Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Szia! Ezek közül szakamilag a tervező mérnök és karbantartási mérnök, ami érdemben ér is valamit. A többi pozira kb bármilyen felsőfokú műszaki végzettséggel felvesznek embert.

Berendezések üzembehelyezése, karbantartása, szervizelése
Mechatronikai mérnök bsc
német b2
3 év tapasztalat
br 630
Bejárás nettó 20 Ft/km
Szabolcs megye

Remek fizu. Én ennyiért max pasziánszozni járnék be. De gondolom te nevetve kihajtod a beled ezért a fizuért. Elmennél futárkodni, ennyit keresnél napi 4-5 óra laza munkával.

Szia! ha ez minden igaz nettó 420k kb szerintem ezért nem volt érdemes ennyit tanulnod, mivel közeli ismerős keres 450 környékén futárként és nem dolgozza halálra magát, tehát kérj fizetés emelést vagy válts.

Viccnek jó.

Sziasztok,

Fejer megye autoipari multi
9 ev tapasztalat
Minosegiranyitas teruleten
900k brutto
Kb 25 brutto cafeteria
Bejaras netto 30 Ft/km
Eves bonusz az eves ber 10% max

Mit gondoltok?

Te vagy az Karsai Balázs?

Sziasztok,

Komáromban egy elektromos autó akkumulátor gyárban tesztmérnökként keresek br. 750 eFt-ot + nettó 40 eFt cafateria és nettó 30 eFt étkezési hozzájárulás.

Gépészmérnök Bsc, Műszaki menedzser Msc + középfokú angol.
2 év minőségügyi technikusi tapasztalat
8 év quality mérnöki tapasztalat

Ilyen tapasztalatokkal és végzettségekkel reális a bér amit kapok?
Egyszerűen nem tudtam kialkudni többet.
Érdekes, hogy operátor munkalehetőséget is hirdet ez a cég másik településen, 12 óra folyamatos műszakban br 600 eFt-ért...

Szia

Én munkahelyváltás előtt állok és míg keresgéltem nem egy helyen láttam, hogy cnc OPERÁTOROKAT keresnek napi 8 óra 1 műszak nettó 450-500ért.(Budapest) :D
Szerintem így nézve elég gyengusz a fizud (fizunk), bár nem mintha az enyém jobb lenne. Szintén minőségügyben dolgozom diplomával erős angollal 8 év tapasztalat br 800. :'D

Szia,

Ha nem tudsz kialkudni többet, akkor érdemes pályát változtatni.
Én is gépészmérnök vagyok. most lesz a "nagy emelés" 750-et talán megdobják 10%-al.

Én nekem most jön a Baba, DE amint nagyobb lesz, Villanyszerelőnek fogok tanulni. Nem feltétlenül, a jobb fizetésért.
A fizetés mellé csomó agyhalott jár dolgozni a gépgyártásban, akik nekem akarják megmagyarázni az cél anyagot kezelését gyártását, akik életükbe nem fogtak meg egy villáskulcsot se...

Én elvagyok ebből a fizuból, nem kell házat venni, ez egy buta magyar szokás.. De én ebből az egész agyhalott nárcisztikus gyárigazgatós közegből ki akarok lépni. (A melósokkal*/művezetőkkel többi mérnökkel szerencsére jóban vagyok, (A valódi értéket teremtő emberek, akik nem Managerek) ő miattuk még szeretek bejárni.. :) )

Azért ennél többet villanyszerelőként sem nagyon fogsz kapni. Már a könnyebb műszaki szakmunkákat is utólérte az, ami a mérnököket, hogy tömegével képzik az esti iskolában a villanyszerelőket. Az utóbbi 2-3 évben rengetegen gondolták ugyanígy, mint Te. A kivitelező cégek is magukhoz tértek már egy ideje, nem fognak végtelen nettót adni, csak azért mert Te elvileg hiányszakmát tanultál, hanem felvesznek egy már tapasztalt, de papír nélkülit inkább. Arról nem beszélve(Tapasztalatból szólok), hogy a legtöbb mérnök hamar megunja a korán kelést, a heti 6 nap 10-12-órázást(+adminisztráció), esetleg a hetelést.

Vállalkozásban gondolkodni manapság már késő bánat. Annyira sok a szerelő, hogy ha nincs generálkivitelező ismerősöd aki folyamatos munkát ad, nem fusiztál eddig is főállás mellett, lakossági munkákra már főállásban nem éri meg ráállni, pláne a következő 2-3 évben a recesszió miatt. Ismerős szerelőnek konkrétan 1/5-ére esett vissza a megrendelési állománya tavalyhoz képest.

Mérnök főállás mellett alkalmilag ellenben nagyon jó, 1-2 hétvége alatt százezres pluszokat lehet havonta behozni. Én így csinálom és imádom. Hét közben pihenek, lekötöm az agyam, hétvégén meg kellemesen elfáradok. Valamilyen szinten a hobbim is, szóval nem gürcölésként fogom fel.

"nem kell házat venni, ez egy buta magyar szokás.." :D :D akkor költsed a nettó 500-adnak a 35-40%-át albérletre és rezsire, mennyire megéri. De ha tudnál lakást/házat venni mert lenne mondjuk 50 millád, biztos nem ezt mondanád

Én is a lakás/házvásárlás "ellen" vagyok. Nem tudom miért kell mindig erre gondolni, amikor horror összegekért mennek évek óta a legócskább putrik is. Ha esetleg el kell költözni, akkor eladás stb.
Mai világban ésszerűbbnek tartom a bérlést, nyilván itt sem a 300 ezresekre gondolok.

Anyagilag nem biztos hogy rosszabb a bérlés (az önerőd megmarad ami befektetve még gyarapodik is, de egyébként is egy stabil háttér ha van 20-30 milla a zsebedben) míg egy lakáshitelnél a gatyádat is kifizeted csak a kamatra (és akkor a horribilis vételárról még nem is beszéltünk) és kb semmid nincs mert beletoltad az önerőbe....

Viszont az albi egy annyira kiszolgáltatott helyzet (még úgy is hogy a zsebedben van 20 misi), hogy gyakorlatilag csak átmeneti csövelésre jó, meg sem tudod mondani hogy ugyanott fogsz-e lakni 3 hónap múlva, rettenetes az egész pláne családdal, nem épeszű aki önszántából erre vágyik. De nem sok ilyen van, mindenki kényszerből albérel, nem pedig meggyőződésből. (A kedvencem, amikor saját kertes házas ismerősöm okoskodik az albi előnyeiről..)

honnan lenne az embernek 20-30 milla a zsebében? főleg ha albérletel egész életében? ha valakinek már van annyi pénze, akkor vesz egy garzon lakást pesten 3X millióért (vidéken olcsóbban) (még ha kell is hitel hozzá) és úgy már lesz egy saját lakása. Illetve speciel én inkább a hitelt fizetem, minthogy havi 130-150 ezret dobáljak ki az ablakon csak azért hogy lakhassak valahol, a hitel legalább lejár X idő után és enyém egy lakás.

Látom nem érted: két alternatíva lett összehasonlítva. Van 20 milliód a.)önerőnek felhasználod és veszel egy kecót b.) befekteted és albérelsz mert albérletpárti vagy.

Anyagilag nem kizárt hogy jobb a b.) de a kiszolgáltatottság sokkal nagyobb. Fain lehet amikor 2 gyerekkel el kell 2 honapon belul költöznöd mert a tulaj úgy dönt hogy eladja a házat. Pedig te fizettél, mindig időben, és kérdezés nélkül még egy szöget sem ütöttél be a falba...

Az "ablakon kidobott pénz" elmélet egy büdös nagy baromság, ugyanis lakáshitel esetén ugyanúgy kidobsz súlyos milliókat az ablakon KAMATRA. Kiszámoltad, hogy mondjuk egy 50 millás kecónál mekkora pénzt fizetsz ki a kamatra, ha megveszed a kecót? A lakáshitel azt jelenti, hogy nem lakásbérleti díjat fizetsz (a főbérlőnek), hanem pénzbérleti díjat (a banknak). Az a.) esetben elvileg lesz egy kecód 25 év múlva, a b.) esetben meg egy nagy megtakarításod mert végig fialt a 20 milliód, kamatos kamattal!!! (Albérletre dobáltad ki a pénzt nem pedig kamatra, egy lakástulajt hízlaltál nem pedig egy bankot, ennyi a különbség.)

Kidobott pénz a hiteltrölesztés :D Mirőlbeszélsz???? Most van az élő példa 15%-os maginfláció mellet 4% végig fixált lakás hitelem van, CSOK-nál azt hiszem fix 3%. Az albérlet árak meg évről évre emelkednek. Arról nem is beszélve, hogy most dupláját éri az ingatlanom mint amikor vettem. Ha olcsóbbak is lesznek senki ne várja, hogy a jelenlegi árak feleződnek. Max 20% lesz olcsóbb.
Akinek meg már gyereke van nem olyan könnyen fog eggyik városból a másikba költözni 2-3 évente. Tehát úgyan úgy helyhez vagy kötve.

"Most van az élő példa 15%-os maginfláció mellet 4% végig fixált lakás hitelem van.."

Ember, én a mostani állapotokról beszéltem, nem azokról amikor 4%-ra kaptál végig fixált hitelt. Képzeld, a dédapám meg a békekölcsönnel nyert és abból vette a telkét. Csakhogy azok az idők elmúltak, mint ahogy a 4%-os hitelek kora is. Itt pedig arról ment a téma, hogy MOST milyen lehetőségei vannak a fiataloknak kecóhoz jutni, nem pedig arról hogy évekkel ezelőtt milyenek voltak.
Mennyit fizetsz ki kamatra ha 50M lakáshitelt felveszel most, válaszoltál már???? És az miért is nem kidobott pénz?

Komolyan hagyjuk már ezt az 50 millás lakáshitelt :D akinek ennyit kellene felvennie az nem fog lakást venni, az marad albiba azt csókolom, de itt arról volt szó hogy melyik éri meg jobban. Nyilván 0 pénzzel kényszerből marad az albizás, de attól még nem kell a buta duma hogy ablakon kidobott pénz a hitel fizetése havonta.

Ha nem tetszik az 50 millás pelda, akkor nezd meg azt, hogy 20 milla onerovel egy 50 millios lakas megvetele esetén mennyi kamatot fizetsz egy 20 eves hitel esetén. Magyarul 30M hitelt veszel fol. Teljesen hetkoznapi es realis pelda. Segitek mert te lusta vagy megnezni: kb. 30 misit kifizetsz a kamatra!!

"de attól még nem kell a buta duma hogy ablakon kidobott pénz a hitel fizetése havonta"

Akkor az a 30 misi az mégis miaf*sz, ha nem kidobott penz?? Azt mind kifizeted a futamido alatt és SEMMIT nem kapsz érte.... ugyanis nem a kamat összegéből lesz a tied a lakás, hanem a tőke+kamat összegéből, tehát egy ilyen hitelnél összesen 60M-t kifizetsz azért, hogy most kapjál 30M-t....
Mindezt úgy, hogy még a 20 milliós önerőd hozamairól is lemondtál!!
Szóval nem annyira egyértelmű mint amennyire te azt gondolod (persze, más volt a helyzet amikor 3-4%-ra kaptál lakáshitelt, de hol van már a tavalyi hó??)

"Azt mind kifizeted a futamido alatt és SEMMIT nem kapsz érte...."
De, lakast kapok :) és igen, tudom higy mennyit kéne visszafizetni.
De ezzel szemben állítsd már oda bazdmeg azt hogy alberletre mennyit költenélnel 20 év alatt miközben ott tényleg lófaszt nem kapsz a végén cserébe. Gondold el hogy mondjuk 25 éves korodtól még 70+-osan is fizetned kell az albérletet és ha a szaros nyugdíjadból nem tudod majd fizetni akkor mehetsz a híd alá, mikozben majd 50 éven keresztül szórtad ki a havi (mai árakat nézve) 130-150 ezreket. 50*12*130.000. Jó számolgatást!

"De, lakast kapok"

Hatalmas tévedés. A kamat összegéből nem kapsz SEMMIT! Lakásod ugyanis abból lesz, hogy a kamat összegén FELÜL a tőkét is visszafizeted. A kamatra kifizetett pénz tehát - akár megérted akár nem - ugyanúgy ablakon kidobott pénz, mint a lakbér.

A lakáshitelnél is bérlő vagy, csak nem lakást bérelsz, hanem pénzt. Fizetsz azért hogy a bank pénzét használod, ez a fizetség (kamat) pedig ablakon kidobott pénz.

értem én, de a végén csak lesz egy lakásod :) albérlőként meg semmid sem 20-30-40 év után sem.
Részemről lezárva a téma

"albérlőként meg semmid sem 20-30-40 év után sem."

De igen, az önerő összegének a 20-30-40 évnyi kamatos kamattal gyarapított összege. Hiszen az a pénz nálam maradt, mert 20-30-40 évvel ezelőtt nem toltam bele az önerőbe.

"a világ nyolcadik csodája nem más, mint a kamatos kamat, mert azok, akik megértik, ki is érdemlik, ezáltal keresnek belőle. Azok, akik viszont nem értik, fizetik.” /Albert Einstein/

Te nem érted, úgyhogy jobb is ha lezárjuk, hiszen itt amúgy is offos téma.

https://www.cetelem.hu/takarekszamla?bannerCode=2076271&utm_source=bankracio&utm_medium=paid-media&utm_content=takarekszamla&utm_term=

ez alapján ha 20 milliót beállítom és 5 évre lekötöm, lesz belőle 5 év után 23.5 millám, amit el is vitt az infláció :) nagyon megéri...

Igen, ha te annyit értesz a befektetésekhez, hogy egy takarékszámlára berakod a pénzt, akkor neked 3,5 milliót fial a 20 millió 5 év alatt.
Bszki, ennél még az is lényegesen többet hoz, ha inflakövető állampapírba rakod, és akkor még nem valami épkézláb befektetésről volt szó csak állampapírról.
Képzeld, ha a párnacihába rejted, akkor meg nem is kamatozik semennyit, gondoltad volna? Röhej amit írtál.

nem a párnacihába rejtem hanem lakásba fektetem :)

OK, de aki nem lakásba fekteti, annál hidd el hogy nem egy takarékszámla jelenti a befektetést, az csak egy hajszálnyival jobb a párnacihánál. Ezért érthetetlen hogy minek hoztad fel ezt a bődületesen rossz példát. (Még állampapírban is több mint a háromszorosát kamatozza ahhoz képest amit te példaként felhoztál, hát még egy normális befektetésnél)

értem én a kamatos kamatot, csak leszarom.
és utána mit kezdesz azzal a pénzzel? :D veszel egy lakást, bumm (ha van eszed)

Oldalak