Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Ott nem is kell kifizetni, mert normális keretek között működik a bérleti rendszer.

Aki nem képes a magyar mentalitását hátrahagyni, és ott is a bőgatyós, házvásárlós marhaságot nyomja, az ne is menjen ki.

És az a baj, hogy ez 20 év tapasztalattal sem lenne több,mert kb ez a teteje....a mérnökök kora itthon lejárt, vagy külföldre kell menni, vagy valami szakmát tanulni. Itthon tényleg csak az menjen mérnöknek,aki hobbiból szeretne dolgozni és nem pénzért.

"nekem 950e a bruttóm, ami szintén lóf@szra elég, ha az ember komolyan gondolja a család/ingatlan dolgot"

Egy kutyaházat ki tudsz belőle gazdálkodni a család kutyusának, ne légy telhetetlen! Az is ház! :)

Hehe-he

Sziasztok!
Most fogok végezni elektrotechnikusként és gondolkodom, hogy beiratkozzak egy villamosmérnöki képzésre. Az alábbiakat olvasva hogy nem túl jó a helyzet mechatronikai, gépészmérnökként, kicsit bizonytalan lettem. A villanyon is ilyen alacsonyak a bérek mérnökként? Elég nehéz képzés így erősen gondolkodom, hogy belekezdjek vagy sem, egyes állásoknál szerviztechnikusokat keresnek ilyen br 7-800as bérért (persze tapasztalattal).

Kezdj el melózni szerezz tapasztalatot plussz gyúrj rá a szakmai németre b2 bőven elég, majd menj dolgozni ausztria/németbe sok helyen szállást is állnak ami nem putri, jelenleg én is ezt csinálom csak vízvezeték szerelő vagyok. Fontos ne magyar munkaközvetítőn jelentkezz mert csak lehúznak. Stressz csekély fizu fasza.
(egy pályaelhagyó épületgépészmérnök).

Szia, baszki ugyanez:épületgépészként végeztem, szar fizu stb.tervezőirodánál,most én is ausztriába vagyok csőszerelő DD. Igen amúgy mindenben egyetértek, aki szaré-hugyé dolgozik stresszben minden nap mérnökként az magára vessen. De én haverral felmondtam mert keveseltük tervezőként a bruttó 550 es zseni fizut(Pesten!!) aztán megkaptuk hogy nincs szakmai alázatunk xdd. Jah igen persze, meg pénzünk se volt hó végére. Utána én még elment kivitelezésben dolgozni hogy konyítsak a szereléshez is, utána dobbantottam. Persze az előző helyen volt sok szerencsétlen aki ennyiért röhögve elvállalta a melót, nekik csak gratulálni tudok...

Szia örülök, hogy te is rájöttél mennyire is csekély pénzért dolgoztatják az embert. Én 3,5 évet dolgoztam épületgépészmérnökként annó br 450-el kezdtem tervezőiroda ott 2,5 évig voltam, sokszor a hajtás is nagy volt, segítség kevés főleg az elején és pályakezdőként elvárná az ember... aztán dolgoztam én is 1 évet kivitelezésben, ott is okádék volt, gyakorlatilag minimálbérre jelentettek be, sokszor még hétvégén is melózni kellett.. persze így meg volt a nettó 500 környékén de visszaszámolva nevetséges volt az órabérem. Egyetemi társaságomból 5 srác közül 3 el is hagyta a pályát, aki ebben dolgozik is nettó 450-et kap ami vicc szerintem 6-7 év tapasztalattal. Lassan 3 éve vagyok kint Tirolban vízvezeték szerelőként fizum nettó 2700 euró heti 38,5 óra munka, lehet túlórázni is akkor fix 3 ezer fölött van az ember. Sajnos magyarba az összes ilyen cég fillérbaszó ahol én voltam. Utólag visszatekintve nagyon nagy csalódás volt ez az egész mérnökösdi, de hát ez van minden jót neked! :)

Az a baj, hogy a mérnöki fizetések ott is szarok, 2500-nál többet nem akarnak nagy multik sem adni, kisebbek meg 2000 körül. Ha beleszámolom a 14 hónapot, akkor kijön 3000-re.

Kint mégdurvább az, hogy semmi különbség nincs az aljamunka meg a mérnöki között.

Teljesen igazad van én az elején próbáltam épületgépészként dolgozni,de fizuban szarabbul jöttem volna ki.. sajnos ott sincsenek megfizetve a mérnökök.

végre valakinek van töke váltani és nem rinyál hogy szar a mérnöki fizu

Gyártásos melókat nézve nem lesz sokkal több a béred. Az alulfizetett. Fejlesztésnél 700-tól indulunk és olyan 1.3M-1.5M-ig mennek a senior bérek (ami szintén nincs mérföldekre az említett technikusi bértől). De ez már inkább beágyazott szoftverfejlesztőkre igaz, a hardverfejlesztői melók olyan 1M-1.2M körül tetőzgetnek. És igen, egy ilyen iránnyal jobban beszűkíted magad, mert itthon csak gyárak vannak minden bokorban, fejlesztés az nem. A stresszel vitatkoznék, ezt így nem lehet kimondani, hogy a fejlesztési melók stresszesebbek. A diploma előnye, hogy jobban látod, érted a szakmát, mint technikusként. Ha utálsz tanulni és csak a pénzért csinálnád, akkor nem feltétlen neked való a suli.

Szia!
Én a helyedben nem mennék el mérnöki képzésre. (Mostani értéken nézve) bruttóban kereshetsz 1-2-3 százezerrel többet, mint elektrotechnikusként, ami valljuk be, nem sok, cserébe csak Budapesten lesz munkahelyed (=elérhetetlen ingatlanárak) és stresszes is lesz. Az egyetemre szánt pár év helyett inkább menj el alkalmazottnak és tanulj, szerezz tapasztalatot amiből majd fel tudsz építeni egy vállalkozást és a mérnöki alkalmazotti bérnél sokkal többet fogsz keresni és az országban is oda költözhetsz, ahova szeretnél.

Én gépészmérnök vagyok, kb. az elérhető bér tetejét keresem, ami kevés... gondolkozok hogy átképezzem magam pl. villanyszerelőnek és pár év szopás után vállalkozok, mert érzem évről-évre, hogy egyre jobban semmit sem ér a fizetésem.

Teljesen mindegy milyen mérnök, szar a fizu

Ugyanakkor az is igaz, hogy fűtésszerelő, villanyszerelő, klímaszerelő, "okosotthon specialista" stb vállalkozóból is jóval több van már, mint amennyi kellene, csak akik nem látnak bele, azok ezt nem tudják. Ha meg a sok síró mérnök valóban akarna tenni a változásáért, már rég elment volna fusiban hétvégén szerelni valamit valaki mellé, ahhoz nem kell villanyszerelőnek lenni. Az elmúlt 5-7 évben a CSOK-kal beletolták az emberek fejébe, hogy ne tanulj, vállalkozz, mert a kőműves háromszor többet keres, ami igaz is VOLT, de azért ne gondoljátok, hogy ha hirtelen mindenki vállalkozó akar lenni, mindenkinek majd hogy beindul a szekér. Arról lekéstetek 5-8 évvel.

Érdekes módon a valóban hiánymunkákról (pl. Ács ) semelyik mérnök nem sír.

Üdv!
Ki mit hallott/tapasztalt a német multikkal kapcsolatban pl siemens?
Viszonylag még elég rövid ideje vagyok a pályán (1 év), de úgy néz ki, hogy munkahelyet fogok váltani és ezért érdeklődöm.

A német multik nyugisabbak mint mondjuk az USA multik, a magyar kisvállalkozásokról nem is beszélve.
A fizu általában gyenge és az emelés is. A tapasztalatot illetően: segítenek betanulni, és mondom, általában talán nyugisabbak tehát van időd elményedni a dolgokban. Viszont kicsit egysíkú lesz a tapasztalatod ("német multis").

Helló!

Érdeklődni szeretnék, hogy aki pályaelhagyó vagy volt, ki milyen irányba indult el? Esetleg szakmát tanultatok? Vagy beiratkoztatok más egyetemi szakra? Nem sok erőm lenne már egy új szakba belekezdeni, de a jelenlegi helyzetemtől kb minden jobb lenne.

Br 680-at keresek fémiparban és ez a három és félév pont elegendő volt arra, hogy megutáljam a pályát. Fizetésemelés nagyon gyér, fejlődési lehetőség úgy szintén. Kezdem érezni magamon ezt a befásulást is.

Bárkinek bármilyen tapasztalata/tanácsa van szívesen meghallgatom.

Ismerősöm ismerőse elment légiforgalmi irányítónak.

ott aztán oda kell figyelni rendesen :D másnaposan nem túl szerencsés dolgozni :D

ott aztán oda kell figyelni rendesen :D másnaposan nem túl szerencsés dolgozni :D

Ez van lehet itt panaszkodni a xar zsebpénz szintű fizukra,de megnéztem idén majdnem 5000-en jelentkeztek gépészmérnöki képzésre,bekerül vagy 3000,elvégzi 1800-2000 ( az hogy kibukik a 70 %-a az csak legenda sajnos ). Kérdem én hova a búspcsba kell ennyi mérnök ? Beírod professionre hogy gépészmérnöki állást szeretnél kidob max 5-600at úgy hogy annak nagyrésze nem is az. És még ehhez jön a sok járműmérnök szintén több száz végzettel +műmenedzserek tucatjával,munkahelyek száma meg erősen csökkenőben van.Hát hülye lenne a cég emberhez méltó fizetést adni a mérnöknek,ha lesz olyan jelentkező aki röhögve elvállalja bruttó 5-600akért. De persze néztem a műegyetemi állásbörzét youtube-on persze menjél mérnöknek úúú haver hatalmas biznisz elvégzed és dől a lé ja nem.. Még a segédmunkások is kiröhögnek több év tapasztalattal.

"...úúú haver hatalmas biznisz elvégzed és dől a lé..."

Ha egyetem lennél, te úgy hirdetnéd a képzést, hogy gyere te is mérnöknek, mert telítődött a piac, több év kemény szívás után gyenge fizetés vár rád nehéz elhelyezkedési lehetőségekkel, zajos bűzös összeszerelő üzemekben, ahol 20 éves lefingott gépekkel gyártanak amiket nyugaton már selejteztek?? :D

Egyébként annyit még hozzáteszek ehhez a hozzászólásomhoz, hogy az egyetemek részéről semmi hazugság vagy füllentés NINCS a dologban, ugyanis ugyanazzal a mérnöki diplomával lehet bruttó 600-at is keresni meg bruttó 2 milliót is.

Szerintem igen sok mérnöki képzésre,gépész-jármű-közlek vonalra nagyon ráférne a vérfrissítés.Igen sajnos ezeket a szarokat nyomják le a torkodon,amit a diákok nagyrésze fel se tud fogni,begyakorolja aztán viszontlátás,el is felejti,mivel nem látja ezeknek az értelmét.Sok matek meg elméleti mechanika,eltúlzott hőtan,aztán meg rájössz hogy ezeket feleslegesen tanultad mert nem erről szól a szakma,cserébe szétszivattak vele a semmiért.Ezeket kéne gyorsan kigyomlálni.

"Még a segédmunkások is kiröhögnek több év tapasztalattal."
Mert még azoknak is több esze van mint a gépészeknek :)
Üdv, kiskarcsi, A mesferburkoló

Meg tudja inni a reggeli tüskét, meg pakolni a zsákokat :D Nagy tudomány

Nem tüskét iszom hanem Johnnie Walker Blue Ghost and Rare Pittyvaich Edition Whisky-t. Cipekedni keveset kell, ellenben a munkáim világkiállításokon is megállták a helyüket olyan magasan kvalifikiált minőségben rakom le a járólapokat és csempéket. A portugál csempeművészet az én munkáimhoz képest trehány szaros munkának tűnik, a minőséget pedig meg kell fizetni. A kézügyességem révén pedig kenterbe verem a Azulejo stílust is. De mit is tudtok ti ezekről, műveletlen mérnökök..
Üdv, kiskarcsi, mesterburkoló

Ne szórakozz már, én rajzolok Mohr-kört, felírom a feszültségtenzor mátrixát, meghatározom a főfeszültségeket ahogy azt megtanultam és begyakoroltam az egyetemen, aztán beszedem érte a 0,00 Forintot, méghogy nem volt értelme az egyetemnek!!!

Lol :D
Üdv, kiskarcsi

Oldalak