Fizetések az informatikai és telekommunikációs szektorban

Adatok frissítve: 2023. január

Az informatikusok fizetése a többi szektorhoz képest egyébként is igen kedvező volt, de 2022. második félévében további jelentős béremelkedést lehetett tapasztalni. Budapesten jellemzően magasabbak a fizetések, mint vidéken. A jellemző jövedelem bruttó 800.000-900.000 forintra emelkedett, de megfelelő programozási készséggel ennél jóval magasabb fizetés is elérhető. Ezen belül is elsősorban a nagyobb cégek adják a legjobb bérezést. Portálunk több mint 10 éve követi a magyarországi fizetések alakulását a beküldött kérdőívek alapján. Az informatika területén az elmúlt évekhez képest jelentősen csökkent a különbség a közép- és felsőfokú végzettségűek közt fizetés szempontjából, a legjobban fizetett állásokban egyre több középiskolai végzettségű szakember jelenik meg. Hasonlóképpen a munkatapasztalatnak is egyre kisebb a szerepe: bár jellemzően többet lehet keresni nagyobb tapasztalattal, a fiatal informatikusok akár a legjobb fizetési kategóriákba is bekerülhetnek. A nyelvtudás is számít, bár nem minden pozícióban: a legmagasabb fizetésekkel járó állásokban már gyakran elvárt a felsőfokú nyelvismeret.

A telekommunikációs szektorból főleg olyan budapesti nagyvállalatnál dolgozók küldtek be adatokat 2022-ben, aiknek felsőfokú végzettségük van. Ebben a körben az informatikusokét megközelítő, 600.000-700.000 körüli bruttó bérekről számoltak be.

Egyéb juttatások:
A kitöltött kérdőívek nagy részében adtak tájékoztatást jutalomról, ennek összege jellemzően egy-két havi fizetésnek felel meg a telekom szektorban, az informatikusoknál több havi fizetés mértékét is elérheti. A természetbeni juttatás (étkezési jegy, stb.) szintén jellemzően előfordul.

És Te mennyit keresel? Magyarországon nem szokás ezt a témát nyíltan megbeszélni, de sokan lennének rá kíváncsiak. Írd le a fórumban is, hogy mennyi a fizetésed, és olvasd el, mit írnak mások!

A táblázatokat a beküldött kérdőívek adatainak felhasználásával állítottuk össze. Töltsd ki Te is a kérdőívet (ha még nem tetted), hogy minél megbízhatóbb elemzéseket tehessünk közzé!
:: 
Fizetések az informatikában
Fizetések a Telekom szektorban

miért ilyen szar cégeknél akarsz elhelyezkedni? Ilyen helyeken nyilván megáll bruttó 900-nál a fizu.

Akkor tudnál tippeket adni, hogy hova jelentkezzek? Szépen hangzanak az itthonról USA-ba dolgozó dollármilliomos történetek, meg a banki szektor gazdag sznob világa, de a valóság az, hogy itthon az IT állások 90%-a továbbra is autóipari embedded system.

Próbáltam már a contractori dolgot, de azt a szarakodást, ami ott zajlik, meguntam kb. az 5. interjú után. Összevissza egymásnak alvállalkozó, számlázgató munkaerő-közvetítő meg consulting cégek, mindegyiknek daráljam el újra a CV-met, mondjak bérigényt, amit aztán sokallnak, állandó szarakodás, hogy most indul egy projekt, mégsem indul, belső emberekkel oldják meg, de amott indul egy másik, ja bocs, mégse, ja de, de az csak fél évre szól. Na ebből lett elegem, messze nem olyan könnyű ezt lezsírozni, mint ahogy elő van adva.

Nyilván nem véletlen, hogy ezek a mocsok német automotive multik válogathatnak a munkaerőből, ha olyan könnyű lenne más melót találni, akkor nem menne oda senki.

"itthon az IT állások 90%-a továbbra is autóipari embedded system." :D ekkora hülyeség is rég olvastam :D én pl se nem autó iparban se nem banki szektorban melózom, alkalmazottként havi bruttó 1.6 misiért + 13. Havi plusz cafi. Szenior java 7 év tapasztalattal. Sima webfejlesztéses meló

Hülyeséget olvastál, persze, de ugye példát továbbra sem írtál, csak a süketelés. Az, hogy te konkrétan hol dolgozol, tök mindegy, lehet, hogy 100-ból 1 vagy.

Amúgy nem azt tapasztalom, hogy a többi szektor olyan nagyon többet fizetne. Oké, a felhő alapú cuccokhoz nem értrk, de azért azt gondoltam, hogy egy C++/Java/Python kombóval egy tisztes megélhetést lehet biztosítani. Hát tévedtem, mert a nettó 600 ebben az országban, főleg Budapesten már rég nem az.
Lehet, hogy el kéne kezdeni egy fogorvosi képzést.

A munkák legnagyobb része webes backend-frontend + a hozzájuk kapcsolódó devops infra és data taskokból áll. Ez a vonal jórészt átállt cloudra az elmúlt 10 évben. Cloud tudás nélkül ne csodálkozz, hogy nem találsz jól fizető állást.

Ja persze. Most vagyok a 6. projektemen a karrierem soran, cloudot meg nem lattam elesben. Lehet vannak akik atternek decez kb a 1% lehet. Akkor van cloud ha a projekt mar eleve ugy indult, amugy meg nem fog atallni, mert kurva draga, es lassan terul meg. De cafoljon meg valaki. Kis hazankban a piacon levo projektek 90% ka egy moslek, technologia meg kod minoseg szempontjabol is. Cloud, aws, microservice, clean code projekt talan 100 bol egy ha van ezert is nehez tapasztalatot szerezni itthon ilyen teruleten. De mondom: cafoljon meg valaki.

Pedig ezzel a 90%-al tényleg hülyeséget írtál. Pont, hogy inkább a webes melók vannak (és lesznek is) túlsúlyban.
Egyébként én is finance szektorban, weben dolgozom br 2m+ fizuért. És ez egyáltalán nem ritka, sőt egyre standardabb.

Tudnál mondani stack-et? A tapasztalatom hogy a tiéd kb. a senior teteje jelentleg itthon (mint sima alkalmazott, nem lead dev, meg ilyenek). Gondolom fasza kis zöld mezős projektek vannak mögötted mindenféle jó kis buzzword-del(Spring boot, Spring, AWS, Cloud, Devops, Microservices, ect.). Nekem sajna nincs ennyi buzzword a CV-m ben, kevesebbet is kapok...

Hello, igazából spring-et még pont nem használtam, fradinak fejlesztettünk egyszer szoftvert amit ők használnak belsőleg (a korosztályos játékosok + a fradi belső munkatársai) (web-es játékos nyilvántartó rendszer korosztályos csapataik számára, edzések mikor vannak nekik, kik a csapattársak, melyik kapun tud belépni a népligeti sporttelepükre - jogosultságok kiosztása ehhez, belépőkártyák vendégkártyák generálása, stb). Itt én java backendes voltam csak, maven-ös projekt volt, postgres-es db, a felület angularos volt, rest-api-val megy a kommunikáció a kliens és szerver oldal között.
Aztán volt egy másik projekt, amiből sosem lett végül semmi, (1 évig melóztam rajta, aztán lefújták a projektet) ott targoncás nyomkövetés volt raktárban, koordináták lekérése, a targonca villa terheltségének lekérése meg ilyenek. Az hogy a targonca hogy küldte az adatokat egy szervernek arról fingom sem volt :D de a felülethez való adatlekéréseket meg az "üzleti" logikát én csináltam meg szerver oldalon hozzá.
Később aztán már kaptam mobilos projektet is, nativescript+angular+typescript, + a hozzá való api fejlesztése szerver oldalon, itt a projekten nulláról kezdtem a tanulást, mármint ami nem a javas api része - ezen dolgozom jelenleg is most.

Gratula a fizuhoz, én is dolgozok rajta hogy többet keressek. Valamiért én úgy érzem nálam a buzz word-ok hiányoznak a CV-m ből hogy többet tudjak kérni, de lehet hogy csak nincs szerencsém...
Én inkább full-stack vagyok, lehet ez is gond, több a BE tapasztalatom mint FE. Januártól lehet szétnézek a piacon, bár én most a szabad időmben a saját termékem fejlesztésére fókuszálok, Ősszel szeretném piacra dobni.

Akkor hajrá! És sok sikert hozzá!
Lehet tudni hogy mit fejlesztesz? Mobil app? Vagy vmi más?

Köszi! :) Egy nyelvoktató applikációt fejlszetek, egyelőre egy webapp lesz, mobilos nézettel, de késbb lehet készítek hozzá natív mobil verziót is. Tudom sok ilyesmi van a piacon már, de ez csak annyit jelent, hogy van piacom :) Van egy saját ötletem hogyan lehetne az idegen nyelv oktatást jobban (vagy másként) csinálni, az egész app erre az ötletre épül. Kicsit eltér a mostaniaktól, de csak épp annyira hogy más legyen de ne teljesen más.

tényleg nem értem. Kb. annyi az előnye hogy láthatod amint mások - azaz az architekt - kulcsfontosságú döntéseket hoznak, meg nulláról kezdheted a kódot, aminek a minősége szintén másokon, azaz a kollégáidon múlik nagyrészt, főleg ha több scrum team van.

Akkor miért annyira nagy szó?

Sziasztok
Jelenleg üzemeltetőként dolgozok de szeretnék front end fejlesztőként elhelyezkedni. Van pár projektem és kaptam is egy ajánlatot ahol nem a hagyományos módon valamilyen framework/vanila programozás lenne hanem blocklyban. Szerintetek a karrierem elején mennyire lenne hatással a fejlődésemre, milyen nagatív és pozitív hatásai lennének? (jelenleg a készenléttel/túlórákkal együtt keresek br. 750k-Ft az ajánlat eddig 750k-800k között még nem fix)

Frontendesként nem tudom miért nem angular-ban vagy react-ben fejlesztenék.

Senior Angular fejlesztő bp-i multinál, 5+ év tapasztalattal: Br 2.1m

Amerikai multi 1.4 br, bónusz nincs, medicover, cafeteria van, kicsit kezdem kevésnek érezni, 7+ év fejlesztői tapasztalattal.
Idén nem volt, és nem is terveznek emelést.

Nyilván kevés. Ha régóta vagy ott és nem váltasz, akkor nehezebb magas fizut kiharcolni.

Az szép. Hány interjúból lett meg ez a fizuajánlat? Mert nekem 4 év tapasztalattal ilyen 1.3akat akarnak adni, és azért 1.5-1.6nak örülnék.

Több helyre kell interjúzni és a helyedben a nagyobb cégekre / multikra lőnék.

Architect, dev team lead, kb 15 év tapasztalattal, br 2.5 millio.

Senior architect dev master product owner burkoló 20 év tapasztalattal, nettó 40 millió per hó

Végzettség Mechatronikai mérnök bsc + istqb vizsga
3 év tapasztalat, webes automata medior tesztelő pozi, fizu jelenleg br 1,1 misi, heti 3-4 nap home office, erős b2 angol/német, tech java,python,selenium,jmeter,sfdc

Basszus,reggelente én is mindig tesztelem az automatát,hogy van e még benne kv,mégse keresek ennyit :SS

Embedded területen, 25év tapasztalat, progmat diploma, közép angol, devops/full stack/C/C++, de minden más is kicsit (java se, c#, android, SQL), + szerver admin (Linux). Kis cég, egyedül vagyok programozó. 1.3M bruttó + kocsi + teló, annyi HO amennyit akarok.

Jó nagyot kaszál rajtad a cég. 1 feltétellel maradnék: ha júliustól megemelik 1,8M-re a fizut + kifizetik visszamenőleg erre az évre a különbözetet azaz havi br 500k-val számolva egyszeri prémium juttatásként br 3M-t

4év java, br 1.45, válts. Ha értesz hozzá, ennek duplája is meglehet.

Nagyon kevés, ez min. br. 1.8m

Senior BA 7 év tapasztalattal, alkalmazotti státusz, pénzügy területen tevékenykedő kkv, bruttó 1.35 millió + 2 havi bónusz + cafeteria/magán egészségügyi biztosítás. Heti 3-4 nap HO.

Senior Java fejlesztő, pénzügy terület, bruttó 1.5 millió + cafeteria + céges telefon + magán egészségügyi biztosítás, full remote, alkalmazott, nagy multi.

Oldalak