Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Már énis gondolkodom rajta hogy átképzem magam szakmunkásnak és csinálok egy saját vállalkozást mint egyéni vállalkozó. Több jól kereső kollégám 5+ év tapasztalattal hétvégi szakmunkás suliba jár legtöbben villanyszerelőnek tanulnak de van még jónéhány hiányszakma....

Szerintem jó ötlet, én is elvégeztem estin egy szakmát. 4 évig voltam mérnöki pályán, azóta egész jól el vagyok a szakmával (2 év). Mondjuk nekem nem csak a fizuval volt bajom hanem az egész irodai közeggel is.

Elektromos szakmabeliként helyeslem az ötletet!

De egyébként nyugodtan megpályázhatod több kollégám is volt aki teljesen más végzettséggel (bölcsész, környezetmérnök stb) dolgozott q mérnökként. Egy részüknek volt folyamatban lévő q szakmérnöki tanulmánya de csak menet közben kezdte el munkahely mellett és nem származott belőle előnye utána. Másik részüknek nem , ugyanúgy elvoltak. Ha felsőfokon beszélsz angolul akkor jobb helyzetben vagy mert pl vevői vagy beszállítói területen nagyon fontos a nyelvtudás vannak olyan területek pl gyártási q mérnök ahol elég középfokú nyelvtudás.

Köszönöm a válaszod hasznos volt! :)

Végzettéség Gépészmérnök Bsc.

Helló!
Kor:23
Pozíció: Folyamatmérnök
Végzettség: Vegyészmérnök bsc
Nyelv: Angol B2
Tapasztalat: 8 hónap gyakornokként
Lokáció: Heves megye
Fizu br 680 + br 25 cafi

ennyi tapasztalattal nem rossz

ennyi tapasztalattal nem rossz

Sziasztok!

Nem fizetési adatot osztanék meg hanem érdeklődni szeretnék a gépészmérnöki szakma területein belül egyes pozíciókról mint példaul a folyamatmérnök, karbantartómérnök, minőségbiztosítási mérnöki,gyártástámogató mérnök,tervező mérnök. Jelenleg gépészmérnök hallagtó vagyok és lenne lehetőségem gyakornokoskodni viszont nem tudom milyen irányba, területre érdemes menni ahol azért lehet is fejlődni meg nem is hajtják szarrá az embert, nem lélekölő. Előre is köszi.

Köszi mindenkinek a hozzászólását hasznos volt! :D

Az egyetemi évekhez képest minden pozi lélekölő és hajtós! Csak az nem mindegy, hogy mit csinálsz és mennyiért, vagy inkább milyen perspektívával. Kezdőként szinte mindenhol gyengén fizetnek. Viszont ha jól helyezkedsz, tanulsz, azért 5-10 év után már nagyon jól lehet keresni, nem túl megterhelő munkával. Oké, panaszkodnak itt, hogy csak 800, meg 950 bruttó, de azért a magyar valósághoz képest ezek is kiemelkedő bérek. Nem osztrák bér, meg nagymerci, viszont neked nem fog kettészakadni a hátad 50 évesen, mint a kőművesnek vagy burkolónak, aki utána az unokáját is alig bírja felemelni.

Én azt mondom, hogy a tervezői részek egyedül azok, ahol univerzális tudást szerezhetsz, ami mind multinál, mind kisebb cégeknél megfizetett, vagy akár saját vállalkozásban. Az ilyen karbantartó, meg folyamatmérnök, meg támogató mérnök tipikus multis pozik, elindulni jó, hogy felmutathasson az ember 2-3 év autóiparis vagy gépgyártós tapasztalatot, de semmi több. Kapsz évi valamennyi emelést, de előlépni csak menedzsment felé tudsz, mert könnyen pótolható a munkád.

A fejlesztésben viszont ha elkezded alkatrésztervezéssel, lemeztervekkel kisebb munkákban, jól tudsz haladni, ha fejben is ott vagy. Igaz, ehhez nem árt, ha nem csak a kocsmában hallottál a gépész szakismereti kurzusokról.

Nem sok jót lehet mondani, technikusi bér+(-!!) 10-25 százalék.Ezek azok a munkakörök, amit bármilyen műszaki jellegű diplomával el tudsz látni. Gyakornokoskodástól se várj sokat, alap gépies feladatok. Szvsz nem ebből fogsz meggazdagodni. Inkább vállalkozz, találj ki egy jó bizniszt(végzett gépészként én is ezt csinálom), ne térdelj le ilyen szarrágó multiknak zsebpénzért.

Szia! Ezek közül szakamilag a tervező mérnök és karbantartási mérnök, ami érdemben ér is valamit. A többi pozira kb bármilyen felsőfokú műszaki végzettséggel felvesznek embert.

Berendezések üzembehelyezése, karbantartása, szervizelése
Mechatronikai mérnök bsc
német b2
3 év tapasztalat
br 630
Bejárás nettó 20 Ft/km
Szabolcs megye

Remek fizu. Én ennyiért max pasziánszozni járnék be. De gondolom te nevetve kihajtod a beled ezért a fizuért. Elmennél futárkodni, ennyit keresnél napi 4-5 óra laza munkával.

Szia! ha ez minden igaz nettó 420k kb szerintem ezért nem volt érdemes ennyit tanulnod, mivel közeli ismerős keres 450 környékén futárként és nem dolgozza halálra magát, tehát kérj fizetés emelést vagy válts.

Viccnek jó.

Sziasztok,

Fejer megye autoipari multi
9 ev tapasztalat
Minosegiranyitas teruleten
900k brutto
Kb 25 brutto cafeteria
Bejaras netto 30 Ft/km
Eves bonusz az eves ber 10% max

Mit gondoltok?

Te vagy az Karsai Balázs?

Sziasztok,

Komáromban egy elektromos autó akkumulátor gyárban tesztmérnökként keresek br. 750 eFt-ot + nettó 40 eFt cafateria és nettó 30 eFt étkezési hozzájárulás.

Gépészmérnök Bsc, Műszaki menedzser Msc + középfokú angol.
2 év minőségügyi technikusi tapasztalat
8 év quality mérnöki tapasztalat

Ilyen tapasztalatokkal és végzettségekkel reális a bér amit kapok?
Egyszerűen nem tudtam kialkudni többet.
Érdekes, hogy operátor munkalehetőséget is hirdet ez a cég másik településen, 12 óra folyamatos műszakban br 600 eFt-ért...

Szia

Én munkahelyváltás előtt állok és míg keresgéltem nem egy helyen láttam, hogy cnc OPERÁTOROKAT keresnek napi 8 óra 1 műszak nettó 450-500ért.(Budapest) :D
Szerintem így nézve elég gyengusz a fizud (fizunk), bár nem mintha az enyém jobb lenne. Szintén minőségügyben dolgozom diplomával erős angollal 8 év tapasztalat br 800. :'D

Szia,

Ha nem tudsz kialkudni többet, akkor érdemes pályát változtatni.
Én is gépészmérnök vagyok. most lesz a "nagy emelés" 750-et talán megdobják 10%-al.

Én nekem most jön a Baba, DE amint nagyobb lesz, Villanyszerelőnek fogok tanulni. Nem feltétlenül, a jobb fizetésért.
A fizetés mellé csomó agyhalott jár dolgozni a gépgyártásban, akik nekem akarják megmagyarázni az cél anyagot kezelését gyártását, akik életükbe nem fogtak meg egy villáskulcsot se...

Én elvagyok ebből a fizuból, nem kell házat venni, ez egy buta magyar szokás.. De én ebből az egész agyhalott nárcisztikus gyárigazgatós közegből ki akarok lépni. (A melósokkal*/művezetőkkel többi mérnökkel szerencsére jóban vagyok, (A valódi értéket teremtő emberek, akik nem Managerek) ő miattuk még szeretek bejárni.. :) )

Azért ennél többet villanyszerelőként sem nagyon fogsz kapni. Már a könnyebb műszaki szakmunkákat is utólérte az, ami a mérnököket, hogy tömegével képzik az esti iskolában a villanyszerelőket. Az utóbbi 2-3 évben rengetegen gondolták ugyanígy, mint Te. A kivitelező cégek is magukhoz tértek már egy ideje, nem fognak végtelen nettót adni, csak azért mert Te elvileg hiányszakmát tanultál, hanem felvesznek egy már tapasztalt, de papír nélkülit inkább. Arról nem beszélve(Tapasztalatból szólok), hogy a legtöbb mérnök hamar megunja a korán kelést, a heti 6 nap 10-12-órázást(+adminisztráció), esetleg a hetelést.

Vállalkozásban gondolkodni manapság már késő bánat. Annyira sok a szerelő, hogy ha nincs generálkivitelező ismerősöd aki folyamatos munkát ad, nem fusiztál eddig is főállás mellett, lakossági munkákra már főállásban nem éri meg ráállni, pláne a következő 2-3 évben a recesszió miatt. Ismerős szerelőnek konkrétan 1/5-ére esett vissza a megrendelési állománya tavalyhoz képest.

Mérnök főállás mellett alkalmilag ellenben nagyon jó, 1-2 hétvége alatt százezres pluszokat lehet havonta behozni. Én így csinálom és imádom. Hét közben pihenek, lekötöm az agyam, hétvégén meg kellemesen elfáradok. Valamilyen szinten a hobbim is, szóval nem gürcölésként fogom fel.

"nem kell házat venni, ez egy buta magyar szokás.." :D :D akkor költsed a nettó 500-adnak a 35-40%-át albérletre és rezsire, mennyire megéri. De ha tudnál lakást/házat venni mert lenne mondjuk 50 millád, biztos nem ezt mondanád

Én is a lakás/házvásárlás "ellen" vagyok. Nem tudom miért kell mindig erre gondolni, amikor horror összegekért mennek évek óta a legócskább putrik is. Ha esetleg el kell költözni, akkor eladás stb.
Mai világban ésszerűbbnek tartom a bérlést, nyilván itt sem a 300 ezresekre gondolok.

Anyagilag nem biztos hogy rosszabb a bérlés (az önerőd megmarad ami befektetve még gyarapodik is, de egyébként is egy stabil háttér ha van 20-30 milla a zsebedben) míg egy lakáshitelnél a gatyádat is kifizeted csak a kamatra (és akkor a horribilis vételárról még nem is beszéltünk) és kb semmid nincs mert beletoltad az önerőbe....

Viszont az albi egy annyira kiszolgáltatott helyzet (még úgy is hogy a zsebedben van 20 misi), hogy gyakorlatilag csak átmeneti csövelésre jó, meg sem tudod mondani hogy ugyanott fogsz-e lakni 3 hónap múlva, rettenetes az egész pláne családdal, nem épeszű aki önszántából erre vágyik. De nem sok ilyen van, mindenki kényszerből albérel, nem pedig meggyőződésből. (A kedvencem, amikor saját kertes házas ismerősöm okoskodik az albi előnyeiről..)

honnan lenne az embernek 20-30 milla a zsebében? főleg ha albérletel egész életében? ha valakinek már van annyi pénze, akkor vesz egy garzon lakást pesten 3X millióért (vidéken olcsóbban) (még ha kell is hitel hozzá) és úgy már lesz egy saját lakása. Illetve speciel én inkább a hitelt fizetem, minthogy havi 130-150 ezret dobáljak ki az ablakon csak azért hogy lakhassak valahol, a hitel legalább lejár X idő után és enyém egy lakás.

Oldalak