Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Egyetértek, de a hiteles résszel nem :D
Miért jobb fizetni egész életedben egy albérletet mint egy lakás törlesztőjét?
Nekem van lakáshitelem, 2019-ben vettem fel, igaz csak 5 milliót 5 évre. havi 96ezret fizetek a hitelbiztosítással együtt, kevesebbet mintha albérletet kellene fizetnem (korábban voltam albiban, volt hogy szobát béreltem csak és volt olyan is hogy lakást) 2016-ban pl egy 20nm-es lakást béreltem reizsivel 105ezerért, aztán volt hogy 50nm-es lakást egyedül 130-ért. Szerencsére tudtam venni lakást (hathatós szülői segítséggel, de így is kellett a hitel). Örültem hogy végre nem kell albit fizetnem, hanem a hitelt, de enyém egy lakás.
Ha újra döntenem kéne és lenne 20 millióm a zsebemben, akkor is felvennék hitelt hogy enyém legyen egy lakás.
Most nem tudom milyenek a kamatok a lakáshitelre, de pl én összesen 5 550 000 körül fizetek vissza a végén. ha az inflációt nézzük hogy ami 2019-ben 5 millió ft volt és annak mennyi lenne az inflációkövető értéke ma, hát mondhatni még jobban is jártam hogy 5 év alatt törleszgetek minthogy ha akkor fizettem volna ki zsebből (am nem tudtam volna).

"esetben meg egy nagy megtakarításod mert végig fialt a 20 milliód, kamatos kamattal!!!" oké, de mire megy a pénzével ha nem vesz belőle semmit? azzal még nem is lenne baj hogy fialtatja (amit fialtat az kb el is megy albira), de idővel csak lakásba fektetném azt a pénzt (feltéve hogy nem mennek jóval feljebb a lakás/ház árak, ami amúgy igencsak esélyes lehet. pl 2019-ben 33 milláért vettem a lakásomat amit ma min 45-ért el tudnám adni). Aztán ki tudja hogy mostantól nézve 5 év múlva hol lesznek a lakás árak. Szóval kb amit nyer a kamatos kamattal a pénzén annyival nőnek a lakás árak is. Ha meg nem költi semmire a pénzét akkor kb csak egy biztosíték hogy legyen ha valami történne..
Szerintem jobban megéri felvenni a hitelt a lakásra és azt fizetni mint az albit, aki meg erre azt mondja hogy "de hát röghöz kötöd magad így", az butaságokat beszél, ha eladom a lakást akkor a hitelt végtörleszteni kell ami annyit tesz hogy vagy a vevő a vételár egyik részét nem nekem hanem a banknak utalja (vagy én utalom a banknak - ha van annyim és a vevő a teljes vételárat nekem), neki lesz egy lakása a hitel pedig megszűnik róla, nekem pedig marad x összegem. - vagy nem adom el hanem kiadom a lakást, ami meg bőven fedezi a hitelt (mint pl ahogy a kedves barátnőm csinálja).

Nálam mindig is fontosabb volt hogy legyen egy biztos pont az életemben, lehet azért is preferálom a lakásvételt (akár hitellel) mintsem az albérletezést. (egyetemen meg huszonévesen még okés volt, de 30 felett már inkább a kényelem és a biztonság a fontosabb nekem)

"Most nem tudom milyenek a kamatok a lakáshitelre"

Akkor nézd meg kb 2 perc alatt. Mert most ez a legsarkalatosabb kérdés. Vegyél gondolatban egy kecót amihez kell 50M hitel, és nézd meg hogy 50 helyett hány milliót fizetsz vissza a végére. Segítek, majdnem egy lakbérnyi összeg amit csak a kamatra kifizetsz a banknak havonta, ha a teljes futamidőt megnézed.
Ugye nem komoly, hogy a 2019-es állapotokkal példálózol 2023-ban? Csak a jegybanki alapkamat több mint 10%-ot emelkedett azóta, pontosan az a szitu hogy magasak lettek a kamatok, és már nem olyan frankó dolog most kecót venni mint 4-5 éve, mert totál más a hitelpiac mint akkor. Nem kapsz annyi hitelt, vagy ha kapsz is, a veséd is elmegy a kamatokra... Ha regényt írni volt időd, akkor arra is lesz hogy megnézd, most mekkora kamatra kapnál ugyanakkora hitelt mint amit 19-ben felvettél!

Előbb még arról volt szó hogy van 20-30 millája az embernek :D akkor milyen 50 millás hitelről beszélsz? :D 25 millióhoz elég 10 milla hitel és lesz egy garzonod. Nyilván akinek önerőre sincs pénze az nem fog 50 millás hitelt felvenni, mert nem tud :D akinek meg nincs pénze az nyilván kénytelen csövezni albiban, de attól még nem lesz jobb egész életeben fizetni havi 130-150 ezreket albira mintha 10 millát törlesztenél vissza 10 év alatt :D

Ennél a példádnál 4,8 milliót fizetsz ki a kamatokra. Az hány havi lakbére ennek a nyilván kicsit sem lepukkant 25 milliós garzonnak? Ehhez a 4,8 millióhoz még hozzájön a 15 milliód 10 éven keresztül elmaradt hozama, amiről lemondtál amikor betoltad az önerőbe. Megintcsak nem egyértelmű. Persze a móricka szintű gondolkodás szerint sajátot kell venni persze, merazazenyémlesz. Ez a gondolkodás magyar népbetegség, amely részben a kádári örökségben gyökerezik, részben a lakásbérletre vonatkozó csapnivaló szabályozáson/jogi környezeten.
A hanyatló nyugaton totál nyugodtan alszik a Jürgen az albérletben és gyarapítja a megtakarítását és még a tönkrement kazánt sem ő fizeti, itt meg én is be lennék rezelve hogy mikor tesz ki a tulaj annak ellenére hogy fizetek mint a katonatiszt. Itt tényleg nem működik a bérletesdi, de pénzügyileg simán lehet hogy jobban megéri.

Figyelj, akkor csövezz albiba egész életedben és basszál el a semmire több tízmilliót! Megéri :) a befektetésededdel meg kitörölheted majd

És az "albi" (undorító plázapicsa kifejezés ez is) miért csövezés? Ez az egyetlen érved úgy látom, mert pénzügyileg semmit nem tudsz megcáfolni.

Ha van 20 millióm az àllampapírral most hoz olyan 320 ezer Ft.-ot havonta. Ebből olyan budai hegyvidéki lakást bérelek, amilyet csak szeretnék. Ezzel szemben hitelre veszel valami szar panelgarzont Rákosistenhátamögött, vagy egy házat 60 km-re Budapesttől putrifalván, ahonnan szívhatsz a dugóban vagy a vonaton a késésekkel. Melyik a csövelés?

Most írom le huszadjára, hogy lakáshitel esetén is elbaszol a semmire több tízmilliót egy tökátlag 20-30 milkás lakáshitelnél is amit felvesznek manapság az emberek. Csak nem a lakást bérlik, hanem a pénzt a banktól méghozzá magas kamatra. (Aki még a kamatemelések előtt tudott venni az jól járt, de most már magasak a kamatok)
Bár jó téma de itt OFFtopic, és mindketten leírtuk a meglátásainkat, térjünk vissza arra hogy micsoda biznisz mérnöki diplomát szerezni hogy aztán a zajos bűzös gyártásban bruttó 7-800at kapj, amit a szomszéd hülyegyerek is megkap 8 általánossal :)

ui: fix törlesztésű a hitelem, csak ilyet érdems felvenni, mert a kormány nagyon durván bele tud nyúlni a dolgokba

ja, milyen jó is lehet nyugdíjasként is albérletben csövezni :D Meg ha kitalálja a tulaj hogy eladja a lakást akkor költözni.. vagy pár évente költözgetni mert a tulajnak van vmi gyíkja minthogy ha lenne egy lakásod/házad és max akkor költözni amikor akarsz :)

Primitív, 20-an 10 nm-en lakó, igénytelen, büdöszoknis egyetemisták gondolatvilága ez, hogy az "albi" az csak csövelés lehet, hiszen ők mindig a legolcsóbb, legótvarabb lakást választották anno, hogy több pénzük maradjon piálni.

Ezzel szemben igényes emberek igényes albérletben gond nélkül éldegélnek évekig, évtizedig, aztán nyugodtan átköltöznek egy hasonló paraméterű másikba, ha kell.

A hiteles majmoknak meg 10 évente állami mentőprogram kell, mert túlvállalták magukat a sok pulyával meg a putrifalván/prolitelepen felvett irreális uzsorapénzekkel.

Milyen fasza lekötni magad 30 évre :) Ha költözni akarsz mondjuk külföldre, akkor meg bajban vagy.

albérletnél is lekötöd magad, csak ott nem a banknak fizeted a havi apanázst

de még mekkora bajban lennék.. kiadom a lakásom amíg külföldön vagyok :) vagy eladom és annak az árát beforgatom esetleg a külföldi ingatlanba :)

Reális, ugyanakkor megalázó. Gépészmérnök vagyok 10 év tapasztalattal a fővárosból, nekem 950e a bruttóm, ami szintén lóf@szra elég, ha az ember komolyan gondolja a család/ingatlan dolgot és nincs családi hátszél.

Ha olyan helyzetben vagy az életedben, akkor mihamarabb keress másik karriert. Mondjuk lassan karrier sem kell, mert ahogy írod, betanított munkáért is megadják majdnem ezt a pénzt, mindenféle egyéb sallang és stressz nélkül. Szégyellje magát az összes munkaadó. De aztán ne legyen kamillázás és sírás-rívás, amikor tényleg nem lesz mérnök, mert a hozzánk hasonló tapasztaltak elmentek "burkolónak", a frissen diplomázottak meg 1 év munka után sikítva fognak mást tanulni.

Mondjuk azért ha lenne egy párod és ő is összekapar vagy br 550-et,akkor a nettó 1M ezért elég lenne a hitelre is...

Ne szórakozz már, itt vidéken (!!) pár házzal arrébb most ment el 100 milkáért egy társasházi lakás, ahol az új tulajdonos majd hallgathatja az egyik oldali szomszéd kanálcsörgését, a másik oldali szomszéd bútor tologatását, hajnali kettőkor pedig a fölső szomszéd kulázását. Jobb esetben szexelését, ami egy ideig inkább jó mint rossz (hehe) de kb. fél év után az is uncsi és zavaróvá válik :D

De persze, érjük be ennyivel, számoljunk: egy normális élethez kell 2 főre havi 600 (és akkor még nincsen gyerek, és egyébként vékonyan számoltam mert jó az 700nak is...). Marad a hitelre havi 400----> ebből kb. 50 milka hitelhez jutsz 25 évre eladósodva a jelenlegi kamatszintek mellett, tehát még egy társasházi lyukra sem futja, nemhogy egy normális lakhatásra. Mit akarsz kigazdálkodni havi 400ból? Vagy 25 évig kenyéren és vízen élsz hogy legyen 1 középszar lakhatásod?
Az összes mérnöki fizetés egy lóf***, ha pedig az ingatlanárakat is figyelembe vesszük, akkor mégjobban az.
Amúgy pl én most vettem 4 gumit a kocsimra, befizettem a cascomat, 0 Forintom van a hónapra 600-as "mérnöki" fizuval :D

Több kérdésem is lenne,ha tudnál válaszolni.
Mennyi éves vagy,mióta dolgozol és mit?
Mennyi volt a 4 gumi és milyen méret?

"Ne szórakozz már, itt vidéken (!!) pár házzal arrébb most ment el 100 milkáért egy társasházi lakás"
az is hülye aki ennyiért lakást vesz...
amúgy meg nem ez az átlagára egy lakásnak még pesten sem, ne ebből induljunk ki.
De attól függetlenül a mai fizetések mellett nincs esély lakásvásárlásra, max jó nagy hitellel.
Én kb 1 esetet látok hogy valaki önerőből hitel nélkül tudjon lakást venni: programozó, jó angollal és külföldre melózik egy nagyobb cégnek remote-ban és mondjuk havi 3ezer eurót félre tud tenni a fizujából. Ehhez mindennek nagyon össze kell jönnie + spórolni is mint állat, max ez az 1 eset létezik ebben az országban kb hitel nélküli lakásra.

Ez az egyébként, amit a legtöbben elfelejtenek!
Nyugaton sem veszel kisujjból egy fizetésből házat egy nagyvárosban. Mérnökként sem. Oké, legalább adnak hitelt, 30 évre, de azért azt ne gondoljátok, hogy ott is 5-10 év alatt kifizetik a Bécs, Berlin környéki több százezer vagy millió eurós ingatlanokat.

Ha ketten dolgoztok mérnökként, azért abból egy józan igényű ingatlan most is kifizethető. Azt se felejtsétek ki, hogy a mindenki szerint is tulzó átlagbér olyan 400kHUF nettó körül lehet, aminél 10-ből 7 ember kevesebbet keres, azért egy mérnök piacképes területen 3-5 éves tapasztalattal ezt jól eléri, még Szabolcs, Borsodban is.

Gépész tervezőként meg ígyis-úgyis az önálló jogosultság a jövő. Ha 10 év után is jogosultság nélkül másnak dolgozol, az nem a rendszer hibája.

Ott nem is kell kifizetni, mert normális keretek között működik a bérleti rendszer.

Aki nem képes a magyar mentalitását hátrahagyni, és ott is a bőgatyós, házvásárlós marhaságot nyomja, az ne is menjen ki.

És az a baj, hogy ez 20 év tapasztalattal sem lenne több,mert kb ez a teteje....a mérnökök kora itthon lejárt, vagy külföldre kell menni, vagy valami szakmát tanulni. Itthon tényleg csak az menjen mérnöknek,aki hobbiból szeretne dolgozni és nem pénzért.

"nekem 950e a bruttóm, ami szintén lóf@szra elég, ha az ember komolyan gondolja a család/ingatlan dolgot"

Egy kutyaházat ki tudsz belőle gazdálkodni a család kutyusának, ne légy telhetetlen! Az is ház! :)

Hehe-he

Sziasztok!
Most fogok végezni elektrotechnikusként és gondolkodom, hogy beiratkozzak egy villamosmérnöki képzésre. Az alábbiakat olvasva hogy nem túl jó a helyzet mechatronikai, gépészmérnökként, kicsit bizonytalan lettem. A villanyon is ilyen alacsonyak a bérek mérnökként? Elég nehéz képzés így erősen gondolkodom, hogy belekezdjek vagy sem, egyes állásoknál szerviztechnikusokat keresnek ilyen br 7-800as bérért (persze tapasztalattal).

Kezdj el melózni szerezz tapasztalatot plussz gyúrj rá a szakmai németre b2 bőven elég, majd menj dolgozni ausztria/németbe sok helyen szállást is állnak ami nem putri, jelenleg én is ezt csinálom csak vízvezeték szerelő vagyok. Fontos ne magyar munkaközvetítőn jelentkezz mert csak lehúznak. Stressz csekély fizu fasza.
(egy pályaelhagyó épületgépészmérnök).

Szia, baszki ugyanez:épületgépészként végeztem, szar fizu stb.tervezőirodánál,most én is ausztriába vagyok csőszerelő DD. Igen amúgy mindenben egyetértek, aki szaré-hugyé dolgozik stresszben minden nap mérnökként az magára vessen. De én haverral felmondtam mert keveseltük tervezőként a bruttó 550 es zseni fizut(Pesten!!) aztán megkaptuk hogy nincs szakmai alázatunk xdd. Jah igen persze, meg pénzünk se volt hó végére. Utána én még elment kivitelezésben dolgozni hogy konyítsak a szereléshez is, utána dobbantottam. Persze az előző helyen volt sok szerencsétlen aki ennyiért röhögve elvállalta a melót, nekik csak gratulálni tudok...

Szia örülök, hogy te is rájöttél mennyire is csekély pénzért dolgoztatják az embert. Én 3,5 évet dolgoztam épületgépészmérnökként annó br 450-el kezdtem tervezőiroda ott 2,5 évig voltam, sokszor a hajtás is nagy volt, segítség kevés főleg az elején és pályakezdőként elvárná az ember... aztán dolgoztam én is 1 évet kivitelezésben, ott is okádék volt, gyakorlatilag minimálbérre jelentettek be, sokszor még hétvégén is melózni kellett.. persze így meg volt a nettó 500 környékén de visszaszámolva nevetséges volt az órabérem. Egyetemi társaságomból 5 srác közül 3 el is hagyta a pályát, aki ebben dolgozik is nettó 450-et kap ami vicc szerintem 6-7 év tapasztalattal. Lassan 3 éve vagyok kint Tirolban vízvezeték szerelőként fizum nettó 2700 euró heti 38,5 óra munka, lehet túlórázni is akkor fix 3 ezer fölött van az ember. Sajnos magyarba az összes ilyen cég fillérbaszó ahol én voltam. Utólag visszatekintve nagyon nagy csalódás volt ez az egész mérnökösdi, de hát ez van minden jót neked! :)

Az a baj, hogy a mérnöki fizetések ott is szarok, 2500-nál többet nem akarnak nagy multik sem adni, kisebbek meg 2000 körül. Ha beleszámolom a 14 hónapot, akkor kijön 3000-re.

Kint mégdurvább az, hogy semmi különbség nincs az aljamunka meg a mérnöki között.

Teljesen igazad van én az elején próbáltam épületgépészként dolgozni,de fizuban szarabbul jöttem volna ki.. sajnos ott sincsenek megfizetve a mérnökök.

végre valakinek van töke váltani és nem rinyál hogy szar a mérnöki fizu

Oldalak