfelejtenek!
Nyugaton sem veszel kisujjból egy fizetésből házat egy nagyvárosban. Mérnökként sem. Oké, legalább adnak hitelt, 30 évre, de azért azt ne gondoljátok, hogy ott is 5-10 év alatt kifizetik a Bécs, Berlin környéki több százezer vagy millió eurós ingatlanokat.

Ha ketten dolgoztok mérnökként, azért abból egy józan igényű ingatlan most is kifizethető. Azt se felejtsétek ki, hogy a mindenki szerint is tulzó átlagbér olyan 400kHUF nettó körül lehet, aminél 10-ből 7 ember kevesebbet keres, azért egy mérnök piacképes területen 3-5 éves tapasztalattal ezt jól eléri, még Szabolcs, Borsodban is.

Gépész tervezőként meg ígyis-úgyis az önálló jogosultság a jövő. Ha 10 év után is jogosultság nélkül másnak dolgozol, az nem a rendszer hibája.

Ott nem is kell kifizetni, mert normális keretek között működik a bérleti rendszer.

Aki nem képes a magyar mentalitását hátrahagyni, és ott is a bőgatyós, házvásárlós marhaságot nyomja, az ne is menjen ki.

És az a baj, hogy ez 20 év tapasztalattal sem lenne több,mert kb ez a teteje....a mérnökök kora itthon lejárt, vagy külföldre kell menni, vagy valami szakmát tanulni. Itthon tényleg csak az menjen mérnöknek,aki hobbiból szeretne dolgozni és nem pénzért.

"nekem 950e a bruttóm, ami szintén lóf@szra elég, ha az ember komolyan gondolja a család/ingatlan dolgot"

Egy kutyaházat ki tudsz belőle gazdálkodni a család kutyusának, ne légy telhetetlen! Az is ház! :)

Hehe-he

Sziasztok!
Most fogok végezni elektrotechnikusként és gondolkodom, hogy beiratkozzak egy villamosmérnöki képzésre. Az alábbiakat olvasva hogy nem túl jó a helyzet mechatronikai, gépészmérnökként, kicsit bizonytalan lettem. A villanyon is ilyen alacsonyak a bérek mérnökként? Elég nehéz képzés így erősen gondolkodom, hogy belekezdjek vagy sem, egyes állásoknál szerviztechnikusokat keresnek ilyen br 7-800as bérért (persze tapasztalattal).

Kezdj el melózni szerezz tapasztalatot plussz gyúrj rá a szakmai németre b2 bőven elég, majd menj dolgozni ausztria/németbe sok helyen szállást is állnak ami nem putri, jelenleg én is ezt csinálom csak vízvezeték szerelő vagyok. Fontos ne magyar munkaközvetítőn jelentkezz mert csak lehúznak. Stressz csekély fizu fasza.
(egy pályaelhagyó épületgépészmérnök).

Szia, baszki ugyanez:épületgépészként végeztem, szar fizu stb.tervezőirodánál,most én is ausztriába vagyok csőszerelő DD. Igen amúgy mindenben egyetértek, aki szaré-hugyé dolgozik stresszben minden nap mérnökként az magára vessen. De én haverral felmondtam mert keveseltük tervezőként a bruttó 550 es zseni fizut(Pesten!!) aztán megkaptuk hogy nincs szakmai alázatunk xdd. Jah igen persze, meg pénzünk se volt hó végére. Utána én még elment kivitelezésben dolgozni hogy konyítsak a szereléshez is, utána dobbantottam. Persze az előző helyen volt sok szerencsétlen aki ennyiért röhögve elvállalta a melót, nekik csak gratulálni tudok...

Szia örülök, hogy te is rájöttél mennyire is csekély pénzért dolgoztatják az embert. Én 3,5 évet dolgoztam épületgépészmérnökként annó br 450-el kezdtem tervezőiroda ott 2,5 évig voltam, sokszor a hajtás is nagy volt, segítség kevés főleg az elején és pályakezdőként elvárná az ember... aztán dolgoztam én is 1 évet kivitelezésben, ott is okádék volt, gyakorlatilag minimálbérre jelentettek be, sokszor még hétvégén is melózni kellett.. persze így meg volt a nettó 500 környékén de visszaszámolva nevetséges volt az órabérem. Egyetemi társaságomból 5 srác közül 3 el is hagyta a pályát, aki ebben dolgozik is nettó 450-et kap ami vicc szerintem 6-7 év tapasztalattal. Lassan 3 éve vagyok kint Tirolban vízvezeték szerelőként fizum nettó 2700 euró heti 38,5 óra munka, lehet túlórázni is akkor fix 3 ezer fölött van az ember. Sajnos magyarba az összes ilyen cég fillérbaszó ahol én voltam. Utólag visszatekintve nagyon nagy csalódás volt ez az egész mérnökösdi, de hát ez van minden jót neked! :)

Az a baj, hogy a mérnöki fizetések ott is szarok, 2500-nál többet nem akarnak nagy multik sem adni, kisebbek meg 2000 körül. Ha beleszámolom a 14 hónapot, akkor kijön 3000-re.

Kint mégdurvább az, hogy semmi különbség nincs az aljamunka meg a mérnöki között.

Teljesen igazad van én az elején próbáltam épületgépészként dolgozni,de fizuban szarabbul jöttem volna ki.. sajnos ott sincsenek megfizetve a mérnökök.

végre valakinek van töke váltani és nem rinyál hogy szar a mérnöki fizu

Gyártásos melókat nézve nem lesz sokkal több a béred. Az alulfizetett. Fejlesztésnél 700-tól indulunk és olyan 1.3M-1.5M-ig mennek a senior bérek (ami szintén nincs mérföldekre az említett technikusi bértől). De ez már inkább beágyazott szoftverfejlesztőkre igaz, a hardverfejlesztői melók olyan 1M-1.2M körül tetőzgetnek. És igen, egy ilyen iránnyal jobban beszűkíted magad, mert itthon csak gyárak vannak minden bokorban, fejlesztés az nem. A stresszel vitatkoznék, ezt így nem lehet kimondani, hogy a fejlesztési melók stresszesebbek. A diploma előnye, hogy jobban látod, érted a szakmát, mint technikusként. Ha utálsz tanulni és csak a pénzért csinálnád, akkor nem feltétlen neked való a suli.

Szia!
Én a helyedben nem mennék el mérnöki képzésre. (Mostani értéken nézve) bruttóban kereshetsz 1-2-3 százezerrel többet, mint elektrotechnikusként, ami valljuk be, nem sok, cserébe csak Budapesten lesz munkahelyed (=elérhetetlen ingatlanárak) és stresszes is lesz. Az egyetemre szánt pár év helyett inkább menj el alkalmazottnak és tanulj, szerezz tapasztalatot amiből majd fel tudsz építeni egy vállalkozást és a mérnöki alkalmazotti bérnél sokkal többet fogsz keresni és az országban is oda költözhetsz, ahova szeretnél.

Én gépészmérnök vagyok, kb. az elérhető bér tetejét keresem, ami kevés... gondolkozok hogy átképezzem magam pl. villanyszerelőnek és pár év szopás után vállalkozok, mert érzem évről-évre, hogy egyre jobban semmit sem ér a fizetésem.

Teljesen mindegy milyen mérnök, szar a fizu

Ugyanakkor az is igaz, hogy fűtésszerelő, villanyszerelő, klímaszerelő, "okosotthon specialista" stb vállalkozóból is jóval több van már, mint amennyi kellene, csak akik nem látnak bele, azok ezt nem tudják. Ha meg a sok síró mérnök valóban akarna tenni a változásáért, már rég elment volna fusiban hétvégén szerelni valamit valaki mellé, ahhoz nem kell villanyszerelőnek lenni. Az elmúlt 5-7 évben a CSOK-kal beletolták az emberek fejébe, hogy ne tanulj, vállalkozz, mert a kőműves háromszor többet keres, ami igaz is VOLT, de azért ne gondoljátok, hogy ha hirtelen mindenki vállalkozó akar lenni, mindenkinek majd hogy beindul a szekér. Arról lekéstetek 5-8 évvel.

Érdekes módon a valóban hiánymunkákról (pl. Ács ) semelyik mérnök nem sír.

Üdv!
Ki mit hallott/tapasztalt a német multikkal kapcsolatban pl siemens?
Viszonylag még elég rövid ideje vagyok a pályán (1 év), de úgy néz ki, hogy munkahelyet fogok váltani és ezért érdeklődöm.

A német multik nyugisabbak mint mondjuk az USA multik, a magyar kisvállalkozásokról nem is beszélve.
A fizu általában gyenge és az emelés is. A tapasztalatot illetően: segítenek betanulni, és mondom, általában talán nyugisabbak tehát van időd elményedni a dolgokban. Viszont kicsit egysíkú lesz a tapasztalatod ("német multis").

Helló!

Érdeklődni szeretnék, hogy aki pályaelhagyó vagy volt, ki milyen irányba indult el? Esetleg szakmát tanultatok? Vagy beiratkoztatok más egyetemi szakra? Nem sok erőm lenne már egy új szakba belekezdeni, de a jelenlegi helyzetemtől kb minden jobb lenne.

Br 680-at keresek fémiparban és ez a három és félév pont elegendő volt arra, hogy megutáljam a pályát. Fizetésemelés nagyon gyér, fejlődési lehetőség úgy szintén. Kezdem érezni magamon ezt a befásulást is.

Bárkinek bármilyen tapasztalata/tanácsa van szívesen meghallgatom.

Ismerősöm ismerőse elment légiforgalmi irányítónak.

ott aztán oda kell figyelni rendesen :D másnaposan nem túl szerencsés dolgozni :D

Oldalak