Ipar, termelés

Adatok frissítve: 2022. december

Az ipari, termelő cégeknél 2010-es évek második felében jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni a korábbi évekhez képest. Portálunk több mint 10 éve gyűjti a fizetési adatokat. Ez alapján az ipari szektorban a fizetések az 5-6 évvel korábbi szint másfél-kétszeresére emelkedtek 2021-2022-re. Budapesten továbbra is magasabbak a fizetések, a felsőfokú végzettségűek körében jellemzően 600.000-800.000 forint körül alakultak 2022-ben. A vidéki ipari centrumokban komolyan felzárkóztak a bérek a budapesti szintekhez, felsőfokú diplomával 500.000-700.000 forint körüli fizetésekkel lehet a leggyakrabban találkozni. Középfokú végzettséggel némileg alacsonyabb fizetések érhetők el.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküdött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az iparban vidéken
Fizetések az iparban Budapesten

Gépészmérnökként 650 ezret keresek, ez egy kicsivel több mint a szakmunkás alkalmazottak bére, be vagyok jelentve és Home Officeban gyakorlatilag semmit nem csinálok, nincs feladatom és nem is érdekel senkit. Van egy minimális kis munkám, heti 2-3 óra kb., meg 4-5 órányi meeting, ahol semmi hozzászólnivalóm nincs, le is rakom tálcára mindig, közben meg netezek.
Emellett építettem egy jó gamer PC-t magamnak és konkrétan játszok munkaidőben, emellett nyilván a bevásárlás, fodrász, hivatali ügyintézés...stb. is megy.

Ez azért mégiscsak jobb mint tüskével indítani a napot reggel 6-kor, és tönkreverni magam hóban-fagyban-porban-térdelve-magasban...stb.
Lehet, hogy megvan az 500 nettó a kőműveseknek, mégis a nagy részük lepukkant alkoholista, c*gány, állandóan káromkodnak, idegeskednek, füttyögnek a nők után, és ugyanúgy elégedetlenkednek a fizetés miatt, 50 éves korukra pedig tönkremennek egészségileg. A pénzt meg úgyis elverik piára, szerencsejátékra meg egyéb marhaságra.

Igen, vannak jól szituált, jól kereső szakmunkások, de azok általában vállalkozók, na meg nem azzal büszkélkednek mint itt lent, hogy egy nyamvadt idegenyelvet sem beszélnek. Mit csinál az ilyen a pénzével, mikor még egy külföldi nyaralást sem tud jóízűen megejteni, mert csak activityzni tud mindenhol?

Alig keresel többet, mint egy képzett kőműves, aki tanult általános után 3-4 evet es az iskolában is max csak melegedni járt be...tanulni biztos hogy nem, neked évekig kellett kőkemény vizsgákon megfelelned, éjjeleken at tanulnod huszonpar eves korodig stb.....Es lehet hogy o kint van télen nyáron es fizikai melot végez, de ugyanazt az eletszinvonalt megengedheti magának. Olyan kocsira, lakásra, házra, nyaralásra stb. futja mint neked, egy mérnöknek.

"Es lehet hogy o kint van télen nyáron es fizikai melot végez"
Pont ez a szar benne xD Nem mindenki szeretne 40 éves korára rokkant lenni.

Jajj hagyjuk már ezt a 40 évesen rokkant lesz dolgot.. villanyszerelő vagyok és bőven vannak építőipari ismerőseim burkolók, szobafestők, stb.. akik 50-60 évesen is semmi bajuk. Szép dolog a belemagyarázás, nyugtatjátok vele magatokat, de az sem jobb akkor hogy 50 évesen szív és érrendszeri vagy gerincproblémái lesznek az embernek az ülőmunkától. Nyilván kényelmesebb home officeból dolgozni és egész nap ülni vagy a kanapén tespedni, de attól még megéri felemelni az embernek a popókáját és kimenni helyszínre melózni jó pénzért.

Nyilván, aki nem kőműves/társai, az egyből kanapén tesped. Komoly.
Akiket én ismerek kőművesek,burkolók állni alig bírnak, nem hogy jól vannak.

nyilván aki burkoló, vagy kőműves az csakis tropára lehet menve... ok

Tok felesleges hulyesegeken vitatkozni (burkolo vs irodai melo/ home office). Van akinek kivalo a genetikaja es meg 40 ev burkolas utan sincs semmilyen izuleti gondja. Aki meg ulo melo mellett nem sportol semmit az magara vessen ha faj a dereka / nyaka stb. Van aki eleve utal monitor elott ulni egesz nap, van aki meg imadja, igy nyilvan mindenki a sajat kis szemszogebol probal ervelni. De egy burkolo aki utal kint lenni a terepen tuti nem lesz boldogabb mint egy sima irodista aki imad otthon ulni home officeolni, meg akkor sem ha 3 szor annyit keres, es ez nyilvan forditva is igy van.

Nyugodjál meg Balázska. Még így is kb másfélszeresét keresem neked burkolóként egyéni vállalkozóiba.
Tüske helyett meg dom perignont iszom esténként, meg szivarozgatok haverokkal, akik szintén 1 milla körül keresnek nettóba mert nem buta diplomások, hanem életrevaló faszagyerekek akik nem a 4 fal között élik az életüket. És mindannyian fidesz szavazók vagyunk báttya, tudjuk mi a jó.

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló aki levarrta a csajodat.

650 e Nettóban?

Persze, ő is nettóról írt, nyilván én is.

A problema az, hogy mig egy építőipari segédmunkásnak havi netto 400-ert könyörögni kell, addig egy mérnököt ugyanannyiért lehet találni. Es amíg lehet találni, addig nem is fognak változni a mérnöki berek.

Nekem 18 éves öcsém víz gáz fűtésszerelő fél éve kezdett el dolgozni nettó 420 (be is van jelentve) a bére napi 9 órával (ebből kb 7-7,5 óra aktív meló), én mérnökként kapok 500-at 5 év tapasztalattal. Kb 1,5-2 hét alatt képes volt elhelyezkedni, és még így is emberhiány van náluk. Egy különbség van, hogy nem fizikai melót végzek magyarán kényelmesebb, de anyagilag semmiképp sem jobb már a mérnökség. Mellesleg nem kell szopni 2-3 körös interjúkkal meg várni 1-1,5 hónapot mire bárki is visszajelez bármit.

Nem akarok gecizni, de tényleg gané a fizud, én 2 éve vagyok villanyszerelő Tatabányán 1 műszakba kapok br 700+cafi (nettó 480-ra jön ki kb) nem multinál, és egy árva szót nem kell beszélnem angolul,németül, letolom a kis melómat és kész.

Igen csak még tapasztalt mérnök minden bokorban van(baromi sok ember végez sajnos ilyen-olyan egyetemen), addig villanyszerelőt úgy kell halászni valahonnan(nyilván sokan külföldön vannak nagyon jó fizuért). Kereslet-kínálat miatt tart itt a mérnökök bére, ennyi. Nyilván a multi is azért jön ide mert a több milliárdos állami támogatáson felül itt 3-ad annyit kérnek a mérnökök, mint pl.Németország vagy Anglia,ugyanazért a munkáért.

Szimplán csak megfordult a világ, régen mindenki ahogy végzett a szakmunkás, szakközépbe elment dolgozni és csak nagyon kevesen tanultak tovább, főleg azoknál volt jellemző akiknél a szülő is tanult valamit, ezért kapkodtak a mérnökök után. Most meg minden sarkon van már egy mérnök,közgazdász vagy akármilyen diplomás. Lassan ott tartunk hogy nettó 600-as fizuhoz már 2 felsőfokú nyelv ismerete kell meg+egyéb skillek. Na meg a fiatalok jóval kényelmesebb világban nőttek fel, így nem is nagyon ismerik mi az a fizikai munka, ha csinálták is nincs kedvük vagy lusták hozzá, ezért is van hiány a jó szakemberekből na meg persze igen külföld is közrejátszik. Még most az IT megy, de szerintem ha így haladunk az is idővel vissza fog esni.

Hali!
Valaki tudna mesélni Budapesten mik a reális bérek
1-3 év
3-5 év
5-10 év
A pozíció az folyamatmérnök és multinál sima közép angol+gépész bsc. Költözés előtt állok.

Folyamatmérnökként inkább gyárban tudsz dolgozni, amik jellemzően vidéken vannak. Budapesten kevés ilyen pozíció is van, ennél fogva nem fognak többet fizetni, mint egy random vidéki gyárban. Emiatt nem éri meg felköltöznöd. Tippre max br 1M körül lehet a plafon, de jellemzően inkább kevesebbet szoktak fizetni

Az a baj szabolcsban élek és alig van lehetőség, jelenleg 1 éve melózom tervezés br 470 a bérem, ha meg is van hirdetve egy pozi( multi folyamatmernok) van vagy 30 jelentkezo ra, a cegnel minap beszeltem egy tapasztalt mernokkel azt hittem osszeesek mikor meghallottam mennyi a fizuja 10 ev tapasztalattal br 670 femipar… ezert gondoltam valtanek multi iranyba hatha jobb.

Tervezesre is igaz ez?

Fizuban az is megáll br 1-1,2 körül, de jellemzően az is kevesebb. Többet meg csak vezetőként tudsz esetleg keresni.

Hali, persze:
1-3 év: nagyon szar fizu
3-5 év: szar fizu
5-10 év: továbbra is azar fizu.

Szívesen

Sziasztok, korábban burkolóként dolgoztam, de jelenleg már nem, mivel a jegyesem (nő) egy svájci cégnek dolgozik contractorként home officeból csapatvezető senior data scientistként havi 2,8 - 3,3 millió forintnak megfelelő összegért átváltva.

Nekem nincs komolyabb végzettségem csak a burkolói szakmunkásbizonyítványom, úgyhogy el se megyek dolgozni mert teljesen felesleges időpazarlás ha a tízszeresét keresi úgyis. Helyette gyúrogatok, medencézek, kondizgatok, spanjaimmal héderezek, partyzok meg TikTok lájvozok és röhögök itt a fórumon a sok gyökér azarul kereső mérnökön.

Ha ez tényleg igaz, akkor én meg nevetek rajtad egy jót . Férfi ként te nem vagy anyagilag független? :D Mennyi zsebpénzt kapsz Anyától, ha jó kedve van? Ki vagy szolgáltatva neki. Akkor itt ki is a gyökér. :D Inkább egy Luzer vagy. Ezzel én pont nem akarnék felvágni :D
TikTokozzál csak nyugodtan én inkább képzem magam. Te meg legyél továbbra is egy kis házi kedvenc.

Te ezt most tényleg egy komoly kommentnek gondolod? :D

Igen simán lehet valóság alapja. Több ember is van a környezetemben akit a felesége tart el.

Ebből is látszik hogy mérnök :)

Üdv, Kis Károly, mesterburkoló

Lol :) tudod, vagyok annyira jó hogy bármelyik nőnek megérje eltartania engem :)

Látóm tőrlik a purkoló hawer komentyét álandóan. Gratulállok az óldall keszelöjéneg.. Sirhatók nagy mérnökők a szar fiszetéss mijat, mi mek röhökünk rajtatók burkolok!!!

űdv, kiskarcsi munkadársa

Kedves "kiskarcsi munkadársa"!

A szöveg dekódolása után, én is adnék pár jó tanácsot, ami még a hasznára is válhat. Kérem engedjen meg nekem egy jó könyv tippet, vegye meg a "A magyar helyesírás szabályai" című könyv kötetet. Higgye el nagy hasznára fog válni.

Akin most jókat röhögtek az bizony az ön szerény személye. Egy hat szavas mondatban sikerült mind a hat szót helytelenül leírni és az egész mondandójában összesen van 2-3 helyesen leírt szó. Ehhez már tényleg tehetség kell. Ekkora tehetségnek véleményem szerintem az RTL következő X-faktor műsorában a helye.

Minden jót kívánok önnek!
Üdv. a "Sirhatók nagy mérnökők" egyike!

Jaj dik a mérnők hoty felpasztamm xD

Oldalak